ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ-ΠΑΤΡΩΝ

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Την σκανδαλώδη εύνοια της Πολιτείας σε καιρούς οικονομικής κρίσης , υπέρ της ιδιωτικής κοινοπραξίας που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πάτρας , σε βάρος του σιδηροδρόμου κατήγγειλαν χθές οι περιφερειακές κινήσεις των Οικολόγων Πράσινων στην Δυτική Ελλάδα και στη Πελοπόννησο .
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, χθές στην Πάτρα στα γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ, οι δύο κινήσεις που στηρίζονται από τους Οικολόγους Πράσινους, παρουσίασαν « στοιχεία - φωτιά» που δείχνουν ότι η παράλληλη κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, σχεδιάστηκε και προωθείται με τρόπο που να δίνει στον αυτοκινητόδρομο αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Οι δύο οργανώσεις έκαναν λόγο για εκκολαπτόμενο οικονομικό σκάνδαλο απευθείας αναθέσεων και επιπλέον έργων ύψους 200 εκατ. ευρώ στην ιδιωτική κοινοπραξία του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου Πάτρας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι :

* Τα 100 χιλιόμετρα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής θα χρειαστούν για την κατασκευή τους 9 ολόκληρα χρόνια, ενώ τα 120 χιλιόμετρα του αυτοκινητοδρόμου θα είναι έτοιμα σε μια πενταετία. Η σύμβαση με την Ολυμπία Οδό της δίνει το δικαίωμα να απαιτεί μετατοπίσεις σιδηροδρομικών γραμμών με έξοδα του Δημοσίου ή του ΟΣΕ, ενώ η κατασκευή του οδικού έργου προωθείται με τρόπους που καθυστερούν τα έργα για τη νέα γραμμή.

* Για όλο το διάστημα των έργων ο σιδηρόδρομος δε θα λειτουργεί ούτε στην παλιά γραμμή (παρόλο που η μελέτη κατασκευής προέβλεπε το αντίθετο), ενώ ακόμη και με την ολοκλήρωσή του θα τερματίζει έξω από την Πάτρα και δε θα έχει σύνδεση με το λιμάνι. Για να δικαιολογήσουν τον τελευταίο αυτό παραλογισμό οι αρμόδιοι , επικαλούνται το εξωπραγματικό κόστος των 2 δις ευρώ για μια γραμμή που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να κοστίζει πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ (12 φορές λιγότερο).

* Τους τελευταίους μήνες η κοινοπραξία του αυτοκινητοδρόμου διαπραγματεύεται ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΡΓΟΣΕ, που θα της επιτρέψει να αναλάβει χωρίς διαγωνισμό όλα τα έργα στα «σημεία εμπλοκής» με το σιδηρόδρομο. Εκτιμάται ότι οι απευθείας αναθέσεις φθάνουν το ύψος των 200 εκ. ευρώ: αν γινόταν ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός, το Δημόσιο και ο ΟΣΕ θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν μέχρι και 60 εκ. ευρώ.

* Το εντυπωσιακό είναι ότι στο σχέδιο Μνημονίου που συντάχθηκε το Σεπτέμβριο, γίνεται αναφορά στο νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, πριν ακόμη αυτό ψηφιστεί, ως αίσιας έκβασης των αξιώσεων της κοινοπραξίας μέσω της πρόβλεψης για μεταβίβαση όλης της περιουσίας του ΟΣΕ στο Δημόσιο. Σε πολλές περιπτώσεις το Μνημόνιο δεσμεύει την ΕΡΓΟΣΕ να γίνουν πρώτα τα έργα του ατυτοκινητοδρόμου και μετά τα αντίστοιχα σιδηροδρομικά.

«Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς άλλη ευρωπαϊκή χώρα με τέτοιες αποικιοκρατικές καταστάσεις. Επιβεβαιώνεται ότι το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, που ψηφίστηκε πρόσφατα, σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει συμφέροντα ανταγωνιστών του σιδηροδρόμου και όχι για να εξυγιάνει οικονομικά τον οργανισμό. Σε καιρούς κρίσης και περικοπών, είναι απαράδεκτο να προωθούνται χαριστικές ρυθμίσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικά συμφέροντα και να εγκλωβίζονται οι πολίτες σε ακριβά καύσιμα και υψηλά διόδια.» - κατήγγειλε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος υποψήφιος της Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά (Περιφέρεια Πελοποννήσου) και εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων.

«Η Ολύμπια Οδός διεκδικεί και λαμβάνει με προτεραιότητα σε κάθε σημείο εμπλοκής με τη νέα γραμμή του τρένου. Φορτώνει σε αυτό κάθε καθυστέρηση, χρησιμοποιεί τα εργοτάξιά του όπου τη βολεύει, το επιβαρύνει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον κόστος.»
- κατήγγειλε με τη σειρά του ο Κώστας Παπακωνσταντίνου υποψήφιος περιφερειάρχης με την «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» .-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ