ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ...ΜΙΖΑΣ


Συνεχίζουν το πάρτι οι επιτήδειοι
Ο Πύργος της... μίζας
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Καραβάνια Τσιγγάνων από όλη την Ελλάδα και άλλοι αετονύχηδες κατέκλυσαν και χθες την πόλη του Πύργου και την ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να κάνουν την ...εύκολη αρπαχτή του οικονομικού βοηθήματος που δίνει η κυβέρνηση, χωρίς κανέναν περιορισμό και με δικαιολογητικά του αέρα...

Θα μπορούσε να τραβάει τα μαλλιά της με όσα συμβαίνουν στην Εθνική Τράπεζα Πύργου. Φυσικά η «Κόρη» του γλύπτη Θ. Παπαγιάννη δεν έχει σχέση με όλα αυτάΤα εκατοντάδες «Ντάτσουν» παρκαρισμένα στους δρόμους του Πύργου από τη μία και τα παιδιά των Τσιγγάνων, που έστησαν ποδοσφαιρικό αγώνα στην κεντρική πλατεία της πόλης, πυροδότησαν τις έντονες αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των πυροπλήκτων της Ηλείας, οι οποίοι -όπως κατήγγειλαν και χθες- ήταν οι μόνοι που δεν είχαν προλάβει να πάρουν την οικονομική βοήθεια.
Οι πυρόπληκτοι κάτοικοι κατήγγειλαν επίσης ότι διάφορα «λαμόγια» φερμένα από όλη τη χώρα αλλά και «γαλάζιοι» κομματάρχες κρυμμένοι στα στενά του Πύργου είχαν στήσει «μαγαζάκια» και έναντι αμοιβής 250 ευρώ αναλάμβαναν την περαίωση της υπόθεσης οικονομικής ενίσχυσης από τις τράπεζες, για όποιον ενδιαφερόταν. Ομως επίσημα η Αστυνομία λέει ότι δεν έχει στοιχεία γι' αυτούς. Η παρουσία των Τσιγγάνων, και χθες, έξω από τις τράπεζες προκάλεσε τη δυναμική επέμβαση της Αστυνομίας, η οποία με ειδικές δυνάμεις προσπάθησε να ελέγξει την κατάσταση και να τους απομακρύνει.
Οι αστυνομικοί με βάση το χρώμα, την εμφάνιση και το ντύσιμο έκαναν 60 προσαγωγές και τελικά -σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας- συνέλαβαν 15 Ρομ σε Πύργο και Αμαλιάδα. Οι συλληφθέντες ήταν από διάφορα μέρη της χώρας, δεν είχαν καμιά σχέση με τις πυρκαγιές στην Ηλεία και οι 5 από αυτούς εισέπραξαν την οικονομική ενίσχυση, ενώ οι υπόλοιποι δεν πρόλαβαν να κάνουν την απάτη.
Ο πρόεδρος των Ελλήνων Τσιγγάνων Γιάννης Χαλιλόπουλος δήλωσε στην «Ε» για την εισβολή των Τσιγγάνων στον Πύργο ότι πρόκειται μάλλον για παρεξήγηση και υπογράμμισε ότι κακώς αυτοί διώκονται καθώς, όπως είπε, έχασαν και αυτοί μέσα στη φωτιά τα υπάρχοντά τους. Μέσα στο γενικό μπάχαλο και στις κωμικοτραγικές εικόνες, δεν έλειψαν ούτε χθες οι συμπλοκές, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που κάποιοι απείλησαν κόσμο με μαχαίρια και έριξαν ακόμα και ξύλο σε πυροπαθείς, οι οποίοι μόλις είχαν εισπράξει την αποζημίωση που δικαιούνται.
«Η επιλογή της κυβέρνησης να μη χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς των δήμων για την καταβολή της προσωρινής οικονομικής ενίσχυσης στους πυρόπληκτους, πάνω στην ολοκληρωτική καταστροφή πρόσθεσε και την καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Απευθύνομαι στους δημότες του Πύργου και στους πολίτες ολόκληρης της Ελλάδας. Ο Πύργος μας δεν είναι η εικόνα που βλέπετε στους δέκτες σας. »Η διαδικασία που προτείναμε, και που ίσχυε μέχρι προχθές, ήταν πολύ απλή: στα τοπικά δημοτικά καταστήματα, δηλαδή σε κάθε χωριό, και στο κεντρικό δημαρχείο στον Πύργο, εγκαθίστανται υπάλληλοι του δήμου ή της νομαρχίας και της περιφέρειας και, σε συνεργασία με τους τοπικούς προέδρους, συμπληρώνουν και παραλαμβάνουν τις αιτήσεις, όπου αναφέρεται και αριθμός τραπεζικού λογαριασμού, καταγράφονται όλοι σε καταστάσεις που, στη συνέχεια, διαβιβάζονται μαζί με τις αιτήσεις στις τράπεζες και αυτόματα πιστώνεται ο λογαριασμός του δικαιούχου. Με τη διαδικασία αυτή θα ολοκληρωνόταν χωρίς παρατράγουδα η καταβολή των ενισχύσεων στους πραγματικούς δικαιούχους, στους ανθρώπους που επλήγησαν και πόνεσαν, μέσα σε ελάχιστες μέρες, με απόλυτο σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους. Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν όλοι οι δήμαρχοι των πυρόπληκτων νομών. Η διαδικασία, όμως, που αδικαιολόγητα επιλέχθηκε, οδήγησε στο αδιέξοδο και την απαξίωση», δήλωσε ο δήμαρχος του Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε: «Σήμερα, δυστυχώς, αντί να συζητάμε τα σχέδια της αποκατάστασης, έχουμε εμπλακεί σε αντιδικίες που αποπροσανατολίζουν και ευτελίζουν. Οι υπεύθυνοι ας αναλάβουν για μια φορά τις ευθύνες τους και ας ζητήσουν συγγνώμη. Η φτηνή προσπάθεια να αποδοθούν στον δήμο ευθύνες για τη μη λήψη μέτρων, ώστε να αποφευχθούν οι καταστάσεις αυτές, αποτελεί τουλάχιστον προσβολή και παγερή αδιαφορία απέναντι στην τραγωδία και ταιριάζει στους ξένους και τους απόντες. Το μέγεθος της καταστροφής και της τραγωδίας δεν θα μας επέτρεπε ποτέ να εμπλακούμε σε προεκλογικά και κομματικά παιχνίδια. Το μόνο που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι η στήριξη του ηθικού και η προστασία της αξιοπρέπειας των ανθρώπων μας. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βαδίσουμε τον δύσκολο δρόμο της ανασυγκρότησης».
Για μηχανισμό λεηλασίας που στήθηκε με την ανοχή της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Στάθης Καννής, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου: «Μια απλή βόλτα σήμερα έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών στον Πύργο πείθει και τον πλέον δύσπιστο συμπολίτη μας ότι, με την ανοχή της πολιτείας, έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός λεηλασίας της κρατικής αρωγής από μη δικαιούχους. Τα χρήματα που δίνονται, ανεξέλεγκτα, με απλές υπεύθυνες δηλώσεις δεν καταλήγουν στους πραγματικά πυρόπληκτους. Τα τεράστια αυτά ποσά θα λείψουν από όσους έχουν πραγματικά πληγεί και θα έπρεπε να τροφοδοτήσουν ένα γενναίο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανασύστασης του παραγωγικού ιστού του νομού μας. Η κατάσταση που ζήσαμε αποδεικνύει περίτρανα ότι το κράτος είχε την οικονομική δυνατότητα να δώσει πολύ περισσότερα χρήματα στους πραγματικά πληγέντες, αντί να θυσιάζει συνειδητά, στον βωμό των εκλογών, τεράστια ποσά σε επιτήδειους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την καταστροφή του νομού μας».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/08/2007

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ


Περάστε κόσμε...
Το αφεντικό τρελάθηκε

Ουρές και αλαλούμ: 7.496 αιτήσεις χθες

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Πλιάτσικο και εικόνες απίστευτης ντροπής και αθλιότητας σε βάρος των πυρόπληκτων κατοίκων της Ηλείας, με πρωταγωνιστές, από την μία το ίδιο το κράτος και από την άλλη τους τοπικούς «γαλάζιους» κομματάρχες και κάθε λογής... λαμόγια, εκτυλίχθηκαν χθες μέσα σε κλίμα απίστευτης έντασης, εντός και εκτός των υποκαταστημάτων της Εθνικής και της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου.
Αφορμή του πρωτοφανούς μπάχαλου, που όμοιό του δεν έχει ζήσει ποτέ η πόλη του Πύργου, ήταν η χορήγηση της οικονομικής βοήθειας που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση στους πυρόπληκτους με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό έλεγχο, περιορισμό ή κάποια διασταύρωση στοιχείων.Με μια απλή αίτηση που έπαιρνε κάποιος από τα γκισέ των Τραπεζών, και ανεξάρτητα αν ήταν πυρόπληκτος ή όχι, μπορούσε να πάρει χθες αλλά και σήμερα από τα ταμεία το ποσό των 3.000 - 10.000 ευρώ. Ετσι απλά... Υπολογίζεται ότι μερικά εκατομμύρια ευρώ έγιναν μέσα σε λίγη ώρα «καπνός» και δυστυχώς πολλά από αυτά μπήκαν στις τσέπες των αετονύχηδων και των κομματικών «γαλάζιων» ημετέρων...

Η παρουσία εκατοντάδων Τσιγγάνων και άλλων ατόμων που δεν διαθέτουν ούτε σπιθαμή γης, σόκαρε και εξόργισε τους αληθινά πυροπαθείς, που στέκονταν ατελείωτες ώρες μπροστά από τα γκισέ στοιβαγμένοι σαν τις σαρδέλες, για να εξυπηρετηθούν και να λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται για τις πρώτες τους ανάγκες!Το τι έγινε έξω από τις Τράπεζες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν περιγράφεται με λόγια...Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έπεσε και ξύλο...μεταξύ κάποιων που στριμώχνονταν στην τεράστια ουρά και οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε αργότερα ήταν κάτοικοι Ζεφυρίου Αττικής!!! Στην Εθνική Τράπεζα Πύργου, Τσιγγάνοι που δήλωναν διεύθυνση κατοικίας το... Ζαφείρι Αττικής!!! έκαναν αίτηση για να πάρουν το βοήθημα επικαλούμενοι ψυχική οδύνη από την καταστροφή των σκηνών τους σε κάποιο αόριστο σημείο της Ηλείας...

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο του Πύργου τα κλιματιστικά, λόγω του συνωστισμού, πήραν φωτιά και κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά παρότι οι πυροσβέστες ζήτησαν να εκκενωθεί ο χώρος κανένας εκ των παρευρισκομένων δεν βγήκε έξω και όλοι έμειναν εντός του υποκαταστήματος για να μη χάσουν τη σειρά τους.«Αυτό που συνέβη σήμερα δεν έχει προηγούμενο. Είναι σα να άνοιξε κάποιος ένα χρηματοκιβώτιο στη μέση της πλατείας και να είπε "περάστε κόσμε να πάρετε χρήματα και όποιος προλάβει"... Χωρίς κανέναν έλεγχο με μια απλή αίτηση, ο καθένας που δηλώνει πυρόπληκτος παίρνει τα χρήματα. Και αμέσως μετά μπορεί να πάει δίπλα σε άλλη τράπεζα και να πάρει ξανά και να το επαναλάβει όσο αντέχει... αφού καμιά διασταύρωση στοιχείων δεν μπορεί να γίνει για το ποιος παίρνει και πότε τα χρήματα», δήλωσε στην «Ε» ο υποδιευθυντής της Εθνικής Τράπεζας του Πύργου Χαράλαμπος Τουρής. Το διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας, όμως, προέβη και σε μια συγκλονιστική εκτίμηση που δείχνει το μέγεθος της ανοργανωσιάς και του προβλήματος.«Εκτιμώ από την πείρα μου ότι το 70% αυτών που ήρθαν σήμερα εδώ και πήραν τα χρήματα δεν ήταν πυρόπληκτοι που είχαν ανάγκη αλλά διάφοροι άσχετοι. Ατομα από περιοχές που δεν είχαν σχέση με τις πυρκαγιές και πολλοί Τσιγγάνοι...», κατήγγειλε στην «Ε» ο κ. Τουρής.


Το πρωτοφανές μπάχαλο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δικηγόρου και δημάρχου Πύργου, Μάκη Παρασκευόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο ευθέως για απαράδεκτή κατάσταση και για απάτη κατ' εξακολούθηση από επιτήδειους σε βάρος του κράτους και των πυρόπληκτων κατοίκων, με την ανοχή και τις ευλογίες της Πολιτείας. «Οι πυρόπληκτοι υποβάλλονται σε μια απίστευτη δοκιμασία, που δεν τους αξίζει. Το μόνο που μας είχε απομείνει πριν από τις πυρκαγιές ήταν η αξιοπρέπειά μας, που από ό,τι φαίνεται θέλουμε να τη χάσουμε κι αυτή. Η διαδικασία καταβολής του επιδόματος των σεισμοπλήκτων έπρεπε να παραμείνει στα χέρια του κάθε δήμου και όχι να πέσει στα χέρια των κομματικών μηχανισμών. Φοβάμαι ότι πολλοί δικαιούχοι θα μείνουν χωρίς αποζημίωση και, αν συνεχιστεί αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση, το συνολικό κονδύλι που αντιστοιχεί στο νομό θα αποδυναμωθεί», δήλωσε.Οπως έγινε γνωστό, επιτροπή από τον δήμο του Πύργου επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και τον ενημέρωσε για το... πλιάτσικο αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελικός λειτουργός «σήκωσε τα χέρια ψηλά» δηλώνοντας ότι αδυνατεί να παρέμβει αφού υπάρχει κυβερνητική εντολή για τον τρόπο χορήγησης της βοήθειας.

«Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση. Η Ηλεία ατύχησε να καταστραφεί και ατύχησε διπλά να καταστραφεί εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Στήθηκε ένα παραμάγαζο για εξυπηρέτηση βασικά κομματικών σκοπών. Ανεξέλεγκτα παίρνουν το επίδομα των 3.000 ευρώ άνθρωποι που δεν το δικαιούνται. Αλλοδαποί, ξένοι υπήκοοι, άνθρωποι που δεν έχουν καταστραφεί ούτε έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά, και φοβούμαι ότι τα χρήματα που πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι δεν θα πιάσουν τόπο. Δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανασυγκρότηση της Ηλείας και την ανακούφιση των πληγέντων. Η διαδικασία είναι απαράδεκτη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει συμμετοχή, δυστυχώς. Είναι άνθρωποι που δικαιούνται τα χρήματα και αρνούνται να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία. Στην αγορά κυκλοφορεί ότι κάθε ψήφος αποτιμάται με 3.000 ευρώ», δήλωσε οργισμένος ο Νώντας Κυριαζής, νομαρχιακός σύμβουλος, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας: « Η σημερινή εικόνα αθλιότητας επιβεβαιώνει τους φόβους και τις καταγγελίες μας περί του απαράδεκτου τρόπου καταβολής της οικονομικής βοήθειας από φορείς και άτομα που δεν έχουν καμιά σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση . Δυστυχώς, πληροφορούμαι ότι άνθρωποι άσχετοι εκμεταλλευόμενοι την κυβερνητική οδηγία-μπάχαλο, πήραν το βοήθημα και άλλοι συνάνθρωποί μας που πονούν πραγματικά περιμένουν ακόμη στην ουρά... Ντροπή», δήλωσε ο κ. Καφύρας.Οργισμένος ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος της Αμαλιάδας, Γιάννης Λυμπέρης, κατήγγειλε στην «Ε» τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηλείας ότι είπε σε σύσκεψη που έγινε προ ημερών πως «εμείς θα μοιράσουμε τα χρήματα...». Ομως ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ τον διαψεύδει και απειλεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.«Η φωτιά πήρε τη ζωή και τις περιουσίες των συμπολιτών μας και τους έφερε σε απόγνωση. Και τώρα κάποιοι, δυστυχώς, κινούμενοι προεκλογικά και κομματικά, προσπαθούν πάνω από τα αποκαΐδια με κίνητρο την οικονομική βοήθεια να τους πάρουν και την αξιοπρέπεια.

Νιώθω αηδία για τα όσα συνέβησαν σήμερα στις Τράπεζες, όπου πήραν το βοήθημα στην πλειονότητά τους άτομα άσχετα και όχι πυρόπληκτοι. Αλλά τι να περιμένει κάποιος όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας σε σύσκεψη είπε: Θα τα μοιράσουμε εμείς τα χρήματα...», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Λυμπέρης.*Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες υποβλήθηκαν 7.496 αιτήσεις σε τράπεζες από ισάριθμους πολίτες που εισέπραξαν τα 3.000 ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/08/2007

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

"ΓΑΛΑΖΙΕΣ" ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ


Εστησαν γαλάζιο μαγαζάκι
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
«Μαγαζάκι» εξυπηρέτησης... ημετέρων εν όψει των εκλογών, στήθηκε από νωρίς χθες το πρωί εντός και εκτός του νοσοκομείου του Πύργου, από κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Π. Αδρακτάς, με τους Χ. Δέλγα και Μ. Παπασωτηρίου, έξω από το νοσοκομείο του Πύργου...


Χωρίς κανέναν έλεγχο και παρακάμπτοντας τη νομοθεσία που αναφέρει ρητά ότι η διαδικασία παραλαβής των αιτήσεων για τη χορήγηση των αποζημιώσεων γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τους δήμους και τη νομαρχία, κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συμπλήρωναν αιτήσεις για λογαριασμό κατοίκων που υπέστησαν ζημιά από την πυρκαγιά. Μεταξύ των άλλων στους χώρους του νοσοκομείου εθεάθησαν ο βουλευτής της Ν.Δ. Π. Αδρακτάς, ο Μ. Παπασωτηρίου πρόεδρος ΝΟΔΕ, ο πρώην δήμαρχος Αλιφείρας Χ. Δέλγας, και ο υπεύθυνος οργανωτικού ΝΟΔΕ Σ. Παναγιωτάρας.Το παράδοξο είναι ότι μεταξύ εκείνων που προσήλθαν για το σχετικό βοήθημα ήταν και δεκάδες Τσιγγάνοι του Πύργου(!).


Μάλιστα όταν τους ρωτήσαμε παρουσία και άλλων συναδέλφων, από ποια περιοχή είναι και αν καταστράφηκαν οι περιουσίες τους, μας απάντησαν πως είναι από τον Πύργο! Δηλαδή, την πόλη που ευτυχώς παρότι κινδύνευσε, δεν υπέστη καμία ζημιά!Η απίστευτη αυτή εικόνα, που καταγγέλθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και από τον νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα, προκάλεσε ακόμη και την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Υγείας Γιώργου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος μόλις ενημερώθηκε για το τι συνέβαινε, ζήτησε από τον ιδιαίτερό του, σε έντονο ύφος να απομακρυνθούν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. και τα τοπικά στελέχη -ακόμη και με τη συνδρομή της Αστυνομίας αν χρειαζόταν!Την ίδια ώρα στον χώρο του νοσοκομείου επικρατούσε ένα απίστευτο αλαλούμ.


Η αρχική γκάφα με τις αυτοσχέδιες αιτήσεις και δηλώσεις που ζητούσαν οι αρμόδιοι από τους πολίτες, αντικαταστάθηκε μερικές ώρες αργότερα από Υπεύθυνη Δήλωση (άρθρο 8 Ν.1599/1985), την οποία συνέταξαν οι Νομικοί Σύμβουλοι των τριών τραπεζών (Εθνική, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) που θα χορηγούν τις αποζημιώσεις από σήμερα το πρωί.Ο υφυπουργός Υγείας κ. Κωνσταντόπουλος με δηλώσεις του λίγο μετά τις 2 χθες το μεσημέρι, ξεκαθάρισε πως οι αυτοσχέδιες αιτήσεις και δηλώσεις που κυκλοφόρησαν στην αρχή δεν ισχύουν και πως από τις τράπεζες θα γίνονται αποδεκτές μόνο οι νέες Υπεύθυνες Δηλώσεις, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στα λογισμικά των τραπεζών και οι οποίες θα διατίθενται από όλους τους δήμους.


Απαντώντας στο ερώτημα, γιατί οι αιτήσεις γίνονται στο νοσοκομείο και όχι στους δήμους ανέφερε ότι από το βράδυ κιόλας η διαδικασία θα πραγματοποιείται στους κατά τόπους δήμους και πως εναλλακτικά έγινε στο νοσοκομείο του Πύργου επειδή εκεί στήθηκε το κέντρο επιχειρήσεων.«Είναι πρωτοφανές και παραπέμπει σε άλλου είδους σκέψεις αυτή η εμμονή των αρμοδίων να δέχονται δικαιολογητικά και να δίνουν την βοήθεια στους πληγέντες συνανθρώπους μας από το νοσοκομείο του Πύργου και όχι από τη νομαρχία ή τους δήμους.


Κάποιοι δυστυχώς φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο εν όψει των εκλογών. Η ενέργεια αυτή, εκτός από το ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του νοσοκομείου του Πύργου, αποσκοπεί και στην εξαγορά της σιωπής των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τη φωτιά» - δήλωσε στην «Ε» ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας.«Καταγγέλλω ότι στον χώρο του νοσοκομείου κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας "έστησαν" σήμερα προκλητικά ένα "μαγαζάκι" εξυπηρέτησης των δικών τους ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν σχέση με τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές.


Είδα με τα μάτια μου ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας να συμπληρώνουν και να διακινούν αιτήσεις πολιτών και να μπαινοβγαίνουν μέσα στο ειδικό γραφείο. Αυτά τα πράγματα είναι καταδικαστέα. Είναι πρόκληση και ντροπή κάποιοι να λειτουργούν ψηφοθηρικά πάνω από το καμένο κουφάρι της Ηλείας πριν ακόμη κηδευτούν οι νεκροί», δήλωσε οργισμένος στην «Ε» ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάκης Αντωνακόπουλος.«Η δημιουργία παραδιοικητικών μηχανισμών, έξω από τις θεσμοθετημένες, νόμιμες και κοινωνικά αποδεκτές αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης (νομαρχία και δήμος) για τη διανομή του επιδόματος προνοίας μέσα από παρεμβάσεις των κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και οι εικόνες ντροπής στο Νοσοκομείο του Πύργου σήμερα δεν προσβάλλουν μόνο τους πληγέντες, αλλά αποτελούν και σαφή ένδειξη της κυβερνητικής προσπάθειας να αποκομίσει κομματικά οφέλη πάνω στις στάχτες που δημιούργησαν», δήλωσε στην «Ε» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/08/2007

ΝΤΡΟΠΗ! ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΣΕ ΨΥΓΕΙΟ-ΝΤΑΛΙΚΑ


ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ , ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ



ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Στην καρότσα ενός λευκού φορτηγού ψυγείου (!) στοιβαγμένοι σαν τα ζώα , έξω από το νεκροτομείο του νοσοκομείου του Ρίου στην Πάτρα, βρίσκονται οι σοροί των 31 εκ των 42 νεκρών Ηλείων κατοίκων που βρήκαν φριχτό θάνατο μέσα στις φλόγες πριν από μερικές ημέρες στην διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους η απαράδεκτη αυτή εικόνα θα υπάρχει μέχρι που να γίνει η τελική ταυτοποίηση όλων των θυμάτων μέσω DNA.

«Το διαλυμένο κράτος της υποκρισίας και της αναλγησίας όχι μόνο δεν μπόρεσε να βοηθήσει και να σώσει τους συνανθρώπους μας αλλά συνεχίζει να τους προσβάλλει και να τους απαξιώνει με τον χειρότερο τρόπο ακόμα και μετά τον θάνατό τους . Είναι απίστευτη αυτή η ντροπή…» - δηλώνουν οργισμένοι οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων.

«Ανατρίχιασα όταν άκουσα την είδηση. Μέσα στη γενική υποχώρηση των αξιών, ας διατηρηθεί τουλάχιστον λίγος σεβασμός στους νεκρούς.» - δήλωσε συγκλονισμένος στην «Ε» ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΝ στην Ηλεία και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Πάνο Τριγάζης .

« Από αρχαιοτάτων χρόνων ακόμα και οι πρωτόγονοι λαοί σέβονταν και τιμούσαν τους νεκρούς τους. Δυστυχώς όμως σήμερα στην χώρα μας κάποιοι χωρίς κανένα αίσθημα σεβασμού προς τους συνανθρώπους μας που κάηκαν προσβάλουν με τον χειρότερο τρόπο την μνήμη τους . Μια λέξη μόνο για εκείνους που έδωσαν αυτή την εντολή. Ντροπή…» - δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο Υγείας χωρίς να λάβει υπόψη του τον μικρό αριθμό ψυκτικών θαλάμων που διαθέτει το νοσοκομείο του Ρίου για αυτές τις περιπτώσεις , έδωσε εντολή να μεταφέρονται εκεί οι νεκροί κάτοικοι της Ηλείας . Όμως όταν αυτοί γέμισαν επιστρατεύτηκε χωρίς αναστολές η νταλίκα-ψυγείο…

« Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Οι νεκροθάλαμοι γέμισαν γι αυτό και φέραμε το φορτηγό – ψυγείο» - δήλωσε στα ΜΜΕ ο διοικητής του νοσοκομείου Ρίου Γαβρίλης Λιατσής θεωρώντας φυσιολογικό τον τρόπο διαχείρισης του θέματος.

Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας αν και έχουν περάσει πέντε ημέρες από τον θάνατο των 42 Ηλείων πολιτών εξακολουθεί να μη δίνει στην δημοσιότητα τα ονόματα των νεκρών προκαλώντας ερωτηματικά και προβληματισμό.

« Έχουμε κάποιον κατάλογο νεκρών. Υπάρχουν όμως κάποια ιδιαίτερα προβλήματα τα οποία εμπίπτουν και έχουν να κάνουν και με την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων και κάποια ιδιαίτερα προβλήματα με τους νεκρούς. Είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα το οποίο θα ανακοινωθεί και αυτό. Έχει να κάνει με την ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα τα πτώματα είναι σε τραγική κατάσταση. Ολα αυτά τα χειριζόμαστε και η κατάσταση θα βγει σύντομα. Δεν μπορούμε να συγκεκριμενοποιήσουμε τώρα το πότε» - δήλωσε χθες στον Πύργο ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος. -

Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ



ΑΠΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ


Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Μεσημέρι Σαββάτου, στην οδό που βρίσκεται περιμετρικά της λιμνοθάλασσας του Καϊάφα στην Ηλεία βρισκόμαστε αποκλεισμένοι μαζί με τους οδηγούς και τους επιβάτες εκατοντάδων αυτοκινήτων.Μόλις έχουμε τελειώσει το οδοιπορικό μας στα καμένα χωριά της Ζαχάρως και πουθενά δεν έχουμε συναντήσει έστω ένα πυροσβεστικό όχημα ή κάποιο αεροσκάφος.
Πυκνοί καπνοί καλύπτουν την περιοχή. Αναπνέουμε με δυσκολία. Το πανέμορφο δάσος μπροστά μας καίγεται. Η φωτιά έχει φτάσει μέχρι χαμηλά και αγγίζει τα πρώτα σπίτια στο χωριό Σαμικό.Μανάδες προσπαθούν να προφυλάξουν από τους καπνούς και τη θερμοκρασία τα παιδιά τους και τα σκεπάζουν με υγρές πετσέτες. Κάποιοι αρχίζουν να ανησυχούν. Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να γυρίσουν πίσω μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Ξαφνικά επικρατεί αναστάτωση.
Κόσμος τρέχει δεξιά και αριστερά και αστυνομικοί απωθούν τους πολίτες που θέλουν να μάθουν τι συμβαίνει. Δευτερόλεπτα αργότερα εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πηγαίνει πεζός προς τη μαύρη λιμουζίνα που βρίσκεται μερικά μέτρα πίσω από το δικό μας Ι.Χ. Από το πουθενά... εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Ακολουθεί θερμός χαιρετισμός μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών και λόγια συμπάθειας για τους πυρόπληκτους της Ηλείας. Εκείνη τη στιγμή ο θόρυβος από ένα τεράστιο αεροσκάφος μάς κάνει όλους να γυρίσουμε το κεφάλι μας στον ουρανό. Το τεράστιο ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος αφήνει μεγάλες ποσότητες νερού πάνω από την εστία της φωτιάς μπροστά μας και χάνεται μέσα στους καπνούς. Δευτερόλεπτα αργότερα στον ορίζοντα εμφανίζονται δύο Καναντέρ και αμέσως μετά ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.
Το μέτωπο της πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται «κόσκινο» και σβήνει και ο δρόμος ύστερα από μερικά λεπτά ανοίγει.Μπαίνουμε στο αυτοκίνητό μας και αποχωρούμε ακολουθώντας την αυτοκινητοπομπή.
Κάποιοι δίπλα μας φωνάζουν οργισμένοι για την υποκρισία της πολιτείας. «Στα χωριά μας που κάηκαν οι συνάνθρωποί μας, δεν πέταξε ποτέ όταν έπρεπε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος. Εδώ όμως που βρέθηκαν οι πολιτικοί τα έφεραν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης για να ρίξουν στάχτη στα μάτια τους... Ντροπή τους!» λένε και αναρωτιούνται για τη διαβολική σύμπτωση να βρεθούν ξαφνικά στον χώρο όπου βρίσκονταν οι δύο πολιτικοί άνδρες, τόσες πολλές εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις όσες δεν είδαν ποτέ τους οι άμοιροι κάτοικοι των χωριών της συμφοράς στην Ηλεία...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/08/2007

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ




Κομβόι θανάτου

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

«Οι ψυχές τους είναι ακόμη εδώ. Και μας ρωτάνε γιατί... Γιατί, Θεέ μου, σε εμάς αυτή η τραγωδία... Τους νιώθω ότι είναι εδώ... Δίπλα μας μαζί με τον αδερφό μου».
Ο ηλικιωμένος άνδρας, με τη μαυρισμένη από τις στάχτες μπλούζα του, αγκαλιάζει ένα από τα κουφάρια των έξι καμένων αυτοκινήτων που καπνίζουν ακόμη δίπλα στην άσφαλτο κοντά στο χωριό της Αρτέμιδας στην Ηλεία και κλαίει με λυγμούς θρηνώντας για τον 66χρονο αδερφό του Διονύση που χάθηκε εκεί στη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς.

«Δεν πρόλαβε να φύγει.Τον αποτελείωσε μαζί με τους άλλους η φωτιά. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι πέθανε τόσο φρικτά και τόσο βίαια χωρίς καμία βοήθεια», μας λέει σκουπίζοντας τα υγρά από το κλάμα μάτια του ο Χαράλαμπος Λαμπρόπουλος.

Τα λόγια του κόβουν σαν μαχαίρι τη νεκρική ησυχία που επικρατεί στην περιοχή όπου διαδραματίστηκαν οι πιο αποτρόπαιες σκηνές της ανείπωτης τραγωδίας . Στον τόπο όπου η κόλαση κατέβηκε στη γη, όπως λένε οι ντόπιοι...Στο μέρος όπου ακόμη και ο Θεός δεν έδειξε οίκτο...

Τα πέντε Ι.Χ. και το πυροσβεστικό όχημα στην άκρη του δρόμου που καπνίζουν ακόμη, δείχνουν ότι η φρίκη είναι εδώ ακόμη ζωντανή...Μαυρισμένα από τις στάχτες πρόσωπα, με κόκκινα από το κλάμα και την αϋπνία μάτια, οι συγγενείς των νεκρών περιπλανώνται σαν τα φαντάσματα δίπλα από τα κουφάρια των καμένων αυτοκινήτων και όλοι τους κοιτάζουν σιωπηλά προς την κορυφή του λόφου δίπλα. Εκεί όπου τα πέντε ασθενοφόρα περιμένουν να περισυλλέξουν τους υπόλοιπους νεκρούς.

Στο σημείο αυτό λίγο έξω από το κατεστραμμένο ολοσχερώς μικρό χωριουδάκι της Αρτέμιδας, ο θάνατος κατέβηκε στη γη και πήρε μέσα σε ελάχιστα λεπτά συνολικά 23 συνολικά με τον πλέον βίαιο και τρομερό τρόπο. Οπως μαρτυρούν οι χωρικοί, κάποιοι κάτοικοι από την Αρτέμιδα και τον Μάκιστο αμέσως μετά την εισβολή της πύρινης λαίλαπας στα χωριά τους, άρπαξαν τις οικογένειές τους και επιβιβαζόμενοι στα Ι.Χ. τους προσπάθησαν να φύγουν.Μάνα με τέσσερα παιδιά

Ομως, σε μια κλειστή στροφή του δρόμου τα Ι.Χ. που κατεβαίνουν, μπλοκάρουν με ένα από τα πυροσβεστικά που ανεβαίνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα για να προσφέρει βοήθεια στο χωριό.Εννέα άνθρωποι εκ των οποίων τρεις πυροσβέστες πεθαίνουν με φρικτό τρόπο αμέσως δίπλα και μέσα στα αυτοκίνητά τους.Οι υπόλοιποι επιβάτες των αυτοκινήτων μαζί με άλλους κατοίκους του μικρού χωριού, νιώθοντας την καυτή ανάσα της φωτιάς να τους πλησιάζει, αρχίζουν πανικόβλητοι να ανηφορίζουν στην πλαγιά. Τη μοναδική διέξοδο ζωής από την πύρινη κόλαση. Μοιραία απόφαση για μια εξίσου μοιραία διαδρομή όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων για όλους...

Ανάμεσά τους μια μητέρα με τέσσερα παιδιά ηλικίας από 4 έως 15 ετών, και μια γιαγιά με τα εγγονάκια της. Οι φονικές φλόγες τούς προλαβαίνουν και οι τελευταίες τους κραυγές πνίγονται μέσα στους ανατριχιαστικούς τριγμούς της φωτιάς και στον πυκνό καπνό...Υστερα η απόλυτη σιωπή... του θανάτου.Η μητέρα βρίσκεται ύστερα από ώρες νεκρή, έχοντας στην αγκαλιά της τα επίσης τέσσερα νεκρά μικρά παιδιά της. Κοντά της μια γιαγιά με τα δύο εγγονάκια της και λίγο πιο πέρα ο νεοδιόριστος αγροφύλακας της Αρτέμιδας, ένας αστυνομικός κι ένα νεαρό ζευγάρι αγκαλιασμένο και αυτό, και κάποιοι άλλοι ακόμη...Οι εικόνες φρίκης λυγίζουν τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες. Ορισμένοι από αυτούς δεν αντέχουν και καταρρέουν...

Μόνο δύο άνθρωποι επέζησαν μάλλον τυχαία από την κόλαση που κατέβηκε στη γη στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι και οι μοναδικοί αυτόπτες μάρτυρες της φρίκης που θα τους ακολουθεί -όπως λένε- για όλη τους τη ζωή και θα στοιχειώνει για πάντα τα όνειρά τους.Πρόκειται για τον δήμαρχο της πολύπαθης πόλης Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλο, και τον αντιδήμαρχο, Σπύρο Μπιλιώνη.Συγκλονισμένος, ο τελευταίος μάς περιγράφει τις φοβερές σκηνές που έζησε και το άγγιγμα του θανάτου που ένιωσε εκείνες τις τραγικές στιγμές.«Αλλα αυτοκίνητα κατέβαιναν και άλλα ανέβαιναν. Επικρατούσε πανικός. Τεράστιες φλόγες υψώνονταν από παντού. Τα Ι.Χ. συνωστίζονταν στον δρόμο με το πυροσβεστικό. Οι οδηγοί έχασαν την ψυχραιμία τους και τα αυτοκίνητα άρχισαν να χτυπούν το ένα το άλλο. Βρισκόμουν πίσω από την αυτοκινητοπομπή που κατέβαινε από την Αρτέμιδα. Εκανα αμέσως μεταβολή και γύρισα προς τον Μάκιστο με σκοπό να περάσω μέσα από τη φωτιά. Ετσι έκρινα σωστό εκείνη την ώρα. Πήρα και τον δήμαρχο μαζί μου. Το μόνο που πρόλαβα να δω ήταν τους τρεις πυροσβέστες που πέθαναν, να κοιτούν γύρω τους αποσβολωμένοι τις φλόγες που τους πλησίαζαν. Τους φωνάξαμε να γυρίσουν όλοι πίσω. Κανείς δεν μας άκουσε. Κλείσαμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου και επί δέκα λεπτά οδηγούσαμε μέσα στην πύρινη κόλαση. Είναι θαύμα που ζούμε...», μας λέει συγκλονισμένος ο Σπύρος Μπιλιώνης.

Με τις κραυγές και τους θρήνους των συγγενών των θυμάτων να αντηχούν ακόμη στα αυτιά μας και τις σειρήνες των ασθενοφόρων να ουρλιάζουν, εγκαταλείπουμε τον τόπο του μαρτυρίου και ανηφορίζουμε για το χωριό της Αρτέμιδας που θρηνεί και τους περισσότερους νεκρούς.Στη μικρή πλατεία δίπλα στα ερείπια του μικρού καφενείου που καπνίζουν ακόμη, κάποιοι ηλικιωμένοι θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους που μαρτύρησαν στη φωτιά. «Ολα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά. Πέρασε το περιπολικό της Αστυνομίας και μας είπε να φύγουμε και λίγο μετά οι φλόγες ήρθαν από παντού. Ολα τα σπίτια του χωριού καταστράφηκαν. Καήκαμε και κανένας δεν ήρθε να μας βοηθήσει», μας λέει ο Κωνσταντίνος Βλασόπουλος και συμπληρώνει: «Ζήσαμε την πραγματική κόλαση. Τα φίδια από το δάσος μπήκαν μέσα στα σπίτια μας στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη φωτιά».

Τρία χιλιόμετρα πιο πάνω στο χωριό Μάκιστος η ίδια εικόνα της συμφοράς και της απόγνωσης. Ο δρόμος προς το χωριό είναι στρωμένος με τα κουφάρια άγριων πουλιών που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν από την περιοχή.Στην είσοδο του χωριού, ένα μικρό γαϊδουράκι στέκεται όρθιο και φριχτά καμένο δίπλα από ένα δένδρο. Στην άσφαλτο γύρω του πολλά πλαστικά ιατρικά γάντια που βρίσκονται διασκορπισμένα δείχνουν ότι κάτι κακό συνέβη και εδώ. Ρωτάμε τους κατοίκους και μαθαίνουμε ότι τρεις ηλικιωμένοι άνθρωποι ανάμεσά τους και ο ιδιοκτήτης του άμοιρου ζώου βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες...Οργισμένοι οι κάτοικοι βρίζουν και καταριούνται εκείνους που ευθύνονται -όπως μας λένε- για το κακό που τους βρήκε.Ολα τα σπίτια του χωριού είναι κατεστραμμένα από τη φωτιά και πολλά από αυτά καίγονται ακόμα. Πυροσβεστικό όχημα δεν υπάρχει πουθενά... «Μας άφησαν στην τύχη μας. Πλησίαζε η φωτιά στο χωριό και ειδοποιήσαμε την Πυροσβεστική να έρθει. Μάταια. Ποτέ δεν ήρθε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα. Ούτε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο δεν έστειλαν να μας βοηθήσει. Μας άφησαν να καούμε ζωντανοί. Λες και εμείς είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτό δεν είναι κράτος...», μας λένε οι σύμβουλοι του Τοπικού Συμβουλίου Αριστογείτων Πόθος και Αργύρης Αργυρόπουλος. Και οι δυο τους μας δείχνουν τα κατεστραμμένα από τη φωτιά σπίτια τους και κλαίνε με λυγμούς.«Η ίδια η Πολιτεία ευθύνεται για το κακό. Η υποκρισία των πολιτικών δεν έχει όρια. Μας εξαφάνισαν από τον χάρτη. Χάσαμε τα πάντα. Δεν έχουμε λόγους πια να μείνουμε εδώ. Θα φύγουμε. Το χωριό θα ερημώσει όπως και τα υπόλοιπα», μας λέει ο Παναγιώτης Δημόπουλος που είδε και αυτός το σπίτι του να γίνεται στάχτη...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/08/2007

Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

ΗΛΕΙΑ: ΤΟΠΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ



Στο σημείο αυτό , λίγο έξω από το χωριό Αρτέμιδα , βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες 24 συνάνθρωποί μας . Μεταξύ τους μιά μητέρα με τα 4 παιδιά της ...
Η Πολιτεία απούσα στο απίστευτο δράμα...
Και οι πολιτικοί μας με δάκρυα υποκρισίας φτιάχνουν πάνω στα καμένα πτώματα την προεκλογική τους εικόνα...
Φρίκη, ντροπή, αποτροπιασμός, θάνατος...

(προσεχώς περίσσοτερα νέα γιά την απίστευτη τραγωδία)

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

1999-2007: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ...ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ



...ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟ ΣΩΤΗΡΑ ΜΑΣ...

Ετος 1999 . Στο λιτό γραφείου του διευθυντικού στελέχους τοπικής εφημερίδας όπου εκείνη την περίοδο εργαζόμουν στο ελεύθερο ρεπορτάζ, μπαίνουν δύο γνωστοί «κύριοι». Ο ένας εξ αυτών είναι (τρομάρα του) πολιτικό πρόσωπο και μάλιστα νυν υποψήφιος βουλευτής στην Ηλεία.

Ο «κύριος» λοιπόν αυτός , που σήμερα κόπτεται για την διαφάνεια , το ήθος και για το καλό του τόπου, πλησιάζει το διευθυντικό στέλεχος της εφημερίδας και του ζητά επιτακτικά να με απολύσει !!! και να σταματήσει η εφημερίδα να αποκαλύπτει στα ρεπορτάζ της , – σύμφωνα με τις τότε δικαστικές διώξεις – την έκνομη συμπεριφορά των Ηλείων μπάτσων , μαστροπών, εμπόρων ναρκωτικών και λοιπών μπουμπουκιών…

Εκπληκτο το διευθυντικό στέλεχος της εφημερίδας , προς τιμή του, ζητά εξηγήσεις και μάλιστα ερωτά αν τα ρεπορτάζ μου τότε ήταν αληθινά ή ψευδή. Για να λάβει την απάντηση από τον εν λόγο «κύριο» ότι αυτά δεν έπρεπε να βγαίνουν προς τα έξω και η εν λόγω εφημερίδα έπρεπε να πράξει με γνώμονα το συμφέρον της…

Η απειλή ήταν άμεση. Όμως το διευθυντικό στέλεχος μετά από συζήτηση , τους ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν γινόταν εφ όσον ο ρεπόρτερ της εφημερίδας έγραφε την αλήθεια…

Οι δύο «κύριοι» έφυγαν σαν βρεγμένες γάτες από την εφημερίδα .Κι εγώ τελικά έμεινα εκεί για αρκετό χρονικό διάστημα γράφοντας χωρίς λογοκρισία τα ρεπορτάζ μου.

Το άνω περιστατικό που είχε και μια εκπληκτική συνέχεια … δεν επιδέχεται καμιάς αμφισβήτησης καθώς όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και οι μαρτυρίες υπάρχουν και σήμερα.

Ο εν λόγω «κύριος» μπορεί σήμερα να αξιώνει την ψήφο των Ηλείων πολιτών προσπαθώντας να τους εξαπατήσει με κουβέντες και υποσχέσεις του αέρα…Αλλά σε αυτή την μικρή κοινωνία που ζούμε όλοι είμαστε σχετικά γνωστοί τόσο εμείς όσο και οι δραστηριότητές μας.

«Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και διά του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους τους Κράτους.
O τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέσο απαγορεύονται.
Η κατάσχεση εφημερίδων και άλλων εντύπων, είτε πριν από την κυκλοφορία, είτε ύστερα από αυτή, απαγορεύεται.»
Οι τρεις πρώτες παράγραφοι από το άρθρο 14 του ελληνικού Συντάγματος κατοχυρώνουν με το πιο επίσημο τρόπο την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα.

Το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και στα υπόλοιπα κράτη της αναπτυγμένης Δύσης και όχι της ...Αγριας Δύσης της Ηλεία , όπου η αρπαχτή, η διαπλοκή και η διαφθορά τείνει να γίνει ο κανόνας …
Το καταλάβατε κύριε υποψήφιε βο(υ)λευτά μας ?

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


Γέμισε με ήθος , καλές προθέσεις, διαφάνεια και έργα τούτες τις μέρες η προτελευταία σε ρυθμούς ανάπτυξης χιλιοταλαιπωρημένη Ηλεία της αρπαχτής και της μίζας…

Δηλαδή δεν γέμισε ακριβώς… Θα γεμίσει στο μέλλον …

Όπως γέμισε κατά τα προηγούμενα χρόνια όπου οι προεκλογικές υποσχέσεις των πολιτικών ανδρών μας , αυτών των χαμογελαστών και αγνών κυρίων που βλέπουμε σήμερα να φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων , υλοποιήθηκαν στο ακέραιο…

Και λιμάνια έγιναν, και πολιτικό αεροδρόμιο λειτουργεί, και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων τακτοποιήθηκε, και το περιβάλλον με σεβασμό αντιμετωπίζεται και οι έμποροι ναρκωτικών εξαφανίστηκαν …

Τώρα αν κάποιοι στο παρελθόν ήθελαν να κατασκευάσουν γήπεδα γκολφ στον προστατευόμενο από την διεθνή σύμβαση Ramsar υγρότοπο Κοτυχίου – Στροφυλιάς …ε ! αυτό ήταν ένα μικρό λαθάκι…

Όπως λαθάκι…ήταν κι εκείνο της υπόθεσης του Καϊάφα με το έγγραφο και την Κτηματική Υπηρεσία για να γίνει η λιμνοθάλασσα κλειστή λίμνη και να γίνουν οι δουλειές των επενδυτών καλύτερα…

Μικρολαθάκια… έγιναν και στην περιοχή της Κυλλήνης όπου μεγάλοι επενδυτές υπό την προστασία και τη κάλυψη διαφόρων, εξαφάνισαν τους αμμόλοφους και μετέτρεψαν τον χώρο σε Σεληνιακό τοπίο για χάρη της ανάπτυξης και της τσεπούλας τους…

Σε λαθάκι…μπορεί να αποδοθεί και η υποστήριξη στα δικαστήρια κάποιων εμπόρων ναρκωτικών για επαγγελματικούς όμως λόγους…

Τα λάθη των πολιτικών μας πάντα πρέπει να τα συγχωρούμε διότι γίνονται μόνο από καλές προθέσεις …

Κι αν εδώ στην Ηλεία όπου ο κανόνας της αρπαχτής και της μίζας βασιλεύει , τα λάθη επαναλαμβάνονται και έχουν την τάση να γίνονται συνήθεια …μη δίνετε σημασία …

Χαλαρώστε…Φτιάξτε το καφεδάκι σας και αφήστε τα όλα στους πολιτικούς μας άνδρες…
Αυτοί ξέρουν και αυτοί θα φροντίσουν για την ποιότητα της ζωής μας και το για το καλό του τόπου μας . Όπως ακριβώς φρόντισαν και κατά τις προηγούμενες τετραετίες…




Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ


Ταξίδια ψεύτικα…
Και άνθρωποι που λένε ότι ταξιδεύουν ή ότι ταξίδεψαν κάποτε...
Aλλά στην πραγματικότητα έμειναν και μένουν ερμητικά κλεισμένοι μέσα στο καβούκι που κάποιος τους τοποθέτησε εδώ και καιρό…
Λένε ότι όποιος έχει την τάση να ταξιδεύει γίνεται σοφότερος , πιο πλήρης και ισορροπημένος εσωτερικά …
Η φυγή προς κάποιο άγνωστο μέρος , η λαχτάρα της προετοιμασίας του ταξιδιού, η γλυκιά αγωνία του τι θα συναντήσεις στους νέους τόπους , η προσμονή , συνθέτουν μοναδικά εσωτερικά συναισθήματα που δεν περιγράφονται με λέξεις.
Οι φυγάδες και οι ταξιδευτές…Του Μέσα ή του Εξω…φαίνονται από μακριά.
Τους διακρίνεις από την ματιά , την γενικότερη φυσιογνωμία , τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο ζωής… Οι ταξιδευτές γνωρίζουν και έχουν δει πράγματα που δεν ξέρουν οι άλλοι και ούτε φαντάζονται ποτέ ότι υπήρχαν. Είναι άνθρωποι μοναχικοί που μπορεί να χάνονται αλλά πάντα δίνουν το στίγμα τους την κατάλληλη στιγμή.
Είναι παντού και πουθενά και πάντα επιθυμούν να επιστρέψουν στο μέρος που επισκέφθηκαν.
Οι σκέψεις και η ψυχή τους είναι γεμάτα εικόνες , μυρωδιές από κόσμους μακρινούς, μαγικές μουσικές και δυνατά καλέσματα.
Και κυρίως …Είναι πάντα αληθινοί .
Πονάνε, κλαίνε, θυμώνουν, γελάνε , χαίρονται , αναπολούν, σκέφτονται.
Ζουν το ταξίδι τους με φόντο την εσωτερική και εξωτερική παρόρμηση και την φωτιά της ειλικρίνειάς τους.
Σε αντίθεση με τα παγωμένα κομμάτια της ψευτιάς…Τους κλεισμένους για πάντα στο καβούκι τους και στους κανόνες των άλλων…
Τους δήθεν τολμηρούς ταξιδευτές που αρμενίζουν σε πελάγη υποκρισίας ταξιδεύοντας πάνω σε στοιχειωμένα πλοία…μοναξιάς…

Τρίτη 21 Αυγούστου 2007

ΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΑΖΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ


Και ξαφνικά γέμισε ο τόπος λαμόγια και κρυόκωλους χαρτογιακάδες του κερατά , που θέλουν – λένε – να μας σώσουν …αφού πρώτα λάβουν την ψήφο μας στις εκλογές της 16 Σεπτέμβρη.

Εμετικά σκουλήκια της εξουσίας εμφανίστηκαν από το πουθενά… και με πρωτοφανές θράσος και υποκρισία τάζουν στους πολίτες «λαγούς με πετραχήλια» με μοναδικό σκοπό την αρπαγή της ψήφου μας.

Υπουλα διεφθαρμένα φίδια της διαφθοράς που μέχρι χθες κρύβονταν στις φωλιές τους βαθιά μέσα στο χώμα, βγήκαν ξαφνικά στην επιφάνεια και αναζητούν θύματα…και χώρο για να ανέβουν στα ψηλότερα στρώματα της ιεραρχίας και να κάνουν από εκεί τις …δουλειές τους καλύτερα.

Μπούληδες ανέραστοι , με χαζό υφάκι , που ποτέ δεν δούλεψαν στην ζωή τους , φορώντας το ιλουστρασιόν χαμόγελο της υποκρισίας , εμφανίστηκαν στο στερέωμα και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και μιλούν για το καλό μας , για το καλό του τόπου για το καλό της κοινωνίας…
Κι όμως όλοι αυτοί , όταν οι καιροί το απαιτούσαν να πάρουν θέση σε σημαντικά ζητήματα , σφύριζαν αδιάφορα και γύριζαν το κεφάλι τους αλλού γιατί τότε δεν έβλεπαν ούτε δεν άκουγαν…Γιατί τότε ψάρευαν σε θολά νερά …

Και κοντά σε αυτούς οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι .
Τα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ.
Οι αυτοαποκαλούμενοι δημοσιογράφοι των 20 και των 50 ευρώ…
Παιδάκια της δημοσιογραφίας που πούλησαν την υπόληψη και την τιμή τους για ψίχουλα … από νωρίς στον διάβολο και στην διαπλοκή.
Μπατίρηδες της ψυχή τους και της τιμής τους …
Γιατί το σύστημα έτσι τους δίδαξε…
Γιατί δεν είχαν ποτέ τα αρχίδια να πάνε κόντρα…

Φρου – φρου και αρώματα… Δεξιώσεις του κώλου …Υποσχέσεις ψεύτικες…Νεκρά χαμογελαστά πρόσωπα σε φωτογραφίες …
Υποκρισία …Χρήματα μαύρα που αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα χέρια…Αγορασμένες συνειδήσεις …
Και από μέσα κάτι που μυρίζει πολύ άσχημα…Περισσότερο και από τον ξεσκέπαστο βόθρο…

Ευχαριστώ δεν θα πάρω…



ΤΟ ΟΝΕΙΡΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΟΣ ΦΥΓΑ




Μια ηλιαχτίδα , μια σταγόνα βροχής και μια ανάσα παγωμένου αέρα φερμένου από μακριά . Από τις μαγικές χώρες που βρίσκονται πίσω από τα βουνά της θλίψης…
Μια σκέψη που ταξιδεύει δίπλα από την Σελήνη , μαζί με το φως των άστρων και των ματιών σου…
Ένα σφίξιμο στην καρδιά, μια ανησυχία, ένα ψάξιμο…
Στιγμές αναζήτησης και πόθου…
Στην θάλασσα των ονείρων …
Εκεί που ο ουρανός και το πράσινο των ματιών σου γίνονται ένα…
Σκέψεις που μεταφέρονται ψηλά στον ουρανό πάνω από τα σύννεφα…
Πάνω σε μαγικά πουλιά της λύπης και της χαράς…
Σκέψεις που χάνονται στο άπειρο της ψυχής μου…
Συναισθήματα που καίνε…
Στην απαγορευμένη χώρα …
Αλλά που δεν σβήνουν από τον αέρα και το νερό τη λησμονιάς…
Κομμάτια ζωής , σκιές φωτός στους ονειρότοπους του μυαλού μου…
Που στροβιλίζονται μακριά…
Το ξέρω…
Το γνώριζα…
Το γνώρισα…
Υπήρχες μέσα μου από παλιά…
Και θα υπάρχεις …
Μέχρι τότε που η σκόνη του σώματός μου θα γίνει ένα με τα αστέρια…
Μετά…
Αυτό που σου περιγράφω τώρα…
Θα λάμπει κάπου εκεί έξω …
Φωτίζοντας άλλους παράξενους κόσμους μαγικούς…
Αλλα δεν θα χαθεί…
Το αόρατο χτύπημα του κεραυνού…
Δεν σβήνει ποτέ…
Ετσι λένε οι νεράϊδες …
Ετσι θα είναι…
Να το θυμάσαι…Ακόμα και αν οι δρόμοι των ματιών σου…
Γίνουν υγροί και αδιάβατοι…
Να το θυμάσαι…"


Απρίλης 1007 μ.Χ - ( Συγγραφέας Ουάλλας Ουέστ - Γράμμα προς την "Ηλιαχτίδα" του λίγο πριν χαθεί στα ερείπια της Μνάρ ή Πόλης χωρίς όνομα της Αραβικής ερήμου).

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2007

Η ΨΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΗ


Και τελικά μετά από καιρό αποδείχθηκε ότι η Λαμπρή Πόλη στο βάθος του ορίζοντα ήταν μια Ψεύτικη Πόλη.
Ενας τυχαίος αντικατοπτρισμός .
Οπως εκείνος που συμβαίνει τα πρωϊνά και το σούρουπο στην έρημο και αποπροσανατολίζει από την πορεία τους, τους περιηγητές και τους τολμηρούς μοναχικούς ταξιδιώτες .
Το μικρό καραβάνι των ταλαιπωρημένων ψυχών που περιπλανιόταν μαζί με τον μοναχικό ταξιδευτή μέσα στον χρόνο, αναζητώντας απάγκιο όπως το καράβι όταν βρίσκεται στην φουρτουνιασμένη θάλασσα, έπεσε μοιραία θύμα των ψευδαισθήσεων του.
Η Λαμπρή Πόλη στο βάθος της ερήμου αποδείχτηκε όχι μόνο ότι ήταν ψεύτικη αλλά και εφιαλτική καθώς στο σημείο που υποτίθεται ότι βρισκόταν , δεν ήταν παρά μόνο τα στοιχειωμένα πέτρινα ερείπια χορταριασμένων αρχαίων τάφων και μικροί σκοτεινοί λάκκοι με μαύρα δηλητηριώδη φίδια - σκιές …
Ο θρύλος των νομάδων της ερήμου το λέει καθαρά ότι πολλοί ταξιδευτές στο παρελθόν έπεσαν θύματα του αντικατοπτρισμού και πίστεψαν στην όαση της Λαμπρής Πόλης.
Τα ασπρισμένα τους κόκαλα που βρίσκονται διασκορπισμένα στο σημείο του παράξενου αντικατοπτρισμού , δείχνουν το τραγικό και τελευταίο λάθος της ζωής τους .
Υπάρχουν όμως και κάποιοι που κατάλαβαν την ψεύτικη φασματική οπτασία και παρακάμπτοντας την πορεία τους , γλίτωσαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, την ψυχή τους και τα λογικά τους …από τον θάνατο.
Είναι οι λεγόμενοι Μαύροι Ιππότες της ερήμου και τους ξεχωρίζει κανείς από το μισοσπασμένο από τις μάχες σπαθί τους , την τρομερή ματιά τους και το ρυτιδωμένο από τις κακουχίες πρόσωπό τους…

(Αφήγηση από το ημερολόγιο του Αραβα ταξιδευτή Αμπντούλ Αλχαζρέντ που βρέθηκε το 1.346 μ.Χ κάτω από ένα βράχο στην κοιλάδα Οόθ –Ναργκάι - δυό μέρες απόσταση από την πόλη Σελεφαϊς…)


Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

ΕΝΑΝ ΜΙΣΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΤΗΝ ΑΦΗ...




Βρες μου τον υπερθετικό του "αφόρητος"...
ό,τι μπορεί να υπερβεί τη στάθμη του μέσα μου
και δώστο μου...
Δωσε μου ένα μέτρο να ξεπηδήσει μια ανάσα,
ένας παλμός λαθραίος που θ' αγγίξει αβάσταχτα
την ανάγκη του γρίφου σου...
Στην ανάγκη αυτοσχεδίασε...
στείλε μου τον απόηχο λησμονημένης ηδονής...
ένα νοητό πέρασμα σε γρίλιες μισόκλειστων βλεφάρων...
Εναν μισό Αύγουστο που καίει την αφή...
το μπλέ βραχυκυκλωμένης νύχτας από ηλεκτρική καταιγίδα...
Ενα μολύβι που σαϊτεύει το κόκκινο σε φωτοκύτταρα μνήμης...
Στριφογύρισε το μαχαίρι που παίζει παιχνίδια φόβου μπηγμένο
μέσα στη ψυχή μου... να αιμορραγήσει χιλιοστό λίγο πριν το θάνατο....
Κι αν το καρφώσεις πιο βαθιά μη φοβηθείς...
αναλαμβάνω την ηθική αυτουργία του φόνου της...



ΨΙΘΥΡΟΙ ΚΑΙ ΣΚΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2007

ΜΙΑ ΠΙΝΕΛΙΑ ΜΟΝΑΞΙΑΣ


ΚΑΥΚΑΛΙΔΑ, ΚΥΛΛΗΝΗ
Φάρος της ζωής και των θρύλων


Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Οι ψαράδες της περιοχής λένε ότι από μακριά μοιάζει με πινελιά μοναξιάς κι ελπίδας στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Για τους καπετάνιους των πλοίων αποτελεί σημάδι ζωής, καθώς το απόκοσμο φως που εκπέμπει τις νύχτες τους ειδοποιεί για τις κοφτερές ξέρες.


Ο Φάρος της Καυκαλίδας στην Κυλλήνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, κατασκευάστηκε και άρχισε να λειτουργεί από το 1906. Το φωτιστικό του μηχάνημα λειτουργούσε με πηγή ενέργειας το φωτιστικό πετρέλαιο και ειδοποιούσε τους ναυτικούς από απόσταση 14 ναυτικών μιλίων για τις επικίνδυνες ξέρες.


Μέχρι το 1981Πάνω του, έξι φαροφύλακες βυθισμένοι στη μοναξιά τους επί μήνες και αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο φρόντιζαν νύχτα και μέρα για την καλή λειτουργία του μηχανήματος και των ειδικών κατόπτρων μέχρι το 1981... Τότε που το μακρύ χέρι του πολιτισμού άγγιξε μοιραία και το φάρο, εγκαθιστώντας αυτόματο ηλιακό σύστημα...Το πέτρινο σπιτάκι που κάποτε φιλοξενούσε τους φαροφύλακες στοίχειωσε στο πέρασμα του χρόνου και το τοπίο έγινε άγριο και αφιλόξενο.


Σήμερα, οι ελάχιστοι και τολμηροί επισκέπτες προσεγγίζουν το μικρό ξερονήσι ακροβατώντας πάνω στο μονοπάτι της μεγάλης ξέρας που μόνο οι ντόπιοι ψαράδες γνωρίζουν καλά.Στο βυθό μεγάλοι βράχοι και μικρές ξέρες, καθώς και κάποια μυστηριώδη ερείπια αρχαίων κτισμάτων δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά στο τοπίο και δικαιολογούν μια παλιά ιστορία που έλεγαν οι γέροι ψαράδες της Κυλλήνης, για τη γοργόνα που έβλεπαν να αναδύεται κατά καιρούς από εκεί.

Η γοργόνα...

Και μπορεί σήμερα ο θρύλος της γοργόνας να ξέφτισε μέσα στο χρόνο. Δύο ζευγάρια φώκιες όμως, που εμφανίστηκαν από το πουθενά τα τελευταία χρόνια στα μυστικά περάσματα του Φάρου, αντικατέστησαν επάξια το θρύλο, δίνοντας με την παρουσία τους στο τοπίο μια ξεχωριστή άγρια ομορφιά...Μια πινελιά μοναξιάς,
ελπίδας, αλλά και ζωής στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 3.8.2000

Τρίτη 14 Αυγούστου 2007

Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ "ΠΑΡΑΞΕΝΟΥ" ΓΙΩΡΓΟΥ


ΔΟΥΚΑΝΕΪΚΑ ΑΧΑΪΑΣ: Ξύπνησαν συνειδήσεις για τον άδικο θάνατο στο κελί «33»

Στερνή μου ... ανθρωπιά να σ' είχα πρώτα

Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ - ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Τα παραπάνω είχε καταθέσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λευκάδας στη δίκη του Γιώργου Μακρίδη, του αυτόχειρα του κελιού «33», ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος, αγρότης, που γεννήθηκε στα Δουκανέικα και κατοικεί στη Ροδοδάφνη Αχαΐας.

«Ο κατηγορούμενος πίστευε ότι ο κόσμος τον κοιτάει επειδή περπάταγε περίεργα και ζούσε μόνος του. Εγώ δεν κλήθηκα στο κοινοτικό συμβούλιο και έτσι έλειπα. Αν πήγαινα, θα έλεγα να μη γίνει τίποτα. Δεν τη θεωρώ σωστή την απόφαση και δεν θα υπέγραφα. Πρώτη φορά συνέβηκε. Εγώ τον ρώτησα και μου 'πε ότι φοβόταν και γι' αυτό πήρε το όπλο μου. Τόσος που είναι, μπορούσε αν ήθελε να τον σκοτώσει. Δεν νομίζω, όμως, ότι ήθελε να σκοτώσει. Και αυτός, όπως και άλλοι, είχε μαχαίρι μαζί του, αφού όλη την ημέρα ήταν στα κτήματα. Μ' αυτό έκοβε και το ψωμί. Οταν το κοινοτικό συμβούλιο πήρε την απόφαση, μονολογούσε ``γιατί θέλουν να με διώξουν;''».Ο Χρ. Χρυσανθόπουλος γνώριζε καλά τον «παράξενο» Γιώργο, γιατί πολλές φορές του έδινε δουλειά.Ο Χρ. Χρυσανθόπουλος δεν τον θεωρούσε επικίνδυνο. Κι όταν έμαθε την είδηση της αυτοκτονίας του λυπήθηκε πραγματικά.«Δεν πείραζε κανέναν, όμως μια μέρα κάποιος τον είπε ``αδερφή'' γιατί φορούσε σκουλαρίκι. Του έριξε ένα χαστούκι, ο άλλος ήταν γνωστός με τον πρόεδρο του χωριού και τον έπεισε να γίνει συμβούλιο για να τον διώξουν. Ετσι άρχισαν όλα... Λυπάμαι πολύ για το τέλος του. Ο άνθρωπος ήθελε υποστήριξη. Ομως και πολλοί κάτοικοι των Δουκανέικων συγκλονίστηκαν από την αυτοκτονία του. Δεν ήθελαν και τότε να φύγει από το χωριό», είπε χθες ο Χ. Χρυσανθόπουλος.


Συγκινημένος


Συγκινημένος ήταν χθες και ο αστυνομικός Σπυρίδων Κανιάρης, που είχε συλλάβει τον Γιώργο δέκα ημέρες μετά το σοβαρό επεισόδιο στο καφενείο του χωριού. Τότε, που ο Γιώργος Μακρίδης, ο ασυντρόφιαστος Γιώργος, ο «αντικοινωνικός», είχε πάει να ζητήσει το λόγο από τους κατοίκους, επειδή είχαν εισηγηθεί τον εγκλεισμό του στο ψυχιατρείο.«Δεν τον είχαμε για επικίνδυνο», υποστήριξε ο αστυνομικός πριν από περίπου δύο χρόνια στο δικαστήριο, κάτι που επανέλαβε και χθες. Ηταν τελείως άκακος. Ενας τύπος ιδιόρρυθμος, παράξενος που δεν ``έδενε'' με το χωριό, ανίκανος όμως να σκοτώσει έστω ένα κουνούπι. Ζούσε μόνος του, κάνοντας μεροκάματα στα χωράφια. Το παρουσιαστικό του όμως και ο τρόπος ζωής του φαίνεται ότι δεν άρεσαν σε κάποιους στο χωριό», μας είπε ο Σπ. Κανιάρης.Ηταν άκακοςΤον «γνώριζα από τις περιγραφές των κατοίκων», πρόσθεσε, «που, όπως έλεγαν, δεν ήταν επικίνδυνος. Ηταν πραγματικά ένας περίεργος τύπος, που ``τρελάθηκε'' όταν έμαθε ότι ο πρόεδρος του χωριού μάζεψε υπογραφές για να τον διώξουν από εκεί και να τον κλείσουν στο ψυχιατρείο. Οσο για την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου για τον εγκλεισμό του, νομίζω ότι ήταν αψυχολόγητη και υπερβολική».


Ομως και ο γιος του Χρ. Χρυσανθόπουλου, του πρώην αφεντικού του Γιώργου, ο στρατιωτικός, Θανάσης Χρυσανθόπουλος, έχασε τη φωνή του χθες το απόγευμα, όταν πληροφορήθηκε από την «Ε», στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, την αυτοκτονία του Γιώργου.«Λυπάμαι... δεν μπορώ να το πιστέψω. Κρίμα. Ηταν ένας άκακος άνθρωπος», ψιθύρισε σοκαρισμένος.Πραγματικά η συγκλονιστική ιστορία του Γ. Μακρίδη, του «ξένου» που βρήκε την «ελευθερία» αυτοκτονώντας στον Κορυδαλλό, του πρώην χρήστη ηρωίνης, ο οποίος γύρεψε τη γιατρειά ζώντας λιτά, αυτόνομος, κοντά στη φύση, η ιστορία του 36άχρονου, που και μετά θάνατον σπιλώθηκε σαν εγκληματίας, για την οποία έγραψε η «Ε», αναστάτωσε και συγκίνησε πολύ κόσμο, απασχόλησε χθες και άλλα Μέσα Ενημέρωσης.


Ομως συναισθήματα οργής, σε ό,τι αφορά την «εμπλοκή» του χωριού στην ιστορία, προκάλεσε σε κατοίκους της Κοινότητας Δουκανέικων-Αχαΐας, οι οποίοι θεωρούν ότι «εθίγησαν» από το δημοσίευμα της «Ε», που απέδωσε πιστά το περιεχόμενο των πρακτικών του δικαστηρίου, που είχε δικάσει και καταδικάσει τον Γ. Μακρίδη σε ποινή συνολικής κάθειρξης 6,5 ετών.


Από τα πρακτικά του δικαστηρίου και βεβαίως από το σκεπτικό του «ξεδιπλώνεται» το κομμάτι εκείνο της ζωής του Γ. Μακρίδη, που τον οδήγησε υπόλογο ενώπιον της Δικαιοσύνης.


Για ένα χαστούκι, αντίδραση στην προσβολή, για τις ιδιορρυθμίες του που τρόμαζαν, για τις παραξενιές του.Πάντως ο πρόεδρος του χωριού, με πρωτοβουλία του οποίου είχαν μαζευτεί τότε οι υπογραφές για τον Γιώργο δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στην «Ε». Αρκέστηκε απλά στις απειλές: «Θα τα πούμε στο δικαστήριο, γιατί διασύρατε το χωριό μας».Η Κλεοπάτρα, σύζυγος του καφετζή του χωριού (όπου είχε γίνει το επεισόδιο), Ιωάννη Φάκου, είπε στην «Ε»:«Να ξεχάσουμε...»«Νιώθουμε οίκτο για την κατάληξη που είχε αυτός ο άνθρωπος και προσπαθούμε να ξεχάσουμε ό,τι έγινε. Πράγματι ήταν παράξενος. Εμενε μόνος σε μια άθλια παράγκα και όπως μας είχε πει, είχε έρθει στο χωριό για να ξεφύγει από τα ναρκωτικά. Ξαφνικά όμως άρχισε να γίνεται εριστικός. Ετσι ο πρόεδρος μάζεψε υπογραφές για να τον διώξει. Συγκάλεσε το κοινοτικό συμβούλιο, το οποίο κατά πλειοψηφία, πλην των κοινοτικών συμβούλων Βασ. Αγγελόπουλου και Χρ. Χρυσανθόπουλου, αποφάσισαν να ζητήσουν από τον εισαγγελέα τον εγκλεισμό του στο ψυχιατρείο. Ετσι ξεκίνησαν όλα. Οταν έμαθε για τις υπογραφές, ήρθε εδώ στο καφενείο του άντρα μου, που είναι αντιπρόεδρος του χωριού και του ζήτησε εξηγήσεις για τις υπογραφές. Τσακώθηκαν άσχημα και μετά από μερικές ημέρες ήρθε ξανά και με ένα μαχαίρι τραυμάτισε τον άντρα μου, το γιο μου και τον πεθερό μου. Δεν έπρεπε να γίνει αυτό. Τώρα πραγματικά μέσα από την καρδιά μας πονάμε».Και η γυναίκα κατέληξε: «Ομως τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς;».«Του φερόμαστε καλά τον πρώτο χρόνο και του δίναμε φαγητό», διαμαρτυρήθηκε μια πρώην συγχωριανή του Γιώργου, που ζει τώρα στην Αθήνα.


Στα δύσκολα;Ναι, όμως τότε που δικαίως «θόλωσε» το μυαλό, γιατί «σφίχτηκε» η καρδιά, δεν του συμπαραστάθηκαν. Κοινοτικό συμβούλιο, «ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη», εισαγγελέας...


Στα δύσκολα, στα ενδεχομένως «επικίνδυνα», στο «ξεβόλεμα» αναδύονται τα βαθύτερα συναισθήματα... το μεγαλείο της ανθρωπιάς.Και ποιος ξέρει αν τότε, στις δύσκολες στιγμές, αντί για την απόφαση του εγκλεισμού, ο Γιώργος δεχόταν ένα χάδι, δυο κουβέντες γλυκές, ένα νεύμα συμπαράστασης, ποιος ξέρει τότε αν δεν είχε σηκωθεί η βαριοπούλα πού θα βρισκόταν σήμερα ο Γιώργος. Αν δεν είχε ζωγραφιστεί και μ' άλλα χρώματα η γκρίζα ζωή του. Αντί να χαθεί στο σκοτάδι...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 9.8.1997

ΚΡΕΜΑΣΤΗΚΕ πέρυσι στο κελί που τον οδήγησε η απέλασή του (!) από τα Δουκανέικα Αχαΐας, υπόθεση που έρχεται πάλι στο φως με μήνυση του κοινοτάρχη που... εθίγη από σχετικά σχόλια
Ο θάνατος ενός 36χρονου σε μια κόλλα χαρτιού

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Τον «περιθωριακό» εργάτη Γιώργο Μακρίδη, που κρεμάστηκε τον περασμένο Αύγουστο στο κελί 33 της Ψυχιατρικής Κλινικής των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού, θυμηθήκαμε ξαφνικά χθες το μεσημέρι.

Αιτία, μια κλήση για ανάκριση μάρτυρα που λάβαμε ξαφνικά από το Ειρηνοδικείο Λεχαινών, «για ποινική υπόθεση του Ανδρέα Τσάμπου κατά του συντάκτη της ``Ε'' Περικλή Κοροβέση»!Για όσους δεν θυμούνται, ο Ανδρέας Τσάμπος είναι ο πρόεδρος της κοινότητας Δουκανέικα Αχαΐας. Του χωριού όπου ορισμένοι κάτοικοί του, με τα «καμώματά τους» και την αχαρακτήριστη ρατσιστική συμπεριφορά τους, «οδήγησαν» στις φυλακές και στη συνέχεια στην αυτοκτονία τον 36χρονο «περιθωριακό» Γιώργο Μακρίδη, επειδή ο τελευταίος συμπεριφερόταν «παράξενα».Ετσι μετά την απαλλαγή του χωριού από «εκείνο το παράξενο πλάσμα που σαν άστοχη πινελιά στο καβαλέτο αφηρημένου ζωγράφου ανέτρεψε την ομοιομορφία της συμβατικής εικόνας...» -όπως έγραφε τότε στο ρεπορτάζ της η συνάδελφος Κατερίνα Κατή- ήρθε η... σειρά του Περικλή!

Τύλιξε λοιπόν σε μια κόλλα χαρτιού ο πρόεδρος τον αγαπητό συνάδελφο επειδή -όπως ισχυρίζεται στη μήνυσή του- ο δημοσιογράφος με τα γραφόμενά του τότε, «έθιξε την τιμή και την υπόληψή του» μέσω άρθρου του στην εφημερίδα.Μερικά χρόνια νωρίτερα ο πρόεδρος είχε τυλίξει με την ίδια ευκολία ξανά σε μια κόλλα χαρτιού τον άμοιρο Μακρίδη με την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου περί «απέλασης (!!!) ανεπιθύμητου και επικίνδυνου ατόμου».

«Η κόλλα χαρτιού έκανε καλά τη δουλειά της και ο άμοιρος Μακρίδης βρέθηκε στο κελί 33 και από εκεί στο χώμα που φαίνεται ότι είχε αγαπήσει πολύ και η μάνα γη ίσως τον θεράπευε και τον βοηθούσε για να γίνει καλά από την αρρώστια της πρέζας και της κακίας των ανθρώπων» -έγραφε μεταξύ άλλων λίγο μετά το θάνατο του «παρείσακτου» ο Περικλής Κοροβέσης.

Δεν θα σταθούμε στις λεπτομέρειες της φρικτής ιστορίας ρατσισμού, που δυστυχώς κατά καιρούς επαναλαμβάνεται ποικιλοτρόπως στις κλειστές κοινωνίες των χωριών. Ούτε στο άδικο της μήνυσης του κ. Τσάμπου κατά του συναδέλφου.Δύο λόγια μόνο θα γράψουμε από την απολογία του Γιώργου Μακρίδη στο δικαστήριο λίγο πριν πάρει το δρόμο για τη φυλακή και χαθεί για πάντα στο σκοτάδι... της κακίας.

Τα διαβάσαμε χθες στο φάκελο της δικογραφίας και μας άγγιξαν την ψυχή... Ελπίζουμε έστω και αργά να αγγίξουν και τον πρόεδρο της κοινότητας Δουκανέικα αλλά και όλους εκείνους που στράφηκαν ενάντια στον «περιθωριακό» Γιώργο Μακρίδη.

Η απολογία

«Δεν έχω αδέλφια ούτε γονείς... Μόνο μητριά έχω από 6 χρόνων. Εμπλεξα με τα ναρκωτικά. Αρχισα με χασίς και στη συνέχεια πήγα στην ηρωίνη και στην κοκαΐνη. Αποφάσισα να ξεφύγω, να απομονωθώ. Είχα ένα φίλο στα Δουκανέικα και πήγα εκεί. Ομως αυτός έφυγε κι έμεινα μόνος... Δούλευα στα χωράφια για ένα πιάτο φαγητό. Με κορόιδευαν όλοι. Με φώναζαν ``δραπέτη-χασικλή''. Μια μέρα κάποιος με είπε ``αδερφή'' και τσακώθηκα. Τότε το κοινοτικό συμβούλιο αποφάσισε να με διώξει. Πήγα στο καφενείο να ρωτήσω αν είναι αλήθεια και μου είπαν ότι ήταν. Εφυγα και γύριζα επί δύο ημέρες... Ηρθα πίσω, πήγα ξανά στο καφενείο, μου έριξαν ούζο στα μάτια... μου χτύπησαν τα χέρια με σφυρί. Τσακώθηκα, χτύπησα κάποιους με μαχαίρι και έφυγα για το βουνό. Λυπάμαι γι' αυτό που έγινε, αλλά αν μου φέρονταν καλύτερα δεν θα είχε γίνει τίποτα. Είναι προσβλητικό να σε διώχνουν από κάπου... Δεν έχω πια κανένα σκοπό για όταν θα βγω από τη φυλακή. Ισως μείνω στο ψυχιατρείο...».

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2007

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ...



Διώξεις «φωτιά» για το κύκλωμα στην Βάρδα

Εγκληματική οργάνωση χαρακτηρίζουν οι διωκτικές και δικαστικές αρχές το κύκλωμα παράνομης νομιμοποίησης χιλιάδων αλλοδαπών που δρούσε στον Δήμο Βουπρασίας.
Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για την δράση του κυκλώματος μέσα από επίσημα έγγραφα των διωκτικών Αρχών
.

ΕΡΕΥΝΑ : Μάκης Νοδάρος


Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης , πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικού, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης , ψευδή βεβαίωση , νόθευση , παθητική δωροδοκία , κατά συναυτουργία και κατ εξακολούθηση , άσκησε προ ημερών ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών της Αμαλιάδας, στους επίορκους υπαλλήλους του Γραφείου Αλλοδαπών του δήμου Βουπρασίας, για την εμπλοκή τους στην σκοτεινή υπόθεση της παράνομης τακτοποίησης χιλιάδων αλλοδαπών εργατών από όλη την χώρα!

Στις πεντακόσιες σαράντα δύο (!) σελίδες της δικογραφίας που παραδόθηκε από του αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ στον εισαγγελέα , αποκαλύπτεται στην κάθε του λεπτομέρεια η δράση του οργανωμένου κυκλώματος το οποίο έναντι αδρής αμοιβής «τακτοποιούσε» επί σειρά ετών με πλαστά έγγραφα χιλιάδες αλλοδαπούς από όλη την χώρα αλλά και από το εξωτερικό δια αλληλογραφίας !!! Μάλιστα κρατούσαν και «λογιστικά» βιβλία όπου σημείωναν τα ποσά που λάμβαναν από τους αλλοδαπούς.

Οι βασικοί πρωταγωνιστές…

Τρεις υπάλληλοι του Δήμου Βουπρασίας και δύο αλλοδαποί μεσάζοντες φέρονται να είναι σε πρώτη, φάση οι βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις εκτιμήσεις των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ, οι ποινικές διώξεις θα επεκταθούν και σε άλλα άτομα εντός και εκτός Ηλείας που φέρονται να συμμετείχαν στο κύκλωμα.
Ερωτηματικά προκύπτουν και για τον ρόλο του υπαλλήλου του ΤΑΚΑΜ Αλλοδαπών Πύργου , ενός δικηγόρου από την Αθήνα, υπαλλήλων του Προξενείου στα Ιωάννινα , τοπικών καλλιεργητών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αδιάφθορων δεν αποκλείεται να ασκηθούν και σε αυτούς ποινικές διώξεις.
Σοβαρές είναι οι ευθύνες που επιρρίπτονται και στον πρώην δήμαρχο της Βάρδας ο οποίος με βάση πάντα τις εκτιμήσεις των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την δραστηριότητα του παράνομου κυκλώματος κι ενώ είχε καταγγελθεί η δραστηριότητα, δεν είχε προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Η έρευνα πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί και με βάση νέα σοβαρότατα στοιχεία που βρέθηκαν αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα άτομα του ιδίου δήμου.
»Μαγαζάκι» το γραφείο Αλλοδαπών της Βουπρασίας

Η εικόνα που δίνουν οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ μέσω της ειδικής έκθεσης που κατέθεσαν στον Εισαγγελέα της Αμαλιάδας είναι χαρακτηριστική και προσδιορίζει με σαφήνεια τον τρόπο δράσης του σκοτεινού κυκλώματος :
« Μεγάλος αριθμός αλλοδαπών μετέβαινε στον Δήμο Βουπρασίας και περίμενε στην πίσω πόρτα του γραφείου αλλοδαπών, η οποία συνήθως ήταν κλειδωμένη και δεν ήταν δυνατή πάντα η πρόσβαση του οποιουδήποτε αλλοδαπού ήθελε να μπει. Επρεπε ο αλλοδαπός να περιμένει να τον φωνάξουν ή να χτυπήσει δυνατά την πόρτα ώστε να παρουσιαστεί κάποιος στην πόρτα (συνήθως ο …) και να του επιτρέψει ή όχι την είσοδο. Οι μόνοι αλλοδαποί που είχαν ελεύθερη και άμεση πρόσβαση μετά των ατόμων που συνόδευαν ήταν ο Αλβανός υπήκοος (…) και ο υπήκοος Μπαγκλαντές (…) .Παρατηρήθηκε επίσης ότι αρκετοί από τους αλλοδαπούς αυτούς μετά την επαφή τους με τον (υπεύθυνο του γραφείου) και τους συνεργάτες του , αποχωρούσαν με αυτοκίνητα που έφεραν πινακίδες άλλων περιοχών με κατεύθυνση προ της Πάτρα…»
Όπως αναφέρεται στην έκθεση «…πολλοί αλλοδαποί παρέμειναν σε ουρά μπροστά από την κλειστή πόρτα του γραφείου αλλοδαπών του Δημαρχείου Βουπρασίας , προκειμένου να λάβουν άδεια εισόδου !!! από τον (…) ή τους συνεργάτες τους. Ο μόνος που είχε άμεση πρόσβαση στο γραφείο ήταν ο Αλβανός υπήκοος (…»»)»
Μάλιστα μετά από ειδική έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συγκεκριμένου ατόμου βρέθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά δυσανάλογα της φορολογικής του δήλωσης και της ιδιότητας του εργάτη που δήλωνε.

Εκοβαν και εισιτήριο !!!

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση των αλλοδαπών εργατών στους άνδρες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων , ο υπεύθυνος του γραφείου των αλλοδαπών χρηματιζόταν καθώς λάμβανε από τον κάθε προσερχόμενο στο γραφείο αλλοδαπών το ποσό των 20 ευρώ ως εισιτήριο (!!!) και στην συνέχεια λάμβανε πολλαπλάσια ποσά για όσες περιπτώσεις προχωρούσε στην κατάρτιση του φακέλου με τα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας διαμονής.
Οι αλλοδαποί κατέθεσαν επίσης ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος «…ακολουθεί μια πρακτική σκόπιμης καθυστέρησης στη λήψη ή διεκπεραίωση των εγγράφων και λοιπών δικαιολογητικών των αλλοδαπών με σκοπό αυτοί να εξαναγκαστούν να του δώσουν τα χρηματικά ποσά που απαιτεί και ότι σε αυτή την δραστηριότητά του τον βοηθούν αλλοδαποί συνεργάτες που μεσολαβούν σε ομοεθνείς τους, με αντίστοιχη αμοιβή».

Σκοτεινές συναντήσεις στο γήπεδο της Βάρδας

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι : « Ο (…) και ο (…) κατά την διάρκεια των καθηκόντων τους στην παραλαβή των δικαιολογητικών αλλοδαπών για την έκδοση αδειών διαμονής , χρηματίζονταν με ποσά από 50 εως 1.500 ευρώ για κάθε περίπτωση. Επίσης παραλάμβαναν δικαιολογητικά αλλοδαπών , παρότι οι αλλοδαποί δεν ήταν αποδεδειγμένα κάτοικοι του δήμου Βουπρασίας , αλλά άλλων περιοχών της Ελλάδος , συμπληρώνοντας τους φακέλους τους με πλαστογραφημένα δικαιολογητικά»
« Σε κάποιες περιπτώσεις ο (…) εντόπιζε από τους αλλοδαπούς που περίμεναν έξωθεν του γραφείου αλλοδαπών του δήμου Βουπρασίας αλλοδαπούς – Αλβανούς οι οποίοι δεν είχαν απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας διαμονής και αφού τους επιβίβαζε στο δίκυκλο μοτοποδήλατό του , τους οδηγούσε πλησίον του γηπέδου και εκεί τους έπαιρνε τα χρήματα που παρανόμως ζητούσε, για να τους χορηγήσει στην συνέχεια ο (…) ως αρμόδιος υπάλληλος την μπλε βεβαίωση.»


«Καίει» και το πόρισμα του ΟΓΑ

Καταπέλτης είναι και το Πόρισμα του ΟΓΑ / ΚΛΑΔΟΣ Ε ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ που συμπεριλαμβάνεται στην σχετική έκθεση καθώς μετά την κατάσχεση 8 βιβλίων πρωτοκόλλου διαπιστώθηκαν σημεία και τέρατα !
Μερικές από τις επισημάνσεις του ΟΓΑ αναφέρουν :
· Στην Βουπρασία απασχολήθηκε τεράστιος αριθμός αλλοδαπών αγρεργατών , τόσο σε σχέση με τον αριθμό των εργοδοτών όσο και με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.
· Κάποιοι εργοδότες δηλώνουν ότι απασχολούν υπερβολικό αριθμό αλλοδαπών αγρεργατών κατ έτος σε σχέση με τις δηλούμενες στο έντυπο φορολογικής τους δήλωσης κτηματικές περιουσίες.
· Για μεγάλο αριθμό εγγραφών στα επίσημα βιβλία πρωτοκόλλων δεν βρέθηκαν στο αρχείο πρωτότυπα ή αντίγραφα των περιγραφόμενων εγγράφων.
· Ενας μεγάλος αριθμός αλλοδαπών αγρεργατών δηλώνει κατοικία εκτός Νομού Ηλείας (Αττική , Πάτρα κλπ).
· Από τους αριθμούς πρωτοκόλλων των τηρουμένων βιβλίων του ΟΓΑ που κατασχέθηκαν προκύπτει ότι ο αριθμός των αλλοδαπών που φέρεται να απασχολήθηκαν από την 7.12.2000 εως 30.12.2006 ξεπερνάει τα 6.200 !!! άτομα.

Βόλτες με αλλοδαπή και διακοπές στην Αλβανία

Στην δικογραφία περιγράφεται και το απίστευτο περιστατικό στην Βάρδα με τον υπάλληλο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος του γραφείου του Πύργου , ο οποίος (όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η ΠΡΩΤΗ) κατελήφθη από τους αστυνομικούς να βρίσκεται με τον εγκέφαλο του κυκλώματος σε ένα Ι.Χ με μια αλλοδαπή η οποία είχε νομιμοποιηθεί παράνομα !
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων :
« Ο (…υπεύθυνος του γραφείου αλλοδαπών στην Βάρδα ) δέχθηκε την επίσκεψη του (…) υπαλλήλου ΤΑΚΑΜ Ηλείας Υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην οποία ο (…) έστελνε τα δικαιολογητικά των αλλοδαπών και από εκεί εκδιδόταν, αν υπήρχαν προυποθέσεις η άδεια διαμονής. Αυτός έμεινε για λίγο μέσα στο γραφείο και στην συνέχεια μαζί με την αλλοδαπή (…) η οποία είχε μεταβεί από την Αθήνα το ίδιο πρωί και περίμενε στο εν λόγω γραφείο για να παραλάβει την άδεια διαμονής της , επιβιβάσθηκαν σε ΙΧΕ και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της Βάρδας όπου και ακινητοποιήθηκαν από άνδρες της Υπηρεσίας μας. Στην ένορκη εξέτασή της η παραπάνω αλλοδαπή , κατέθεσε ότι ποτέ δεν ασχολήθηκε στην αγροτική οικονομία στην Βάρδα και ότι τα έγγραφα βάσει των οποίων εφοδιάστηκε με μπλε βεβαίωση –ισοδύναμη με άδεια διαμονής – τα συνέταξε ο (…υπεύθυνος του γραφείου αλλοδαπών στην Βάρδα) προφανώς πλαστογραφώντας τα αφού η ίδια τα υπέγραψε μεν χωρίς όμως να γνωρίζει τι είχε γράψει εκείνος σε αυτά…Μετά από αυτά η Α.0224601 βεβαίωση που έφερε κατασχέθηκε ως παράνομα εκδοθείσα.»
Η εμπλοκή όμως του συγκεκριμένου υπαλλήλου στην υπόθεση δεν σταματάει εδώ καθώς οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν ότι μεταξύ των κατασχεθέντων αντικειμένων από το γραφείο αλλοδαπών στο Δημαρχείο της Βουπρασίας ήταν και κάποιες αποκαλυπτικές φωτογραφίες !!! που απεικόνιζαν τον εγκέφαλο του κυκλώματος και τον υπάλληλο του ΤΑΚΑΜ Πύργου σε διακοπές στην Αλβανία !!!

Παράνομες νομιμοποιήσεις και μέσω
αλληλογραφίας !

Στην έκθεση περιγράφεται και το κόλπο της νομιμοποίησης αλλοδαπών μέσω αλληλογραφίας !!! που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα στον δήμο της Βουπρασίας.
Όπως αναφέρεται, κατά την έρευνα στο σπίτι του Μπαγκλαντέζου μεσάζοντα , βρέθηκε ένας φάκελος αλληλογραφίας προερχόμενος από το Μπαγκλαντές εντός του οποίου υπήρχαν φ/α διαβατηρίων δύο ατόμων και φωτογραφίες.
« Πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται στις περιπτώσεις παράνομης τακτοποίησης στην χώρα μας ατόμων που ζουν στο εξωτερικό . Σε αυτές τις περιπτώσεις μόλις εκδιδόταν η μπλε βεβαίωση επ ονόματι αυτών των αλλοδαπών, την απέστελλαν ταχυδρομικά στο Μπαγκλαντες και έτσι με αεροπορική πτήση οι αλλοδαποί αυτοί έρχονταν πλέον νόμιμα στην Ελλάδα.»
Οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν ότι η τακτοποίηση αυτή κόστιζε στους αλλοδαπούς 4-5 χιλιάδες ευρώ …Μάλιστα σε έρευνα βρέθηκε και λογιστικό βιβλίο !!! με τα ονόματα των αλλοδαπών και δίπλα τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούσαν στον καθένα για την τακτοποίησή τους…

«ΠΡΩΤΗ» 13.8.2007

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007

ΕΝΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ


Ενας μυστηριωδης θανατος ...με χιλιάδες αναπάντητα ερωτήματα


Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Ηταν τελικά αυτοκτονία ή δολοφονία ο πολυσυζητημένος θάνατος του προϊσταμένου σχεδιασμού δικτύων της Vodafone Κ. Τσαλικίδη, που βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στο σπίτι του στις 9 Μαρτίου 2005, μόλις δύο ημέρες μετά την ανακάλυψη του λογισμικού-κοριού στο δίκτυο της εταιρείας όπου εργαζόταν;


Μπορεί κάποιος να προβεί στη δολοφονία ενός ανθρώπου και στη συνέχεια να σκηνοθετήσει τον απαγχονισμό του για να φανεί ως αυτοκτονία; Και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; «Ναι, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Αναφέρεται και στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Μπορεί να γίνει με την επίδραση κάποιου πτητικού δηλητηρίου», μας εξηγεί γνωστός ιατροδικαστής, ο οποίος για ευνόητους λόγους επιθυμεί την ανωνυμία του. (Το όνομά του βρίσκεται στη διάθεση της «Ε».)


Σύμφωνα με τον έμπειρο ιατροδικαστή, στην περίπτωση του Κ. Τσαλικίδη, όπου δεν βρέθηκαν ίχνη κακώσεων ή πάλης, θα μπορούσε να είχε συμβεί το εξής εφιαλτικό αλλά όχι απίθανο σενάριο:«Θα μπορούσε μια ολιγομελής ομάδα ατόμων που επιθυμούσαν τον θάνατό του, κινούμενοι αιφνιδιαστικά, να τον είχαν ακινητοποιήσει και να τον είχαν εξουδετερώσει άμεσα και χωρίς βία με τη χρήση κάποιου πτητικού δηλητηρίου. Π.χ. ακόμη και χλωροφορμίου. Με τον τρόπο αυτό θα είχαν καταστείλει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και το θύμα θα είχε χάσει τις αισθήσεις του. Κι ενώ βρισκόταν ακόμη στη ζωή, θα μπορούσαν οι δράστες, εκμεταλλευόμενοι την καταστολή των μυϊκών δυνάμεών του, να τον κρεμάσουν χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος, παρουσιάζοντας τη δολοφονία σαν αυτοκτονία αφού πουθενά στο σώμα του δεν θα υπήρχαν ίχνη πάλης...».


Στο ερώτημα με ποιον τρόπο θα μπορούσε να αποκαλυφθεί η σκηνοθετημένη δολοφονία, ο ιατροδικαστής μάς απαντά: «Θα έπρεπε να είχε γίνει αμέσως δειγματοληψία αίματος και ιστών όπως ο πνεύμονας. Και μάλιστα η δειγματοληψία των υλικών θα έπρεπε να γίνει με μεγάλη προσοχή και συγκεκριμένο τρόπο. Διότι τα πτητικά δηλητήρια, επειδή διαπερνούν τα πλαστικά υλικά και διαφεύγουν, προκειμένου να ανιχνευθούν θα πρέπει τα δείγματα να φυλάσσονται σε γυάλινα φιαλίδια με βιδωτό πώμα».«Σε περίπτωση που έχει συμβεί δολοφονία με αυτόν τον τρόπο και δεν υπάρχουν τα ανάλογα δείγματα αίματος και πνευμόνων κατάλληλα φυλαγμένα, η εκταφή της σορού του θύματος, αν τελικά γίνει, δεν νομίζω ότι θα την αποκαλύψει. Διότι το πτητικό δηλητήριο έχει πλέον εξαφανιστεί...».


Εισερχόμενος σε μακάβριες αλλά σημαντικές -όπως τις χαρακτηρίζει- λεπτομέρειες για την εξιχνίαση της σκοτεινής υπόθεσης, ο ιατροδικαστής υπογραμμίζει επίσης ότι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η κατασκευή του βρόχου. «Η λεπτομέρεια της κατασκευής του είναι πολύ σημαντική και βοηθά να βγουν κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Γιατί αν υπάρχει περίπτωση δολοφονίας, την οποία επιθυμούν κάποιοι να την παρουσιάσουν ως αυτοκτονία, τότε μπορεί η κατασκευή του κόμπου στο σχοινί να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις γνώσεις και ασχολίες του ατόμου. Δηλαδή αν ο κόμπος στη θηλιά του σχοινιού είναι ναυτικός, τότε γεννάται μεγάλο ερώτημα πώς ένας ηλεκτρονικός ήταν σε θέση να κατασκευάσει κάτι τέτοιο.


Το διερεύνησαν αυτό οι Αρχές;», ερωτά ο ιατροδικαστής. Και αν ήταν τελικά αυτοκτονία, μπορεί κάποιος που δεν έχει προδιάθεση ή είναι απόλυτα υγιής να προβεί αιφνιδιαστικά σε αυτή την πράξη; «Τα άτομα που οδηγούνται στην αυτοκτονία, στις περισσότερες των περιπτώσεων προειδοποιούν, ενημερώνουν κι έχουν ένα προστάδιο καταθλίψεως και πολλές φορές αφήνουν πίσω τους κάποιο μήνυμα. Μπορεί όμως κι ένας στρεσογόνος παράγοντας, κάτι που δημιουργεί έντονη ψυχική φόρτιση, να οδηγήσει κάποιον στο απονενοημένο διάβημα έχοντας πίσω του κάποιο ιστορικό.Εκτιμώ, όμως, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα άτομο που δεν έχει παρόμοιο ιστορικό να οδηγηθεί ξαφνικά από έναν στρεσογόνο παράγοντα ή μια απειλή στην αυτοκτονία», αναφέρει ο ιατροδικαστής.


( Στοιχεία της υπόθεσης μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.whycostas.com/index_gr.php


κι εδω..:http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%D4%D3%C1%CB%C9%CA%C9%C4%C7%D3&a=&id=42393752

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 11.2.2006

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

ΘΥΜΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΣΚΕΥΩΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ?


ΕΝΟΧΟΙ Η ΘΥΜΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ?



Μια πολύ περίεργη ιστορία διαδραματίστηκε προ ημερών σε χωριό της Ηλείας με πρωταγωνιστές την Αστυνομία και δύο αδέλφια που είχαν βοηθήσει προ ετών με τις καταθέσεις τους για την εξάρθρωση του σκοτεινού κυκλώματος της αστυνομικής διαφθοράς στον νομό.

Πρόκειται για τα μέλη μιας οικογένειας στο χωριό Οινόη τα οποία κατά το παρελθόν , στην διάρκεια της έρευνας για την διαφθορά είχαν γίνει στόχος των κυκλωμάτων που θέλησαν να τα εμπλέξουν μέσω σκευωριών χρησιμοποιώντας πλαστά και κατασκευασμένα στοιχεία.

Η ύπαρξη της σκευωρίας δεν είναι δική μας αυθαίρετη άποψη αλλά προέρχεται και επιβεβαιώνεται από τις τότε δικαστικές αποφάσεις.

Για να καταλάβουν οι επισκέπτες της σελίδας τι λέμε δίνουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις:

Την περίοδο που ένας γιος της συγκεκριμένης οικογένειας συνεργαζόμενος με τις διωκτικές Αρχές βοηθά την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διαφθοράς , στην αυλή του σπιτιού του βρίσκεται μισό κιλό χασίς πολύ κακής ποιότητας . Τα μέλη της συγκεκριμένης οικογένειας καταγγέλλουν τότε ότι τα ναρκωτικά ήταν τοποθετημένα από τους επίορκους αστυνομικούς που θέλησαν να τους εκδικηθούν επειδή μίλησαν. Κανείς τότε δεν τους πιστεύει. Όμως στα δικαστήρια που ακολουθούν επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η εκδοχή της σκευωρίας καθώς όλοι αθωώνονται .

Πριν από αυτό το περιστατικό , είχε προηγηθεί η προσπάθεια ενοχοποίησης του πατέρα της συγκεκριμένης οικογένειας από την ομάδα των διαφθαρμένων αστυνομικών οι οποίοι ήταν τότε ακόμα στην υπηρεσία τους.
Συγκεκριμένα τον είχαν καλέσει για κατάθεση στην Ασφάλεια , του έδωσαν να πιει νερό και το ποτήρι που είχε πιάσει το τοποθέτησαν μετά σε μια χασισοφυτεία !!!Είδε κι έπαθε τότε ο άμοιρος πατέρας της οικογένειας να πείσει την αστυνομία και τους δικαστές ότι ήταν αθώος και θύμα σκευωρίας.
Στα δικαστήρια που ακολούθησαν αθωώθηκε κι εκείνος και αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά ο τρόπος δράσης και εκδίκησης των σκοτεινών κυκλωμάτων.

Προ ημερών η συγκεκριμένη οικογένεια ενεπλάκη εκ νέου σε νέα παρόμοια περιπέτεια. Η αστυνομία αξιοποιώντας – όπως λέει – πληροφορίες, έκανε έρευνα στο σπίτι της με το αιτιολογικό ότι μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά βρισκόταν μια μικρή εγκαταλελειμμένη χασισοφυτεία. Η έρευνα δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα παρά μόνο κάποιες ενδείξεις που κατά την αστυνομία έδειχναν ότι τα δύο αδέρφια της οικογένειας σχετίζονταν με την χασισοφυτεία. Η κυριότερη από όλες ήταν μια ψαλίδα πάνω στην οποία – σύμφωνα με την αστυνομία και την χημική υπηρεσία του Πύργου !!! βρέθηκαν ίχνη κάνναβης. Τα δύο αδέρφια παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη και την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών. Μετά την απολογία τους στον ανακριτή αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.
Οι ίδιοι όμως καταγγέλλουν ευθέως ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την υπόθεση και τονίζουν ότι για μια ακόμη φορά γίνονται στόχος της αστυνομίας επειδή τόλμησαν και μίλησαν κατά το παρελθόν για τα κυκλώματα των διεφθαρμένων αστυνομικών.

Η χρονική συγκυρία που συνέβη το περιστατικό αυτό, δηλαδή λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο του αστυνομικού Δημήτρη Γεωργίου που ερευνούσε πριν από χρόνια την αστυνομική διαφθορά στην Ηλεία , αλλά και τα δύο περιστατικά του παρελθόντος , δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς και αρνητικές εντυπώσεις.
Διότι η αστυνομία δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται από κάποιους το όχημα για εκδίκηση των κυκλωμάτων διαφθοράς.
Και μάλιστα την ώρα που οι μεγαλέμποροι ηρωίνης αλωνίζουν ανενόχλητοι την Ηλεία σκορπίζοντας καθημερινά τα λευκά όνειρα θανάτου στις πιάτσες των τοξικομανών…

Τρίτη 7 Αυγούστου 2007

ΜΙΑ ...ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΕΡΑΚΙΝΑ



Γιατί η ζωή δεν παίζει παραξενα παιχνίδια μόνο στους ανθρώπους...


Οποιου του μέλλει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει... Κι αν είναι και ζωηρή γερακίνα, πετάει και φεύγει!
Η ηρωίδα μας είχε βρεθεί τον Νοέμβριο του 2002 στην περιοχή Λεχαινών Ηλείας, ετοιμοθάνατη, δηλητηριασμένη από τοξικά. Την πρόλαβαν και την έστειλαν (19/11/2002) στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) ο γεωπόνος και δημοτικός σύμβουλος Λεχαινών Τάκης Λαϊνάς και ο συντάκτης της «Ε» Μάκης Νοδάρος.
Στο Κέντρο Περίθαλψης θεραπεύτηκε και αφού παρακολουθήθηκε, στις 21/8/2003 στάλθηκε στην Καστοριά, στον συνεργάτη του ΕΚΠΑΖ Ι. Παναγιωτόπουλο, για να απελευθερωθεί με άλλα πουλιά.

Σημείωση: Η γερακίνα στάλθηκε για απελευθέρωση πιο βόρεια από το σημείο όπου βρέθηκε, επειδή οι περισσότερες από αυτές που επισκέπτονται την πεδινή Ελλάδα τον χειμώνα, προέρχονται από βόρειες χώρες της Ανατ. Ευρώπης. Πάμε πίσω στην ιστορία μας:

Στις 15/10/2004, στην Πολωνία, βρέθηκε μια αδύναμη, βρεγμένη και ταλαιπωρημένη γερακίνα. Το περίεργο; Ενα ελληνικό δαχτυλίδι στο πόδι της, με τον αριθμό Ρ 903049. Η πολωνική οργάνωση μελέτης και προστασίας πουλιών «Hieraaetus Panatus» την παρέλαβε και την παρέδωσε στον εθελοντή Adam Kowalczyk, να την κρατήσει μέχρι να συνέλθει.
Παράλληλα, ειδοποιήθηκε το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών, που με τη σειρά του ειδοποίησε το ΕΚΠΑΖ, για να βρουν στον υπολογιστή αυτό που και εσείς καταλάβατε: Η Πολωνέζα γερακίνα ήταν εκείνη των Λεχαινών, που είχε απελευθερωθεί 1.131 χιλιόμετρα νοτιότερα, στην Καστοριά. Στις 4 Απριλίου 2005, ντούρα ντούρα, απελευθερώθηκε και πάλι.

Αυτά τα απίστευτα, αλλά αληθινά, με πολλά άλλα χρήσιμα, στην ιστοσελίδα του ΕΚΠΑΖ (www.ekpaz.gr), που εύχεται να μην τριτώσει το κακό. Αλλά, είπαμε: Οποιου του μέλλει...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 2.6.2005

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΙΚΗ



Ο πρωτοελλαδικός οικισμός του 2500 π.Χ.
Ιδού πώς βούλιαξε η αρχαία Ελίκη

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Το χειμώνα του 373 π.Χ., σύμφωνα με τους ιστορικούς και τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, καταποντίστηκε στη θάλασσα εξαιτίας ενός σεισμού που άγγιξε τα 9 Ρίχτερ (!) η ξακουστή πόλη Ελίκη.Πέντε μέρες πριν από εκείνο το φοβερό σεισμό, όλα τα ζώα εγκατέλειψαν το έδαφος της πόλης αφήνοντας άναυδους τους ανυποψίαστους κατοίκους της.Μετά τον όλεθρο, από το άλσος του Ποσειδώνος -όπως αναφέρουν οι ιστορικοί- φαίνονταν μόνον οι κορυφές των δέντρων και, κατά τον Ερατοσθένη, το χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνος, που κρατούσε έναν ιππόκαμπο, βρισκόταν όρθιο στο βυθό ενάμιση αιώνα αργότερα και έσκιζε τα δίχτυα των ψαράδων που τύχαινε να περάσουν πάνω από τη βυθισμένη πόλη.

Δύο χιλιάδες τριακόσια εβδομήντα πέντε (!) χρόνια αργότερα ερευνητές, γεωλόγοι και αρχαιολόγοι εντόπισαν πριν από λίγο καιρό, στη διάρκεια των ερευνητικών ανασκαφών τους, το σεισμικό ρήγμα που σκόρπισε την καταστροφή.Το αρχαίο ρήγμα ανακαλύφθηκε σε ανασκαφική τομή που διανοίχθηκε ανατολικά του Κερυνίτη ποταμού στην περιοχή του Ελαιώνα Αχαΐας, κοντά στις υπώρειες του βουνού της Μαμουσιάς.Σε βάθος 1-4 μέτρα από την επιφάνεια του σημερινού εδάφους ανακαλύφθηκαν γεωλογικά στρώματα στα οποία έχουν αποτυπωθεί τουλάχιστον πέντε σεισμοί, οι οποίοι καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο των τελευταίων 5.000 ετών.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της ερευνητικής ομάδας Ντόρα Κατσωνοπούλου και το γεωλόγο του προγράμματος, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννη Κουκουβέλα, για πρώτη φορά στην ιστορία της γεωαρχαιολογικής επιστήμης εντοπίστηκε το στρώμα που συνδέεται με το διασημότερο σεισμό της αρχαιότητας που κατέστρεψε την αρχαία Ελίκη. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν την πρόσφατη ανακάλυψη «ένα από τα σπάνια παραδείγματα γεωαρχαιολογικής μαρτυρίας σε παγκόσμιο επίπεδο που καθιστά πλέον την ευρύτερη περιοχή αντικείμενο παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

Οι άλλες έρευνεςΟι πρώτες έρευνες στην περιοχή της Ελίκης πραγματοποιήθηκαν με ηχοβολιστικά μηχανήματα το 1988, στον υποθαλάσσιο χώρο και κατέστησαν σαφές στους ερευνητές ότι τα ερείπια της αρχαίας πόλης θα έπρεπε να αναζητηθούν στην ξηρά και όχι στο βυθό του Κορινθιακού, όπως μέχρι τότε πιστευόταν. Από το 1991 και μετά η ερευνητική προσπάθεια μεταφέρθηκε στην παραλιακή πεδιάδα ανατολικά του Αιγίου και στη ζώνη μεταξύ των ποταμών Σελινούντα, Κερυνίτη και Βουραϊκού. Με δεδομένη την ανυπαρξία κάθε στοιχείου από προηγούμενη έρευνα για την ακριβή θέση και το βάθος στο οποίο βρισκόταν ο αρχαιολογικός ορίζοντας της Ελίκης, αφού η πόλη θάφτηκε και ορατά ερείπιά της δεν υπήρχαν στην επιφάνεια του εδάφους, οι ερευνητές επιχείρησαν αρχικά τον εντοπισμό της με γεωτρήσεις, κατά το αντίστοιχο παράδειγμα της Συβάρεως, αποικίας της Ελίκης στην Κάτω Ιταλία.

Σύντομα άρχισαν να ανακαλύπτουν στα δείγματα των γεωτρήσεων θραύσματα αγγείων και κεράμων, δηλαδή τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις για το πιθανό βάθος και τη θέση της αρχαίας χαμένης πόλης.Η ανασκαφή δοκιμαστικών τομών από το 2000 και μετά σε θέσεις που επιλέχθηκαν με βάση τις τοπογραφικές και γεωλογικές έρευνες, ανάμεσα στα χωριά της Ελίκης και του Ριζομύλου, οδήγησε και σε ανακαλύψεις αναπάντεχες, όπως ο εντοπισμός ανέπαφου πρωτοελλαδικού οικισμού του 2500 π.Χ. στην πεδιάδα της Ελίκης.

Πολύ κοντά στον πρωτοελλαδικό οικισμό ανακαλύφθηκαν επίσης, για πρώτη φορά από τότε που ο Μαρινάτος στα μέσα του περασμένου αιώνα επιχείρησε τον εντοπισμό της χαμένης πόλης, τα πρώτα ερείπια κλασικού κτιρίου που καταστράφηκε από σεισμό, όπως δείχνουν οι κατεστραμμένοι τοίχοι του και η διασπορά του εκτεταμένου στρώματος καταστροφής από κεραμίδες στέγης και λίθους της άνω δομής του. Τα ευρήματα που ήρθαν στο φως από το κτίριο (άφθονη κεραμική από αγγεία αποθηκευτικά και μεταφοράς προϊόντων, μαγειρικά σκεύη αλλά και αγγεία πόσεως και φαγητού, νομίσματα, ανάμεσα στα οποία μοναδικής τέχνης ασημένιο νόμισμα με παράσταση του θεού Απόλλωνος, πήλινα ειδώλια και άλλα μικροαντικείμενα) έδωσαν τη χρονολόγησή του στο α' τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., δηλαδή μέσα στην περίοδο που συνέβη ο καταστρεπτικός σεισμός του 373 π.Χ.

Το γεγονός ότι τα κλασικά ερείπια βρέθηκαν θαμμένα κάτω από παχιά ιζήματα λιμνοθάλασσας απέδειξε ότι η αρχαία πόλη μετά την καταστροφή της από το σεισμό βυθίστηκε και σκεπάστηκε από τα νερά της θάλασσας που εισέρρευσαν και κατακάλυψαν το βυθισμένο χώρο.Η ρωμαϊκή λεωφόρος Η έρευνα έφερε επίσης στο φως και ρωμαϊκό δρόμο μεγάλου πλάτους (5-6 μ.) που σώζεται σε άριστη κατάσταση, μήκους 800 μ. Πρόκειται για εξέχον τεχνικό έργο της ρωμαϊκής διοίκησης στην Αχαΐα, πιθανότατα για την αναφερόμενη από τον περιηγητή Παυσανία λεωφόρο που ένωνε την Πάτρα με την Κόρινθο (!).

Η ερευνητική ομάδα που αναζητεί την ξακουστή αρχαία πόλη αποτελείται από την Ντόρα Κατσωνοπούλου, αρχαιολόγο - διευθύντρια Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης, τον Steven Soter, φυσικό, συν-διευθυντή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ν. Υόρκης, τον Γιάννη Κουκουβέλα, υπεύθυνο γεωλόγο ερευνητικού προγράμματος Πανεπιστημίου Πάτρας, τον Σταύρο Παπαμαρινόπουλο, υπεύθυνο γεωφυσικό ερευνητικού προγράμματος Πανεπιστημίου Πάτρας και τον Carlos Alvarez-Zarikian, υπεύθυνο αναλύσεων περιβάλλοντος, Πανεπιστημίου Μαϊάμι ΗΠΑ.Την ερευνητική ομάδα πλαισιώνει βοηθητικό επιστημονικό προσωπικό αρχαιολόγων και γεωλόγων, υπό την καθοδήγηση των οποίων συμμετέχουν στις εργασίες ομάδες εθελοντών φοιτητών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.

Οι έρευνες πραγματοποιούνται με την πάγια χορηγία της Ελληνικής Εταιρείας Εμφιαλώσεως (3Ε), την οικονομική συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ν. Υόρκης και του Ινστιτούτου Μελετών Προϊστορίας του Αιγαίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 11.6.2003

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ