ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΛΕΙΑΣ: ΕΚΟΒΑΝ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 

ΣΕ ΔΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ-ΜΑΪΜΟΥ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 9.9.2010

Ενα πολυδαίδαλο κύκλωμα πολιτικών μηχανικών, πολιτών, κρατικών υπαλλήλων και αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατηγορείται ότι «βάπτισε» παράνομα οικισμό προ του 1923 (!) την προστατευόμενη από τη «Natura 2000» παραλιακή περιοχή Αγιος Νικόλαος Ζαχάρως Ηλείας.
Η παραλία του Αγίου Νικολάου είναι ενταγμένη στο δίκτυο «Natura 2000»  

Η παραλία του Αγίου Νικολάου είναι ενταγμένη στο δίκτυο «Natura 2000»  

Εκδίδοντας άδειες με όρους δόμησης οικισμού, χωρίς να είναι, με αποτέλεσμα να χτίζονται οικοδομές ακόμη και τετραπλάσιου εμβαδού από εκείνο που επιτρέπεται, οδηγείται στις αρχές του 2011 στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Πάτρας με το υπ. αριθμ. 48/2010 και 96 σελίδων Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας.

Την απίστευτη υπόθεση διαφθοράς και υποβάθμισης του περιβάλλοντος έφερε αρχικά στην επιφάνεια η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΠΕΧΩΔΕ, η οποία, αφού έλεγξε έπειτα από καταγγελίες σε βάθος το καθεστώς έκδοσης οικοδομικών αδειών στην εν λόγω περιοχή, συνέταξε την 150/Α/2009 Εκθεση Ελέγχου (υπογράφεται από τον προϊστάμενο επιθεωρητή Νικόλαο Γούσιο και τον Β' επιθεωρητή ελεγκτή Γεώργιο Χρόνη), την οποία διαβίβασε στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας για τα περαιτέρω.

Τριάντα συνολικά άτομα, δεκαοχτώ δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ζαχάρως, εφτά πολίτες, δύο πολιτικοί μηχανικοί, ένας τοπογράφος μηχανικός, ο πρώην αντιδήμαρχος και υπάλληλος της πολεοδομίας (είχε εμπλακεί και στην υπόθεση της παράνομης ανέγερσης του δημαρχείου της Ζαχάρως με τα χρήματα της αυστραλιανής κυβέρνησης), καθώς και ο τεθείς πρόσφατα σε αργία δήμαρχος της Ζαχάρως, παραπέμπονται να δικαστούν για παράβαση καθήκοντος, έκδοση και χορήγηση ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση, υποβάθμιση περιβάλλοντος και ηθική αυτουργία στις άνω πράξεις.

«Εβλαψαν το κράτος»

Οι ανωτέρω κατηγορούνται επίσης ότι με τις πράξεις τους «έβλαψαν το κράτος αφού η περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κατέστη ούτως οικοδομήσιμη υπό δυσμενείς για το περιβάλλον όρους».

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, οι ανωτέρω εμπλέκονται σε μια σειρά από εκδόσεις παράνομων οικοδομικών αδειών στην παραλιακή περιοχή Αγιος Νικόλαος Ζαχάρως. Τις οικοδομικές άδειες φέρεται να εξέδωσε το Πολεοδομικό Γραφείο της Ζαχάρως μετά τις ψευδείς βεβαιώσεις του δημάρχου ότι τα οικόπεδα των ενδιαφερομένων «βρίσκονταν στον οικισμό Αγίου Νικολάου (οικισμός υφιστάμενος προ του έτους 1923)». Επίσης, ελέγχονται ως παράνομες και οι σχετικές με την υπόθεση αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαχάρως.

Μέσα από τη δράση των ανωτέρω -όπως περιγράφεται στο βούλευμα- «εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες στην περιοχή με όρους και περιορισμούς δόμησης οικισμού προϋφιστάμενου του 1923, αντί των προβλεπόμενων όρων του Π.Δ. 3/1993 των ΖΟΕ, οι οποίες είχαν τις ακόλουθες επιπτώσεις:
* Εκρίθηκε η δόμηση με μειωμένα όρια αρτιότητας ως προς το ελάχιστο εμβαδό των γηπέδων και το πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.
* Αυξήθηκαν σημαντικά τα μεγέθη εκμετάλλευσης των γηπέδων.
* Εγκρίθηκαν μειωμένες αποστάσεις των οικοδομών από τα όρια των γηπέδων.
* Δεν ελέγχθηκε η απαίτηση κατασκευής κεραμοσκεπούς.
* Δεν διενεργήθηκε έλεγχος των αρχιτεκτονικών μελετών από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
Οπως επισημαίνεται στο 150/Α/2009 Πόρισμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΠΕΧΩΔΕ, το οποίο επικαλούνται οι δικαστικές αρχές της Ηλείας, η περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι παρανομίες: «Εμπίπτει εντός των ορίων του τόπου Κοινοτικής Σημασίας του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου "Natura 2000" με την ονομασία "Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος" και Κωδικό GR 2330005...».

Κάτοικοι της περιοχής Ζαχάρως κατήγγειλαν χθες στην «Ε» ότι η δόμηση στο παραλιακό «φιλέτο» του Αγίου Νικολάου έχει ξεκινήσει μόλις την τελευταία εικοσαετία. Εκεί -όπως λένε- έχουν οικοδομηθεί με το «κόλπο» της βεβαίωσης οικισμού προ του 1923 ολόκληρες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και βίλες επωνύμων και μεγάλων οικονομικών παραγόντων της Ηλείας.

ΟΙ ΕΞΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ

Στις σελίδες από 7 έως και 9 του υπ.
Αριθμ. 48/2010 Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας περιγράφεται λεπτομερώς η οργανωμένη προσπάθεια της δημοτικής αρχής Ζαχάρως και η επιμονή της να μετατρέψει παράνομα σε οικισμό την παραθαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου, με σκοπό την εξυπηρέτηση υμετέρων.

1 Οπως αναφέρεται, ο Αγιος Νικόλαος εμφανίζεται για πρώτη φορά ως διακεκριμένο οικιστικό σύνολο υπαγόμενο στο Δήμο Ζαχάρως στην απογραφή του 1991. Ενώ κατά τις απογραφές 5.4.1981, 14.3.1971 και 19.3.1961 δεν έχουν απογραφεί κάτοικοι.

2Στην 38/98 εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ διευκρινίζεται ότι ως οικισμός νοείται κάθε διακεκριμένο οικιστικό σύνολο που αναφέρεται σε απογραφή πριν από τις 14.3.1983 ως οικισμός.

3Το 1992, το Δημοτικό Συμβούλιο της Ζαχάρως με απόφασή του χαρακτήρισε την περιοχή του Αγίου Νικολάου αυτοτελή οικισμό.

4Το 1993 ενέκριναν τη μελέτη οριοθέτησης.

5Το 2004 εγκρίθηκε η οριοθέτηση και ο χαρακτηρισμός του οικισμού.

6Στις 26.11.2007 (σ.σ. δηλαδή δύο μήνες μετά τις φονικές φωτιές στην περιοχή της Ζαχάρως), το δημοτικό συμβούλιο της Ζαχάρως έπειτα από εισήγηση του δημάρχου, ενέκρινε την τροποποίηση των ορίων του εν λόγω οικισμού σύμφωνα με το σχέδιο...

Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, όμως, στο πόρισμά της, αφού ξεκαθαρίζει ότι η περιοχή δεν είναι οικισμός, επισημαίνει ότι οι 330/2005 και 327/2007 αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ζαχάρως (η μεν πρώτη ενέκρινε τους όρους δόμησης στην περιοχή, η δε δεύτερη τροποποίησε τα όρια του «οικισμού») «ελήφθησαν κατά παράβαση του νόμου (άρθρο 3 ΠΔ 24/3.5.1985), ήτοι χωρίς το δημοτικό συμβούλιο να έχει σχετική αρμοδιότητα να λάβει τέτοια απόφαση και άρα κατά παράβαση των καθηκόντων και υπέρβαση της αρμοδιότητά τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ