ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010

ΗΛΕΙΑ : ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ...ΕΤΑΞΑΝ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΑΝ

ΕΤΑΞΑΝ, ΞΕΧΑΣΑΝ...


Τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές της Ηλείας και η γη στις απέραντες καμένες δασικές εκτάσεις έχει αρχίσει να πρασινίζει, στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον. Οι καρδιές όμως των ανθρώπων που έμειναν πίσω και βίωσαν τον θάνατο και την καταστροφή, παραμένουν μαυρισμένες και βουτηγμένες μέσα στην οργή και στην πίκρα, για την «αδιάφορη πολιτεία» που πολλά υποσχέθηκε κατά το παρελθόν και ελάχιστα έπραξε.
 

Ενα εκατομμύριο στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, εκατοντάδες χιλιάδες ζώα παραγωγικά και μη, σπίτια και περιουσίες που είχαν δημιουργηθεί με κόπο και ιδρώτα, υποδομές, ιστορικά μνημεία, γραφικά χωριά και δεκάδες ανθρώπινες ζωές, χάθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη μέσα στις φλόγες. Σήμερα η οργή και το παράπονο ξεχειλίζουν από τις καρδιές των κατοίκων που πάλεψαν πριν από τρία χρόνια με τον πύρινο εφιάλτη υπερασπιζόμενοι τη ζωή τους και τις περιουσίες τους.

«Τρία χρόνια μετά, οι υποσχέσεις και αυτή τη φορά έμειναν υποσχέσεις... Δεν υπάρχει καταλογισμός ευθυνών για τα αίτια της τραγωδίας που άλλαξε τη ζωή μας και για το χαμό τόσων αθώων ανθρώπων. Τρία χρόνια μετά και μας τρέχουν στα δικαστήρια για το βοήθημα των 3.000 ευρώ που έδωσε η τότε κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες», καταγγέλλουν με οργή οι κάτοικοι της Ηλείας.

Τα στοιχεία που μας δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Ηλείας επιβεβαιώνουν πλήρως την αγωνία και την οργή των πολιτών.

Οπως μας λένε:
Από πλευράς πολιτείας δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική παρέμβαση με όραμα, σχέδιο και προοπτική, που θα έδινε την αναπτυξιακή ώθηση που έχει ανάγκη ο νομός σήμερα περισσότερο από ποτέ.


Αποσπασματικά μέτρα

Κανένα σοβαρό επενδυτικό μέτρο στον πρωτογενή τομέα (σχέδια βελτιώσεως, πρόγραμμα ορεινών όγκων κ.λπ.) δεν έχει μέχρι τώρα προκηρυχθεί, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα ώστε να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικός.
Για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας η άρση των συνεπειών της καταστροφής εξακολουθεί να παραμένει ακόμη ζητούμενο.
Οπως επισημαίνεται, οι εξαιρέσεις, οι περιορισμοί και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους πληγέντες, οι οποίοι πλέον από μόνοι τους δίνουν σκληρό αγώνα για την επιβίωση.
Τρία χρόνια μετά την καταστροφή και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποζημίωσης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, της παραγωγής που χάθηκε στις φλόγες, της ανακατασκευής των σπιτιών, της αναγέννησης του φυσικού πλούτου.
Δεν τηρούνται καν τα προτεινόμενα από τις επιστημονικές επιτροπές για την κτηνοτροφία, τη γεωργία, τις υποδομές. Τρία χρόνια μετά, τα μέτρα που ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση αποδείχθηκαν αποσπασματικά, ανεπαρκή και δεν έδωσαν καμία νότα αναζωογόνησης - αναγέννησης.
Μέχρι και η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) με την οποία η πολιτεία υποσχόταν την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών, αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από μια προεκλογική τότε -επικοινωνιακού τύπου- εξαγγελία και τούτο γιατί τρία χρόνια μετά δεν έχει υλοποιηθεί καμία δράση από τη συγκεκριμένη μελέτη.

Η εξαίρεση της Ζαχάρως

«Οι πολίτες έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, καθώς η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Παρά την οικονομική συγκυρία και το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η πυρόπληκτη Ηλεία πρέπει να τύχει ειδικής αντιμετώπισης. Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στους πυρόπληκτους κατοίκους μας και την οικονομία του νομού μας γενικότερα», λέει στην «Κ.Ε.» ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και επισημαίνει ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση όσον αφορά τη νομοθετική ρύθμιση και την υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης από πλευράς κυβέρνησης.
«Σας μεταφέρω την αγωνία αλλά και την πίκρα των Ηλείων για την καθυστέρηση της εφαρμογής του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Πυρόπληκτης και Σεισμόπληκτης Ηλείας και της αξιοποίηση των χρηματικών ποσών από το Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.
»Αν υπάρξει και άλλη καθυστέρηση οι κίνδυνοι είναι άμεσοι και για τον κοινωνικό, τον οικονομικό και τον περιβαλλοντικό ιστό της Ηλείας», επισημαίνει ο νομάρχης.
Μοναδικές εξαιρέσεις της αδιαφορίας που «πνίγει» ακόμη την Ηλεία, αποτελούν τα δύο μικρά χωριουδάκια: η Αρτέμιδα και η Μάκιστος της Ζαχάρως. Εκεί όπου η φωτιά κατέστρεψε τα πάντα και σκόρπισε τον θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους, η ευαισθησία της κυπριακής κυβέρνησης και του Επιχειρηματικού Ομίλου Βαρδινογιάννη αλλά και άλλων εταιρειών σκόρπισε το χαμόγελο στις χαροκαμένες οικογένειες χτίζοντας τα σπίτια τους από την αρχή. Απέδειξαν ότι όταν γίνεται κάτι οργανωμένα και εκτός των πολυδαίδαλων γραναζιών της κρατικής γραφειοκρατίας, έχει πάντα θετικά αποτελέσματα.
------------------------------------------------

Η «ΛΑΙΛΑΠΑ» ΤΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑΣ

Η ανοργανωσιά και το γενικότερο «μπάχαλο» που επικρατούσαν μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών που διαχειρίστηκαν την κρίση των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών της Ηλείας τον Αύγουστο του 2007 αναδεικνύεται μέσα από το πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή πρωτοδικών Πύργου ο τότε υπαρχηγός και αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Φώτης Παππάς.
Ο Φ. Παππάς είναι ένας εκ των κατηγορουμένων που εκλήθησαν να απολογηθούν τον περασμένο Απρίλιο στον ανακριτή για την εμπλοκή τους στο ζήτημα των πυρκαγιών της Ηλείας και μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης της εξόδου από τη χώρα μας.

Ο πρώην υπαρχηγός του Π.Σ. βρέθηκε στην Ηλεία με τηλεφωνική διαταγή του τότε αρχηγού του Π.Σ. Ανδρέα Κόη, για να συντονίσει τις ενέργειες της πυρόσβεσης .
Οπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο 48 σελίδων απολογητικό του υπόμνημα ο Φ. Παππάς:

«Σε αυτό το τηλεφώνημα ο αρχηγός κ. Ανδρέας Κόης μού τόνισε ότι δεν μπορούσε να βρει κανέναν αξιωματικό υπεύθυνο για να συνεννοηθεί, τονίζοντάς μου παράλληλα ότι υπήρχε σοβαρότατο πρόβλημα και την περιοχή θα επισκέπτετο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Σε άλλο σημείο του υπομνήματός του ο Φ. Παππάς περιγράφει τη συνάντησή του στη Ζαχάρω με τον διοικητή των ΠΥ Ηλείας Α.Γ. που πήγαινε στο μέτωπο της φωτιάς.
«Του τόνισα ότι έπρεπε να επιστρέψει, να με ενημερώσει και να συναντηθούμε στο δημαρχείο Ζαχάρως προκειμένου να συντονίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας. Κατόπιν τούτου και επειδή καθυστερούσε αρκετά και δεν είχα ουδεμία επικοινωνία μαζί του, τον κάλεσα κατ' επανάληψη μέσω ασυρμάτου, ίσως και τηλεφωνικά, δεν θυμάμαι ακριβώς, αυτός όμως δεν μου απάντησε και δεν παρουσιάστηκε ποτέ στο δημαρχείο όπως του είχα δώσει εντολή».
Στο απολογητικό του υπόμνημα ο Φ. Παππάς επισημαίνει ότι συνεδρίασε τότε στη νομαρχία το ΣΝΟ «δίχως την παρουσία των εχόντων την διεύθυνση του κατασβεστικού έργου, οι οποίοι ουδέποτε εκλήθησαν να παραστούν...».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ