ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΣΗΕΑ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ. 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9/2010 ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: http://www.esiea.gr/gr/index.html



Περίληψη: Κρίνεται ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέα, η συν. Τατιάνα Στεφανίδου, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά (διαφήμιση), ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη του Συμβουλίου. Ποινή:Οριστική διαγραφή από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ με ψήφους 4 έναντι 1. Το μέλος που μειοψήφησε πρότεινε ποινή προσωρινής διαγραφής 2 ετών.

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 υπό την προεδρία του προέδρου του συν. Περικλή Καπετανόπουλου και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Γιώργου Κούσουλα, Ιωάννη Αποστολόπουλου, Αικατερίνης Δουλγεράκη, Χριστόδουλου Αξελού, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 04.05.10 αυτεπάγγελτης δίωξης του Συμβουλίου κατά της συν.Τατιάνας Στεφανίδου.

Το ΠΠΣ είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία την άσκηση αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης κατά της συν. Τατιάνας Στεφανίδου, καθώς μετείχε με την εικόνα της σε διαφήμιση για λογαριασμό της εταιρείας ρούχων ‘ VS’, η οποία προβάλλεται στην ιστοσελίδα της εν λόγω εταιρείας, σε περιοδικό της “ Notos Galleries” (άνοιξη-καλοκαίρι 2010), καθώς και σε άλλα έντυπα.
Σύμφωνα με την απόφαση, υπήρξε παραβίαση του Καταστατικού και του Κώδικα Δεοντολογίας, που ορίζουν ρητά ότι δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των μελών της ΕΣΗΕΑ σε διαφημίσεις.
Αυτό συνιστά παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, εδ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Η εγκαλούμενη δεν πρότεινε μάρτυρες, ούτε και απέστειλε απολογητικό υπόμνημα.
Το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη του τα στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Η κα. Τατιάνα Στεφανίδου με αίτησή της εντάχθηκε το 2002 στα μέλη της ΕΣΗΕΑ. Είναι αυτονόητο για τον κάθε συνάδελφο ότι η ιδιότητα του μέλους της Ενώσεώς μας, συνεπάγεται μεταξύ άλλων, και την υποχρέωσή του να σέβεται το Καταστατικό και τον Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Δυστυχώς, η κα. Στεφανίδου κατά σύστημα και κατ’ εξακολούθηση, επιδεικνύει συμπεριφορά απόλυτης περιφρόνησης προς την υποχρέωσή της αυτή, χωρίς την επιβαλλόμενη κοινωνική υπευθυνότητα και συνδικαλιστική αντίληψη.

Ειδικότερα: Το άρθρο 5, εδάφιο γ’ του Κώδικα Δεοντολογίας ρητά υπογραμμίζει την υποχρέωση του δημοσιογράφου «να μην επιδιώκει και μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς».
Στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι η προστασία από την εμπορευματοποίηση της επιβαλλόμενης αξιοπιστίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος-λειτουργήματος. 

Η κα. Στεφανίδου με προκλητική περιφρονητική συμπεριφορά προς την ως άνω διάταξη, κατ’ επανάληψη, διαφημίζει αντικείμενα και υπηρεσίες, θέτοντας τις οικονομικές αντιπαροχές πάνω από το καθήκον της ως μέλους της ΕΣΗΕΑ στην οποία επιδίωξε να ενταχθεί.
Το ΠΠΣ έχει επανειλημμένα ασκήσει πειθαρχική δίωξη εναντίον της και της έχει επιβάλλει πειθαρχικές ποινές.
Εκείνη, όμως, συνεχίζει ακάθεκτη την προκλητική αυτή στάση της, κατά τρόπο που, πέραν των άλλων, προσβάλει την ίδια την ΕΣΗΕΑ και τα θεσμοθετημένα όργανά της.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο «μετείχε με την εικόνα της σε διαφήμιση για λογαριασμό της εταιρείας ρούχων ‘ VS’, η οποία προβάλλεται στην ιστοσελίδα της εν λόγω εταιρείας, σε περιοδικό της “ Notos Galleries” (άνοιξη-καλοκαίρι 2010), καθώς και σε άλλα έντυπα».


Η παραβίαση της δεοντολογίας είναι προφανής και ως εκ τούτου, η εγκαλούμενη κα. Τατιάνα Στεφανίδου κρίνεται ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ως προς την ποινή, με δεδομένο ότι η εγκαλούμενη κα. Στεφανίδου κατά προκλητική εξακολούθηση, επιδεικνύει την ως άνω συμπεριφορά, και παρά τις επανειλημμένες καταδικαστικές αποφάσεις του ΠΠΣ, αρνείται να σεβαστεί το Καταστατικό και τον Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, κρίνεται αναγκαία η αποβολή της από το σώμα της ΕΣΗΕΑ και της επιβάλλεται κατά πλειοψηφία (4-1) η ποινή της οριστικής διαγραφής από τα μητρώα της Ενώσεως. Το μέλος που μειοψήφησε πρότεινε την ποινή προσωρινής διαγραφής 2 ετών.
Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 02.11.10
 
Ο πρόεδρος                                                    Η γραμματέας
Περικλής Καπετανόπουλος                                                          Μαρία  Χριστοφοράτου

1 σχόλιο:

Δημήτρης Βλαχόπουλος είπε...

H Ρούλα Κορομηλά,η Αννίτα Πάνια ανήκουν στην ΕΣΗΕΑ?Είναι δημοσιογράφοι?Νομίζω όχι.Τι διαφορά λοιπόν έχει με αυτές η Τατιάνα Στεφανίδου?Για αυτό και δεν έστειλε απολογητικό υπόμνημα.Αισθάνεται ξένο σώμα της ΕΣΗΕΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ