ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΨΥΧΟ -(ΦΑΡΜΑΚΑ) ΣΤΟ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝΝ



Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΟΣΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ν 2

ΨΥΧΟ - ΦΑΡΜΑΚΑ ... 

ΑΝΑΦΟΡΑ – ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ : 10 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ


ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ "ΗΛΕΙΑΤΩΡΑ" : http://www.iliatora.gr/news_details.php?id=4223 

...ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟΝ FM (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΟΚΑΣ - ΓΙΩΤΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ) :   http://ionionfm.gr/player_nw.php?clipid=37400&Mid=17&sub1=1

ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΙ ΕΔΩ (ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΝΕΤ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ "ΗΛΕΙΑΤΩΡΑ" ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ :  http://ionionfm.gr/player_nw.php?clipid=37401&Mid=17&sub1=1


ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 28.2.2011

   Αφημένα στην τύχη τους, λαμβάνοντας ανεξέλεγκτα ψυχοφάρμακα και διάφορα ισχυρά κατασταλτικά, ήταν επί σειρά ετών με την προκλητική αδιαφορία της Πολιτείας οι δεκάδες περιθαλπόμενοι, παιδιά και ενήλικες, στο κολαστήριο του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας.

   Ανειδίκευτοι εργαζόμενοι που έχουν «βαπτιστεί» νοσηλευτές χωρίς καμιά εποπτεία από ψυχίατρο ή ψυχολόγο, χορηγούσαν καθημερινά επί σειρά ετών στους δεκάδες ψυχικά, νοητικά και σωματικά περιθαλπόμενους, ψυχοφάρμακα και κατασταλτικά αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία τους.

   Τη συγκεκριμένη «μεθοδολογία» περίθαλψης που έχουν καταγγείλει εγγράφως με αναφορά τους και οι ευρωπαίοι εθελοντές, επιβεβαιώνει και η αναφορά του ψυχίατρου Διονυσίου Τσάγκου που παρακολουθούσε μέχρι τις 16 Ιουλίου 2010 το ίδρυμα. Στο περιεχόμενο της αναφοράς αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά η χρόνια ουσιαστική αδιαφορία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας για το ίδρυμα-κολαστήριο, η υποκρισία των τοπικών κομματικών παραγόντων και ο ζαμανφουτισμός των εκάστοτε διοικήσεων.

   Ο ψυχίατρος αποκαλύπτει ότι οι περιθαλπόμενοι ασθενείς στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών λάμβαναν επί σειρά ετών ψυχοφάρμακα χωρίς να έχουν επανεξεταστεί από νευρολόγο, με συνέπεια δέκα από αυτούς να εμφανίζουν εκτός των άλλων επιληπτικές κρίσεις. Η συγκεκριμένη αναφορά του ψυχιάτρου εστάλη στην διοίκηση του ΚΕΠΕΠ τον περασμένο Ιούνιο.

   «Τουλάχιστον σαράντα περιθαλπόμενοι λαμβάνουν από πενταετίας τουλάχιστον την ίδια ακριβώς αγωγή χωρίς να έχουν επανεξεταστεί από νευρολόγο. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα λαμβάνουν αγωγή που δεν χρειάζονται ή λαμβάνουν άλλη αγωγή από την ενδεδειγμένη. Ως αποτέλεσμα , τουλάχιστον δέκα περιθαλπόμενοι ταλαιπωρούνται από επιληπτικές κρίσεις» - αναφέρει στην με αριθμ. Πρωτ. 1603 αναφορά του προς την διοίκηση του ΚΕΠΕΠ ο ψυχίατρος και υπογραμμίζει:

   «Επειδή η επιστήμη συνεχώς εξελίσσεται, βγαίνουν συνεχώς καινούργια σκευάσματα, και οι υπάρχουσες αγωγές είναι παρωχημένες είναι απολύτως αναγκαίο ότι οι περιθαλπόμενοι χρειάζονται άμεσα νευρολογική εκτίμηση και πλήρη εργαστηριακό νευρολογικό έλεγχο».

   «Είναι εξωφρενικό ένα τέτοιο ίδρυμα που φιλοξενεί άτομα με σοβαρά ψυχικά και νευρολογικά προβλήματα να μην έχει μόνιμα έναν νευρολόγο και έναν ψυχίατρο ή έστω έναν μόνιμο παθολόγο» -δήλωσε στην «Ε» ο κ. Τσάγκος.

   Ο ψυχίατρος μιλώντας στην «Ε» αποκάλυψε και μια ακόμη φρικτή παράμετρο που έχει να κάνει με τους περιθαλπόμενους, την αλόγιστη χορήγηση ψυχοφαρμάκων και την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Όπως είπε, υπάρχουν σκευάσματα που χορηγούνται στους ασθενείς με ουσίες η περιεκτικότητα των οποίων θα πρέπει να ανιχνεύεται στο αίμα τους με αναλύσεις σχεδόν καθημερινά. Κάτι τέτοιο όμως επί σειρά ετών δεν γίνεται και οι ασθενείς είναι αφημένοι κυριολεκτικά στην τύχη τους.

    Ενημερωμένη για την αποκαλυπτική αναφορά του ψυχιάτρου, δήλωσε η διοικήτρια του ιδρύματος Αννα Μαζαράκη και πρόσθεσε ότι σήμερα σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την λύση των προβλημάτων. «Όταν ενημερωθήκαμε από τον κ. Τσάγκο ξεκινήσαμε αμέσως τις εξετάσεις των περιθαλπόμενων σε νευρολόγο και ψυχίατρο σε συνεργασία με το νοσοκομείο του Πύργου. Στείλαμε εκεί σιγά - σιγά όλα τα άτομα ενώ ζητήσαμε και την εξέταση οχτώ παιδιών από παιδοψυχίατρο. Σας διαβεβαιώνω ότι σήμερα η χορήγηση αυτών των φαρμάκων γίνεται οργανωμένα και ελεγχόμενη» - δήλωσε στην «Ε» η κ. Μαζαράκη.

nodaros@enet.gr





Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΗΞΕΡΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΙΚΗ ΣΤΟ ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ  Ν 1

ΙΔΟΥ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ.

ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ  ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ


Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΙΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ…

ΟΜΩΣ ΟΥΔΕΙΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ…  

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΙΠΟΤΑ

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 26.2.2011

    Από τον Μάρτη του 2010 γνώριζαν επίσημα στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνική Αλληλεγγύης για την «έκθεση - φωτιά» των Ευρωπαίων εθελοντών και για τις εικόνες της φρίκης με τα δεμένα παιδάκια και τα ανθρώπινα κλουβιά στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας που αποκάλυψε με ρεπορτάζ η «Ε». Κανείς όμως δεν έκανε το παραμικρό, προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση και να σταματήσουν οι εικόνες της φρίκης που εκθέτουν την χώρα μας διεθνώς.

   Οι πρόσφατες εξηγήσεις των αρμοδίων μετά τον σχετικό θόρυβο, ότι δήθεν δεν γνώριζαν τίποτα διαψεύδονται κατηγορηματικά από την με ΑΠ:20/22.3.2010 αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη προς την υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφη Γεννηματά.

    Ο Συνήγορος του Πολίτης στη δισέλιδη αναφορά του που υπογράφεται από τον Γιώργο Μόσχο βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τον Γιάννη Σακέλλη βοηθό Συνήγορο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επικαλείται την «αναφορά - φωτιά» των ευρωπαίων εθελοντών αναφέροντας ότι:

   «Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει παραλάβει αναφορά – καταγγελία από αλλοδαπούς εθελοντές. Επί πλέον εκπρόσωπος διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης προσέγγισε πρόσφατα την Αρχή και ανέφερε ότι προτίθεται να θέσει το ζήτημα των ξύλινων κουβουκλίων ενώπιον οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης που ασχολούνται με την τήρηση διεθνών συμβάσεων και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών».

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

   Στην ίδια αναφορά ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την αντίθεσή του για τα δεμένα παιδάκια και τα ανθρώπινα κλουβιά υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι πρακτικές συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οπως τονίζει:

    «Δεν χρειάζεται να αναφερθεί ότι οι πρακτικές αυτές συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των περιθαλπόμενων και αναδεικνύουν τα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο των ΜΚΚ για παιδιά με χρόνιες παθήσεις και βαριές σύνθετες αναπηρίες για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτούνται πολύπλευρες και μακρόπνοες παρεμβάσεις της Πολιτείας»

    Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά από το υπουργείο Υγείας να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος της διαμονής των παιδιών σε ξύλινα κουβούκλια στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας, αναζητώντας λύσεις προς την κατεύθυνση της εγκατάλειψης αυτής της πρακτικής... με την στελέχωση του ιδρύματος από προσωπικό ή την μεταφορά τους με ευθύνη της διοίκησης του ιδρύματος σε άλλες κατάλληλες μονάδες.

    Ζητείται επίσης η μελέτη και ο προγραμματισμός για τη λήψη κατάλληλων διοικητικών μέτρων ώστε να αποφεύγεται η καθήλωση των περιθαλπόμενων με ιμάντες εφόσον δεν κρίνεται απολύτως αναγκαία κατά περίπτωση και βάση ιατρικής γνωμάτευσης να περιοριστεί η λήψη κατασταλτικής φαρμακευτικής αγωγής και η επιτήρηση – φροντίδα να γίνεται με άμεση ανθρώπινη παρουσία και όχι μέσω καμερών.

     Η συγκεκριμένη αναφορά του Συνηγόρου του Πολίτη προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συντάχθηκε – όπως αναφέρεται- μετά την επίσκεψη της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μαίη Παπούλια στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και σε άλλα παρόμοια ιδρύματα συμμετέχοντας σε κλιμάκιο ειδικών για την προστασία και τα δικαιώματα του παιδιού.

nodaros@enet.gr


Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ : ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...




ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΉΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΨΥΧΕΣ …

ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ … ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΙΚΗ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ …

ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ  ΔΕΜΕΝΑ  ΜΕ ΙΜΑΝΤΕΣ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ...

ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ...

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ

«ΚΛΟΥΒΙΑ, ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΜΕΝΑ, ΜΥΡΩΔΙΑ ΟΥΡΩΝ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»

«Οταν πρωτοπήγα εκεί, δεν άντεξε η καρδιά μου»


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=23/02/2011&id=254113

Ενώ στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών αναμένεται ακόμη η άφιξη του προσωπικού -5 άτομα-, τα οποία, σύμφωνα με την υπόσχεση του υπουργού Υγείας θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, η Μαρίνα Σάρλι, πρόεδρος της Fair Trade Hellas, μία από τις πρώτες εθελόντριες της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (EVS) στην Ελλάδα, που σχεδίασε και πρωτοϋλοποίησε το πρόγραμμα στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, μιλά στην «Ε» για την αλήθεια πίσω από τους φορείς, τις ευθύνες που αναζητούνται και τη σημασία των εθελοντών.
Τα παιδιά στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών απαιτούν την προστασία της πολιτείας και χρειάζονται την αγάπη των εθελοντών  

Τα παιδιά στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών απαιτούν την προστασία της πολιτείας και χρειάζονται την αγάπη των εθελοντών  

**Ησασταν υπεύθυνη για τους τους εθελοντές που έρχονταν να εργαστούν στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών; Τι γνωρίζατε για την κατάσταση;
* Ημουν μία από τις πρώτες εθελόντριες του EVS το 1998 στην Ελλάδα. Μετά το εθελοντικό πρόγραμμα, επέστρεψα στην Ελλάδα το 2002 και άρχισα να εργάζομαι για την οργάνωση Ελιξ, ως υπεύθυνη εθελοντών που έρχονταν από την Ευρώπη για ελληνικά ιδρύματα. Στη συνέχεια, ανέλαβα τη διεύθυνση της οργάνωσης μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2010. Σχεδίασα και πρωτοϋλοποίησα το πρόγραμμα στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών ύστερα από μια επίσκεψή μου εκεί, το 2005. Θυμάμαι ότι όταν πρωτοπήγα εκεί, δεν άντεξε η καρδιά μου. Κλουβιά, παιδιά δεμένα, μυρωδιά ούρων, νοσοκόμες που έβλεπαν τηλεόραση. Η συγκίνηση ήταν τρομερή και τεράστιες η οργή και η απελπισία. Τόσο που φεύγοντας σκέφτηκα ότι αφού κάνω ήδη κοινωνικό έργο (είχα ξεκινήσει με τη Fair Trade Hellas τότε), μάλλον αυτό δεν θα το αντέξω. Βρήκα δηλαδή μια δικαιολογία για να κλείσω τα μάτια και εγώ. Πέρασα μία εβδομάδα χωρίς να κοιμηθώ. Τα μάτια των παιδιών με καταδίωκαν.
Σκέφτηκα ότι το EVS θα μπορούσε να είναι μια λύση για να φέρουμε χαρά και αγάπη σ' αυτά τα παιδιά. Επειτα από μία εβδομάδα πήρα τον τότε διοικητή και του είπα ότι θα διοργάνωνα το εθελοντικό πρόγραμμα εκεί.
Για τα χρόνια που ασχολήθηκα (2005-2007) με τους εθελοντές είχαμε συνεχή συνεργασία, που στόχευε μόνο και αποκλειστικά στο συμφέρον των παιδιών. Αγοράσαμε παιχνίδια, μουσικά όργανα, ραδιόφωνο, cd, βιβλία, παζλ με κονδύλια του προγράμματος.
Πιέζαμε κάθε διοικητή, που άλλαζε για να μας δώσει χώρους, όπως και την άδεια να βγάζουμε τα παιδιά έξω, γιατί 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες το χρόνο σε ένα κρεβάτι, για χρόνια, δεν είναι ζωή. Οταν δεν μπορούσαμε να βγάλουμε τα παιδιά έξω, οι εθελοντές κάναμε φούσκες με σαπούνι -και τα παιδιά γελούσαν με όλο τους το σώμα ή και μόνο με τα μάτια αυτά που ήταν παράλυτα.
Από το 2005 έως το 2007 πήγαινα σχεδόν κάθε μήνα. Εγώ, μάρτυρας βίαιων συμπεριφορών προς τα παιδιά δεν έγινα, ούτε και άκουσα κάτι σχετικό, αλλά για την αδιαφορία, τις άθλιες συνθήκες και την εργασία μη εξειδικευμένου προσωπικού, γνώριζα.
Είχα στείλει μάλιστα και επιστολή στον τότε υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζητώντας να παρέμβει. Ως οργάνωση νιώσαμε ευθύνη για τη ζωή αυτών των παιδιών. Γι' αυτό και όλες οι εθελόντριες, την περίοδο που ήμουν υπεύθυνη, επέλεξαν να μείνουν περισσότερο χρόνο στο ΚΕΠΕΠ από αυτόν που προέβλεψε η συμβατική τους υποχρέωση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Οταν ανέλαβα τη θέση της διευθύντριας της οργάνωσης Ελιξ (τέλη του 2007), έχασα την απ' ευθείας επαφή με το κέντρο και με το πρόγραμμα. Ομως με σιγουριά μπορώ να πω ότι ακόμη και ένα παιδί να έκαναν να χαμογελάσει οι εθελοντές, αυτό είναι λόγος για να συνεχίσει το πρόγραμμα. Δεν μπορείς να φανταστείς τι υπάρχει εκεί μέσα και εάν το δεις μία φορά, δεν το ξεχνάς, γιατί δεν μπορείς και δεν θέλεις να το ξεχάσεις.

**Η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία γνώριζε για την κατάσταση στο ΚΕΠΕΠ; Είχε λάβει ενημέρωση από εθελοντές, είχε προσεγγίσει το ίδιο το ίδρυμα ή αρμόδιους φορείς;

**Φαντάζομαι πως ναι, γνώριζε. Το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών πάντα εθεωρείτο ένα δύσκολο πρόγραμμα. Δύσκολο το αντικείμενο: οι πιο βαριές περιπτώσεις αναπηρίας σε παιδιά, δύσκολο το περιβάλλον: μικρό χωριό, κλειστή κοινωνία, δεν υπήρχαν άνθρωποι που να μιλούν αγγλικά, δεν υπήρχε καλή συνεργασία με τους εργαζομένους στο κέντρο.
Ομως δεν νομίζω και δεν γνωρίζω τόσο σοβαρές καταγγελίες, όπως αυτή που δημοσιεύσατε, να έχουν φτάσει στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Οσο ήμουν υπεύθυνη του προγράμματος συζητούσα με τους υπεύθυνους της ΓΓΝΓ για το πρόβλημα, αλλά και τη σημασία του προγράμματος. Οταν βρέθηκα σε δίλημμα να σταματήσω ή όχι το πρόγραμμα, οι παλιές εθελόντριες μου είπαν ότι όσο δύσκολο και να είναι, είναι εξίσου σημαντικό για τα παιδιά και δεν έπρεπε να σταματήσει.

**Πιστεύετε ότι και η Ελιξ και το Ινστιντούτο Νεολαίας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, που σε εθνικό επίπεδο διαχειρίζεται το πρόγραμμα EVS, γνώριζαν και συγκάλυπταν το θέμα για να παίρνουν τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση;
**Οχι, και το λέω με απόλυτη σιγουριά. Νομίζω ότι η Ελιξ και η ΓΓΝΓ ενημερώθηκαν πλήρως μόνο τώρα, με την έκθεση που δημοσιεύσατε. Η χρηματοδότηση δεν έμενε στη ΓΓΝΓ, αλλά την έπαιρνε η Ελιξ και έφτανε οριακά για την κάλυψη των αναγκών των εθελοντών και του προγράμματος. Μάλλον συγκάλυπταν το θέμα, όπως συγκαλύπτονται όλα τα θέματα που αφορούν δυσλειτουργίες του Δημοσίου.
Σε ένα κέντρο όπου δουλεύουν περίπου 70 άτομα, από τα οποία τα περισσότερα μπορεί και να απασχολούνταν σε αγροτικές εργασίες, και μέσω των πολιτικών ρουσφετιών βολεύτηκαν στο Δημόσιο, τα πράγματα δεν μπορούν να δουλέψουν σωστά. Πάντα στο Δημόσιο όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν δεν το αποκαλύπτουμε, αλλά το κρύβουμε.
Προσωπικά ό,τι παράξενο είδα εκεί μέσα το έλεγα στους ίδιους και στη διοίκηση. Επρεπε να καταλάβω νωρίτερα ότι στην Ελλάδα μερικές φορές η οδός της δημόσιας έκθεσης μέσω των ΜΜΕ μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη νόμιμη οδό, όπως την αναφορά στους διοικητικούς υπεύθυνους. Αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να σταματήσω το πρόγραμμα, γιατί η προτεραιότητά μας ήταν τα παιδιά. *

«Η οργάνωση συντονισμού και η εθνική υπηρεσία ήταν συνεχώς ενήμερες για τα προβλήματα που επικρατούσαν στο ίδρυμα»

Με δεδομένες τις τρέχουσες εξελίξεις, ύστερα από τις αποκαλύψεις της «Ε» για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, η εθνική υπηρεσία (Ινστιτούτο Νεολαίας) στοχεύει να πραγματοποιήσει επίσκεψη παρακολούθησης στο συγκεκριμένο φορέα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε επικοινωνία της «Ε» με το Ινστιτούτο Νεολαίας, εκπρόσωπός του μάς ενημέρωσε πάντως ότι, σύμφωνα με τις εκθέσεις των εθελοντών, οι οποίες αποστέλλονται με το κλείσιμο των προγραμμάτων τους, το πρόγραμμα συνολικά αξιολογείται θετικά, ενώ η γενική αίσθηση που διαμορφώνεται είναι η ανάγκη ύπαρξης και συνέχισης συγκεκριμένου προγράμματος.
Η οργάνωση Ελιξ συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση - Δράση 2/Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία - EVS» ως πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση οργάνωση αποστολής, φιλοξενίας και συντονισμού εθελοντών. Εκπρόσωπός της μίλησε στην «Ε» για το θέμα του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.
Η Ελιξ υποδεχόταν τους εθελοντές για το πρόγραμμα στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Πόσα χρόνια στέλνατε εκεί εθελοντές; Σας είχαν ενημερώσει για την κατάσταση;
«Η οργάνωση συντονισμού (Ελιξ) όσο και η εθνική υπηρεσία (Ινστιτούτο Νεολαίας) ήταν συνεχώς ενήμερες για την πορεία του προγράμματος και για τα προβλήματα που επικρατούσαν στο ίδρυμα. Παρ' όλα αυτά συνεχίσαμε από κοινού να υποστηρίζουμε την παρουσία των εθελοντών στο πρόγραμμα, καθώς οι ανάγκες των περιθαλπομένων για μια καλύτερη μεταχείριση αποτελούν τον πιο σημαντικό λόγο ύπαρξης ανάλογων προγραμμάτων».
Πώς διαχειρίζεστε το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν και τελικά κανείς δεν κάνει τίποτε;
«Η κατάσταση λειτουργίας στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών είναι ένα δείγμα των δυσκολιών που επικρατούν στη χώρα μας στον τομέα της πρόνοιας και του τρόπου αντιμετώπισης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όχι μόνο από τους αρμόδιους φορείς, αλλά ακόμη και από τις ίδιες τις οικογένειές τους».

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ... ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Βρέθηκε η λύση για την κρίση: Αφήστε τους ασθενείς να πεθάνουν















ΤΟ "ΗΛΕΙΑΤΩΡΑ" ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ : http://www.iliatora.gr/news_details.php?id=4033

Μετά την έλλειψη βασικών φαρμάκων, την ταλαιπωρία μισθωτών & συνταξιούχων για συνταγογραφήσεις/ εξετάσεις, τον "κακό χαμό" στα νοσοκομεία με τον ιό της νέας γρίπης, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν...
... για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, έρχεται και η συνέχιση της "κόντρας" κράτους και φαρμακευτικών εταιρειών, με θύματα τους ανθρώπους που 'χουν ανάγκη χρήσης ακριβών και δυσεύρετων φαρμάκων και που εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στον... Ύψιστο για μια καλή πορεία της υγείας τους...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό γνωστής φαρμακευτικής εταιρείας που προμηθεύει τα νοσοκομεία με πλειάδα σημαντικών φαρμάκων, μεταξύ αυτών κάποιων καίριων για την θεραπεία καρκίνου.

Η εταιρεία αυτή εδώ και μια εβδομάδα σταμάτησε να προμηθεύει μεταξύ άλλων και το νοσοκομείο του Ρίου με βασικό φάρμακο για τη θεραπεία λεμφώματος, που περιέχει την ουσία rituximab, ένα φάρμακο απαραίτητο για τη χημειοθεραπεία και τη θεραπεία συντήρησης που ακολουθεί.

Μάλιστα σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο του Ρίου ασθενής με λέμφωμα ,που ολοκλήρωσε τη χημειοθεραπεία προ ολίγων εβδομάδων, δεν κατέστη δυνατόν να ξεκινήσει την θεραπεία συντήρησης διότι ήδη υπάρχει έλλειψη του φαρμάκου!

Πληροφορίες του iliatora.gr από ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για χρέος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ του ελληνικού Δημοσίου προς την εταιρεία και για πιθανή παύση προμήθειας από μέρους της κι άλλων σημαντικών φαρμάκων (για θεραπεία καρκίνου του μαστού κλπ).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν δεν βρεθεί σύντομα λύση (δηλαδή η καταβολή χρημάτων από το Δημόσιο) δεν θα αργήσει να 'ρθει ο καιρός που στη δυσχερή θέση των ασθενών που κάνουν τη θεραπεία συντήρησης θα έρθουν και όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον κύκλο της χημειοθεραπείας τους, με ολέθρια αποτελέσματα για την υγεία τους...

Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά καθηγητής ιατρός στο iliatora.gr "αν λείψει αυτό το φάρμακο θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε σε χημειοθεραπείες που κάναμε 25 χρόνια πριν, με σαφώς διαφορετικά -και προφανώς όχι το ίδιο θετικά- αποτελέσματα..."

ΕΠΙΚΗΡΥΞΤΕ ΤΟΥΣ !

  • ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=21/02/2011&id=253504

    Πώς είναι δυνατόν να βρίσκουν κάποιοι εργαζόμενοι πεταμένο στη χωματερή το τέταρτο πτώμα μετανάστη και όλοι να συνεχίζουν απτόητοι την καθημερινότητά τους;
    Με κομμένα χέρια και πόδια μελαψός άντρας βρέθηκε σε πλαστική σακούλα στη Φυλή το Σάββατο. 

    Μάλιστα οι αρχές αποδίδουν τη στυγερή πράξη σε κυκλώματα εμπορίας μεταναστών. Μπα; Πόσα αποτυπώματα έχουν βρει μέχρι τώρα στις πλαστικές σακούλες που σκορπίζουν μέλη ανθρώπων στη χωματερή; Πόσο έψαξαν οι αρχές για να βρούνε ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις θηριωδίες; Πού είναι τα γενναία συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς να φωνάξουν για να σταματήσει αυτή η κτηνωδία; Τώρα, σήμερα, πρέπει να επικηρυχθούν οι δολοφόνοι όχι με το ένα εκατομμύριο που θα δώσει η ΕΛ.ΑΣ για τον φερόμενο ως δολοφόνο Παλαιοκώστα, αλλά με πολλά εκατομμύρια που θα συγκεντρώσει ολόκληρη η Ελλάδα σε τηλε-μαραθώνιο οργής για να οδηγηθούν οι κατά συρροή δολοφόνοι σε τιμωρία.

    Τέσσερις άνθρωποι τους τελευταίους μήνες κομματιάστηκαν και μπήκαν σε σακούλες σκουπιδιών. Χωρίς να υπολογίζουμε τους αλλοδαπούς που βρέθηκαν μαχαιρωμένοι, δολοφονημένοι και πληγωμένοι τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, χωρίς κανενός να ιδρώσει το αυτί. Αν δεν απαιτήσουμε όλοι να βρεθούν οι ένοχοι, τότε όλοι οι Ελληνες θα μοιραζόμαστε αυτή τη βαρβαρότητα.

    Πού είναι λοιπόν η «ελληνική μαγκιά» και το «φιλότιμο» που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του; Που ξεφωνίζει μπροστά στην επιβουλή των ξένων για τα ελληνικά νησιά και τα χωράφια, αλλά το βουλώνει ασύστολα μπροστά στην πλήρη αδράνεια των αρχών για την εξιχνίαση χιτλερικού τύπου εγκλημάτων που τελούνται μέσα στην ελληνική επικράτεια;

    Αν η ελληνική Δικαιοσύνη δικάζει τους πιτσιρικάδες με τις κατσαρόλες σαν συμμορία εγκληματική και συλλαμβάνει όσους τους έκαναν παρέα ή μίλησαν κάποτε μαζί τους, πώς πρέπει να δικάσει αυτούς που νύχτα δολοφονούν αδύναμους φτωχούς μετανάστες κατά συρροή σε διάφορες ελληνικότατες περιοχές;

    Κι αν τα πράγματα δεν είναι έτσι, τότε να καλέσει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. τα ΜΜΕ και να ενημερώσει πού βρίσκονται οι έρευνες, πόσα αποτυπώματα βρέθηκαν πάνω στις σακούλες και πού κινούνται οι υποψίες των αρχών. Φοβούμαστε όμως ότι ούτε τα ονόματα των δολοφονημένων δεν θα έχουν βρει ακόμα στην αντιτρομοκρατική κι όσο για τα ΜΜΕ μπορεί να μην πήγαιναν καν τα περισσότερα σε μια τόσο ανιαρή ενημέρωση.

    Το χειρότερο όμως δεν είναι η ένοχη σιωπή όλων μας μπροστά στις δολοφονίες συμπολιτών μας, νόμιμων ή «παράνομων». Το χειρότερο είναι ότι όλοι εύκολα βρίσκουν έτοιμα τα επιχειρήματα για να τη δικαιολογήσουν. Το ποιοι καλλιεργούν το μυαλό των πολιτών για να στοιχειοθετούν αυτά τα επιχειρήματα και να καθησυχάζουν την όποια συνείδηση τους έχει απομείνει, αυτό είναι το πλέον αδιάψευστο στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει την αρχή της αστυνομικής έρευνας. 

    Αυτά όμως συμβαίνουν δυστυχώς μόνο σε χώρες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε χώρες που η Δικαιοσύνη επιμένει να είναι τυφλή και που οι αρχές για το οργανωμένο έγκλημα δεν ασχολούνται αποκλειστικά με ό,τι θεωρούν αναρχικό χώρο. Κι όσοι πούνε ότι αυτά είναι υπερβολές, ας αναλογιστούν τι θα γινότανε -και πολύ σωστά- αν ένας Ελληνας εξ αίματος και με τη βούλα βρισκόταν τεμαχισμένος σε πλαστική σακούλα μέσα σε μια χωματερή.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Εχασε το δρόμο για το Μαξίμου η «Διαύγεια»


ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

Πληρωμές χέρι με χέρι σε συμβούλους του πρωθυπουργού, κανένα στοιχείο στο Ιντερνετ για τα ταξίδια στο εξωτερικό, λίγα για τις προμήθειες

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=20/02/2011&id=253129 

Το φιλόδοξο σχέδιο του πρωθυπουργού να οργανώσει ένα σύγχρονο γραφείο στα πρότυπα του Λευκού Οίκου, το οποίο θα συνδυάζει και την απόλυτη διαφάνεια, φαίνεται να καθυστερεί κι άλλο.

Το μέγαρο Μαξίμου απουσιάζει από τη λίστα που δημοσίευσε η Ενιαία Αρχή Πληρωμής του Δημοσίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η μισθοδοσία του πρωθυπουργικού γραφείου μέχρι προ τινος εκδιδόταν χειρόγραφα και πολλοί σύμβουλοι έπαιρναν τα χρήματα... χέρι με χέρι!

Η Ενιαία Αρχή Πληρωμής (ΕΑΠ) όπου όλοι όσοι μισθοδοτούνται από το Δημόσιο θα καταγράφονται πλέον ηλεκτρονικά σε ένα σύστημα, και το πρόγραμμα «Διαύγεια», δηλαδή η δημοσίευση των κυβερνητικών αποφάσεων στο Διαδίκτυο, αποτελούν τα δύο βασικά εργαλεία διαφάνειας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Κανένα από τα δύο, όμως, δεν προχωρεί ικανοποιητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, οι πληρωμές στο μέγαρο Μαξίμου (εκτός των αποσπασμένων) μέχρι προ τινος γίνονταν από κάποιον που εμφανιζόταν με έναν φάκελο και μοίραζε τα λεφτά.

Ο Χρ. Τζουτζουράκης, προϊστάμενος του γραφείου Οργάνωσης και Διοίκησης του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού (ο ίδιος είναι αποσπασμένος από τη Βουλή και πολιτικό «παιδί» του Μιχ. Καρχιμάκη), δηλώνει ότι αυτό δεν ισχύει πια και ότι από τον Δεκέμβριο οι πληρωμές έχουν μπει στην Ενιαία Αρχή και η μισθοδοσία δεν είναι πλέον χειρόγραφη.

Στην πρόσφατη λίστα της ΕΑΠ όμως εξακολουθεί να μην συγκαταλέγεται η γραμματεία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ενώ αναφέρονται άλλες γραμματείες, όπως π.χ της Επικοινωνίας και Ενημέρωσης που είναι ενταγμένες 100%. Η «Κ.Ε.» απευθύνθηκε στον πλέον αρμόδιο, τον γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων, Διομ. Σπινέλη, από την περασμένη Τετάρτη, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει.
Υποτυπώδης είναι η κατάσταση και με τη «Διαύγεια» στο μέγαρο Μαξίμου, για την οποία ο πρωθυπουργός είχε με έμφαση δηλώσει ότι «εάν το πρόγραμμα "Διαύγεια" είχε εφαρμοστεί νωρίτερα, πολλά από τα γνωστά σκάνδαλα θα είχαν σταματήσει τουλάχιστον νωρίτερα».

Βάσει του νόμου για τη «Διαύγεια», η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από τον περασμένο Οκτώβριο να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της κάθε πράξη που υπογράφει.

Η ΚΟΝΤΗΣ ΕΠΕ, για παράδειγμα, που προμηθεύει με υπολογιστές, φωτοτυπικά, εκτυπωτές κ.ά. το μέγαρο Μαξίμου, εμφανίζεται στο πρόγραμμα της «Διαύγειας» να έχει πραγματοποιήσει 119 προμήθειες τους τελευταίους 4 μήνες. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στην «Κ.Ε.» ότι επιλέγεται κάθε φορά επειδή δίνει την καλύτερη προσφορά και ότι όλες οι παραγγελίες αφορούν μικρά ποσά.

Εγκυρες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι από το 2009 έχουν γίνει προμήθειες πολλών χιλιάδων ευρώ. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα, έλλειψης ενημέρωσης, είναι τα ταξίδια του πρωθυπουργού, για τα οποία έχει ασκηθεί κριτική από την αντιπολίτευση ότι είναι πολυδάπανα και ότι στη συνοδεία του συχνά περιλαμβάνονται άτομα που δεν είναι πάντα απαραίτητα. 

Θα περίμενε κανείς να είναι οι πρώτες δαπάνες για τις οποίες η γραμματεία της κυβέρνησης θα έδινε «λογαριασμό στον πολίτη», όπως λέει ο πρωθυπουργός. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει καμία δαπάνη για τα ταξίδια του πρωθυπουργού στο Διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα εμφανίζονται δαπάνες μόνο για 13 μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, οι οποίες αφορούν ταξίδια υπαλλήλων. Το ίδιο συμβαίνει και για τα ταξίδια του υπουργού Εξωτερικών. Στο site της «Διαύγειας» υπάρχουν δεκάδες αναφορές και δαπάνες για τα χαμηλού κόστους ταξίδια διπλωματικών και χαμηλόβαθμων υπαλλήλων, αλλά καμία ενημέρωση για το κόστος των ταξιδιών του ΥΠΕΞ.

Απευθυνθήκαμε στη διεύθυνση, που είναι υπεύθυνη για την ανάρτηση των εξόδων του πρωθυπουργού στο Διαδίκτυο: «Δεν έχει κάνει πολλά ταξίδια. Τώρα θα αναρτηθούν τα στοιχεία γιατί είχαν φτάσει λίγο καθυστερημένα» ήταν η απάντηση, αλλά την επόμενη μέρα δεν υπήρχε προσθήκη στοιχείων. Το Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού, επίσης, δεν παρουσιάζει καθόλου δαπάνες στο site, παρ' ότι αποτελεί αυτοτελή δημόσια υπηρεσία.
Αδιαφορία για τη «Διαύγεια» επιδεικνύει και το γραφείο του υπουργού Επικρατείας, το οποίο επίσης δεν έχει ανεβάσει κανέναν λογαριασμό από τα ταξίδια του, ενώ και οι υπόλοιπες δαπάνες είναι ενδεικτικές.

Για δημόσιες σχέσεις στο μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει δαπανήσει χρήματα μόνο ο Χ. Παμπούκης, μεταξύ των οποίων 1.652 ευρώ για ένα γεύμα εργασίας 18 ατόμων προς τιμή του ισραηλινού ΥΠΕΞ και 7.103 ευρώ για 77 επάργυρες πλακέτες με τις οποίες βράβευσε «συμμετέχοντες στην κατάσβεση πυρκαγιάς» στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, αρκετοί υπάλληλοι που εργάζονται εκεί (από το πρωί ώς το βράδυ, αν κρίνει κανείς από τις υπερωρίες που λαμβάνουν) διαθέτουν κινητά τηλέφωνα που τα πληρώνει το κράτος. Πολλοί είναι υπάλληλοι της Βουλής αποσπασμένοι, κάποιοι μάλιστα από τις τελευταίες προσλήψεις που ξεσήκωσαν σάλο. Αλλοι, που είναι αποσπασμένοι από διάφορες θέσεις του Δημοσίου, διορίζονται ως ειδικοί σύμβουλοι επιτυγχάνοντας περαιτέρω αυξήσεις στους μισθούς τους, ενώ υπάρχει και ένας αποσπασμένος από το στρατό.

Ο εκσυγχρονισμός και η διαφάνεια στην κυβέρνηση προχωρούν με αργούς ρυθμούς, παρ' ότι ο Γ. Ραγκούσης, ενημερώνοντας πρόσφατα τον βρετανό συνάδελφό του, ανέφερε ότι «για να εκτελεστεί οποιαδήποτε απόφαση, από αυτές του πρωθυπουργού μέχρι του τελευταίου κρατικού αξιωματούχου, θα πρέπει πρώτα να αναρτηθεί στο Διαδίκτυο». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μάλιστα διέρρεαν στα ΜΜΕ ότι θα εξάγουμε και know how διαφάνειας στη Βρετανία.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Η ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΠΕΠ ΛΥΓΙΣΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΨΥΧΩΝ ΤΟΥ ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/02/2011&id=253010

Εντονες αντιδράσεις και εκτός Ελλάδας προκάλεσε η σειρά των αποκαλυπτικών ρεπορτάζ της «Ε» για την αποθήκη παιδικών ψυχών του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας και τις φωτογραφίες της φρίκης με τα δεμένα παιδάκια πάνω στα κρεβάτια τους.
Ούτε τις δεσμεύσεις Λοβέρδου πιστεύουν οι Ευρωπαίοι πολίτες  

Ούτε τις δεσμεύσεις Λοβέρδου πιστεύουν οι Ευρωπαίοι πολίτες Μια πολυμελής ομάδα Ευρωπαίων πολιτών με mails που έστειλαν χθες στην «Ε» ανέφεραν ότι το ζήτημα της κακοποίησης των παιδιών στο συγκεκριμένο ίδρυμα αλλά και την ανάλγητη συμπεριφορά της πολιτείας προτίθενται να καταγγείλουν γραπτώς με αναφορά τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στη UNICEF, στην UNESCO και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...

«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτο, απάνθρωπο και καταδικαστέο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, παρ' όλο που ο κ. Λοβέρδος έχει δεσμευθεί στη ΝΕΤ ότι θα στείλει 5 άτομα προκειμένου να ενισχύσει το προσωπικό του ιδρύματος, αυτό δεν είναι η λύση του προβλήματος, ειδικά μάλιστα αν οι απεσταλμένοι στο ίδρυμα εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις κομμάτων. Τα παιδάκια αυτά αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να είναι σκλαβωμένα, δεμένα, κακοποιημένα στο ανήλιαγο εκείνο ίδρυμα και περιμένουν στο κρεβάτι το θάνατό τους», αναφέρουν στην επιστολή τους οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επίσης, μέσω της «Ε», καλούν τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, να επιληφθεί η ίδια του θέματος προκειμένου αυτά τα παιδιά να απελευθερωθούν από κει μέσα αμέσως και να ζήσουν ανθρώπινα.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΣΙΝΕ "ΗΛΕΙΑ" : ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΕΡΓΟ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ




ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ  

Η ΠΑΝΤΑ ΣΕΞΥ  ΗΛΕΙΑ …ΓΥΜΝΗ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΑΝΑΠΟΛΕΙ , ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΕΙ … ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ...

ΜΠΟΧΑ… ΣΑΠΙΛΑ…ΔΙΑΠΛΟΚΗ…ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ…


ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ…Ο ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ…ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥ...

Ο ΒΟΛΕΥΤΗΣ ...ΟΙ ΦΗΜΕΣ...ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ                  


ΤΑ ΜΠΙΚΙΚΙΝΙΑ…ΔΙΩΞΕΙΣ…ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ…ΠΕΝΤΕ …


ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ …ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 


…ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ... ΠΟΘΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΕΣ...ΣΦΗΚΟΦΩΛΙΑ...


ΚΕΚ ΙΕΚ ΜΠΕΚΕΚ ΚΟΥΕΚ ΦΑΚΕΚ ΠΑΤΣΕΣΚ ΜΑΝΤΕΚ  …(Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΒΑΤΡΑΧΟΥ)


ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ… ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ…

ΣΤΟΜΑΤΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ …

ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΕΛΙΣΤΑ...


ΤΣΕΠΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΕΣ …

ΛΑΔΙ...

ΜΠΑΞΙΣΙ... 

ΜΙΖΕΣ...

ΒΟΜΒΑ ΤΙΚ ΤΑΚ ΤΙΚ ΤΑΚ ΤΙΚ ΤΑΚ…

ΔΕΝ ΚΟΥΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΗ ΣΦΗΚΟΦΩΛΙΑ...

ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑ...

ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΙ...ΡΕΜΠΕΣΚΙΕΔΕΣ...

ΟΥΣΤ ΛΑΜΟΓΙΑ...




Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

 Δύο παιδιά νεκρά, οι υπεύθυνοι αγνάντευαν


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=17/02/2011&id=252199

Οι συγκλονιστικές εικόνες της ντροπής στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας, που περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη έκθεση των Ευρωπαίων εθελοντών που δημοσίευσε χθες η «Ε», μπορεί να καταγράφηκαν από αυτούς το 2009, η φρίκη όμως «φώλιαζε» στο ίδρυμα αρκετά χρόνια πριν.

Αυτό αποδεικνύει ο φρικτός θάνατος από ασφυξία τον Μάιο του 2006 ενός 15χρονου αγοριού, το οποίο με βάση τη σχετική έρευνα πέθανε αβοήθητο μέσα στο κρύο δωμάτιο-φυλακή του, καθώς οι νοσηλευτές του επέδειξαν πλήρη αδιαφορία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης, ο θάνατος του παιδιού προήλθε από ασφυξία εξαιτίας της απόφραξης του λάρυγγα από κομμάτι σφουγγαριού-υλικού κατασκευής του στρώματος που χρησιμοποιούσε ο 15χρονος. Το ΑΠ 140/17.8.06 πόρισμα της ΕΔΕ που βρίσκεται στη διάθεση της «Ε», εκτός από το φρικτό θάνατο του 15χρονου αγοριού, αναδεικνύει την προκλητικά ανεύθυνη και απάνθρωπη συμπεριφορά ορισμένων εργαζομένων στο ίδρυμα, οι οποίοι ακόμη και σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σαν να μην τρέχει τίποτα.

Στο συγκεκριμένο πόρισμα αναφέρεται ότι το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ γνώριζε για την ιδιαιτερότητα του παιδιού να καταπίνει μικροαντικείμενα, εντούτοις δεν προέβη στη λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί ο θάνατός του. Στην ΕΔΕ αποκαλύπτεται ότι εργαζόμενη στο ΚΕΠΕΠ, παρότι είχε τότε διαπιστώσει ότι ο 15χρονος ήταν στο δάπεδο, δεν μετέφερε το παιδί στο κρεβάτι του, ούτε το πλησίασε για να ελέγξει αν κοιμάται ή αν είναι πεθαμένο.

Δέκα μήνες μετά το ανωτέρω τραγικό περιστατικό, ένα ακόμη 16χρονο παιδί με νοητική υστέρηση παρουσίασε συμπτώματα τυμπανισμού και έπειτα από λίγες ώρες πέθανε. Οπως προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση, τα αίτια του θανάτου του οφείλονταν σε μηχανική απόφραξη του λεπτού του εντέρου συνεπεία καταπόσεως ξένων σωμάτων. Στο στομάχι του είχαν βρεθεί κομμάτια υφάσματος, κλωστές και επίδεσμοι.

Τις συνθήκες της φρίκης στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών καταδίκασαν με χθεσινές παρεμβάσεις τους το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο τοπικός βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας και πρώην της Ν.Δ. Γ. Κοντογιάννης.

 

Ο Λοβέρδος ξανάστειλε 5 από τηλεοράσεως


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ :http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=17/02/2011&id=252203

Η υποκρισία της πολιτείας για τη φρίκη που φωλιάζει επί χρόνια στην αποθήκη παιδικών ψυχών του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας, που αποκάλυψε με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ χθες η «Ε», επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο υπουργός με δηλώσεις του χθες στη ΝΕΤ ανέφερε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα τοποθετηθούν στο ΚΕΠΕΠ πέντε άτομα, χωρίς να προσδιορίσει επακριβώς τις ειδικότητές τους, στην προσπάθεια να ενισχυθεί το προσωπικό του ιδρύματος ώστε να βελτιωθεί όσο γίνεται η διαβίωση των παιδιών που νοσηλεύονται εκεί. Ομως τις ίδιες ακριβώς δηλώσεις είχε επαναλάβει ο υπουργός Υγείας και στις 20/12/2010 ξανά στη ΝΕΤ, όπου με αφορμή τον ξυλοδαρμό τροφίμου από νοσηλευτές είχε υποσχεθεί να στείλει και πάλι πέντε άτομα τα οποία όμως δεν έφτασαν ποτέ στο ίδρυμα...

«Τι να περιμένουμε από την πολιτεία όταν ο ίδιος ο υπουργός δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις του;», σχολίαζαν χθες οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και παρέπεμψαν σε ανάλογες υποσχέσεις άλλων υπουργών κατά το παρελθόν που έμειναν σε υποσχέσεις.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων Ανδρέας Αλεβιζόπουλος μιλώντας στην «Ε» παραδέχθηκε την τραγική έλλειψη προσωπικού και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για τη λειτουργία του ιδρύματος και την ασφάλεια των παιδιών που νοσηλεύονται εκεί.

«Δυστυχώς στο ΚΕΠΕΠ δεν έχουμε μόνιμο γιατρό. Υπάρχει ένας αγροτικός που περνάει κάποιες ώρες και μετά φεύγει. Ομως όταν αρχίζει να μαθαίνει το ιατρικό ιστορικό του κάθε παιδιού, μετακινείται ή παίρνει μετάθεση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Φανταστείτε ότι για 25 παιδιά με αναπηρία υπάρχει στη βάρδια μόνο μία νοσοκόμα-νοσηλεύτρια. Οι ελλείψεις είναι τραγικές και τις έχουμε επισημάνει από καιρό», δήλωσε ο κ. Αλεβιζόπουλος.

«Απαράδεκτες», χαρακτήρισε τις συνθήκες νοσηλείας των παιδιών που δένονται πάνω στα κρεβάτια τους ο πρόεδρος των ΑμεΑ Ηλείας Γιάννης Παπαδάτος που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος. Ανέφερε ότι η νέα διοίκηση κάνει μεγάλες προσπάθειες να αλλάξει τη γενικότερη εικόνα και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη παραγγελθεί ειδικά παρκοκρέβατα τα οποία -όπως είπε- θα αντικαταστήσουν τα ξύλινα κλουβιά.
Χθες εξαιτίας της προβολής που πήρε το θέμα συνεδρίασε εκτάκτως η διοίκηση του ιδρύματος η οποία και αποφάσισε άμεσα να καλέσει όλους τους εργαζομένους προκειμένου να εντοπιστούν τα όποια προβλήματα και να δοθούν λύσεις. 
Σημειώνεται ότι η πολυσέλιδη αναφορά με τις καταγγελίες των Ευρωπαίων εθελοντών για το ίδρυμα της ντροπής που δημοσίευσε χθες η «Ε», καθώς και όλα τα σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας, βρίσκονται στα χέρια της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας, Ειρήνης Τζίβα, η οποία έχει διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα όσα αποκαλύπτονται ότι συμβαίνουν στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.

Χθες από το γραφείο του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Λεβέντη, έγινε γνωστό ότι θα κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή. 

Ο ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ


ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ


-πριν 2-3 χρόνια περίπου ένα αφελής αριστερός νέος ρώτα το παλαιο-παράγοντα σε ένα κεντρικό καφενείο της Αμαλιάδας....γιατί η δική μας αριστερά του 2% (αν και γενέτειρα του Μπελογιάννη) δεν προσπαθεί να αναδείξει θέματα θαμμένα για την τοπική κοινωνία με ευθύνη και των νεοδημοκρατο-πασοκο πολιτικάντιδων?

-τι εννοείς αγαπήτε νέε μου? ρωτά με πονηρό ενδιαφέρον ο σεβάσμιος θεωρητικός της αριστεράς....

-είναι ένας καλός δημοσιογράφος στα Λεχαινά που αναδεικνύει διαρκώς θέματα για Καιάφα,ΚΕΠΕΠ και λοιπά άλγη.....δεν μπορούμε να βγάλουμε μια ανακοίνωση αν όχι συμπαράστασης τουλάχιστον ανάδειξης του προβλήματος?Να τον καλέσουμε έστω για μια κουβέντα....

-αν έρθει αυτός εδώ,εγώ θα παραιτηθώ και δεν θα ξανασχοληθώ απαντά αμέσω κοφτά ο μέγας ανανεωτικός κομμουνιστής....

-απόρησε ο αφελής νέος...δεν μπορεί,τέλος πάντων...

-2 χρόνια μετά ο θεωρητικός παράγοντας είναι πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ,μάθαμε ότι συγγενικά του πρόσωπα δουλεύουν στο ΚΕΠΕΠ και ο αφελής νέος έμαθε να αντικρύζει πια την αλήθεια....

και να σέβεται όσους αγωνίζονται,και "χαλούν"την πιάτσα...

καλή δύναμη Μάκη....

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ- ΟΡΓΙΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ

 Ασυλο γαλαζοπράσινων ρουσφετιών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ :  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/02/2011&id=251854 


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/02/2011&id=251922


ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΕΔΩ : http://www.ionionfm.gr/display.greek.news.php?artid=37281&Mid=17&sub1=1

ΚΙ ΕΔΩ: http://www.iliatora.gr/news_details.php?id=3869


Η αδιαφορία και η υποκρισία της πολιτείας για τις δεκάδες αθώες παιδικές ψυχές με ειδικές ανάγκες, που φιλοξενούνται επί χρόνια κάτω από άθλιες συνθήκες στο κολαστήριο του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας, αναδείχθηκαν για ακόμη μία φορά χθες, μέσα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Ε» και τις φωτογραφίες της φρίκης. Με μικρά παιδιά να βρίσκονται καθηλωμένα στις κούνιες τους δεμένα με ιμάντες (!) έπειτα από οδηγίες του ψυχιάτρου που παρακολουθεί το ίδρυμα.

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία διαπίστωσε, και με αποδεικτικά στοιχεία πλέον, ότι τα όσα επί χρόνια ακούγονταν ψιθυριστά σαν φήμες για εκείνα που συμβαίνουν πίσω από τους γκρίζους τοίχους και την ερμητικά κλειστή εξώπορτα του ιδρύματος ήταν απλώς μια εικόνα της γενικότερης ζοφερής πραγματικότητας.

Ενα ίδρυμα που, όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων, μόνο για την περίθαλψη των παιδιών με ειδικές ανάγκες δεν φτιάχτηκε. Με βάση τα επίσημα στοιχεία το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών συστάθηκε με το ΦΕΚ 153/27-8-87 και λειτουργεί από το 1987.
Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και ανήκε έως τις 10/8/03 στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ-ΠΙΚΠΑ). Με την εφαρμογή του Ν. 3106/10-2-03 το ΚΕΠΕΠ ανήκει στο ΠΕΣΥΠ Δυτικής Ελλάδας. Σκοπός του ήταν η φροντίδα και η περίθαλψη παιδιών από 6-18 ετών που πάσχουν από σοβαρή διανοητική καθυστέρηση, με ή χωρίς σωματικές αναπηρίες, οι οποίες δεν επιδέχονται βελτίωση.

Ανεπισήμως το ίδρυμα -όπως λέει η τοπική κοινωνία- φτιάχτηκε με την συγκατάθεση της πολιτείας, για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τις πελατειακές σχέσεις των τοπικών «πράσινων και γαλάζιων» κομματικών παραγόντων με την ευρύτερη περιοχή.

«Βαφτίστηκαν» νοσηλευτές

Ατομα που δεν είχαν καμιά απολύτως ειδική εκπαίδευση ή σχέση με το ζήτημα της περίθαλψης των παιδιών με βαριές σωματικές και ψυχικές αναπηρίες, «βαφτίστηκαν» μέσα σε μια νύχτα νοσηλευτές και με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς διαγωνισμούς και αξιοκρατία, διορίστηκαν στο πολύπαθο ίδρυμα με σκοπό να περιθάλψουν ανθρώπινες ζωές.

Ξεπερνώντας κάθε όριο αναλγησίας οι ίδιοι κομματικοί μηχανισμοί, αντί να ενδιαφερθούν για τη σωστή περίθαλψη των παιδιών με ειδικές ανάγκες και τη στελέχωση του ιδρύματος με το κατάλληλο προσωπικό και ικανή διοίκηση, έστησαν μέχρι και «παράγκα» προκειμένου να εξυπηρετήσουν αμφιλεγόμενα κομματικά τοπικά στελέχη, τοποθετώντας τους ως διοικητές.

Ας θυμηθούμε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αποκάλυψε πριν από μερικά χρόνια με ρεπορτάζ η «Ε». 

Το 2005 και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τού τότε υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κωνσταντόπουλου, διορίστηκε στη θέση του διοικητή (με μηνιαίο μισθό περίπου 3.000 ευρώ) ο τότε 69χρονος συνταξιούχος και έμπορος Κ.Λ. που είχε πάρει πτυχίο από τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών στις 18 Απριλίου 2005, έπειτα από εξέταση σε μάθημα που χρωστούσε την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων (1961-1964)!
Το θέμα που είχε αποκαλύψει η «Ε» στις 6.5.2005 είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και ερώτηση στη Βουλή τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Λ. Γρηγοράκου, Τ. Αντωνίου, Γ. Παπαγεωργίου και Μ. Καρχιμάκη).

Τον Φεβρουάριο του 2009 ξανά με ρεπορτάζ η «Ε» αποκαλύπτει ότι πρόσωπο που εμπλέκεται -με βάση τα στοιχεία και την ανακοίνωση των διωκτικών αρχών- σε κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών στην Ηλεία, τοποθετήθηκε με την υπόδειξη των κομματικών παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας στη θέση του διοικητή. Επρόκειτο για τον πρώην δήμαρχο Σ.Θ., ο οποίος με την αριθμ. Π4/ΓΠοικ 172737/23.12.2008 απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διορίστηκε στις 5.1.2009 νέος διοικητής στο πολύπαθο ίδρυμα έχοντας την ιδιότητα του τεχνολόγου πολιτικού μηχανικού (δομικών έργων)!
Κι όλα αυτά χωρίς να ληφθεί υπ' όψιν ότι: Οπως αναφέρεται στην υπ. αριθμ. 7017/ 13/125ιδ/30.6.2007 πολυσέλιδη αναφορά της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών της Αμαλιάδας (βρίσκεται στη διάθεση της «Ε»), ο τότε διοικητής του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και πρώην δήμαρχος όχι μόνο ανεχόταν τη δράση του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων στο δήμο του αλλά είχε τακτοποιήσει και ο ίδιος παράνομα αλλοδαπές γυναίκες παρουσιάζοντας ψευδώς ότι αυτές εργάζονταν ως εργάτριες στα κτήματά του...
Στο ίδιο πρόσωπο αναφερόταν επίσημα και η από 4.7.2007 ανακοίνωση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. (η «Ε» είχε αναφερθεί με ρεπορτάζ σε αυτή στις 5.7.2007).
Λίγο καιρό αργότερα οι υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ηλείας αρνήθηκαν να θεωρήσουν τα εντάλματα πληρωμής του διοικητή και να του καταβάλουν τις αποδοχές με την αιτιολογία ότι η ιδιότητά του ως τεχνολόγου πολιτικού μηχανικού δομικών έργων δεν συνάδει με το νόμο 3329/2005, βάσει του οποίου ο διοικητής θα πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στους τομείς κοινωνικών ή ανθρωπιστικών επιστημών ή διοίκησης και οικονομίας. Τελικά δεν πληρώθηκε ποτέ.

Αλλο ένα δείγμα της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η πολιτεία το θέμα του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών είναι οι δηλώσεις που έκανε δημόσια στις 20.12.2010 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή τον ξυλοδαρμό τροφίμου από νοσηλευτές και την έκθεση-καταπέλτη των εθελοντών.

«Πελατειακές σχέσεις»

«Εμείς, αποφασίσαμε και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα στείλουμε εκεί άλλους πέντε ανθρώπους για να μπορέσουν να βοηθήσουν. Θα προσπαθήσουμε ώστε να μην έχουμε αυτό το φαινόμενο των ελαχίστων που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, δεν προλαβαίνουν να κάνουν τη δουλειά τους γι' αυτό καταφεύγουν σε μεθόδους που δεν είναι του 21ου αιώνα αλλά του Μεσαίωνα. Το να δένεις ή να κλείνεις παιδιά είναι η τελευταία μέθοδος να αντιδράς όταν δεν έχεις άλλους ανθρώπους να βοηθήσουν», είπε τότε ο υπουργός, αλλά μέχρι χθες καμιά ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπήρξε στο πολύπαθό ίδρυμα.

Χθες, μετά το σχετικό θόρυβο, ο υποδιοικητής του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Νεόφυτος Παπαδόπουλος δήλωσε στην «Ε» τα εξής: «Είναι σε όλους γνωστό ότι με το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών διάφοροι τοπικοί κομματικοί παράγοντες έπαιξαν στο παρελθόν παιχνίδια με σκοπό την εξυπηρέτηση των πελατειακών τους σχέσεων. Αγνοώντας ουσιαστικά τις ανάγκες των περιθαλπόμενων παιδιών. Οι σκανδαλώδεις διορισμοί διοικητών αλλά και η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού οδήγησαν βήμα βήμα στην απαξίωση του ιδρύματος, με τραγικές συνέπειες για τα παιδιά που φιλοξενούνται. Πριν από μερικούς μήνες αναλάβαμε ουσιαστικά ένα ίδρυμα σχεδόν διαλυμένο. Σήμερα καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια επιχειρούμε να το αλλάξουμε. Αντίθετα με τα όσα επικρατούσαν παλιά, το ίδρυμα θέλουμε να είναι ανοιχτό σε όλους. Και η κοινωνία να βλέπει τι ακριβώς συμβαίνει και να κρίνει. Ζητάμε τη βοήθεια της πολιτείας».

Ο Γ.Γ. ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ

Ομολογεί την εγκατάλειψη

«Αναγκαίο κακό» είναι, σύμφωνα με τον γ.γ. Πρόνοιας Γεώργιο Κατριβάνο, η χρήση ιμάντων για την καθήλωση των τροφίμων σε ιδρύματα όπως το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, για «να μην υπάρξει αυτοκαταστροφική ενέργεια», που γίνεται «υπό την καθοδήγηση επιστημονικών φορέων».
Παραδέχεται την εγκατάλειψη προνοιακών δομών στη χώρα μας, ενώ το υπουργείο υπόσχεται σύντομα ανακαίνιση κτηρίου και πρόσληψη προσωπικού...
Απαντώντας στο χθεσινό δημοσιεύμα της «Ε», ο κ. Κατριβάνος παραδέχεται πως «κανέναν δεν κάνουν περήφανο τέτοιες δομές». «Αναγνωρίζω σαφώς», προσθέτει, «ότι η καθήλωση ενός περιθαλπόμενου με ιμάντες καταστρατηγεί σε μεγάλο βαθμό τα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα, όμως πάνω από αυτά είναι το δικαίωμα της ίδιας της ζωής. Με δεδομένο τη βαριά νοητική υστέρηση, η καθήλωσή τους με ιμάντες κρίνεται αναγκαία, σύμφωνα με τη γνωμάτευση των γιατρών, για να μην υπάρξει αυτοκαταστροφική ενέργεια. Ολες οι παραπάνω ενέργειες γίνονται υπό την καθοδήγηση των επιστημονικών φορέων, ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών».
«Δυστυχώς», αναφέρει, «είναι γεγονός ότι ανάμεσα στις προνοιακές μας δομές υπάρχουν και δομές, όπως το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, που περιθάλπουν παιδιά από 6 έως 18 ετών με βαριά νοητική υστέρηση και αυτοκαταστροφικές τάσεις», ενώ παραδέχεται πως «όλα αυτά τα χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί ακόμη και τα κτήρια».
Ο γ.γ. ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην ανακαίνιση του κτηρίου και με τη συνεργασία της 6ης ΥΠΕ γίνεται προγραμματισμός για ένταξη στο ΕΣΠΑ, ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανέγερση ενός νέου κτηρίου σύγχρονων προδιαγραφών για τη φιλοξενία των περιθαλπομένων.
Ο κ. Κατριβάνος παραδέχτηκε και το θέμα με την έλλειψη προσωπικού και επισημαίνει ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στις διαδικασίες πρόσληψης, «όπως υποσχέθηκε και ο υπουργός Υγείας, και συγκεκριμένα μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου θα έχουν τοποθετηθεί στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών 5 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό». «Σύντομα», προσθέτει, «θα τοποθετηθούν ακόμα 3 νοσηλευτές από επικουρικό προσωπικό καθώς και ένας φυσιοθεραπευτής από τον ΑΣΕΠ, ο οποίος θα αναπληρώσει άτομο που δεν αποδέχτηκε την τοποθέτηση στο ΚΕΠΕΠ».

ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ

Η θυσία των ψυχών


Πάνω από τριάντα αθώες παιδικές ψυχές με ειδικές ανάγκες έχουν «δραπετεύσει», από το 1988 μέχρι σήμερα, από το «κολαστήριο» του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας, αθόρυβα χωρίς οι αρμόδιοι να δημοσιοποιήσουν τα αίτια και τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου τους. Και όσες φορές ο θάνατος πήρε δημοσιότητα και έγινε αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας, αποκαλύφθηκαν το δράμα που βιώνουν οι περιθαλπόμενοι στο ίδρυμα και η αναλγησία των αρμοδίων.
 
Τον Μάιο του 2006 η «Ε» αποκάλυψε τον φριχτό θάνατο ενός 15χρονου αγοριού που φιλοξενούνταν στο ΚΕΠΕΠ. Το παιδί βρέθηκε νεκρό στο κρεβάτι του και, σύμφωνα με την έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής, ο θάνατός του προήλθε από πνιγμό λόγω της απόφραξης του λάρυγγά του από σπόγγο! Στο στομάχι του νεκρού παιδιού βρέθηκαν κομμάτια από αφρολέξ, σπάγγοι και μικρά σύρματα! Για εκείνο το περιστατικό παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αμαλιάδας συνολικά είκοσι τρεις εργαζόμενοι με την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια περισσότερων προσώπων». Η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει γίνει ακόμη καθώς η δίκη έχει αναβληθεί.
25 σε δίκη
Στις 7/9/2005 βρέθηκε στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών κακοποιημένο με κάταγμα στον μηρό ένα κοριτσάκι αλβανικής καταγωγής. Η ΕΔΕ που ακολούθησε δεν επέρριψε ευθύνες. Ομως η Δικαιοσύνη παραπέμπει σε δίκη συνολικά είκοσι πέντε άτομα με τις κατηγορίες της σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεους κατά συρροή και μη και παράβαση καθήκοντος. Η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει γίνει ακόμη καθώς η δίκη έχει αναβληθεί.
Αλλη μία δίκη σε βάρος δύο πρώην διοικητών του ιδρύματος και δύο στελεχών της διοίκησης για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα. Η υπόθεση αφορά την άθλια εικόνα που παρουσίαζε το ίδρυμα σε όλα τα επίπεδα από το 2006 μέχρι το 2009 με βάση τις «εκθέσεις-φωτιά» της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας, και συγκεκριμένα του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, που συντάχθηκαν έπειτα από αυτοψία ειδικών υπαλλήλων στις 13/4/2007 και 1/4/2009.

«Πολλές φορές η τροφή σπρώχνεται μέσα στο στόμα τους»


Η έκθεση της Αγγλίδας φυσιοθεραπεύτριας, αποφοίτου του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, που εργάστηκε ως εθελόντρια στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων (ΚΕΠΕΠ) από τις 26 Ιουλίου έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2009. Η ίδια, για λόγους σεμνότητας αλλά και επαγγελματικής ευσυνειδησίας, ζήτησε να μη δημοσιευτεί το όνομά της (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας)

Κατά τη διάρκεια της εθελοντικής μου εργασίας στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών στην Ελλάδα, σοκαρίστηκα από το μέγεθος του πόνου των παιδιών, πόνος που πιστεύω ότι μπορεί να εξαλειφθεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα.
Το ΚΕΠΕΠ έχει τρεις ορόφους για τα παιδιά, στο ισόγειο βρίσκονται αυτά με τα λιγότερα κινητικά προβλήματα και οι άλλοι δύο όροφοι είναι για τα παιδιά που βρίσκονται μέσα σε κλουβιά ή είναι δεμένα στα κρεβάτια τους.
Η καθημερινότητα στο ισόγειο ξεκινά με ένα υποτιμητικό γδύσιμο για όλα τα παιδιά, μαζί, στο διάδρομο, για να κάνουν ένα σύντομο ντους (συνήθως πλένονται μόνο 3 φορές την εβδομάδα) και το υπόλοιπο πρωινό μένουν μέσα στο κοινό σαλόνι. Πρόκειται για μια μεγάλη αίθουσα, με μοκέτα και τοίχους βαμμένους με αδιάφορα χρώματα- υπάρχει μία τηλεόραση, δεν υπάρχουν καρέκλες, παιχνίδια ή κάτι που να προσφέρει ερεθίσματα. Κάθε μέρα οι εργαζόμενοι αλλάζουν εκεί τις πάνες των παιδιών- όλα μαζί χωρίς καμία ιδιωτικότητα.

Σε ξύλινα κλουβιά

»Στους άλλους δύο ορόφους υπάρχουν παιδιά που έχουν διάφορα προβλήματα- από αυτισμό και σύνδρομο Ντάουν, παράλυση, εγκεφαλικές βλάβες και γενετικά προβλήματα. Τα παιδιά που έχουν κάποια κινητική δυνατότητα βρίσκονται μέσα σε ξύλινα κλουβιά με μόνο ένα στρώμα.
Ορισμένα από αυτά είναι αυτιστικά ή έχουν δυσκολίες οράσεως, παρ' όλα αυτά όμως κάποια έχουν συνείδηση και κατανοούν. Οταν αναγκάζονται να ζουν σε αυτές τις συνθήκες συχνά χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο ή ξεριζώνουν τα μαλλιά τους (ένδειξη σοβαρού ψυχολογικού τραύματος στα παιδιά). Συχνά ακούγεται μουσική από το ραδιόφωνο, που αποτελεί ένα κάποιο ερέθισμα, αλλά τα δωμάτια είναι γυμνά και πολύ ζεστά το καλοκαίρι.
Τα περισσότερα παιδιά παραμένουν στα κρεβάτια τους 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, εκτός από την ώρα που βρίσκονται στο ντους ή είναι τυχερά και τα επιλέγουν οι εθελοντές για να παίξουν μαζί τους.
Ορισμένα από τα παιδιά μασούν τα ρούχα τους και δαγκώνουν τα χέρια τους. Αυτό έχει αποτέλεσμα να τα δένουν στα κρεβάτια τους για να αποφευχθεί ο αυτοτραυματισμός- βέβαια έτσι προκαλούνται πληγές στα δεμένα άκρα. Ως θεραπεύτρια θεωρώ ότι αυτές οι συνθήκες δεν είναι μόνο μη αποδεκτές αλλά και ηθικά απαράδεκτες.

Τρώνε πολύ βιαστικά

»Τα απογεύματα στο ΚΕΠΕΠ είναι πολύ ήσυχα καθώς τα παιδιά είτε υποτίθεται ότι κοιμούνται ή μένουν στα δωμάτιά τους. Καθώς προχωρεί η μέρα, τα περισσότερα μεταφέρονται στο άχαρο σαλόνι μέχρι να φτάσει η ώρα του ύπνου. Τρώνε μεσημεριανό και βραδινό πολύ βιαστικά. Τα παιδιά έχουν διαφορετικά σωματικά και νοητικά προβλήματα, όμως και τα 75 βρίσκονται στο ίδιο ίδρυμα, στο οποίο εργάζονται ένας γιατρός, δύο φυσιοθεραπευτές και τρεις θεραπευτές.
Ως φυσιοθεραπεύτρια, έχω μάθει και το πιστεύω ότι η φυσιοθεραπεία είναι μια διαδικασία που προωθεί, διατηρεί και αποκαθιστά τη φυσική, ψυχολογική και κοινωνική βελτίωση των ανθρώπων, ανάλογα με τις διαφορές τις υγείας τους. Και τα 75 παιδιά στο ΚΕΠΕΠ θα ήταν καλύτερα αν έκαναν φυσιοθεραπεία.
Λίγα "τυχερά" παιδιά κάνουν ημίωρες συνεδρίες φυσιοθεραπείας την εβδομάδα, αλλά αυτό εξαρτάται από το εάν οι θεραπευτές επιθυμούν να εργαστούν με τα παιδιά και εάν οι εθελοντές θα τα πάνε στους θεραπευτές. Είναι απαράδεκτο ότι μόνο το 16% των παιδιών κάνουν φυσιοθεραπεία.

Φυσιοθεραπείες

»Η φυσιοθεραπεία που παρέχεται, δεν χαρακτηρίζεται από συμπόνια (αναγνώριση δηλαδή του παιδιού ως ανθρώπινου όντος), παραγωγικότητα και ενθάρρυνση. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δεν υπάρχει και πολλή δραστηριότητα. Τα λίγα επιλεγμένα παιδιά, κάνουν θεραπεία μερικές φορές την εβδομάδα. Εχει παρατηρηθεί ότι μερικές φορές οι θεραπευτές βλέπουν τηλεόραση ή μαγειρεύουν για τον εαυτό τους ενώ τα παιδιά κάθονται μόνα τους στις καρέκλες. Ορισμένες φορές ζητείται από τα παιδιά να παίξουν με ένα παζλ ή να κάνουν μια ζωγραφιά αλλά δεν υπάρχουν προγραμματισμένες δραστηριότητες.
Το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται οι θεραπευτές είναι ένα μικρό ασφυκτικό δωμάτιο στο οποίο βρίσκονται ένα τραπέζι και εξαρτήματα που βρίσκεις συνήθως στις κουζίνες, αντικείμενα που δεν αρμόζουν σε χώρο θεραπείας. Εχει παρατηρηθεί επίσης ότι πολλές φορές οι συνεδρίες ακυρώνονται για άγνωστους λόγους.

Δεν ασχολούνται μαζί τους

»Παιδιά με τόσο σοβαρές αναπηρίες χρειάζονται εντατική θεραπεία, και όμως τελικά τα παιδιά με τις λιγότερες ανάγκες είναι αυτά που κάνουν θεραπεία στο ΚΕΠΕΠ. Πιστεύω ότι η λύση είναι μεγαλύτερη επιμόρφωση και βελτίωση στους τρόπους διοίκησης στο ΚΕΠΕΠ, ώστε να παρέχεται ποιοτική φροντίδα. Κατά βάσιν το προσωπικό είναι καλοί άνθρωποι, αλλά το κέντρο μπλοκάρει με τις διαδικασίες και τη ρουτίνα (γραφειοκρατία) που σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των συγκεκριμένων παιδιών.
Τα προβλήματα πολλών παιδιών έχουν χειροτερεύσει γιατί κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους. Το κέντρο χαρακτηρίζεται από την έλλειψη δημιουργικότητας και καινοτομίας, έχει ελάχιστους πόρους και τα παιδιά είναι σοβαρά παραμελημένα για μεγάλες περιόδους, γεγονός που επιδεινώνει την κατάστασή τους.
Οι εργαζόμενοι φοβούνται τα ατυχήματα σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτός ο φόβος κυριαρχεί και μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η φυσική και η πνευματική υγεία των παιδιών. Γνωρίζω ότι η θεραπεία δεν μπορεί να τα γιατρέψει, αλλά μπορεί να τους προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής - ακόμη και η προσπάθεια να μη χειροτερεύσει η κατάστασή τους και να ζουν με άνεση θα ήταν ένα σημαντικό βήμα.

Ελλειψη προσωπικού

»Η δουλειά της νοσοκόμας στο ΚΕΠΕΠ είναι πολύ δύσκολη -πολλές ώρες και πολλές δουλειές. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού και αυτό συνεπάγεται ότι οι δουλειές είναι πολλές και δεν ολοκληρώνονται εύκολα. Οι νοσοκόμες, φαίνεται ότι, δεν έχουν κίνητρα και απλώς παρέχουν τις βασικές φροντίδες καθαρισμού των παιδιών, χωρίς να τους δείχνουν συμπάθεια ή να σέβονται την αξιοπρέπειά τους. Οταν οι βασικές δουλειές τελειώσουν, το προσωπικό επιστρέφει στα δωμάτιά τους και βλέπουν τηλεόραση, ενώ τα παιδιά δεμένα στα κρεβάτια τους κοιτάζουν τους τοίχους. Δεν υπάρχουν κίνητρα για το προσωπικό και καμία επαγγελματική εξέλιξη. Από το ΚΕΠΕΠ λείπουν η ενέργεια, η αγάπη και η ανθρωπιά, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ίδιους τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, και αυτή η κατάσταση έχει φυσικά αντίκτυπο στα παιδιά.

Συνεχή κατάγματα

»Ενα από τα παραδείγματα που θλίβει τους εθελοντές είναι αυτό ενός 9χρονου κοριτσιού. Υποφέρει από οστεοπόρωση- τα κόκαλά της είναι εύθραυστα και έχουν σπάσει αρκετές φορές. Το προσωπικό φοβάται τόσο πολύ ότι αυτό θα συμβεί και πάλι ώστε έχουν τοποθετήσει το παιδί ανάσκελα δεμένο σε ένα κλουβί, με τα χέρια του δεμένα στις δύο πλευρές του κλουβιού. Στους εθελοντές δεν επιτρέπεται να τη βγάλουν από το κλουβί και ποτέ δεν παίζει ούτε και βγαίνει από το κτίριο. Είναι ένα παιδί γεμάτο αγάπη που υποφέρει, αλλά γελά και ανταποκρίνεται όταν χοροπηδάμε μπροστά από το κλουβί της- δυστυχώς όμως αυτή είναι η μόνη ευχαρίστηση που μπορεί να αντλήσει για λίγα λεπτά κάθε μέρα. Ενα απλό αλλά σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητάς της θα είναι να υπάρχει μια τέτοια δραστηριότητα κάθε μέρα.

Με σύνδρομο Ντάουν

»Αλλο παράδειγμα είναι αυτό ενός νεαρού άνδρα (24 ετών) που έχει σύνδρομο Ντάουν και εγκεφαλικές βλάβες. Λόγω της κατάστασής του και της έλλειψης θεραπείας δεν μπορεί να στηριχθεί στα πόδια του - έχουν εξασθενήσει οι αστράγαλοι. Ομως, με βοήθεια μπορεί να περπατήσει και το χαμόγελό του όταν τα καταφέρνει είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι μπορεί να πετύχει πράγματα και να βελτιωθεί. Οι φυσιοθεραπευτές δεν είναι βέβαιοι εάν θα πρέπει να επιτρέψουν στους εθελοντές να τον βοηθούν να περπατά, λόγω της αστάθειας. Κι όμως μια απλή διαδικασία, με χρήση ειδικών παπουτσιών για να σταθεροποιηθούν οι αστράγαλοί του, θα είχε αποτέλεσμα να μπορεί να περπατά σταδιακά μόνος του με ασφάλεια.
Οι θεραπευτές αναφέρουν ότι αυτό το παιδί περιμένει για ραντεβού σε νοσοκομείο για περισσότερο από ένα χρόνο. Δεν μοιάζει κανείς να βιάζεται ώστε να αποκτήσει ειδικά παπούτσια ή να κάνει φυσιοθεραπεία. Πώς θα καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του παιδιού, και τα δικαιώματά του, ώστε να μπορεί να βαδίσει και να πετύχει ακόμη περισσότερα;

Δυνατότητες βελτίωσης

»Πολλά από τα «παιδιά» είναι πάνω από 20 χρόνων και οι πιθανότητες βελτίωσης φθίνουν με την ηλικία. Κι όμως υπάρχουν δυνατότητες για βελτίωση της καθημερινότητάς τους, και για να διασφαλιστεί ότι η κατάσταση των πιο νέων παιδιών βελτιώνεται. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τα χέρια τους και με ειδική θεραπεία θα μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα, όπως να τρώνε μόνα τους και να βγάζουν τα έντομα από το πρόσωπό τους. Ορισμένα μπορούν να κινούν σε κάποιο βαθμό τα πόδια τους και με θεραπεία θα μπορούν να κινούνται ή να μην πονούν τόσο, και γενικά να βελτιωθεί η ζωή τους.

Χωρίς παιχνίδι

»Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστα ή σχεδόν καθόλου ερεθίσματα για τα παιδιά. Τι είδους ζωή είναι αυτή χωρίς παιχνίδι, ερεθίσματα, αλληλεπίδραση και προσωπική ικανοποίηση; Τα δωμάτια είναι βαρετά και στα παιδιά δεν επιτρέπεται να έχουν τα δικά τους πράγματα και παιχνίδια. Ο χρόνος με τους εθελοντές είναι το μόνο τους "παιχνίδι". Ακόμη και αυτό είναι περιορισμένο. Ως εθελοντές έχουμε περιορισμένους πόρους και χώρους. Για το καλοκαίρι, υπάρχει ένας χώρος εξωτερικός, στον οποίο υπάρχουν κούνιες. Για τους πιο κρύους μήνες, υπάρχει ένα δωμάτιο στο οποίο χωρούν το πολύ 6 άτομα τη ίδια στιγμή.
Λίγα μολύβια και χαρτιά, λίγα παζλ, από τα οποία λείπουν τα πιο πολλά κομμάτια, ορισμένα τουβλάκια και κάποια παιχνιδάκια, που αγόρασαν με δικά τους χρήματα οι εθελοντές. Το ίδρυμα έχει κάποια παιχνίδια, αλλά είτε είναι σπασμένα είτε τους λείπουν οι μπαταρίες. Ενα από τα βασικά προβλήματα είναι η έλλειψη χρημάτων, που δεν επιτρέπει την αγορά αντικειμένων και παιχνιδιών, τα οποία απαιτούνται για τις δραστηριότητες. Δεν θα έριχνε και έξω τον προϋπολογισμό η πρόβλεψη για βασικά πράγματα που θα έδιναν ερεθίσματα στα παιδιά.

Αγνοια για τη δουλειά τους

»Αλλο ένα θέμα είναι η άγνοια για το ΚΕΠΕΠ και τη δουλειά τους. Ακόμη και οι ντόπιοι, που ζουν 5 λεπτά μακριά από το ίδρυμα, γνωρίζουν ελάχιστα γι' αυτό. Οι Ελληνες σοκάρονται πραγματικά όταν μαθαίνουν για τις συνθήκες στο ορφανοτροφείο και μου έχουν πει ότι το θέμα του ΚΕΠΕΠ και όλα τα αρνητικά του προβάλλονται από τα Μέσα, κι όμως φαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές δεν κάνουν τίποτε. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν κανέναν που θα νοιαστεί για τα δικαιώματά τους. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν τι συμβαίνει και να παίρνουν θέση ώστε να βελτιώνονται οι ζωές αυτών των παιδιών. Δεν μπορώ να συνεχίσω αυτό το εγχείρημα ξέροντας ότι αυτά τα παιδιά είναι εδώ και δεν έχουν τίποτε, ενώ υπάρχουν άλλα στη γειτονιά που έχουν τα πάντα και δεν γνωρίζουν τίποτε για αυτά που είναι εδώ.
Δεν μπορώ να συνεχίσω την επαγγελματική μου καριέρα γνωρίζοντας ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν τίποτε, ενώ υπάρχουν άλλοι που θα ήθελαν να βοηθήσουν εάν ήταν ενήμεροι για την κατάσταση. Πώς μπορεί μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποτίθεται αναπτυγμένη, να επιτρέπει τέτοιες συνθήκες;

Στερούνται το βασικό σεβασμό

»Και αυτό που ρωτάμε είναι: τι θα γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση στο ΚΕΠΕΠ; Αυτά τα παιδιά στερούνται το βασικό σεβασμό που αρμόζει σε όλα τα όντα. Καταπατούνται τα δικαιώματά τους, όπως αυτά ορίζονται από τη Συνθήκη της UNICEF για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Το γεγονός ότι έχουν σωματική και πνευματική αναπηρία δεν συνεπάγεται ότι δεν έχουν δικαίωματα στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, στην ιδιωτικότητα, στη χαρά και στο παιχνίδι. Πρώτον και κύριον αυτά τα παιδιά χρειάζονται τα βασικά σε θέματα διατροφής, ένδυσης, παιχνιδιού.
Η βιασύνη είναι αυτό που χαρακτηρίζει το φαγητό τους και το γεγονός ότι πολλές φορές η τροφή σπρώχνεται μέσα στο στόμα τους.
Τα ρούχα είναι κοινά, τα παιδιά δεν έχουν δικά τους. Το νερό δίνεται συγκεκριμένες ώρες εκτός και αν κάποια παιδιά μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες τους. Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν εκπαιδευτεί για να πηγαίνουν στην τουαλέτα και φορούν δύο πάνες ταυτόχρονα για να αποφεύγεται το συχνό άλλαγμα- αυτές οι πάνες συνήθως «πνίγουν» τα μικρότερα παιδιά. Εάν τα παιδιά δεν μπορούν να απολαμβάνουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, πώς θα μπορέσουν να προοδεύσουν ως ανθρώπινα όντα και να απολαύσουν τη ζωή τους.
Πώς γίνεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα, τον 21ο αιώνα, παιδιά με προβλήματα υγείας να στερούνται τα βασικά δικαιώματα για μια καλή ζωή; Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι πάνω από όλα ανθρώπινα όντα με δικαιώματα και επιθυμίες, είναι παιδιά που θα πρέπει να μπορούν να προσμένουν ένα καλύτερο μέλλον».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ