ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010

ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΘΩΩΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 46 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Οχι στο κουκούλωμα των ευθυνών για εκείνους που προκάλεσαν την τραγωδία στην Ηλεία, με τους 46 νεκρούς το καλοκαίρι του 2007, αποφάσισε έστω και αργά η Δικαιοσύνη.

Με διάταξη του εισαγγελέα Εφετών Πατρών απορρίφθηκε η υπ' αριθμ. 42/2009 διάταξη της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ηλείας, η οποία είχε προκαλέσει σάλο πανελλαδικά, καθώς με βάση το σκεπτικό της, που είχε αποκαλύψει η «Ε», ουδείς εκ των αρμοδίων ευθύνεται για τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία με τους δεκάδες νεκρούς και τις ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με την 6/2010 διάταξη του εισαγγελέα Εφετών Πατρών και μετά την προσφυγή των συγγενών των νεκρών, ακυρώνεται η περιβόητη διάταξη και δίνεται εντολή να συσχετιστεί η δικογραφία με εκείνη που εκκρεμεί στην κύρια ανάκριση. «Η διάταξη αυτή εκδόθηκε καθ' υπέρβασή της δικαιοδοσίας της εισαγγελέως που της παρέχεται από τον νόμο και επομένως είναι άκυρη, λόγος που λαμβάνεται υπ' όψιν αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα Εφετών Πατρών», σημειώνεται στο σκεπτικό της νέας δικαστικής απόφασης του εισαγγελέα Εφετών Πατρών.

«Νιώθουμε δικαιωμένοι και ικανοποιημένοι από τη συγκεκριμένη δικαστική εξέλιξη. Περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να οδηγήσει στο δικαστήριο και να τιμωρήσει όλους εκείνους που με τα εγκληματικά τους λάθη ή τις παραλείψεις τους προκάλεσαν τόσο πόνο στις οικογένειές μας και αυτή την τεράστια καταστροφή στην Ηλεία. Ζητάμε να επισπευστούν οι διαδικασίες της κύριας ανάκρισης και να υπάρξουν επιτέλους ποινικές διώξεις», δήλωσαν στην «Ε» ο τραγικός πατέρας Γιώργος Παρασκευόπουλος, που έχασε τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του, τη σύζυγό του και τη μητέρα του μέσα στις φλόγες, και η Χριστίνα Δρακοπούλου, η αδερφή του ηρωικού δασοπυροσβέστη που πέθανε πάνω στο καθήκον στη στροφή του θανάτου, στις παρυφές της μαρτυρικής Αρτέμιδας.

nodaros@enet.gr

***Στην Διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών περιγράφεται η …δαιδαλώδης μέχρι σήμερα πορεία της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης των φονικών πυρκαγιών της Ηλείας το 2007 ως εξής:

• Με αφορμή την 5211φ.706.6/25.8.2007 αναφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου για την πυρκαγιά στις 24.8.2007 στο Παλαιοχώρι Ηλείας που είχε σαν συνέπεια τον θάνατο 40 συνολικά πολιτών, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά της 80Χρόνης Σοφίας Νικολοπούλου για εμπρησμό δασικής έκτασης από αμέλεια, εμπρησμό από αμέλεια από τον οποίον μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα και ανθρώπους, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή. Παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης στον Ανακριτή.

• Λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την επόμενη ημέρα 25.8.2007 στο Δ.Δ Σέκουλα η οποία ενώθηκε με την πρώτη και άλλης μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά στο Δ.Δ Κλινδιά, ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βάρος αγνώστων δραστών (in rem) για εμπρησμό δάσους από πρόθεση, εμπρησμό εκ του οποίου προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και τελικώς επήλθε ο θάνατος και δη με ενδεχόμενο δόλο . Παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης.

• Στο μεταξύ οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων αλλά και τρίτοι μεταξύ των οποίων οι Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα, υπέβαλαν μηνυτήριες αναφορές κατά των υπευθύνων κρατικών και δημοτικών υπαλλήλων της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, γενικής γραμματείας περιφέρειας δυτικής Ελλάδας, πυροσβεστικής , αστυνομίας , νομαρχίας Ηλείας και δήμου Ζαχάρως καταγγέλλοντάς τους για σωρεία παραλείψεων και συγκλίνουσα αμέλεια περί την εκτέλεση των καθηκόντων τους με συνέπεια τον θάνατο 40 πολιτών. Τις συγκεκριμένες μηνύσεις η εισαγγελέας του Πύργου τις συσχέτισε στην δικογραφία που είχε σχηματιστεί κατά της 80Χρόνης Σοφίας Νικολοπούλου που εκκρεμούσε στην κύρια ανάκριση…

• Με την 2786/18.4.2008 παραγγελία της εισαγγελέως ζητήθηκε ρητώς από τον ανακριτή Ηλείας να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα σχετικά με τις ευθύνες των κρατικών φορέων και υπηρεσιών και ενδεχομένως επενδυτών και καταπατητών της Ηλειακής γης. Ο ανακριτής προέβη σε σχετικές καταθέσεις.

. Κι ενώ η κύρια ανάκριση συνεχιζόταν για τον καταλογισμό ευθυνών στους υπαίτιους αλλά και για την ανακάλυψη και άλλων αξιόποινων πράξεων εκ μέρους των μηνυομένων υπαλλήλων, η εισαγγελέας του Πύργου, «εκτιμώντας ότι η συνανάκριση και των τεσσάρων κατά τα άνω μηνυτήριων αναφορών, με τα διωκόμενα κατά της Σοφίας Νικολοπούλου, θα επέφερε βλάβη, επειδή θα καθυστερούσε η περαίωση της δικογραφίας που αφορούσε την κατηγορούμενη, εξήγαγε φωτοαντίγραφα της δικογραφίας και σχημάτισε νέα τοιαύτη με ΑΒΜ ΒΟ8/1236 στις 22.12.2008, ενώ θα έπρεπε, για να επιτευχθεί ο χωρισμός των δικογραφιών να απευθυνθεί στο αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας. Ακολούθως παράγγειλε την διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως προς διερεύνηση των καταγγελλομένων με τις τέσσερις δικογραφίες αυτές μηνυτήριες αναφορές σε βάρος των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων. Η ενέργεια όμως αυτή δεν ήταν δικονομικά ορθή…»

• «Στη συνέχεια όταν περατώθηκε η προκαταρκτική εξέταση, αντί να συσχετίσει τα στοιχεία στη σχετική δικογραφία που εκκρεμούσε στην κύρια ανάκριση για να εκτιμηθούν αρμοδίως, καθ όν χρόνο μάλιστα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας με το 45/09 Βούλευμά του διέταζε περαιτέρω κυρία ανάκριση για την υπόθεση της Σοφίας Νικολοπούλου και δεν έκανε δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως για χωρισμό των δικογραφιών που είχαν συσχετιστεί σε αυτή, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις μηνυτήριες αναφορές, προέβη στην έκδοση της 42/2009 Διατάξεως απορρίπτοντας τις εγκλήσεις όλων των προσφευγόντων…» .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ