ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΠΟΧΗ" : Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ



http://www.epohi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=5104&Itemid=33

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΠΟΧΗ" 02.05.10

Η ΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ

Ο Μάκης Νοδάρος ασκεί μαχητική δημοσιογραφία εδώ και αρκετά χρόνια. Μετά τις φοβερές πυρκαγιές του 2007, ερευνά ενδελεχώς και καταγγέλλει τις δραστηριότητες του δημάρχου Ζαχάρως, κ. Χρονόπουλου. Δύο μηνύσεις του κ. Χρονόπουλου εναντίον του δικάζονται αυτόν τον καιρό. Η ΕΣΗΕΑ και όλοι οι δημοσιογραφικοί φορείς συμπαρίστανται στον Μάκη Νοδάρο, θεωρώντας ότι δεν τίθεται θέμα προσωπικής εμπάθειας αλλά δημοσιογραφικής και δημοκρατικής ευθύνης για θέματα δημοσίου συμφέροντος και μάλιστα για μια περιοχή με τα προβλήματα του νομού Ηλείας. Μαζί με τον Νοδάρο κάθονται στο σκαμνί ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, για αντίστοιχα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, και ο Βαγγέλης Παναγόπουλος, διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας», στις σελίδες της οποίας δημοσιεύθηκαν οι εν λόγω έρευνες.

Τη συνέντευξη πήρε
η Μαρώ Τριανταφύλλου

*Κύριε Νοδάρε, θα μας θυμίσετε την προϊστορία της υπόθεσης; Ποιες παρανομίες του δημάρχου Ζαχάρως καταγγείλατε και ποιες αντιδράσεις προκάλεσαν οι αποκαλύψεις σας;
-Αμέσως μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, το καλοκαίρι του 2007, και μετά από καταγγελίες των κατοίκων διαπιστώθηκε από τη δημοσιογραφική έρευνα ότι ο δήμος Ζαχάρως λειτουργούσε σαν «αυτόνομο κρατίδιο» με δικούς του άγραφους νόμους. Βασικός πρωταγωνιστής αυτής της απαράδεκτης εικόνας για τη δημοκρατία, ήταν και είναι μέχρι σήμερα ο πρώην αστυνομικός και δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, που με τη συνδρομή της παράταξής του και κάποιων τοπικών παραγόντων προσπάθησε παρανόμως να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια της αυστραλιανής κυβέρνησης, ύψους 1.800.000 ευρώ, προς τους πυρόπληκτους, για να χτίσει δημαρχείο σε χώρο οικιστικού πρασίνου, εξαπατώντας και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Το έργο έγινε με απευθείας ανάθεση (!) σε εταιρεία της Ηλείας, στην οποία μέτοχος ήταν ο εκδότης τοπικής εφημερίδας με την οποία συνεργαζόμουν επί σειρά ετών. Όταν έβγαλα στην «Ελευθεροτυπία» το θέμα, απολύθηκα αμέσως από την τοπική εφημερίδα.
Ο κ. Χρονόπουλος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον μου ισχυριζόμενος ότι τον συκοφαντούσα με τα δημοσιεύματά μου. Όμως, με την 25/4.6.2009 διάταξη της εισαγγελίας πλημμελειοδικών Ηλείας η μήνυσή του σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου τέθηκε στο αρχείο και η όλη του προσπάθεια κρίθηκε παράνομη, δικαιώνοντας τυπικά και ουσιαστικά τη δημοσιογραφική έρευνα.

Παράνομη ξενοδοχειακή μονάδα στον Καϊάφα

Η προκλητική του συμπεριφορά ως τοπικού άρχοντα που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους νόμους του κράτους, δεν έχει προηγούμενο… Πρόσφατα, μετά από κοινή ερώτηση στη Βουλή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτη Κουβέλη και Νίκου Τσούκαλη, επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι είναι ιδιοκτήτης αυθαίρετης ξενοδοχειακής μονάδας 75 κλινών μέσα στο προστατευόμενο από τη Natura 2000 οικοσύστημα του Καϊάφα. Χτίστηκε με άδειες-μαϊμούδες, που δεν εγκρίθηκαν από την Πολεοδομία και φέρουν την υπογραφή του πρώην αντινομάρχη Ηλείας και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Τάκη Αντωνακόπουλου, ο οποίος, όμως, καταγγέλλει δημόσια ότι δεν είναι δική του… Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης τις χαρακτήρισε άκυρες και η νομαρχία Ηλείας ζήτησε την άμεση ανάκλησή τους.
Η Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνέταξε εις βάρος του πόρισμα για σοβαρότατα πειθαρχικά αδικήματα για τα οποία ουδέποτε λογοδότησε, διότι ο σχετικός φάκελος, περιφερόταν επί σειρά ετών από γραφείο σε γραφείο και τα αδικήματα παραγράφηκαν σκανδαλωδώς, σε σημείο που ο Επιθεωρητής Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε την πειθαρχική δίωξη της προϊσταμένης της σχετικής υπηρεσίας.
Οι τελεσίδικες καταδίκες του για παράβαση καθήκοντος δύο φορές, για παρανομίες σχετικά με προσλήψεις στο ΚΕΠ Ζαχάρως, οι συνεχείς δικαστικές παραπομπές του -πρόσφατα μάλιστα του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία σε βάρος του Δημοσίου για ποσό περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ- είναι ενδεικτικό της απαράδεκτης εικόνας που επικρατεί στην περιοχή.
Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για τις απειλές, τους άσκοπους πυροβολισμούς και τη γενικότερη συμπεριφορά του, που παρουσιάζεται στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη «Sugartown - Η Επόμενη Μέρα». Μια σύντομη ματιά των αναγνωστών σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.youtube.com/watch?v=9ZnioOVtH58 και θα καταλάβουν τι εννοώ.
Προ ημερών, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Τέντες, διαβίβασε στην Εισαγγελία Πύργου την πολυσέλιδη καταγγελία του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για «την έκνομη συμπεριφορά και τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία του δημάρχου της Ζαχάρως», ζητώντας περαιτέρω έρευνα.

*Για ποιο λόγο ακριβώς σας έχει μηνύσει;

-Έχει να κάνει με την υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού μου πριν από δύο περίπου χρόνια από αγνώστους έξω από το σπίτι μου. Οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ… Όμως ο κ. Χρονόπουλος ερμηνεύοντας ότι φωτογραφίζεται ως ηθικός αυτουργός στις ανακοινώσεις των δημοσιογραφικών ενώσεων και των άλλων φορέων που εκδόθηκαν τότε και φιλοξένησα στην ιστοσελίδα μου, με παρέπεμψε στο δικαστήριο μαζί με τον διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας», Βαγγέλη Παναγόπουλο. Η υπόθεση εκκρεμεί… Επίσης σε δίκη παραπέμπομαι από τον κ. Χρονόπουλο, στις 31.5.2010, μαζί με τον μοναδικό επιζώντα της τραγωδίας της Αρτέμιδας, Σπύρο Κιόσια, επειδή ο τελευταίος κατήγγειλε ότι ο κ. Χρονόπουλος στη διάρκεια της φωτιάς δεν ήταν στην Αρτέμιδα…

«Τα τοπικά ΜΜΕ σιωπούν»

* Πώς αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία τις δραστηριότητες της δημοτικής αρχής;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και οι τοπικές οικολογικές οργανώσεις έχουν καταδικάσει με ανακοινώσεις τους κατά καιρούς την παράνομη δραστηριότητα και την προκλητική συμπεριφορά του δημάρχου Ζαχάρως. Η αντιπολίτευση του δήμου δίνει σχεδόν καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα, ενώ οι πολίτες της περιοχής, μάλλον αμήχανοι και φοβισμένοι, παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν και τα όσα καλύπτουν ουσιαστικά με τη σιωπή τους τα τοπικά ΜΜΕ και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

*Εσείς σκέφτεστε να προχωρήσετε περαιτέρω το θέμα, ως δημοσιογράφος και πολίτης, και πώς;

-Ως δημοσιογράφος, μέσω της «Ελευθεροτυπίας», συνεχίζω την έρευνα. Πρόθεσή μου είναι να αποκαλυφτεί όλη η αλήθεια για τα όσα συμβαίνουν εκεί.

* Για μια ακόμη φορά δικάζεται η ελευθεροτυπία και η δημοσιογραφική παρρησία -κάτι που τονίζεται και στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, η οποία συμπαρίσταται αμέριστα σε σας όσο και στον συνάδελφό σας, τον κ. Βαξεβάνη. Θα θέλατε να σχολιάσετε το ζήτημα από αυτήν την πλευρά;

-Από όλο αυτό το κύκλωμα υπάρχει μια λυσσαλέα προσπάθεια να σταματήσει η έρευνα και τα σχετικά δημοσιεύματα. Αντί ο δήμαρχος να δώσει δημόσια εξηγήσεις, επιχειρεί με μηνύσεις και αγωγές να φιμώσει δημοσιογράφους και εφημερίδες. Εκτός από μένα «στόχος» είναι και ο καλός μου συνάδελφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος στην εκπομπή του «Το Κουτί της Πανδώρας» αποκάλυψε και αυτός τις προκλητικές παρανομίες και την απαράδεκτη συμπεριφορά του δημάρχου της Ζαχάρως. Η στήριξη της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΠΗΝ σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε είναι δεδομένη και φυσικά μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε την έρευνα.

Η Πολιτεία κλείνει τα μάτια

*Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα παρέμβαση της πολιτείας στο θέμα; Τι περισσότερο θα περιμένατε ως πολίτης να έχει γίνει;

-Ο δήμαρχος της Ζαχάρως Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας και με μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές καταλύει σχεδόν καθημερινά τους νόμους, σκορπίζοντας τον τρόμο στους πολίτες, εξευτελίζοντας τους θεσμούς και την ίδια την Πολιτεία, που, όμως, για λόγους που μόνο η ίδια γνωρίζει, «κλείνει τα μάτια» σε όλα αυτά και κρατά στο απυρόβλητο το συγκεκριμένο πρόσωπο παρά τα δεκάδες αποκαλυπτικά δημοσιεύματα με πληθώρα στοιχείων για τη δράση του.
Οι υπουργοί Εσωτερικών, Ενέργειας-Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη, παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις, τα πορίσματα, τις δικαστικές αποφάσεις και τις διώξεις που έχουν στα χέρια τους, αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο, δίνοντας έτσι το δικαίωμα και τη δύναμη στον «τοπικό άρχοντα της Ζαχάρως» να στέλνει στα δικαστήρια όποιον αντιστέκεται στα σχέδιά του.
Ο γ.γ. της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας παρά τις δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του δημάρχου Ζαχάρως για παράβαση καθήκοντος, αρνήθηκε, εφαρμόζοντας το σχετικό νόμο, να τον θέσει σε αργία. Μάλιστα αποποιούμενος των ευθυνών του, έστειλε την υπόθεση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Εφτά σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα του συγκεκριμένου δημάρχου παραγράφηκαν σκανδαλωδώς καθώς η αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή δεν συνεδρίασε έγκαιρα. Πρωτοφανή κάλυψη στις παρανομίες του δημάρχου της Ζαχάρως παρέχει και το τοπικό πολεοδομικό γραφείο, το οποίο εδώ και εβδομάδες αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει εντολή της Νομαρχίας Ηλείας και να αναστείλει τις δύο οικοδομικές άδειες με τις οποίες ο δήμαρχος έχτισε παράνομα ξενοδοχειακή μονάδα μέσα στο προστατευόμενο οικοσύστημα του Καϊάφα σε ζώνη απόλυτης προστασίας.
Περίεργη, όμως, είναι και η θέση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο θέμα των απειλών που εκτόξευσε ο δήμαρχος της Ζαχάρως μέσα από το ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη «Sugar Town, η επόμενη μέρα», κατά δημοτικών συμβούλων και του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, πυροβολώντας με το όπλο του δημόσια. Το όπλο -κατά την Αστυνομία- το κατέχει νόμιμα από το 2002. Όπως έγινε γνωστό, τότε ο κ. Χρονόπουλος έκανε αίτηση στην Ασφάλεια Αττικής για άδεια οπλοφορίας αλλά το τμήμα όπλων και ο εισαγγελέας απέρριψαν το αίτημά του. Στη συνέχεια, όμως, έκανε προσφυγή προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (τότε υπουργός ο κ. Χρυσοχοΐδης) και έλαβε την άδεια, η οποία και ανανεώθηκε το 2005 και το 2008 από την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας.
Μαζί με τον συνάδελφο, Κώστα Βαξεβάνη έχουμε θέσει πολλές φορές το ερώτημα στους αρμόδιους: «Πού να οφείλεται άραγε το γεγονός πως ένα δημοκρατικό κράτος δείχνει να είναι σε ομηρία από κάποιον για τον οποίο έχουν γίνει τόσες αποκαλύψεις;»
Δυστυχώς κανείς μέχρι σήμερα δεν μας έχει απαντήσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ