ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τρίτη, 1 Ιουλίου 2008

ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΚύματα... πετρελαίου στο Ιόνιο
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Παράξενα γεωλογικά φαινόμενα συνεχίζει να προκαλεί στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου ο σφοδρός σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στις 6 Ιουνίου 2008 με επίκεντρο κοντά στην Ανδραβίδα και στα Λεχαινά της Ηλείας.
Ψαράδες της Ηλείας και της Ζακύνθου αποκάλυψαν στην «Ε» ότι μετά τον σεισμό ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κερίου στη Ζάκυνθο άρχισε ξαφνικά να «βράζει» και να κατακλύζεται με πετρέλαιο (!).«Εκείνη την ημέρα λίγο πριν από την εκδήλωση του σεισμού, ψαρεύαμε στην περιοχή με τα αλιευτικά μας. Το νερό είχε θερμοκρασία 22,4oC. Ξαφνικά, σε χρονικό διάστημα δύο ωρών η θερμοκρασία ανέβηκε στους 24,9oC και παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο μέχρι σήμερα. Μετά από λίγες ώρες ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή του Κερίου σε απόσταση 3-4 ναυτικών μιλίων γέμισε ξαφνικά με πετρέλαιο. Στην αρχή νομίσαμε ότι είχαμε διαρροή στο μηχανοστάσιο, αλλά γρήγορα καταλάβαμε με έκπληξη ότι πλέαμε μέσα σε μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που ερχόταν από κάτω από τον βυθό της θάλασσας και βάθος 1.000 περίπου μέτρων» - λέει στην «Ε» ο ιδιοκτήτης αλιευτικών σκαφών και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κάστρου Κυλλήνης, Αριστείδης Χατζήπαππας.
Οπως διευκρινίζει, στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή τα τελευταία είκοσι χρόνια η θάλασσα βγάζει πετρέλαιο και μόνιμα βρίσκεται εκεί μια μικρή πετρελαιοκηλίδα. Ομως μετά τον σεισμό το φαινόμενο έγινε εντονότερο και η κηλίδα έγινε τεραστίων διαστάσεων.
«Προφανώς υπάρχει εκεί μια μετακίνηση των πετρωμάτων. Ομως έχουμε κι άλλο παρόμοιο φαινόμενο στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου μία εβδομάδα μετά τον σεισμό παρατηρήσαμε ότι η διαφυγή αερίων από τον πυθμένα ήταν κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με άλλες περιόδους. Στην Κυλλήνη, στο Κατάκωλο αλλά και στο Κερί της Ζακύνθου υπάρχουν από πολύ παλιά πληροφορίες και ενδείξεις ότι αναβλύζει από το έδαφος πετρέλαιο. Το φαινόμενο παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η αύξηση της κηλίδας του πετρελαίου στο Κερί της Ζακύνθου θα μπορούσε να εντοπιστεί και από δορυφορικές φωτογραφίες. Οπως επίσης και η αυξημένη θερμοκρασία του νερού. Πιστεύουμε ότι εντός των προσεχών ημερών θα έχουμε αυτό το υλικό στα χέρια μας και θα μπορούμε να κάνουμε έγκυρες και σωστές αναλύσεις» - λέει στην «Ε» ο Γιώργος Φερεντίνος, καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
«Ολες αυτές οι μεταβολές που παρατηρούνται στην περιοχή είναι το αποτέλεσμα των ανακατατάξεων λόγω του σεισμού στο υπέδαφος. Και η αύξηση της θερμοκρασίας στο νερό και η αύξηση της ροής των υδρογονανθράκων, αλλά και τα αέρια που βγαίνουν προς τα πάνω, είναι το αποτέλεσμα έντονων διαδικασιών που γίνονται στο υπέδαφος, οι οποίες επιταχύνονται όταν έχουμε ισχυρούς σεισμούς», εξηγεί στην «Ε» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας και σημειώνει:«Στο υπέδαφος των Ιονίων νήσων στον χερσαίο και στον υποθαλάσσιο χώρο υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των ρηγμάτων. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο Κερί της Ζακύνθου, όπου το πετρέλαιο βγαίνει και στον χερσαίο χώρο. Δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το φαινόμενο πρόδρομο σεισμικό φαινόμενο, γιατί αυτά τα φαινόμενα τα αντιλαμβανόμαστε πάντα μετά τον σεισμό. Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στην περιοχή οφείλεται πιθανόν στην έλκυση θερμών αερίων».
Το θέμα του πετρελαίου που αναβλύζει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Κερίου έχει προκαλέσει τον προβληματισμό και την ανησυχία των αρμοδίων του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), καθώς το μέρος βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή. «Πολύ πριν τον σεισμό ολόκληρη η περιοχή έχει γεμίσει πετρέλαιο. Καταβάλλουμε προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης και μάλιστα μάς έχει εγκριθεί το χρηματικό ποσό των 650.000 ευρώ για το σφράγισμα των οπών που βγάζουν πετρέλαιο», λέει στην «Ε» η πρόεδρος του ΕΘΠΖ, Αμαλία Κύρτσου-Καραγκούνη. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/07/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ