ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΗΛΕΙΑ: Ζητείται μετασεισμός εκτόνωσης



Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Τον πολυσυζητημένο ισχυρό μετασεισμό, μέσω του οποίου θα εκτονωθεί σε μεγάλο βαθμό η σεισμική ενέργεια της περιοχής, περιμένουν με αγωνία οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Ηλείας.
Την ίδια ώρα στην Κεφαλονιά οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες αντιμετωπίζουν με οργή τις φήμες περί επικείμενου σφοδρού σεισμού στο νησί και στρέφονται κατά των σύγχρονων προφητών...Δεκάδες οικογένειες στην Ηλεία ξενύχτησαν χθες στις πλατείες και μέσα στα αυτοκίνητά τους, καθώς η αναμονή του μετασεισμού, αλλά και η έντονη φημολογία περί επικείμενου ισχυρότερου δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, ανησυχίας και προβληματισμού στους πολίτες.
«Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε τον κόσμο και τον καλούμε να δείξει ψυχραιμία, όλοι ανταποκρίνονται, αλλά το όλο κλίμα χαλάνε, δυστυχώς, κάποιοι δημοσιογράφοι, που διαδίδουν δεξιά και αριστερά ανυπόστατες πληροφορίες», καταγγέλλει στην «Ε» ο δήμαρχος της Ανδραβίδας, Γιάννης Παπανδρέου.
«Εχουμε πολύ λιγότερους μετασεισμούς απ' όσους περιμέναμε και η πιθανότητα για ισχυρό μετασεισμό είναι πολύ μεγάλη. Η μετασεισμική ακολουθία εκτιμώ ότι δεν είναι μέχρι στιγμής φυσιολογική. Οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να πλησιάζουν τα παλιά σπίτια και όσα έχουν υποστεί ζημιές», δήλωσε στην «Ε» ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ακης Τσελέντης.
«Παρακολουθούμε με προσοχή τη μετασεισμική ακολουθία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιος ισχυρός μετασεισμός. Θα ήμουν ικανοποιημένος να γινόταν ένας μετασεισμός, ακόμα και μεγέθους 6 Ρίχτερ», δήλωσε στην «Ε» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.
Στο μεταξύ, ανησυχία και οργή έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Κεφαλονιάς η δημοσιοποίηση της εργασίας του καθηγητή Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελου Λάγιου, περί επικείμενου σφοδρού σεισμού μεγέθους 7,2 Ρίχτερ εντός του καλοκαιριού.
«Αυτά τα πράγματα είναι επιπόλαια και αθλιότητες που προσβάλλουν βάναυσα την επιστημονική κοινότητα. Είναι αδιανόητο να διοχετεύονται τέτοιες πληροφορίες χωρίς κανέναν προβληματισμό. Μεγάλη ευθύνη γι' αυτό έχουν και κάποια ΜΜΕ και δημοσιογράφοι που εργάζονται σε αυτά, οι οποίοι για λόγους τηλεθέασης δημιουργούν ζήτημα. Το νησί μας είναι θωρακισμένο από κάθε πλευρά. Εχουμε μάθει να ζούμε με τους σεισμούς και δεν δίνουμε καμιά απολύτως σημασία στους ψευδοπροφήτες...», ανέφερε οργισμένος στην «Ε» ο νομάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Διονύσης Γεωργάτος.
Οι συγκεκριμένες πληροφορίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του σεισμολόγου Ακη Τσελέντη, ο οποίος, από τη Ρώμη όπου βρίσκεται, τόνισε: «Σε μια περίοδο όπου αγωνιζόμαστε να γεμίσουμε τα ξενοδοχεία μας, είναι απαράδεκτο να βγαίνουν κάποιοι επιστήμονες, να κάνουν τέτοιου είδους δηλώσεις και να τινάζουν κυριολεκτικά στον αέρα τον τουρισμό των νησιών μας και κατ' επέκταση την τοπική οικονομία.Αν βγω και πω σήμερα ότι θα κάνει κάποιο μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά τα επόμενα πέντε χρόνια, είναι σαν να λέμε ότι θα βρέξει τον χειμώνα... Ο σεισμός αυτός μπορεί να γίνει σε ανύποπτο χρόνο στη θάλασσα και να μην προκαλέσει προβλήματα. Αλλωστε τα νησιά μας είναι τόσο καλά δομημένα, που δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Προσωπικά θεωρώ το ασφαλέστερο μέρος της Ελλάδας αυτή τη στιγμή την Κεφαλονιά και μάλιστα θα είμαι εκεί και θα κάνω διακοπές την περίοδο που οι "προφήτες" έχουν προσδιορίσει ότι θα γίνει ο μεγάλος σεισμός».
Αξιόλογη χαρακτήρισε την εργασία του κ. Λάγιου ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, αλλά, όπως είπε, το θέμα δημιουργήθηκε, διότι η πολιτεία είναι ανίκανη να διαχειριστεί τέτοιου είδους ζητήματα. «Είναι μια επιστημονική προσέγγιση, την οποία θα δούμε στην πορεία», ανέφερε ο κ. Λέκκας.Περισσότερο αποκαλυπτικός ο εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας, με δηλώσεις του στην «Ε» απέδωσε τον θόρυβο περί επικείμενου μεγάλου σεισμού στην Κεφαλονιά στην εσκεμμένη διαρροή της εργασίας του κ. Λάγιου προς τα έξω από παράγοντες της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, με σκοπό να «κάψουν» -όπως είπε- τη συγκεκριμένη εργασία. «Είναι κάτι που είχαν κάνει κάποτε και στον κ. Βαρώτσο», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Χουλιάρας και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους ζητήματα στη χώρα μας αντιμετωπίζονται δυστυχώς χωρίς καμία σοβαρότητα από ανθρώπους που βρίσκονται σε λάθος θέσεις.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/06/2008

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΒΥΘΟ. ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΠΛΑ. ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΠΟΥ ΤΟN ΕΙΔΑ ΣΤΟ SUPER B ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 6 R.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ