ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΛΟΥΣΤΡΑΣΙΟΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ




Η Κίνα των διώξεων, της εκμετάλλευσης και των Ολυμπιακών
Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ
Οταν τον Ιούλιο του 2001 επελέγη το Πεκίνο να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, η Κίνα δεσμεύτηκε να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τότε μέχρι σήμερα, η κατάσταση μάλλον χειροτέρεψε, καθώς αυξήθηκε η καταπίεση εν όψει των Αγώνων, ενώ η πρόσφατη σφαγή των διαδηλωτών στο Θιβέτ επανέφερε το θέμα με δραματικό τρόπο στην παγκόσμια επικαιρότητα.
Για τους κινέζους αντιφρονούντες, η κόκκινη αυτοκρατορία αποτελεί μια τεράστια φυλακή, με τον Μεγάλο Αδελφό να παρακολουθεί κάθε ύποπτη κίνηση και τις αρχές να καραδοκούν να συλλάβουν τους «εχθρούς του κράτους». *Η αλληλογραφία, τα τηλέφωνα, τα φαξ, αλλά και η ηλεκτρονική αλληλογραφία παρακολουθούνται από την εσωτερική ασφάλεια, ενώ για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει συγκροτηθεί ειδική υπηρεσία που λογοκρίνει τα ηλεκτρονικά μηνύματα των υπόπτων.
Ο δημοσιογράφος Σι Τάο καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή με μόνο αποδεικτικό στοιχείο ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που εντοπίστηκε από τις αρχές ασφαλείας. Το λογισμικό έχει αναπτυχθεί από τον κινέζικο στρατό, αλλά τις πληροφορίες για την ηλεκτρονική ταυτότητα του δράστη την πήραν οι Κινέζοι κατόπιν συμφωνίας με το ΥΑΗΟΟ, που συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Πεκίνου. Η Παγκόσμια Οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήδη μήνυσε την αμερικανική εταιρεία, η οποία εξέδωσε και ανακοίνωση συγνώμης.
Η γνωστή μηχανή αναζήτησης Google παραδέχτηκε ότι ειδικά για τους κινέζους χρήστες φιλτράρει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων -για να συμμορφωθεί με το τοπικό δίκαιο- και δεν περνάνε ενοχλητικές σελίδες στους κινέζους χρήστες.Σκληρή λογοκρισίαΗ λογοκρισία που είναι απόλυτη στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ δεν έχει προηγούμενο. Η χώρα εξακολουθεί να έχει σε ισχύ αλλά και να εφαρμόζει την θανατική ποινή, ενώ τα βασανιστήρια πολιτικών κρατουμένων είναι συστηματικά και αποτελούν την κλασικότερη μέθοδο απόσπασης πληροφοριών και «σωφρονισμού».
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι γίνονται σε κρατουμένους ηλεκτροσόκ, εικονικές εκτελέσεις, καθηλώσεις, φάλαγγα, βγάλσιμο νυχιών, ακόμη και βιασμοί, ενώ κάποιες μέθοδοι είναι ακόμη πιο ανατριχιαστικές. Εχουν καταγραφεί καταγγελίες πως έγιναν ενέσεις σε κρατουμένους με έγνωστες ουσίες που επέδρασαν μόνιμα στο νευρικό τους σύστημα.
Ο νόμος επιτρέπει στις αρχές να κρατούν υπόπτους χωρίς ένταλμα και χωρίς νομική υπεράσπιση σε μυστικές φυλακές για διάστημα έως και έξι μήνες. Μόνο με μια καταγγελία και χωρίς δίκη, μπορεί να φυλακιστεί ο ύποπτος νόμιμα για διάστημε έως και τεσσάρων ετών. Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, αυτός ο χρόνος μπορεί να παραταθεί. Το σύστημα επιβάλλει στους ανυπότακτους αντιρρησίες την ποινή των καταναγκαστικών έργων και πολλοί πεθαίνουν από τις κακουχίες και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής των στρατοπέδων.
*Ο τυφλός αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τσεν Γκουάνγκ Τσενγκ που είχε ανακηρυχθεί από το περιοδικό «Time» ως μία από τις 100 πιο σημαντικές προσωπικότητες στον κόσμο, συνελήφθη ύστερα από καμπάνια που έκανε ενάντια στην υποχρεωτική στείρωση των γυναικών που εφαρμόζεται ως ποινή στην Κίνα. Καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλακή.
*Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν πολλές συλλήψεις αντιφρονούντων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 13 Αυγούστου 2007 συνελήφθη ο δικηγόρος Γιάνγκ Τσου Λιν, που εκπροσωπούσε χιλιάδες αγρότες που είχαν χάσει τη γη τους χωρίς αποζημίωση για να κατασκευαστούν ολυμπιακά έργα. Ο Λιν είχε κάνει το λάθος να δηλώσει δημοσίως πως θέλει «ανθρώπινα δικαιώματα κι όχι Ολυμπιακούς» και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλακή.Αλλοι αγωνιστές συνελήφθησαν γιατί διαμαρτυρήθηκαν ή αποκάλυψαν το πογκρόμ που εξαπέλυσαν από πέρυσι οι αρχές προκειμένου να καθαρίσουν οι δρόμοι του Πεκίνου από τους ζητιάνους.
Η αστυνομία τους μάζεψε όλους και τους έκλεισε σε στρατόπεδα έξω από την πρωτεύουσα, μέχρι να τελειώσουν οι φιέστες. Μετά, βλέπουμε...Πολλές καταγγελίεςΟι υπερσύγχρονες ολυμπιακές εγκαταστάσεις και οι δεκάδες ουρανοξύστες που υψώθηκαν τα τελευταία χρόνια στο μολυσμένο ουρανό του Πεκίνου κατασκευάστηκαν από εξαθλιωμένους εσωτερικούς μετανάστες, το καθεστώς των οποίων λίγο διαφέρει από εκείνο των σκλάβων. Η διεθνής ΜΚΟ Human Rights Watch καταγγέλλει ότι οι εργάτες δεν είχαν ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έπαιρναν απελπιστικά χαμηλά μεροκάματα, ακόμη και για τα τριτοκοσμικά δεδομένα.
Αν και ο νόμος ορίζει κατώτερο ωρομίσθιο 0,62 ευρώ, σε έρευνες που έκαναν διεθνείς οργανώσεις κατέγραψαν για το 50% των εργαζομένων ωρομίσθιο 0,30 ευρώ! Οι εργολάβοι έχουν το δικαίωμα να περικόπτουν αυτές τις άθλιες αμοιβές σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι προκαλούν -έστω και παρά τη θέλησή τους- ζημιά στο έργο, ενώ σχεδόν οι μισοί εργάτες αντί να πληρώνονται στο τέλος του μήνα, θα πάρουν, αν πάρουν, τα χρήματα που τους οφείλονται στο τέλος του έτους, καθώς έχουν υπογράψει ανάλογα συμβόλαια.
Οι εργαζόμενοι στοιβάζονται σε πολύ μικρά, ανθυγιεινά κοντέινερ που χρησιμοποιούνται ως κοιτώνες, χωρίς τουαλέτες και πόσιμο νερό και τους γίνεται παρακράτηση για τα έξοδα διαμονής τους από τις εργολαβικές εταιρείες. Οι εργάτες απολύονται χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση, δουλεύουν έως και 17 ώρες την ημέρα και δεν υπάρχει κατοχυρωμένη η υπερωρία και η πρόσθετη αμοιβή. Δεν είναι μόνο οι πολιτικοί αντιφρονούντες, οι θρησκευόμενοι, οι φτωχοί, οι ζητιάνοι, οι τυφλοί ακτιβιστές ή οι ανάπηροι που υποφέρουν στην Κίνα, αλλά και τα άτομα προσβεβλημένα από το AIDS που υφίστανται σειρά απαγορεύσεων.*Αυτές τις ημέρες δικάζεται στο Πεκίνο ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ατόμων που έχουν προσβληθεί με τον ιό HIV, Χου Γιά. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης πέντε χρόνων. Εγκλημά του ήταν η δημοσίευση σχετικού άρθρου στην αμερικάνικη ιστοσελίδα Bo-xun.com, που είναι απαγορευμένος τόπος από τις αρχές.
*Ομως, η πλέον αποκαλυπτική περίπτωση δίωξης είναι ο αποκλεισμός από την ομάδα των Παραολυμπιακών Αγώνων και η ποινική δίωξη του αθλητή Φανγκ Ζενγκ. Ο Φενγκ έχασε και τα δυο του πόδια στην εξέγερση στην Τιέν Αν Μεν, όταν πέρασε από πάνω του ένα τεθωρακισμένο του στρατού. Αν και πρωταθλητής του δίσκου, με δύο εθνικά ρεκόρ, δεν θα πάρει μέρος στους αγώνες. Εμπίπτει στις 11 κατηγορίες ανθρώπων και τις 43 περιπτώσεις που σύμφωνα με τις αρχές απαγορεύεται να προσεγγίσουν τα ολυμπιακά στάδια. Εκεί, που τον Αύγουστο θα λάμψει το ολυμπιακό πνεύμα.* Για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα βλέπε www.hrichina.org
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/03/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ