ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ


Εξαφανίστηκαν τα ψάρια στο Ιόνιο
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Εξαφανισμένα μυστηριωδώς είναι τις τελευταίες εβδομάδες τα ψάρια από τη θαλάσσια περιοχή του δυτικού Ιονίου, μετά τον σφοδρό σεισμό μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε στις 6 Ιουνίου με επίκεντρο την ξηρά μεταξύ της Ανδραβίδας και των Λεχαινών. Οι ψαράδες της Ηλείας αναφέρουν ότι λίγες ημέρες πριν από τον σεισμό μέχρι και σήμερα, τα αλιεύματα στην ευρύτερη περιοχή έχουν μειωθεί δραματικά για άγνωστους λόγους.
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για γνωστό σε αυτούς «πρόδρομο φαινόμενο» των σεισμών, το οποίο συνδέουν άμεσα με την επιβάρυνση του θαλασσινού νερού από διάφορα αέρια που αναδύονται από τα έγκατα της Γης ύστερα από κάθε σεισμό, καθώς και με χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα, τα οποία επηρεάζουν τη συμπεριφορά των θαλάσσιων οργανισμών.Οπως αποκάλυψε χθες στην «Ε» ο πρόεδρος των αλιέων της Κυλλήνης Κώστας Τσίπουρας, τα αλιεύματα στην περιοχή χάθηκαν ανεξήγητα λίγες ημέρες πριν από τον σεισμό της 6ης Ιουνίου.
«Οι ψαριές μας κόπηκαν με το μαχαίρι. Ομως συνήθως έπειτα από έναν σεισμό η κατάσταση ομαλοποιείται σε μια εβδομάδα περίπου, όπως έχουμε παρατηρήσει παλιότερα.
Δυστυχώς, αυτή τη φορά, το πρόβλημα παραμένει ακόμη και μάλιστα πολύ έντονο. Από συνομιλίες που έχω σχεδόν καθημερινά με ψαράδες άλλων περιοχών, τα ψάρια φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί από την Κυπαρισσία μέχρι και την Κέρκυρα», λέει στην «Ε» ο κ. Τσίπουρας και προσθέτει: «Από τις μαρτυρίες των ψαροτουφεκάδων, υπάρχουν στις ξέρες ψάρια, αλλά αυτά απλώς δεν μετακινούνται και δεν τρώνε. Φαίνεται ότι κάτι τα έχει επηρεάσει».Σύμφωνα με τον κ. Τσίπουρα, η σχέση ψαριών και σεισμών στο Ιόνιο είναι κάτι πολύ γνωστό στους ψαράδες της περιοχής από πολύ παλιά, αλλά η χρονική διάρκεια του φαινομένου δεν είχε παρατηρηθεί ξανά σε τέτοια έκταση.
Αναβλύζει πετρέλαιο μέσα από τη θάλασσα
Με την άποψη του κ. Τσίπουρα συμφωνεί και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κάστρου-Κυλλήνης Αρ. Χατζήπαπας, που είναι επαγγελματίας ψαράς και διαθέτει σύγχρονα αλιευτικά.«Δύο μέρες πριν από τον σεισμό μέχρι και σήμερα είχαμε μια δραματική μείωση στα αλιεύματά μας σε ολόκληρη την περιοχή. Κανονικά τέτοια εποχή οι ψαριές μας θα έπρεπε να είναι γεμάτες. Δυστυχώς ελάχιστα είναι τα αλιεύματα και το φαινόμενο της έλλειψης των ψαριών εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη. Συνήθως -όπως είχαμε παρατηρήσει από άλλους σεισμούς- τα ψάρια επανέρχονταν έπειτα από μερικές ημέρες. Ομως αυτή τη φορά δεν συνέβη αυτό και όπως καταλαβαίνετε αυτή η κατάσταση μας προβληματίζει», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Χατζήπαππας και αποκάλυψε ότι αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό, τέσσερα ναυτικά μίλια από την περιοχή του Κερίου στη Ζάκυνθο, άρχισε να αναδύεται από την θάλασσα και από βάθος περίπου 700 μέτρων, μεγάλη ποσότητα πετρελαίου (!).Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοια παράξενη συμπεριφορά των ψαριών στο Ιόνιο είχε καταγραφεί, πριν και μετά το μεγάλο σεισμό της Λευκάδας, τον Σεπτέμβριο του 2003.
«Καταγεγραμμένο στη διεθνή βιβλιογραφία σαν πρόδρομο φαινόμενο σεισμών», χαρακτήρισε το συγκεκριμένο θέμα ο σεισμολόγος - εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Μάκης Χουλιάρας και πρόσθεσε:«Υπάρχει το θέμα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί και να τεκμηριωθεί επιστημονικά. Εχει παρατηρηθεί να συμβαίνει πολύ συχνά, πριν ή μετά την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού».«Η σύσταση του νερού, η πιθανή περιεκτικότητά του σε μεθάνιο, αλλά και κάποια χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι οι πιθανές αιτίες που επηρεάζουν αρνητικά τους θαλάσσιους οργανισμούς. Σίγουρα χρειάζεται μια προσεκτική επιστημονική προσέγγιση του θέματος. Είναι κάτι το οποίο είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε στην «Ε» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθ. Λέκκας.Ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Παν. Κασπίρης σε παλιότερες δηλώσεις του με αφορμή τον σεισμό της Λευκάδας το 2003, είχε αναφέρει ότι η περίεργη συμπεριφορά των ψαριών πριν και ύστερα από μια ισχυρή σεισμική δόνηση εκδηλώνεται με νευρικές και αφύσικες κινήσεις, οι οποίες έχουν αιτία τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.Κατά τον κ. Κασπίρη, «τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προηγούνται από ένα σεισμό επιδρούν στο νευρικό σύστημα των ψαριών με αποτέλεσμα αυτά να συμπεριφέρονται μη φυσιολογικά. Μάλιστα στην Ιαπωνία η συμπεριφορά των ψαριών χρησιμοποιείται και ως μέθοδος πρόγνωσης ενός σεισμού. Γι' αυτό σε πολλά ερευνητικά κέντρα, αλλά και σε κτίρια, υπάρχουν εγκατεστημένες μεγάλες γυάλες με ψάρια, των οποίων η συμπεριφορά ελέγχεται προσεκτικά. Οταν διαπιστώσουν ότι αυτά αρχίζουν να συμπεριφέρονται νευρικά και αφύσικα, τότε καταλαβαίνουν ότι επίκειται κάποιος σεισμός».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/06/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ