ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

«Πού πάνε τα λεφτά για τους πυρόπληκτους;»




ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ


Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ


«Περίεργα ρουσφετολογικά παιχνίδια με τα χρήματα του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών» καταγγέλλουν οι πυρόπληκτοι και οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Ηλείας ότι παίζει σε βάρος τους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Οπως λένε, την ώρα που τα χωριά στις δοκιμασμένες από τη φωτιά και τον σεισμό περιοχές τείνουν να ερημώσουν από την αδιαφορία της Πολιτείας, κάποιοι με υψηλές γνωριμίες ή κατόπιν πολιτικών παρεμβάσεων καταφέρνουν να εξασφαλίσουν από το συγκεκριμένο Ταμείο σημαντικά ποσά, η εκταμίευση των οποίων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους σκοπούς του αλλά και με την πρόθεση των χιλιάδων δωρητών. Στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Ελλάδος αυτή τη στιγμή «κοιμούνται» τα 142.217.004,85 από τα 197.803.548,24 ευρώ της οικονομικής βοήθειας που έδωσαν από το υστέρημά τους 92.000 δωρητές, κυρίως από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αμέσως μετά τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας και, κυρίως, την Ηλεία το καλοκαίρι του 2007.


Το συγκεκριμένο ποσό είναι κατατεθειμένο εντόκως στον ειδικό λογαριασμό (υπ' αριθμ. 26107916 της Τράπεζας της Ελλάδος) από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, το οποίο και διαχειρίζεται τα χρήματα που θεωρητικά προορίζονται για την ανακούφιση και τη στήριξη των πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές συμπολιτών μας.
Στην πραγματικότητα όμως -όπως καταγγέλλουν οι πυρόπληκτοι και οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Ηλείας- πολλά από τα χρήματα αυτά μόνο στους πληγέντες δεν πηγαίνουν και, επικαλούμενοι τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο (www.etaea.gr), κάνουν λόγο για «προκλητικές εκταμιεύσεις της ντροπής». «Την ώρα που ο κόσμος πεινάει στα χωριά, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, είναι τουλάχιστον παράλογο να εκταμιεύονται χρήματα για τελετές, για εκδρομές, πλατείες και εκκλησίες. Ας μας πουν ποιοι είναι εκείνοι οι δωρητές που θέλουν τους συμπολίτες τους να δυστυχούν και δίνουν λεφτά αποκλειστικά για εκκλησίες, τελετές και πλατείες», καταγγέλλουν οι κάτοικοι.


Επίσημα σκοπός του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών είναι, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του, «η χρηματοδότηση προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών και στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή άλλα ακραία φαινόμενα».


Οι εκταμιεύσειςΟμως από τον αναλυτικό κατάλογο εκταμίευσης των ποσών φαίνεται ότι πολλά από τα χρήματα των δωρητών πηγαίνουν για άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα:


1 Η χρηματοδότηση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για την προετοιμασία της Τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας -επιθυμία δωρητών- με 150.000 ευρώ.


2 Η χρηματοδότηση με 70.000 ευρώ ανάπλασης πλατείας στην Παλαιοβαρβάσαινα του Πύργου - επιθυμία δωρητών.


3 Η χρηματοδότηση με 100.000 ευρώ ανακατασκευής του ναού Αγίας Παρασκευής στο Δ.Δ. Γραίκα Δήμου Σκιλλούντος - αποδοχή δωρεάς υπό όρους.


4 Η επιχορήγηση με 10.000 ευρώ πυρόπληκτου ατόμου με ειδικές ανάγκες.


5 Η επιχορήγηση Λυκείου Ελληνίδων (!) Σπάρτης με 2.940 ευρώ προκειμένου να μεταβούν στην Κύπρο για φιλοξενία στις παιδικές εξοχές Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου (παιδιά και μητέρες από πυρόπληκτες περιοχές).


6 Επιχορήγηση με 30.000 ευρώ αντικατάστασης μπουλντόζας ιδιώτη που καταστράφηκε ολοσχερώς σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς.


7 Χρηματικό βραβείο 45.000 ευρώ στους διακριθέντες στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον σχεδιασμό πρότυπων κατοικιών για τους πυρόπληκτους και, στη συνέχεια, αμοιβή των 15 διακριθεισών ομάδων με 178.500 ευρώ.




«Ο τρόπος και ο σκοπός εκταμίευσης των συγκεκριμένων ποσών δείχνει ξεκάθαρα ότι κάποιοι στην κυβέρνηση ζουν στον δικό τους κόσμο την ώρα που η Ηλεία βυθίζεται μέσα στην αδιαφορία, στη δυστυχία και στο ψέμα. Η λογική της ρουσφετολογικής εξυπηρέτησης δυστυχώς φαίνεται ότι επικρατεί και σε αυτό το Ταμείο, το οποίο δίνει χρήματα όπου θέλει για επικοινωνιακούς λόγους», κατήγγειλε στην «Ε» ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηλείας και δήμαρχος της Αμαλιάδας Γιάννης Λυμπέρης.




«Το συγκεκριμένο Ταμείο έχει τα χρήματα που έδωσαν από το υστέρημά τους οι απλοί πολίτες, αλλά δυστυχώς τα χρήματα αυτά φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται για ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις.Μας προκαλεί έκπληξη και αγανάκτηση ο τρόπος και ο σκοπός εκταμίευσης αυτών των ποσών, γιατί κι εμείς έχουμε στον πυρόπληκτο δήμο μας άτομα με ειδικές ανάγκες που χρειάζονται βοήθεια και ιδιοκτήτες σκαπτικών μηχανημάτων που έχασαν τα οχήματά τους στις φωτιές, αλλά ποτέ κανείς δεν μας έδωσε ένα ευρώ», δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος της Πηνείας Βασίλης Παπαδόπουλος.




«Δυστυχώς, πολλά από τα ποσά που φέρεται να έχουν εκταμιευτεί από το Ταμείο αυτό είναι τρίτης και τέταρτης προτεραιότητας. Τίθεται πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς τα χρήματα αυτά δόθηκαν για την ανακούφιση των πληγεισών περιοχών οι οποίες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Ας έρθει μια βόλτα ο κ. Μολυβιάτης στην Πλατιάνα και τη Φρίξα να δει ο ίδιος την κατάστασή μας και ας μας εξηγήσει για ποιο λόγο να μη δοθούν χρήματα για άμεσα έργα από το Ταμείο του, το οποίο φαίνεται ότι μεταξύ άλλων καλύπτει κάποιες μαύρες τρύπες», είπε στην «Ε» ο δήμαρχος Σκιλλούντος Σάκης Μπαλιούκος και χαρακτήρισε την κατάσταση στον δήμο του δραματική.
Στις μαύρες τρύπες
«Η κυβέρνηση εν κρυπτώ χρησιμοποίησε μέρος αυτών των χρημάτων μετατρέποντάς τα σε ομολόγα, για να καλύψει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. Η ουσία είναι ότι τα χρήματα του Ειδικού Ταμείου Αρωγής όχι μόνο δεν αξιοποιούνται για τον σκοπό που πρέπει, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν εκταμιεύσεις για αλλότριους σκοπούς, όπως εκδρομές σωματείων. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαχειρίζεται τα χρήματα μονομερώς, με αυθαίρετο τρόπο και αναποτελεσματικά. Δεν αντιλαμβάνεται ότι η διαχείρισή τους επιβάλλει συνεργασία με τους φορείς των πυρόπληκτων περιοχών με κανόνες διαφάνειας», δήλωσε στην «Ε» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία Μιχάλης Κατρίνης.
Η «Ε» απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Πέτρο Μολυβιάτη, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Στον νομό Ηλείας έχουν πάει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Από το Ταμείο μας μόνο έχουν δοθεί πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ στον νομό. Δεν είναι δυνατόν να αγανακτούν οι δήμαρχοι της Ηλείας επειδή έκαναν διακοπές στην Κύπρο 45 πυρόπληκτα παιδάκια... Και αλήθεια ποιοι δήμαρχοι αγανακτούν; Εγώ δεν έχω ακούσει κανέναν δήμαρχο από την Ηλεία να έρθει εδώ και να μου πει ότι είναι αγανακτισμένος. Από εσάς το ακούω. Αντίθετα, όλοι μου λένε ότι ένα πρόγραμμα προχωρεί καλά, και αυτό είναι η αποκατάσταση των πυρόπληκτων σπιτιών. Ελάτε, αν θέλετε, να σας δώσω όλα τα στοιχεία. Το χρηματικό βραβείο δόθηκε διότι τα σπίτια που θα κτιστούν θα είναι καλύτερα από εκείνα που κάηκαν. Θελήσαμε οι άνθρωποι να επιλέξουν δωρεάν πρότυπα σπίτια. Αν αυτό εσείς το θεωρείτε κακό, λυπάμαι πολύ, διαφωνώ με τη γνώμη σας. Αυτά τα παράπονα που μου μεταφέρετε δεν μου τα έχει πει ποτέ κανείς. Ας έρθουν οι κύριοι δήμαρχοι να τα πουν σ' εμένα. Θεωρώ ότι η εκταμίευση του ποσού για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό έγινε σωστά».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ