ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ "ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΩΝ 4 "
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 31.1.2009
Ξεκίνησε σαν ένα μικρό «απόστημα», αλλά εξελίσσεται σε «κακοήθη όγκο». Η έρευνα για τη δράση της «ομάδας των 4» υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας έχει πάρει και αστυνομικές διαστάσεις!
Την περασμένη εβδομάδα, ιατρικός επισκέπτης φαρμακευτικής εταιρείας δέχθηκε επίθεση με ξυλοδαρμό από αγνώστους, καθώς θεωρήθηκε «πηγή» μας. Εργάζεται σε μεγάλη επαρχιακή πόλη και -προς το παρόν- θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Νωρίτερα, στις 15 Ιανουαρίου ενημερώθηκε η αστυνομία για κλοπή στον κλειδωμένο χώρο του φαρμακείου μεγάλου νοσοκομείου της Δυτικής Ελλάδας, όπου διοικεί ένας από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές στην «ομάδα». Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει πως «πρόκειται για περίεργη κλοπή, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης». Ο δράστης μπήκε με κλειδί και αφαίρεσε τον σκληρό δίσκο υπολογιστή όπου είναι καταγεγραμμένη η κίνηση των φαρμάκων. Αφαίρεση ανάλογης μονάδας φαίνεται πως έγινε και από τον υπολογιστή του συγκεκριμένου διοικητή στο γραφείο του στο υπουργείο Υγείας.
Από τη Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο υποδιοικητής Ντ. Τσιρώνης θεωρεί το θέμα σοβαρό και τονίζει: «Δεν έχω λάβει καμία έγγραφη ενημέρωση από τον διοικητή του νοσοκομείου». Τον αναζητεί για διευκρινίσεις, αλλά «δεν τον βρίσκω ούτε στο νοσοκομείο, ούτε στο κινητό γιατί έχει φραγή εισερχομένων κλήσεων». Την ίδια φραγή «εισπράξαμε» κι εμείς στην αναζήτησή του.
Κι ενώ ο εισαγγελέας δίωξης οικονομικού εγκλήματος Π. Αδάμης συλλέγει προσεκτικά πληροφορίες και στοιχεία, η δεύτερη εκ των εμπλεκομένων η οποία διαθέτει στενές επαφές με τον διοικητή, έσπευσε να δηλώσει την παραίτησή της από το Τμήμα Προμηθειών του υπουργείου Υγείας. Η τρίτη απουσιάζει σε συχνά ταξίδια στις Βρυξέλλες. Η δραστηριότητα της ίδιας και του συζύγου της -γιατρός σε στρατιωτικό νοσοκομείο- αναφέρεται εκτενώς στα «reports» που από το γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ν. Πολύζου βρέθηκαν στα σκουπίδια. Ο τέταρτος της ομάδας συνεχίζει να εργάζεται στο υπουργείο.
Ο manager της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας, ο οποίος συνεργαζόταν με τους «4» για την προώθηση των φαρμάκων του, διαθέτει μικρή σε εμβέλεια εταιρεία με σκευάσματα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ που κυκλοφορούν νόμιμα σε νοσοκομεία και φαρμακεία.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κ. Λουράντος που τον τελευταίο καιρό δέχθηκε και ο ίδιος «έμμεσες απειλές για να σταματήσει να μιλάει», μας θυμίζει ένα παλιό σκάνδαλο με Botox στον στρατό. Το 2006 σε δειγματολογικό έλεγχο σε στρατιωτικά νοσοκομεία, αποκαλύφθηκε πως οι έλληνες φαντάροι έκαναν πολύ συχνά ενέσεις botox για τις ρυτίδες τους! Τι συνέβαινε; Κάποιοι είχαν στήσει την εξής φάμπρικα: τα botox που έπαιρναν τα στρατιωτικά νοσοκομεία κατέληγαν σε γιατρούς του Κολωνακίου. Την έρευνα ανέλαβε ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Το πόρισμα ολοκληρώθηκε, ουδέποτε δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά και σε θεσμικά αρμόδιους φορείς, όπως ο ΦΣΑ. «Το πόρισμα ρίχνει ευθύνες σε πολλούς γιατρούς, το δε ποσό της δαπάνης από το οποίο ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο είναι μεγάλο, αλλά τα αιτήματά μου για περαιτέρω ενημέρωση δεν απαντήθηκαν ποτέ», υποστηρίζει ο Κ. Λουράντος που διάβασε την έκθεση.
Να επισημάνουμε πως οι τουλάχιστον ανορθόδοξες τακτικές της ομάδας των «4» σε συνεργασία με ορισμένους γιατρούς και νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς με σκοπό τις κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις τιμωρούνται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και στην Αμερική.
Στη χώρα μας, η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση αποτελεί πάγια τακτική ελληνικών και ξένων πολυεθνικών φαρμακευτικών, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν διστάζουν να παίξουν «κομπολόι» με τη δημόσια υγεία. Η διείσδυσή τους σε δημόσιες-ιδιωτικές και κυρίως σε πανεπιστημιακές κλινικές, όπως καταγγέλλεται ακόμη και από πανεπιστημιακούς γιατρούς, είναι «συστηματική». Τα λεφτά είναι πολλά και η «δουλειά» δεν επιδέχεται συναισθηματισμούς και ηθικές αναστολές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου