ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Google κατά καταπατητών


Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Είκοσι μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία και στις απέραντες καμένες δασικές εκτάσεις του νομού οι δασικές αρχές δίνουν καθημερινή μάχη με τους καταπατητές, που επιχειρούν να βάλουν στο χέρι σημαντικά κομμάτια γης.
Πέραν των φωτογραφιών του Google Earth, ελπιδοφόρα είναι η στάση των πολιτών της Ηλείας που απομονώνουν τους παράνομους «Είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα και μέσα από δορυφορικούς χάρτες παρακολουθούμε κάθε μεταβολή σε αυτές τις περιοχές και επεμβαίνουμε άμεσα», λέει στην «Ε» ο δασάρχης του Πύργου, Διονύσης Θωμόπουλος, και αποκαλύπτει ότι το πιο χρήσιμο εργαλείο στην ανίχνευση παρανομιών μέσα στις καμένες δασικές εκτάσεις είναι το Google Earth.
«Για την περιοχή των δασικών εκτάσεων του Δασαρχείου Πύργου, που ξεπερνούν τα 250.000 στρέμματα, έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για το τι υπήρχε πριν από τις φωτιές από τους χάρτες του 1996. Μία επίσης πολύ αξιόπιστη και σημαντική πηγή πληροφοριών είναι το Google Earth, το οποίο και διαθέτει πολύ καλές δορυφορικές φωτογραφίες για όλες τις επίμαχες περιοχές. Στην υπηρεσία μας υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία να μπορούμε να τοποθετούμε με συντεταγμένες την περιοχή που μας ενδιαφέρει και να μαθαίνουμε τα πάντα γι αυτή μέσα από αυτό το πρόγραμμα», αναφέρει ο κ. Θωμόπουλος.
Ο δασάρχης του Πύργου εξηγεί ότι έπειτα από σημαντικά γεγονότα, όπως ήταν οι φωτιές στην Ηλεία, υπάρχουν δυσανάλογα γεγονότα καταπατήσεων σε σχέση με άλλες χρονιές. Ολες οι περιπτώσεις έχουν να κάνουν με χρήσεις γης και όχι με παράνομες οικοδομές. Σε όλες δε τις περιπτώσεις, δράστες είναι οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων που γειτνιάζουν με τις καμένες δασικές εκτάσεις, οι οποίοι προσπάθησαν ή προσπαθούν να επεκτείνουν τις περιουσίες τους καταπατώντας τις γύρω εκτάσεις.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στην «Ε»:
Το 2005 υπήρξαν 13 περιπτώσεις παράνομων εκχερσώσεων δασικών εκτάσεων.
Το 2006 υπήρξαν 9 περιπτώσεις.
Το 2007 καταγράφηκαν 11 περιπτώσεις παράνομης κατάληψης δασικής έκτασης και 4 περιπτώσεις φθοράς δάσους.
Το 2008 (μετά τις φωτιές) καταγράφηκαν 25 περιπτώσεις εκχερσώσεων δασικών εκτάσεων και 4 περιπτώσεις φθοράς.
Το 2009, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 6 περιπτώσεις παράνομης κατάληψης δάσους.
Οπως τονίζει ο κ. Θωμόπουλος, το ευχάριστο είναι ότι μετά τις φωτιές του 2007 οι πολίτες της Ηλείας ευαισθητοποιήθηκαν οικολογικά και πολλοί έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους καταγγέλλοντας πλέον επώνυμα στις αρχές τις παράνομες παρεμβάσεις στα δάση. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ