ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΜΟΥΡΙΑ


ΜΕΤΑ ΤΑ ΓΚΟΛΦ... ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΑΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΠΑΡΚΑ...
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Περίεργες μπίζνες στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» στην αποξηραμένη από την περίοδο της χούντας, λίμνη της Μουριάς στον Πύργο Ηλείας προανήγγειλε πριν από μερικές εβδομάδες μεγάλη εταιρεία γερμανικών και ελβετικών συμφερόντων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τοπικών παραγόντων και οικολογικών οργανώσεων.

Όπως έγινε γνωστό μέσα από τις οργανωμένες συνεντεύξεις που έδωσε στον τοπικό Τύπο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σε μια έκταση 2.000 στρεμμάτων περίπου που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και τμήμα της έχει παραχωρηθεί στη Νομαρχία Ηλείας και στον δήμο Πύργου, μεθοδεύεται να εγκατασταθεί ηλιοθερμικό πάρκο με ετήσια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος 106.000 MWh. Το κόστος της επένδυσης αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η εταιρεία φέρεται να έχει υποβάλλει για έγκριση σχετικό φάκελο στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χωρίς όμως να έχει την επίσημη συγκατάθεση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και του Δήμου Πύργου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για το ποιός θεσμικός φορέας διαπραγματεύτηκε, για λογαριασμό ποιων αποφάσισε και πότε συνέβη αυτό.

«Σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχές της πρώην λίμνης Μουριάς ο δήμος Πύργου μέχρι σήμερα, εκτός από μια κατ’ αρχήν ενημέρωση, δεν έχει συμμετάσχει σε καμιά φάση της ως τώρα εξέλιξης του έργου. Ως δήμος Πύργου θα έχουμε τη δυνατότητα να εκφέρουμε γνώμη μόνον εφόσον ενημερωθούμε πλήρως για όλες τις παραμέτρους του θέματος: έκταση της επένδυσης, περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις, ωφέλεια της περιοχής μας» - δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος του Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος.

«Προέχει ο μερικός έστω επαναπλημμυρισμός της λίμνης Μουριά Πύργου, που αποξηράνθηκε κακώς μαζί με την λίμνη Αγουλινίτσας τη δεκαετία του ΄60. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνούμε με την πρόταση του Δήμου Πύργου που προβλέπει και ήπιες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Για τις ΑΠΕ υπάρχουν πολλές άλλες περιοχές για εγκατάσταση και λειτουργία.» - ανέφερε στην «Ε» ο Διονύσης Κράγκαρης μέλος της Ενωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ) και των Οικολόγων Πράσινων.

Την έντονη διαφωνία τους στην επιχειρούμενη κατασκευή ηλιοθερμικού πάρκου εκφράζουν και τα μέλη του «Συνδέσμου των εν Αθήναις Πυργίων» ζητώντας να υλοποιηθεί σε όλη την έκταση της αποξηραμένης λίμνης το πιλοτικό πρόγραμμα επαναπλημμυρισμού που εφάρμοσε με επιτυχία το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μάλιστα πρόσφατα έστειλαν επιστολή ενημέρωσης – διαμαρτυρίας προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή ζητώντας την προστασία της λίμνης και τον επαναπλημμυρισμό της.

«Είναι γνωστό ότι εδώ και μία δεκαετία περίπου η λίμνη της Μουριάς είχε γίνει αντικείμενο του πόθου πολλών επίδοξων επενδυτών: μεζονέτες με πισίνες που σχεδιάζονταν να χτιστούν, πίστες αγωνιστικών αυτοκινήτων και πρόσφατα μετατροπή της λίμνης σε ηλιοθερμικό σταθμό μιας «καινοτόμου επένδυσης» Γερμανοελβετικής εταιρίας, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση κάθε μορφής ζωής που απόμεινε στη λίμνη» - αναφέρουν στην επιστολή τους και σημειώνουν ότι δεν είναι αντίθετοι σε προσεκτικά σχεδιασμένες εναλλακτικές πηγές ενέργειας και δράσεις για την Πράσινη Ανάπτυξη. Είναι όμως κατηγορηματικά αντίθετοι για τον τόπο, που κάποιοι επέλεξαν να εγκαταστήσουν τον θερμοηλεκτρικό σταθμό.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όπως έγιναν και οι μπίζνες στη Μούτελη (βλ. γκολφ) - στη ζούλα και φωτογραφικά.
Άσχετο πάντως, αλλά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν έχουν κανένα πρόβλημα:
ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΜΠΑΖΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΛΙΜΝΗ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ
ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΘΡΑΤΖΙΔΙΚΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΧΑΒΟΥΖΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΑΓΟΥΛΙΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΛΗΜΜΥΡΙΣΤΟΥΝ.

Κατά τα άλλα, νοιαζόμαστε για το περιβάλλον-μόνο όταν είναι να αντιδράσουμε ενάντια σε καμιά επένδυση σε ΑΠΕ, που: 1) θα φέρει ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η περιοχή είναι σε ΤΕΛΜΑ, η ανεργία φουσκώνει και πάμπολλοι ΝΕΟΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΑΔΡΑΝΕΙΣ και ΑΕΡΓΟΙ. Χεστήκαμε γι'αυτούς προφανώς... 2) Τουλάχιστον, οι μονάδες ΑΠΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ. Αλλά, και γι'αυτό δε μας ενδιαφέρει καθόλου προφανέστατα...

ΣΑΠΙΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΒΥΘΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ, ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΞΥΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ