ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΠΗΝ
Σε συνθήκες ναρκοπεδίου η άσκηση δημοσιογραφικού έργου -24 Ιουνίου 2008
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων εκφράζει, για μια ακόμη φορά, τον έντονο προβληματισμό αλλά και την δικαιολογημένη αγωνία των συναδέλφων για τους όρους και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
Αφορμή η καταδίκη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών του τηλεοπτικού σταθμού «Super B» ύστερα από μήνυση που είχε υποβάλει εναντίον της διεύθυνσης του σταθμού πολίτης καταδικασμένος σε πολύμηνη φυλάκιση, εξαιτίας διάρρηξης που είχε διαπράξει σε αρτοποιία στην Πάτρα. Ο τηλεοπτικός σταθμός προέβαλε πλάνα προερχόμενα από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του αρτοποιείου στα οποία καταγραφόταν η στιγμή της διάρρηξης (στον περιβάλλοντα χώρο του καταστήματος) χωρίς να εικονίζεται το πρόσωπο του διαρρήκτη.
Μετά την προβολή του ρεπορτάζ από τον τηλεοπτικό σταθμό υπεβλήθη μήνυση από τον καταδικασθέντα για την διάρρηξη. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών, την Δευτέρα, καταδίκασε σε 5 μήνες φυλάκιση, με αναστολή, την διεύθυνση του τηλεοπτικού σταθμού για την προβολή πλάνων στα οποία δεν εικονιζόταν πρόσωπο.
Η απόφαση αυτή, στηριζόμενη σ’ ένα νομοθετικό πλαίσιο που ουσιαστικά περικόπτει τις δημοσιογραφικές ελευθερίες και υποχρεώνει τον δημοσιογράφο να κινείται σε συνθήκες ναρκοπεδίου κατά την άσκηση του λειτουργήματος του, έρχεται να καταδείξει την ανάγκη ανάληψης μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας με σκοπό την προάσπιση του αγαθού της ενημέρωσης.
Σήμερα, ένα πλέγμα νόμων και νομικών ερμηνειών αιχμαλωτίζει τον δημοσιογράφο ο οποίος νιώθει ευάλωτος και ανυπεράσπιστος με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η αρχή της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης διακίνησης των ειδήσεων.
Από την μια πλευρά η δαμόκλειος σπάθη των αγωγών και από την άλλη μια μακρά αλυσίδα νομοθετικών διατάξεων δένουν τα χέρια του δημοσιογράφου και εξασθενούν την φωνή του. Και κατανοεί κανείς ποιοι και πως ωφελούνται από έναν Τύπο αναιμικό και ανίσχυρο.
Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων καλεί την νέα διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών και όλες τις δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας σε μια γενικευμένη αντίδραση ώστε νόμοι που παρακωλύουν την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος να αναθεωρηθούν. Και προτείνουμε ως πρώτο βήμα παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης μέσα στις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ