ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Σεισμολόγοι: Δεν βλέπουν Κορινθιακό, «ψάχνουν» τους μετασεισμούς

Με προσοχή εξακολουθούν να παρατηρούν οι επιστήμονες τη σεισμικότητα στην περιοχή της Φωκίδας, όπου προ ημερών εκδηλώθηκαν δύο ισχυροί σεισμοί μεγέθους 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και μικρές υλικές ζημιές.

Ο  χάρτης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας δείχνει ελαφρά μετατόπιση  του επίκεντρου των δονήσεων ανατολικά, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος  ενεργοποίησης των μεγάλων ρηγμάτων του Κορινθιακού Ο χάρτης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας δείχνει ελαφρά μετατόπιση του επίκεντρου των δονήσεων ανατολικά, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης των μεγάλων ρηγμάτων του Κορινθιακού

Οπως είπε στην «Ε» ο γεωλόγος - σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Θανάσης Γκανάς, από τα δεδομένα που συγκέντρωσε το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων και την επεξεργασία αυτών από τους σεισμολόγους βγαίνει το συμπέρασμα ότι εμφανίζεται μια μικρή διέγερση προς ανατολάς και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή του Αιγίου.

Ο κ. Γκανάς διευκρίνισε ότι αυτή η καταγραφή δεν οδηγεί σε ανησυχητικά συμπεράσματα για την πιθανή ενεργοποίηση άλλων γειτονικών σεισμικών ρηγμάτων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών μάς παραχώρησε το χάρτη με την έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, όπου φαίνεται η διάταξη των εκατοντάδων επικέντρων των σεισμών που εκδηλώθηκαν το χρονικό διάστημα από 18 έως 22 Ιανουαρίου 2010.

Ο κ. Γκανάς εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη πυκνότητα σεισμών σε σχετικά μικρή περιοχή πάνω στο χώρο με 10 χιλιόμετρα μήκος Ανατολή-Δύση και 5 χιλιόμετρα Βορράς - Νότος. Επισήμανε επίσης ότι το επίκεντρο του σεισμού 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 18 Ιανουαρίου είχε επίκεντρο την ακτή κοντά στο χωριό Μοναστηράκιο Ευπαλίου, ενώ η δεύτερη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τέσσερις ημέρες αργότερα, είχε επίκεντρο περίπου 4 χιλιόμετρα ΒΑ του επικέντρου του πρώτου ισχυρού σεισμού.

«Ο χάρτης με τα επίκεντρα της μετασεισμικής ακολουθίας δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ενεργοποίησης των μεγάλων ρηγμάτων του Κορινθιακού», τόνισε με έμφαση ο κ. Γκανάς.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ακης Τσελέντης, προβληματίζεται, όπως είπε στην «Ε», από την ξαφνική «σεισμική ησυχία» στη σεισμικά διεγερμένη περιοχή της Φωκίδας.

«Παρατηρήσαμε από χθες το πρωί ότι οι σεισμογράφοι δεν καταγράφουν πλέον σημαντικούς μετασεισμούς. Η σεισμική δραστηριότητα εκεί φαίνεται να διακόπηκε κάπως απότομα. Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε μια διαφορετική μετασεισμική ακολουθία. Παρατηρούμε με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου και δεν είμαστε σε θέση να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα αν πρώτα δεν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο κ. Τσελέντης.

* Στο μεταξύ χθες το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ανακοίνωσε ότι στις 15.18 οι σεισμογράφοι του κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 250 χιλιόμετρα ΒΔ της Αθήνας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον ορεινό όγκο Αργιθέας του νομού Καρδίτσας. Μεμονωμένο σεισμικό γεγονός, που δεν έχει σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα της Φωκίδας, χαρακτήρισαν τον συγκεκριμένο σεισμό ο κ. Τσελέντης και ο κ. Γκανάς και πρόσθεσαν ότι παρόμοιοι σεισμοί συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά σε διάφορα σημεία της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ