ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τρίτη, 8 Ιουλίου 2008

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ 6,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ


Σηκώθηκε η γη 15 εκατοστά!

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Ανύψωση και βύθιση της ξηράς κατά 15 cm (!) προκάλεσε σε περιοχή της Ηλείας ο σφοδρός σεισμός των 6,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 8 Ιουνίου 2008 με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Ανδραβίδας και Λεχαινών. Μετά τις γεωλογικές μεταβολές με τη ροή πετρελαίου από τον πυθμένα της θάλασσας, 3-4 ναυτικά μίλια από το Κερί της Ζακύνθου και την επανεμφάνιση ζεστού ιαματικού νερού στις στερεμένες από χρόνια πηγές της Υρμίνης της Βουπρασίας στην Ηλεία, χθες έγινε γνωστό ότι ο σεισμός προκάλεσε σημαντικές γεωμορφολογικές και τοπογραφικές αλλοιώσεις κατά μήκος του ρήγματος όπου και εκδηλώθηκε.

Οπως είπε στην «Ε» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, σε κάποια σημεία κατά μήκος του ρήγματος διαπιστώθηκε ότι μεγάλα κομμάτια της ξηράς έχουν βυθιστεί ή ανυψωθεί κατά 15 cm! «Η σημαντικότερη αλλοίωση παρατηρήθηκε στο χωριό Νησί του Δήμου Βουπρασίας στην Ηλεία, όπου διαπιστώθηκε ότι μεγάλα κομμάτια ξηράς έχουν ανυψωθεί ή βυθιστεί κατά 15 cm! Στο συγκεκριμένο χωριό υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημιές στα σπίτια, εκ των οποίων μερικά έχουν καταρρεύσει» - δήλωσε στην «Ε» ο κ. Λέκκας.


Οπως αποκάλυψε, παρόμοιες γεωμορφολογικές αλλοιώσεις, μικρότερου όμως μεγέθους, παρατηρήθηκαν κατά μήκος του σεισμικού ρήγματος όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός και το οποίο εκτείνεται από το τεχνητό φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία μέχρι την Κάτω Αχαΐα. Οι συγκεκριμένες μετρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, έγιναν με τη βοήθεια δορυφόρου και γι' αυτό όλα τα στοιχεία είναι αξιόπιστα και ακριβή. «Στον χώρο όπου εκδηλώνεται ένας σφοδρός σεισμός είναι συνηθισμένες αυτές οι τοπογραφικές αλλοιώσεις. Η εξέλιξη της τεχνολογίας μάς έκανε τελευταία να τις παρατηρούμε πιο καλά. Οταν όμως αυτές είναι σε μεγάλη έκταση είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν διάφορα έργα, δρόμους, γέφυρες, υπόγειους αγωγούς κ.λπ., στα οποία προκαλούν ένα είδος κόπωσης. Εκτός από αυτά, οι συγκεκριμένες αλλοιώσεις επηρεάζουν άμεσα και τον υδροφόρο ορίζοντα» -ανάφερε στην «Ε» ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι σχετικό φαινόμενο εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια και τα νησιά του Ιονίου, όπου με βάση πάντα τις δορυφορικές παρατηρήσεις και μετρήσεις υπάρχει μια διόγκωση ή βύθιση σε διάφορα σημεία, που δείχνουν τη μετακίνηση του εδάφους.
Για τον σεισμό της 8ης Ιουνίου που έπληξε την Ηλεία και την ευρύτερη περιοχή ο κ. Λέκκας επισήμανε (σ.σ. σχετικές πληροφορίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του http://www.elekkas.gr) ότι αυτός εκδηλώθηκε πάνω σε ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Στην περιοχή της Κάτω Αχαγιάς προσδιορίστηκαν σεισμικές διαρρήξεις με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεξιόστροφη κίνηση, που προκάλεσαν παραμορφώσεις και θραύση των σιδηροδρομικών γραμμών, θραύση σε στοιχεία από μπετόν, διαρρήξεις στο έδαφος και θραύση των δικτύων ύδρευσης. Η οριζόντια μετατόπιση των εκατέρωθεν τεμαχών υπολογίστηκε σε 20 cm περίπου και το μήκος των διαρρήξεων είναι μεγαλύτερο από 300 μ. Παράλληλα, στη σεισμόπληκτη περιοχή εντοπίστηκαν και συζυγείς σεισμικές εφελκυστικές διαρρήξεις με μέση διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ. Με βάση τα προαναφερθέντα, παρατηρείται μια απόλυτη γεωμετρική, δυναμική, κινηματική και χωρική ταύτιση των δεδομένων υπαίθρου και των ενόργανων καταγραφών και επομένως οι διαρρήξεις ΒΑ-ΝΔ διεύθυνσης πρέπει να αποτελούν την επιφανειακή έκφραση της ρηξιγενούς ζώνης οριζόντιας ολίσθησης που έδωσε τον σεισμό, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε επιφανειακή εκδήλωση. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/07/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ