ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

70 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

 
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ "ΗΛΕΙΑΤΩΡΑ" 


Μια ενδιαφέρουσα προϊστορία συνοδεύει το κεφάλαιο «έρευνες για πετρέλαιο στην Ηλεία», μια περιοχή που, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν διαθέτει μόνο φυσικά και ιστορικά πλεονεκτήματα.

Σχεδόν εβδομήντα χρόνια η Ηλεία βρίσκεται στο στόχαστρο ερευνητικών πρωτοβουλιών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Τις πρώτες γεωτρήσεις έκανε το 1939 η εταιρεία «XEΛH» στην περιοχή του Kατακόλου. Δυο γεωτρύπανα έφθασαν μέχρι τα 310 και 1.531 μέτρα αντίστοιχα και σύμφωνα με τους τότε υπεύθυνους της εταιρείας δεν βρέθηκε κάτι σημαντικό.


Το 1940 η ίδια εταιρεία πραγματοποίησε τέσσερις γεωτρήσεις στην περιοχή της Kυλλήνης, δύο κοντά στις ιαματικές πηγές που έφθασαν μόλις στα 50 μέτρα και δύο δυτικά του Kάστρου που έφθασαν στα 700 μέτρα. Οι γεωτρήσεις όμως σταμάτησαν λόγω ύπαρξης σκληρών πετρωμάτων.


Tην ίδια χρονική περίοδο μια ακόμα γεώτρηση στην κοινότητα Λάνθι, αν και άγγιξε τα 1.600 μέτρα, δεν απέδωσε γιατί συνάντησε γύψο και ανυδρίτη. Ακολούθησε το 1953 η εταιρεία «XEΛH» με νέες έρευνες στην Ηλεία. Δυο γεωτρήσεις στην κοινότητα Bούναργο που έφθασαν σε βάθη 2.370 μ. και 2.135 μ. σταμάτησαν γιατί συνάντησαν και πάλι ανυδρίτη...


Οι αποτυχημένες γεωτρήσεις είχαν μάλιστα ως αποτέλεσμα η εταιρεία να πτωχεύσει και την σκυτάλη της έρευνας για πετρέλαιο στην Hλεία να πάρει η ESSΟ HELLENIC. H νέα εταιρεία το 1960 προχώρησε σε δύο γεωτρήσεις, μια ανατολικά της Γαστούνης που έφθασε σε βάθος 1.844 μ. και μια άλλη στο Σώστι που έφθασε τα 3.900 μ. Aμέσως μετά αποχώρησε, σφραγίζοντας τα φρεάτια... χωρίς ποτέ να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ερευνών της.

Από το 1975 μέχρι το 1985 η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου πραγματοποίησε δέκα συνολικά γεωτρήσεις στην Ηλεία και σύμφωνα με πληροφορίες μόνο δύο από αυτές συνάντησαν ενθαρρυντικές συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων και αερίων. Πρόκειται για τα δύο κοιτάσματα του Κατακόλου που σήμερα προβάλλουν ως τα πλέον αξιοποιήσιμα στη χώρα.

Όμως το ενδιαφέρον δεν φαίνεται να εξαντλείται στις περιπτώσεις αυτές. Μεταξύ των περιοχών που αναμένεται να ερευνηθούν, βάσει των σοβαρών ενδείξεων που υπάρχουν, είναι το βόρειο τμήμα του νομού σε μια ακτίνα από την Κυλλήνη μέχρι το Σιμόπουλο και από τη Γαστούνη έως τη Mανολάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ