ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ? ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ 850 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ?

Ερωτήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ στη Βουλή για την «Ε»


Το παραδειγμα της «Ελευθεροτυπίας», το οποίο δείχνει «τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο του Τύπου», έφερε σε ερώτησή του προς του υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασ. Μουλόπουλος, αναφερόμενος στα «ΜΜΕ της Ελλάδας που βρίσκονται στο απόσπασμα». Την ίδια ώρα ερώτηση σχετικά με τις «δραματικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους» της «Ε» κατέθεσαν και τέσσερις βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς.
 

Αναλυτικά, η ερώτηση του βουλευτή Βασ. Μουλόπουλου αναφέρει::

"Η οικονομική κρίση έχει πλήξει και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και ιδιαίτερα τα έντυπα και έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αυτά στην εργασιακή αβεβαιότητα και τη συρρίκνωση των απολαβών τους, ενώ ο κλάδος των εργαζόμενων στον Τύπο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων στη χώρα. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, αφού λόγω της κρίσης δεν μπορούν να αναζητήσουν, όπως ήταν συνηθισμένοι, κεφάλαια από τη διαπλοκή, τις εργολαβίες και άλλες αδιαφανείς πηγές χρηματοδότησης, προχωρούν σε αθρόες απολύσεις, σε μειώσεις μισθών και σε κλείσιμο των επιχειρήσεων του Τύπου. 

Και αφού η στρόφιγγα των δανείων από τις τράπεζες, ανοίγει κατά το δοκούν και τα δάνεια δίνονται επιλεκτικά και με κριτήρια που εξυπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, η κατάσταση στο χώρο, διαρκώς επιδεινώνεται.

Ιστορικές εφημερίδες, όπως η ‘’Ελευθεροτυπία’’, η οποία πρωτοστάτησε σε πολλές αποκαλύψεις και έδωσε βήμα πολυφωνίας ήδη από τα πρώτα βήματά της, έως και σήμερα, δεν λαμβάνουν την αρχικώς συμφωνημένη δανειοδότηση από συγκεκριμένη τράπεζα και στην συνέχεια από ένα τριμερές σχήμα τραπεζών, με νεφελώδη και αναπόδεικτα κριτήρια. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να απειλείται η εφημερίδα με λουκέτο και οι απλήρωτοι εδώ και μήνες εργαζόμενοι, με οριστική απώλεια των θέσεων εργασίας και των δεδουλευμένων τους.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής, τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο του Τύπου. Ενίοτε, φήμες ή ακόμη και δηλώσεις που γίνονται από τα χείλη υποστηρικτών του κυβερνητικού συνασπισμού , ο οποίος στήριξε και στηρίζει τη πολιτική του Μνημονίου, υιοθετούν λογική ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με εφημερίδες ή ΜΜΕ, που έλαβαν ξεκάθαρη θέση εναντίον της υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο.

Επειδή το κλείσιμο ΜΜΕ και εφημερίδων, όπως η ‘’Ελευθεροτυπία’’, προοιωνίζεται τα χειρότερα για τη δημοκρατία και την πολυφωνία.

Επειδή οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα έχουν εξαντλήσει τα όρια της επαγγελματικής, της προσωπικής και της οικογενειακής τους επιβίωσης.

Επειδή η κυβέρνηση πρέπει να ενσκήψει και να δώσει λύσεις στα βαθιά προβλήματα του Τύπου, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

1. Πώς θα αποδεσμεύσει η κυβέρνηση τον Τύπο, από τη διαπλοκή; Με ποια μέτρα και με ποιες ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία τους;
2. Ποια μέτρα προστασίας του Τύπου θα λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξει χιονοστιβάδα λουκέτων και απολύσεων ; Ποια μέτρα ελέγχου των οικονομικών και λογιστικών δεδομένων των εταιριών στο χώρο του Τύπου θα αναλάβει η κυβέρνηση;
3. Πώς θα διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στην ‘’Ελευθεροτυπία’’, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες; Πώς θα διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι, προκειμένου να μην περάσουν στις μακροσκελείς λίστες της ανεργίας;
4. Ποια κίνητρα θα δοθούν στους συντάκτες και τους εργαζόμενους στην ‘’Ελευθεροτυπία’’’, αλλά και όχι μόνο σε αυτούς, αλλά και σε όσους δημοσιογράφους, τεχνικούς, φωτογράφους και εικονολήπτες είναι άνεργοι, και το επιθυμούν ή προσανατολίζονται σε μια τέτοια λύση, προκειμένου να ιδρυθούν και να πραγματοποιήσουν τα πρώτα βήματά τους, συνεταιριστικής μορφής, ενημερωτικά σχήματα, διατηρώντας και τίτλους, υποδομή και περιουσιακά στοιχεία των έως σήμερα υπό απειλή οριστικού κλεισίματος, ΜΜΕ;"

Η ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Φωτ. Κουβέλης, Θαν. Λεβέντης, Νικ. Τσούκαλης και Γρ. Ψαριανός, προς τον υπουργό Επικρατείας έχει ως εξής:
 
"Απλήρωτοι παραμένουν από τον περασμένο Αύγουστο οι 850 και πλέον εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί, βοηθητικό προσωπικό) στην Χ.Κ.Τεγόπουλος (Ελευθεροτυπία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, enet.gr).

Η διοίκηση επικαλείται οικονομικά προβλήματα τα οποία όπωςυποστηρίζει προσπαθεί να επιλύσει με δάνειο, που έχει ζητήσει από τον τραπεζικό χώρο. Η "Ελευθεροτυπία" είναι μια εκδοτική επιχείορηση χωρίς άλλες δραστηριότητες και παρά τα δύσκολα οικονομικά της, δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, από άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επιπλέον η διοίκηση της Χ.Κ.Τεγόπουλος εξαρτά τη συνέχιση της εφημερίδας από την έγκριση και εκταμίευση αυτού του δανείου.
Επειδή η παραπάνω εξέλιξη θα είναι δραματική για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα βρεθούν στο δρόμο και στο έλεος μιας εχθρικής αγοράς εργασίας χωρίς τα δεδουλευμένα τους και χωρίς τις νόμιμες αποζημιώσεις τους

Επειδή το κλείσιμο μιας ιστορικής και μεγάλης εφημερίδας όπωςείναι η "Ελευθεροτυπία", θα είναι ένα πλήγμα για την ίδια την ελευθεροτυπία, όπως πλήγμα αποτελεί το κλείσιμο κάθε εφημερίδας

Ερωτάται ο κ.υπουργός

Σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για να αποτραπεί το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" και η συνεπακόλουθη ανεργία των εργαζομένων σ' αυτήν;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ