ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Νέο ρήγμα στην Ηλεία

Το νέο ρήγμα σημειώνεται με μαύρη γραμμή.
Το ρήγμα της 8/6/2008 με κυανό χρώμα (τα βελάκια δείχνουν προς τα που κινήθηκαν τα τεμάχη του φλοιού της γης).
Με κόκκινους κύκλους δείχνονται οι μετασεισμοί βάθους 0-20 χιλιομέτρων
Με κίτρινους κύκλους δείχνονται οι μετασεισμοί βάθους 20-40 χιλιομέτρων
Το ασπρόμαυρο μπαλονάκι δείχνει τον μηχανισμό γένεσης του σεισμού της 8/6/2008 (οριζόντια ολίσθηση)

"Ενεργό ρήγμα που μπορεί να δώσει σεισμό μεγεθους άνω των 6 Ρίχτερ" - χαρακτήρισε το ρήγμα ο Δρ Θενάσης Γκανάς μιλώντας στο Ιόνιον fm και στην εκπομπή "ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ" , τονίζοντας ότι αυτό ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ.

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 4.11.2009

Ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 8 Ιουνίου 2008 στην Ηλεία, όπως αποκάλυψε χθες ο δρ Γεωλογίας-Σεισμολογίας, Αθανάσιος Γκανάς, φανέρωσε την ύπαρξη νέου ρήγματος στον στερεό φλοιό της δυτικής Πελοποννήσου κοντά στην πόλη της Αμαλιάδας. Η επεξεργασία των δεδομένων ενός μηνός έδειξε ότι οι μετασεισμοί σταματούν κοντά στην πόλη της Αμαλιάδας και αναπτύσσονται σε βάθη 5-20 χιλιόμετρα σε μια απόσταση 15 χιλιομέτρων.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη ομάδας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με επικεφαλής τον Αθανάσιο Γκανά, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Earthquake Engineering».
Η μελέτη της μετασεισμικής ακολουθίας έδειξε, κατά τον κ. Γκανά, ότι μετά το πρώτο 24αωρο οι μετασεισμοί άρχισαν να εξαπλώνονται προς τα νοτιοδυτικά του επίκεντρου, και συγκεκριμένα στο χωριό Μιχόι, με μεγάλη γραμμικότητα.

«Αυτή η γραμμικότητα (σ.σ. διάταξη των επίκεντρων των σεισμών στο χώρο) και το επιφανειακό βάθος των μετασεισμών αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη ενεργού ρήγματος σε συνέχεια αυτού που έδωσε το σεισμό τής 8/6/2008 και προς τα νοτιοδυτικά» μας ανέφερε ο κ. Γκανάς.

«Μετά την προσομοίωση του πεδίου των τεκτονικών τάσεων σε ελαστικό ημιχώρο, δηλαδή μαθηματική προσομοίωση σε υπολογιστή, προέκυψε ότι αυτό το μεγάλο ρήγμα δέχτηκε επιπλέον τάση μεταξύ 0,2-5 bar (σ.σ. μονάδα μέτρησης της τεκτονικής τάσης) σε όλο το μήκος του.

Αυτό το φορτίο το "σπρώχνει" προς τη θραύση, χωρίς όμως να μπορούμε να εκτιμήσουμε το πότε αυτό θα γίνει. Ισοδύναμη φόρτιση δέχτηκαν και τα ρήγματα στην περιοχή δυτικά-νοτιοδυτικά των Πατρών» εξήγησε ο κ. Γκανάς.

nodaros@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ