ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Καταπολέμηση τρωκτικών: Λευκή κουκουβάγια αντί για δηλητήρια


Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 1.6.2009
Εναν πρωτότυπο τρόπο καταπολέμησης των τρωκτικών στις καλλιέργειες της χώρα μας, αντί της τοποθέτησης δολωμάτων με δηλητήριο, προτείνει στους αγρότες ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ).
Η λευκή τυτώ (Tyto alba), ένα είδος κουκουβάγιας -ίσως όχι το ομορφότερο- που θεωρείται και δείκτης ποιότητας του αγροτικού οικοσυστήματος στις περιοχές όπου συχνάζει στην Ελλάδα, αποτελεί την ιδανική λύση στην καταπολέμηση των τρωκτικών, καθώς μια οικογένεια με τα 4-5 μικρά της μπορεί να καταναλώσει για την τροφή της σε ένα έτος πάνω από 4.000 (!) ποντίκια.
Οπως λέει στην «Ε» η υπεύθυνη της ΑΝΙΜΑ Μαρία Γανωτή, στο πλαίσιο μιας γενικότερης τάσης με σκοπό τον περιορισμό της χρήσης χημικών στη γεωργία, πολλοί αγρότες στο εξωτερικό εγκατέστησαν τεχνητές φωλιές στα χωράφια τους, με σκοπό να ενθαρρύνουν την προσέλευση αρπακτικών πτηνών όπως της λευκής κουκουβάγιας κ.λπ., τα οποία και θα προστατεύουν τα σπαρτά από τρωκτικά και ζιζάνια.
«Επιστήμονες και οργανώσεις από την Ιορδανία και την Παλαιστίνη έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το όλο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την ισραηλινή κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 1.000 τέτοιες τεχνητές φωλιές σε αγροτικές περιοχές στο Ισραήλ» - λέει στην «Ε» η κ. Γανωτή και αποκαλύπτει ότι σε πειραματικό στάδιο παρόμοια προσπάθεια πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια και στη χώρα μας.
«Είχαμε κάποιους φίλους στο Γραμματικό της Αττικής και στη Ρόδο που στις αποθήκες τους αντιμετώπιζαν πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα ποντίκια. Δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν δηλητήρια και γι' αυτό τούς τοποθετήσαμε μικρές φωλιές βάζοντας μέσα τους μικρά από το συγκεκριμένο είδος της κουκουβάγιας, τα οποία ήταν ορφανά και τα είχαμε περιθάλψει. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά καθώς καθάρισαν οι αποθήκες από τα τρωκτικά και μέχρι σήμερα αυτά τα μικρά αρπακτικά ζουν εκεί χωρίς κανένα πρόβλημα» - λέει η κ. Γανωτή.
Η λευκή τυτώ, γνωστή στα χωριά και ως κλαψοπούλι λόγω του χαρακτηριστικού συριγμού της τα βράδια, συνδέθηκε με δεισιδαιμονίες και φοβίες καθώς οι χωρικοί λένε ότι η φωνή της προμήνυε κακές ειδήσεις. «Αυτό θα πρέπει να σταματήσει, γιατί δεν έχει καμιά απολύτως λογική βάση. Τα πουλιά αυτά καθαρίζουν από τα τρωκτικά τις καλλιέργειες και τις αποθήκες και είναι πολύ ωφέλιμα» - υπογράμμισε η κ. Μαρία Γανωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ