Τί έγινε με την υπόθεση διαφθοράς αστυνομικών - πολιτών και άλλων προσώπων στην Ηλεία? Ποιός τιμωρήθηκε τελικά και ποίοι αθωώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και με απίστευτα και προκλητικά Βουλεύματα? Ποίοι πήγαν μάρτυρες υπεράσπισης στα δικαστήρια των επίορκων και ποιά σημερινά πολιτικά πρόσωπα ήταν οι δικηγόροι τους? Ποιός κουκούλωσε εκείνες τις απίστευτες υποθέσεις και γιατί?
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ...
Γιά τους φίλους της σελίδας μας , ακολουθεί ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" αλλά δυστυχώς δεν άνοιξε μύτη γι αυτό...
ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΕ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ?
ΠΟΣΟ ΤΥΦΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ?
Παρατηρητήριο Ελσίνκι: Ψάξτε τις αποφάσεις στην Ηλεία
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 11.2.2005...
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ώστε να ερευνηθούν σε βάθος η περίεργη συμπεριφορά, οι χειρισμοί και οι αποφάσεις δικαστικών λειτουργών που υπηρέτησαν στην Ηλεία (τα ονόματά τους βρίσκονται στη διάθεση της «Ε») σε ό,τι αφορά τη στάση τους στην πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς αστυνομικών και πολιτών που συγκλόνισε πριν από μερικά χρόνια την Ηλεία, ζητεί το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, καθώς και δικηγόροι και αστυνομικοί που, για ευνόητους λόγους, τηρούν την ανωνυμία τους.
Στην «κορυφή» των καταγγελιών βρίσκεται το υπ' αριθμ. 91/1999 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας (βρίσκεται στα χέρια της «Ε») βάσει του οποίου απαλλάχθηκαν από τις σοβαρότατες κατηγορίες τους 10 αστυνομικοί του Πύργου και δύο μαιευτήρες, οι οποίοι -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- εμπλέκονταν σε κύκλωμα μαστροπείας με θύματα ανήλικες Ρουμάνες.Το φρικτό μέρος της συγκλονιστικής υπόθεσης (που αποκάλυψε πρώτη σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η «Ε» στις 26.10.1998) ήταν ότι οι ανήλικες(!) αλλοδαπές που προωθούνταν στην πορνεία με πελάτες νυχτερινού καταστήματος, όταν έμεναν έγκυες, το κύκλωμα φέρεται να τις προωθούσε στην κλινική όπου εργάζονταν οι δύο μαιευτήρες, οι οποίοι προέβαιναν παράνομα σε εκτρώσεις.Παρά την εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή τού εν λόγω κυκλώματος σε δίκη και παρά τους περιοριστικούς όρους που είχε επιβάλει ο ανακριτής, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας, επικαλούμενο διάφορες δικαιολογίες, απήλλαξε των κατηγοριών τους αστυνομικούς και τους μαιευτήρες και παρέπεμψε σε δίκη μόνο τον ιδιοκτήτη του καταστήματος... ο οποίος πρωτοδίκως αθωώθηκε(!) από Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Πύργου, αλλά μετά την αναίρεση του τότε εισαγγελέα Πύργου, Ευάγγελου Καίσαρη, παραπέμφθηκε ξανά σε δίκη στο Εφετείο Πατρών Πάτρας και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 8 μηνών εξαγοράσιμη προς 4,40 ευρώ την ημέρα.Σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος, οι δύο μαιευτήρες του Πύργου απηλλάγησαν διότι, όταν προέβαιναν στις εκτρώσεις, τελούσαν σε πλάνη εκτός των άλλων και λόγω της ανεπτυγμένης σωματικής διάπλασης των κοριτσιών...Οι δε αστυνομικοί διότι όταν αυτοί σύχναζαν στο νυχτερινό μπαρ «δεν είχαν κάποια επαφή με τον ιδιοκτήτη και τις αλλοδαπές, τα χαρακτηριστικά και την ηλικία των οποίων άλλωστε ήταν αδύνατον να προσδιορίσουν με ευκρίνεια λόγω του χαμηλού φωτισμού και της ανεπτυγμένης σωματικής τους διάπλασης».
«Το βούλευμα αυτό αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση κατά συρροή ευθυνών δικαστικών λειτουργών. Οι αιτιολογίες που προβάλλονται για την απαλλαγή των αστυνομικών και των μαιευτήρων είναι απίστευτες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η υπόθεση αυτή εκδικάστηκε μετά από 6 χρόνια στο δικαστήριο, χωρίς να είναι παρόντες τα θύματα, με αποτέλεσμα την αθώωση των περισσοτέρων του κυκλώματος και με το αιτιολογικό ότι οι καταθέσεις των θυμάτων κρίνονται ως μη αξιόπιστες χωρίς να είναι παρόντα τα θύματα».«Δυστυχώς, η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική. Ο κακός χειρισμός διαφόρων δικαστών σε παρόμοιες υποθέσεις οδήγησε ακόμη και σε παραγραφές σοβαρότατων κατηγοριών. Ελπίζουμε έστω και αργά η Ελληνική Δικαιοσύνη να ερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες όπου χρειάζονται» -δήλωσε στην «Ε» ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ, Παναγιώτης Δημητράς, και πρόσθεσε ότι οι περίεργες αυτές αποφάσεις έχουν ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον ΟΗΕ.
«Περίεργη» όμως χαρακτηρίζεται από τους καταγγέλλοντες και η στάση δικαστικού λειτουργού της Αμαλιάδας κατά την περίοδο των ερευνών για τη διαφθορά αστυνομικών και πολιτών.Στις 30.8.1999 οι διωκτικές αρχές, που ερευνούσαν τις συγκεκριμένες υποθέσεις, ζήτησαν με την 3021/8/305-κγ αναφορά τους προς τον δικαστικό λειτουργό την άρση του απορρήτου των κλήσεων των κινητών τηλεφώνων αστυνομικού, ο οποίος εμπλεκόταν σε πλήθος υποθέσεων διαφθοράς, αλλά ο δικαστικός λειτουργός με την 1950/3.11.1999 απάντησή του κατά περίεργο τρόπο απέρριψε το αίτημα μη δίνοντας τη δυνατότητα στις διωκτικές αρχές να προχωρήσουν την έρευνα. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο διαπιστώθηκε επίσης ότι είχε χαθεί μυστηριωδώς από την Εισαγγελία της Αμαλιάδας η 1057/9/487-γ από 31/8/1994 δικογραφία που αφορούσε σοβαρή υπόθεση χασισοκαλλιέργειας 125 δενδρυλλίων χασίς στο δάσος των Θινών του Βαρθολομιού, δικογραφία που είχε πάει στον εισαγγελέα μαζί με τα πειστήρια...Τα δύο ανωτέρω περιστατικά επιβεβαίωσε χθες στην «Ε», χωρίς περαιτέρω σχολιασμούς, και ο αστυνομικός υποδιευθυντής του Τμήματος Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής, Δημήτρης Γεωργίου, που τότε ήταν επικεφαλής των ερευνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου