ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΩΝ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΩΝ


302 λαθρομετανάστες στο Κατάκολο, 100 σε Λέσβο, Σάμο
Τα κύματα των απελπισμένων
Των ΘΑΝ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Ανήμπορες και τρομαγμένες μανάδες σφιχταγκάλιαζαν τα ξυλιασμένα από το θαλασσινό αγιάζι μωρά τους δεκατρία ολόκληρα μερόνυχτα στα διεθνή «νερά», ανοιχτά των ακτών της Πελοποννήσου.

Ωρες πάλευαν με τα κύματα οι Κούρδοι λαθρομετανάστες. Ανάμεσά τους και 41 παιδιάΧωρίς νερό και ψωμί, στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες μέσα στο βρώμικο, στενό αμπάρι του τουρκικού δουλεμπορικού μότορσιπ, οι 302 Κούρδοι από το βόρειο Ιράκ είδαν τ' όνειρο για μια καλύτερη ζωή να μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν έμεινε ακυβέρνητο από μηχανική βλάβη 11 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Πελοποννήσου.


Λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής, αφού στη θαλάσσια περιοχή Κατάκολου έπνεαν άνεμοι έντασης 10 Μποφόρ, το μότορσιπ «Actag», υπό τουρκική σημαία, μήκους 70 μέτρων, έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον Τούρκο καπετάνιο να εκπέμψει SOS, ενώ στην έκκληση βοήθειας μέσω των VHF γνωστοποίησε στον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής την ύπαρξη των εκατοντάδων λαθρομεταναστών στο πλοίο του.


Στις επίμονες ερωτήσεις των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος από τον ασύρματο από πού παρέλαβε τους λαθρομετανάστες, ο Τούρκος καπετάνιος απάντησε πως το δρομολόγιό του ήταν για την Ιταλία. Ακόμα, ότι δεν γνώριζε ποιος και πώς επιβίβασε τους άμοιρους Κούρδους στο πλοίο του. Η απάντησή του δεν έπεισε τους λιμενικούς καθώς το «Actag» είχε αποπλεύσει από λιμάνι της Τουρκίας. Αμέσως μετά την έκκληση του Τούρκου καπετάνιου σήμανε συναγερμός στο Λιμεναρχείο Κατάκολου, ενώ την ίδια ώρα στο δουλεμπορικό πλοίο εξελίσσονταν σκηνές τρόμου.


Το ξεσκέπαστο αμπάρι, όπου ήταν στοιβαγμένοι οι Κούρδοι με τις γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά τους, πλημμύρισε παγωμένα νερά από τα τεράστια κύματα που χτυπούσαν το ακυβέρνητο πλοίο. Τα παιδιά, εξαντλημένα από την πείνα και τη δίψα, κινδύνεψαν να πνιγούν. Αυτό ανάγκασε τους Τούρκους ναυτικούς να τους ανεβάσουν στην «κουβέρτα», όπου όμως και εκεί η θάλασσα «ζήτησε» να τους καταπιεί...


Πέντε ολόκληρες ώρες οι 302 λαθρομετανάστες «έβλεπαν τον χάρο με τα μάτια τους» καθώς βρίσκονταν στη μέση της καταιγίδας. Οταν τα ξημερώματα έφτασαν κοντά τους σκάφη του Λ.Σ., ναυαγοσωστικό, ρυμουλκό και δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ξέσπασαν σε φωνές χαράς, ενώ κάποιοι άπλωναν τα χέρια τους ζητώντας από τους λιμενικούς να τους σώσουν.Για τη ρότα της απελπισίας και του τρόμου οι ενήλικοι λαθρομετανάστες πλήρωσαν 2.000 δολάρια έκαστος και 1.000 δολάρια για κάθε παιδί στον Τούρκο δουλέμπορο που είχε αναλάβει τη μεταφορά τους από το βόρειο Ιράκ στα παράλια της γειτονικής μας χώρας.Το τουρκικό δουλεμπορικό πλοίο, του οποίου τα έγγραφα ανέφεραν ως τελικό προορισμό την Ιταλία, ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια.


Χθες το πρωί έδεσε στο λιμάνι του Κατάκολου, όπου και αποβιβάστηκαν οι 302 Κούρδοι λαθρομετανάστες. Ανάμεσά τους, 31 γυναίκες, 41 ανήλικα παιδιά κάτω των δέκα ετών και τρία βρέφη μόλις δύο μηνών, όλοι ανακουφισμένοι, που επιτέλους πάτησαν στεριά. Ο καπετάνιος, ο μηχανικός κι ακόμα ένα μέλος του πληρώματος συνελήφθησαν αρχικά ως υπεύθυνοι της απάνθρωπης μεταφοράς. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το πλήρωμα αποτελούσαν συνολικά 15 Τούρκοι ναυτικοί. Αργά χθες το απόγευμα, 13 από τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Πύργου λόγω της ταλαιπωρίας που είχαν υποστεί στο πλοίο, ενώ για νοσηλεία παρέμειναν και 4 ενήλικοι.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Αντώνη Λευτάκη, η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία. Με ενέργειες της Νομαρχίας Ηλείας οι Κούρδοι φιλοξενούνται από χθες στον χώρο του παλιού νοσοκομείου στο κέντρο του Πύργου. «Εχουμε να κάνουμε με μικρά παιδιά, μητέρες και εξαθλιωμένους από την κακουχία ανθρώπους. Δώσαμε σε όλους τροφή και ρούχα και θα παραμείνουν εδώ φιλοξενούμενοί μας μέχρι η πολιτεία να αποφασίσει για την τύχη τους», μας ανέφερε ο νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας.


Από τις αρχές του χρόνου ώς τις 31 Οκτωβρίου είχαν εισέλθει παράνομα και συλληφθεί 7.063 λαθρομετανάστες, καθώς επίσης και 145 δουλέμποροι, ενώ αντίθετα το 2006 οι συλληφθέντες δεν ξεπέρασαν τους 3.500 και οι διακινητές τούς 120.Χιλιάδες λαθρομετανάστες, ιδίως Κούρδοι, έχουν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις πόλεις Μπουρούν, Αϊβαλί, Καραμπουρούν, Σμύρνη, Αλάτσατα και στο τουριστικό Κουσάντασι της Τουρκίας περιμένοντας να μπουν σε δουλεμπορικά πλοία με προορισμό την Ευρώπη. Ο ΥΕΝ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργος Βουλγαράκης, έδωσε εντολή για αύξηση των περιπολιών όλων των σκαφών του Λιμενικού Σώματος και κυρίως στα νησιά Λέσβο, Σάμο και Πάτμο, όπου σχεδόν καθημερινά αποβιβάζονται λαθρομετανάστες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2007

2 σχόλια:

Melissa είπε...

ο απελπισμενος και ο αδυναμος, ο φτωχος, ο ξενος αντιμετωπιζεται σαν αντικειμενο και μεσο πλουτισμου.υποτιθεται οτι η ανθρωποτητα ξεχωριζει απο τα ζωα λογω του "λογικου" της κι ομως τα αλογα ζωα ισως να υπερασπιζονταν πολυ περισσοτερο αλλα ζωα αν κινδυνευαν απο οσο κανουμε εμεις για τους συνανθρωπους μας..δε δισταζουμε να τους πεταξουμε και στη θαλασσα αν χρειαστει για να μη μας πιανουν χωρο..--"μεταναστες" μια τοσο φοβερα βασανισμενη ομαδα ανθρωπων ανα τους αιωνες..

giota_tse** είπε...

καλησπερα,
χαρηκα πολυ που διαβασα το αρθρο σας και την ευαισθησια που αντιμετωπισατε το θεμα.ειμαι καθε μερα με αυτους τους ανθρωπους απο τις 11 νοεμβριου και εχω ακουσει τις ιστοριες τους.Ομως ο ψυχρος κρατικος μηχανισμος θελει να τους απελλασει.Δεν εχει δει κανεις τους ομως οτι στα ματια τους υπαρχει ξανα η ελπιδα πως θα τα καταφερουν τελικα,δεν εουν δει πως στους τοιχους του παλιου νοσοκομειου εχουν γραψει πως η ανθρωπια των ελληνων τους εσωσε και πως μας θεωρουν αδερφια τους.ΟΧΙ.Κανεις δεν νοιαζεται γι' αυτα.το μονο που μας νοιαζει ειναι μην παρουν τις δουλειες των ελληνοπουλων.
ας μορφωθουν τα ελληνοπουλα σωστα και δεν εχουν να βοφηθουν τιποτα.
Δωστε ενα τελος στο ρατσισμο.
και παλι συγχαρητηρια για το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ