ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Δονήσεις οργής στην Ηλεία




Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Πριν ακόμα πέσει η σκόνη από τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος στην Ηλεία, οι σεισμόπληκτοι του νομού καταγγέλλουν κάποιους τοπικούς κομματάρχες της Ν.Δ. ότι «καθοδηγούν» τα συνεργεία των μηχανικών που εκτιμούν τις ζημιές, προς την κομματική τους πελατεία, με σκοπό να πάρουν το τριχίλιαρο άτομα τα σπίτια των οποίων δεν έχουν υποστεί ζημιές.
*Την ίδια ώρα τα συνεργεία των μηχανικών του δευτεροβάθμιου ελέγχου καταγγέλλονται από τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς ότι προσπαθούν, με εντολή άνωθεν, να υποβαθμίσουν την εικόνα των ζημιών και να βγάλουν όσο το δυνατόν λιγότερα σπίτια κατεδαφιστέα. Το ποτήρι της οργής για τους σεισμόπληκτους ξεχείλισε όταν οι επιτροπές έκριναν ως επισκευάσιμα πλίνθινα σπίτια που ήταν ετοιμόρροπα, επικαλούμενες ότι δεν είχαν καταρρεύσει οι εξωτερικοί τοίχοι!
«Δεν πάει άλλο»
«Η συγκεκριμένη ενέργεια χαρακτηρίζεται ως αθλιότητα εις βάρος των πολιτών και πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι η κοροϊδία με την Ηλεία δεν πάει άλλο...» δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο αντινομάρχης Ηλείας Ευγένιος Μπαλκάμος, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα.«Αυτά τα σπίτια είναι πια νεκροφόρες. Με έναν μικρό σεισμό θα καταρρεύσουν. Οι επιτροπές κακώς τα χαρακτηρίζουν επισκευάσιμα. Πρέπει να ξέρουν ότι στην πλίθα δεν γίνεται επισκευή. Δεν είναι τεχνικά εφικτό», τονίζει ο κ. Μπαλκάμος.
*Το ζήτημα των αυτοψιών έφτασε και στη Βουλή από τον βουλευτή Ηλείας του ΠΑ-ΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος καταγγέλλει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι μηχανικοί χαρακτηρίζουν ως κατοικήσιμα κατά το ήμισυ πολλά σπίτια της περιοχής, με σκοπό να μην έχουν τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες τους να λάβουν τη σχετική αποζημίωση των 3.000 ευρώ.«Κάποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των συνανθρώπων μας που επλήγησαν από τους σεισμούς», κατήγγειλε στην «Κ.Ε.» ο Μιχ. Κατρίνης και κάλεσε την Πολιτεία να δει πιο ανθρώπινα την Ηλεία.
*Για πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των σεισμοπλήκτων έκαναν λόγο στην «Κ.Ε.» και ο γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΝ στην Ηλεία Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο νομαρχιακός σύμβουλος του ΚΚΕ Γιώργος Καραπάνος.
Μετρούν τις ζημιές
Στο μεταξύ, βαρύς είναι ο απολογισμός των ζημιών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των νομαρχιών, με εκατοντάδες πολίτες να έχουν μείνει άστεγοι. *Στην Ηλεία τα κτίσματα που χτύπησε ο Εγκέλαδος είναι χιλιάδες. Από τα 7.100 που ελέγχθηκαν συνολικά στον νομό, βρέθηκαν 2.200 με σημαντικά προβλήματα (χρειάζονται άμεση επισκευή) και 350 από αυτά κρίθηκαν κατεδαφιστέα.Σημαντικές ζημιές εντοπίστηκαν και στα σχολεία της Ηλείας. Πέντε διαλύθηκαν από το σεισμό και κρίθηκαν κατεδαφιστέα, ενώ σε 56 καταγράφηκαν ρωγμές που κρίνονται επισκευάσιμες. *Από τον σεισμό χτυπήθηκαν και βασικές υποδομές, οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης, δημόσια κτίρια κ.λπ.Είναι πάνω από 20 οι περιπτώσεις δρόμων που έχουν υποστεί ζημιές, είτε από καθιζήσεις, είτε από κατολισθήσεις. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους δήμους Αμαλιάδας, Πηνείας, Λασιώνας, Λαμπείας, Ωλένης, Πύργου, Βουπρασίας, Λεχαινών, Ιάρδανου με εκτιμώμενο καταρχήν κόστος γύρω στο 1 εκατ. ευρώ.*Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν με το νερό στην Αμαλιάδα και την πεδινή Ηλεία, από τις ζημιές που έχει πάθει το δίκτυο υδροδότησης από το Κακοτάρι. Ζημιές έχουν υποστεί δίκτυα ύδρευσης και δεξαμενές σε πολλούς δήμους.Πλήγμα για την αγροτική οικονομία είναι οι ζημιές στο δίκτυο του φράγματος Πηνειού το οποίο, βεβαρημένο από την παλαιότητα, δεν άντεξε στη δύναμη του Εγκέλαδου. Τα προβλήματα εντοπίζονται στο κεντρικό αρδευτικό σύστημα, στις διακλαδώσεις του αλλά και στα αντλιοστάσια.*Ο σεισμός έπληξε επίσης δεκάδες δημόσια κτίρια, δημοτικά καταστήματα, πυροσβεστικούς σταθμούς, ΔΟΥ, δικαστήρια κ.λπ. Και ακόμη πάνω από 30 ναούς, αρχαιότητες (Μουσείο Αρχαίας Ηλιδας), κτίρια με ιστορική αξία, διατηρητέα. *Επίσης πάνω από 2.000 επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, υπέστησαν σοβαρές ζημιές που εκτιμάται ότι θα υπερβούν σε κόστος αποκατάστασης τα 10 εκατ. ευρώ.
Ακατάλληλα κτίρια
Στην Αχαΐα, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα στο νομαρχιακό συμβούλιο ο νομάρχης Δημήτρης Κατσικόπουλος, το 30% των 11.000 κτιρίων που έχουν ελεγχθεί από την πρωτοβάθμια επιτροπή κρίθηκε από τους μηχανικούς μη κατοικήσιμο, ενώ συνεχίζουν να κατατίθενται αιτήσεις στη νομαρχία. Από τα 351 δημόσια κτίρια που ελέγχθηκαν, τα 204 χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα, τα 55 επισκευάσιμα και 4 έχουν κριθεί προσωρινά ακατάλληλα.*Σε αναζήτηση στέγης βρίσκεται και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Αχαΐας, καθώς από τον μεγάλο σεισμό υπήρξαν σοβαρές βλάβες στις τοιχοποιίες του δευτέρου και του τρίτου ορόφου. Από τα σχολεία της Αχαΐας, 34 έχουν ανάγκη επισκευών.*Διακόσιες ογδόντα σκηνές έχουν στηθεί σε τρεις καταυλισμούς στην Αχαΐα για τη φιλοξενία εκείνων που έχασαν το σπίτι τους από το σεισμό, ενώ δεκάδες κοντέινερ βρίσκονται καθ' οδόν προς τα 15 συνολικά δημοτικά διαμερίσματα που δέχθηκαν το χτύπημα του Εγκέλαδου.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 22/06/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ