ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

ΙΔΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ...


ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΡΩΣΙΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΑΓΓΛΙΑ
Η Ελλάδα αδιαφορεί για τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Στο σύνολο των ανεκτέλεστων αποφάσεων, η Τουρκία κατέχει το 17%, η Βουλγαρία και η Ιταλία το 13% και η Ελλάδα το 6%Στον χορό της απαξίωσης των τελεσίδικων αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν μπει για τα καλά οι περισσότερες χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που, ενώ καταδικάζονται για παραβιάσεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρνούνται, πεισματικά, να καταβάλουν τις επιδικασθείσες αποζημιώσεις στους προσφεύγοντες που δικαιώθηκαν.
Με την Τουρκία να πρωτοστατεί στην άρνηση εκτέλεσης των αποφάσεων του ΔΑΔ, χώρες όπως η Ρωσία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Αγγλία αλλά και η Ελλάδα έχουν δημιουργήσει, με την ανάλογη συμπεριφορά τους, ένα κλίμα περιφρόνησης τόσο προς αυτό καθ' εαυτό το Δικαστήριο και τις αποφάσεις του όσο και προς τις δεσμεύσεις που, ως χώρες-μέλη του ΣτΕ, έχουν αποδεχθεί και υπογράψει.
Χθες, η επιτροπή των υπουργών του ΣτΕ, το αρμόδιο όργανο για την παρακολούθηση της εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη ετήσια αναφορά της για το 2007, στην οποία και καταγράφεται το «πάνθεον» της σωρείας των αρνήσεων συγκεκριμένων χωρών-μελών του ΣτΕ, να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τελεσίδικες αποφάσεις του Δικαστηρίου.
Συνολικά, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε το 2007 αποζημιώσεις, σε προσφεύγοντες που δικαιώθηκαν, ποσού 34.423.831 ευρώ. Για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξε, η Τουρκία υποχρεώθηκε να καταβάλει στους δικαιούχους το ποσόν των 7.300.000 ευρώ περίπου, ενώ η Ελλάδα, με βάση τις καταδίκες που «εισέπραξε», υποχρεούται να καταβάλει αποζημιώσεις 5.769.648 ευρώ και η Κύπρος αποζημιώσεις ύψους μόλις 49.800 ευρώ.
Οπως, όμως, προκύπτει από την αναφορά της επιτροπής υπουργών του ΣτΕ, η Ελλάδα καθυστερεί, αδικαιολόγητα, να καταβάλει τις επιδικασθείσες αποζημιώσεις. Κοντά στο εξάμηνο υπολογίζεται η καθυστέρηση στην καταβολή επιδικασθεισών αποζημιώσεων, στους δικαιούχους των υποθέσεων Αλ Σαΐντ Αλαχάμ, Αναστασιάδη, Σελνίκου, Χρυσοχόου, Γεωργούλη και άλλων, Γκόρου, Γκούση, Τζον, Καμπανέλλη, Καραγιαννόπουλου, Καρανάκη, Λιοναράκη, Γιαννούση και Αφών Κλιάφα Α.Ε., Νάστου, Νόελ Μπέικερ, Πανταλέων, Παπαδογιώργου, Παπαστεριάδη, Περλαλά, Ψαράκη, Ροϊδάκη, Σακκόπουλου, Τσεκουρίδου, Βάντεν και Ζελίλοφ.
Η προθεσμία για να καταβάλει η Ελλάδα τις επιδικασθείσες από το ΔΑΔ αποζημιώσεις, έχει παρέλθει προ εξαμήνου για τις υποθέσεις Αγγελάκου-Σβάρνα, AJA International Trade B.V., Ανδριώτη και Ανδριώτη, Διακουμάκου, Ελμαλιώτη και Κωνσταντινίδη, Μαμιδάκη, Σερίφη, Σιλαϊδή, Τσαλκιτζή, Βασίλεφ και Ζουμπουλίδη. Η χώρα μας, τέλος, χρωστάει ακόμη τους τόκους από την καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους των υποθέσεων Δαμιλάκου, Ευσταθίου και άλλοι, Χατζημπύρρου και άλλοι, Ζαχαράκη, INEXCO, για τις οποίες έχει καταδικαστεί τελεσίδικα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο των ανεκτέλεστων αποφάσεων του ΔΑΔ, για το 2007, η Τουρκία κατέχει το 17%, η Βουλγαρία και η Ιταλία το 13% και η Ελλάδα το 6%. Ειδικά, μάλιστα, για την Ελλάδα, αναφέρεται ότι καθυστερεί αδικαιολόγητα την καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους από δύο έως και πάνω από πέντε χρόνια, μετά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων.
sisour@orange.fr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/03/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ