ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

ΕΞΙ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 
 
ΔΗΜΑΡΧΟΣ - ΝΟΜΑΡΧΗΣ - ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ... 

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=21/01/2011&id=243582
 
Στην δικαιοσύνη οδηγούνται για να δικαστούν μετά από τρία χρόνια ερευνών,  έξι συνολικά άτομα , ως βασικοί υπαίτιοι της τραγωδίας των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών με τους δεκάδες νεκρούς στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007.

Οι τότε βαρύγδουπες υπουργικές εκτιμήσεις περί «ασύμμετρων απειλών» «τρομοκρατών» και «πρακτόρων άλλης χώρας»  ως αιτία της καταστροφής , έπεσαν στο κενό καθώς όπως αποδείχθηκε από την δικαστική έρευνα , οι παραλείψεις και οι ενέργειες  συγκεκριμένων προσώπων προκάλεσαν  την τραγωδία που συγκλόνισε την χώρα.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας με το υπ. Αριθμ. 4/2011 πολυσέλιδο Βούλευμά του που εκδόθηκε στις 14.1.2011,  υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας Παναγιώτη Μεϊδάνη , παραπέμπει στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας τους :

Α) Σοφία Α. Νικολοπούλου – συνταξιούχο του ΟΓΑ(σ.σ. πρόκειται για την ηλικιωμένη που έφτιαχνε κόλλυβα την ημέρα της καταστροφής και ξέχασε το μαγειρικό σκεύος στη κουζίνα με αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς)   
Β) τον πρώην νομάρχη και νυν αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα
Γ) τον ευρισκόμενο σε αργία δήμαρχο της Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο
Δ) τον Νικόλαο Μιχαλόπουλο προϊστάμενο του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων Ε) τον Παναγιώτη Τσούρα εποχικό πυροφύλακα και  
ΣΤ) τον Φώτιο Παππά πρώην υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος .

Οι ανωτέρω κατηγορούνται για εμπρησμό  δάσους από αμέλεια, για τον εμπρησμό πραγμάτων από αμέλεια  και για  ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.

ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ
 
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν όπως αυτές περιγράφονται στο  180  (!) σελίδων Βούλευμα είναι  αναλυτικά οι εξής :

1)     Ο πρώην νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας , η Σοφία Νικολοπούλου, ο δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος και ο εποχικός πυροφύλακας Παναγιώτης Τσούρας κατηγορούνται ότι από τη συγκλίνουσα αμέλειά τους : « κάηκαν περίπου 150.000 στρέμματα δάσους και περί του 100.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων στις περιοχές :  Α) του δήμου Ζαχάρως στον οικισμό Παλαιοχωρίου και στα δημοτικά διαμερίσματα Μακίστου, Μηλέας, Αρτέμιδας , Χρυσοχωρίου, Αρήνης, Ξηροχωρίου, Σχίνων, Σμέρνας , Ταξιαρχών , Κάτω Ταξιαρχών, Νεοχωρίου, Λεπρέου , Αγίου Ηλία, Πρασιδακίου , Καλλίδονας , Ροδινών, Ανηλίου και Καϊάφα. Β) του Δήμου Φιγαλείας , δ.δ. Φασκομηλιάς και Γ) του δήμου Σκυλλούντος δ.δ Κάτω Σαμικού.
2)     Οι ανωτέρω κατηγορούνται επίσης για τις ζημιές που υπέστησαν από τις φωτιές , κατοικίες , αγροικίες, καταστήματα , επιχειρήσεις , αυτοκίνητα, ζώα, πτηνά , κυψέλες , καλλιέργειες , γεωργικός εξοπλισμός, δίκτυα ύδρευσης , στάβλοι, αποθήκες , κοινωφελή δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, περίπου 20.000 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων, περίπου 100.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων και περίπου 30.000 στρέμματα υπολειμμάτων καλλιεργειών στις ανωτέρω περιοχές ενώ δημιουργήθηκε κίνδυνος για μεγάλο αριθμό ανθρώπων και ιδιοκτησιών.
3)     Οι ανωτέρω τέσσερις κατηγορούμενοι,  κατηγορούνται ακόμα  ότι από συγκλίνουσα αμέλεια προκάλεσαν τον θάνατο σε 36 συνολικά ανθρώπους. Επίσης στον πέμπτο κατηγορούμενο Νικόλαο Μιχαλόπουλο προϊστάμενο του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων επιρρίπτονται ευθύνες για τον φρικτό θάνατο μέσα στις φλόγες των τριών δασοπυροσβεστών στην στροφή του «θανάτου» στις παρυφές της μαρτυρικής Αρτέμιδας. 
4)     Ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Φώτιος Παππάς παραπέμπεται να δικαστεί ως υπαίτιος επειδή : « α) δεν ενήργησε ταχεία αναγνώριση της περιοχής που εκδηλώθηκανκαι επεκτάθηκαν  οι πυρκαγιές , ούτε διαίρεσε αυτή σε τομείς ορίζοντας κάποιον αξιωματικό ή υπαξιωματικό ως υπεύθυνο , ούτε κατένειμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις με ορθολογικό τρόπο , ούτε μερίμνησε για την εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης , ούτε εξασφάλισε μέσω ενός κέντρου επιχειρήσεων εντός του νομού Ηλείας τον συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης που ήδη επιχειρούσαν , παρά το γεγονός ότι του επισημάνθηκε από τον αρμόδιο αξιωματικό της Π.Υ Πύργου Αναστάσιο Κοτσώνη και τους υπόλοιπους αξιωματικούς, όσο και από τον δήμαρχο Ωλένης Ιωάννη Παναγόπουλο…με αποτέλεσμα να καεί απροσδιόριστος αριθμός στρεμμάτων δασικών εκτάσεων α) στα δ.δ. Πλατάνου , Καυκανιάς , Αρχαίας Ολυμπίας, Αρχαίας Πίσας , Πεύκης, Μηλιές, Καλυβάκια, Φρύξα, Παλαιά Σκυλλουντία γεγονός που θα είχε αποφευχθεί αν ο κατηγορούμενος δεν είχε επιδείξει αμελή συμπεριφορά» 

ΚΡΟΝΙΟ ΛΟΦΟΣ

Ο κ. Παππάς κατηγορείται επίσης από αμέλεια για τον θάνατο δύο ατόμων στις άνω περιοχές,  ενώ του αποδίδεται και η ευθύνη για την ολοσχερή καταστροφή του Κρόνιου Λόφου εντός του αρχαιολογικού χώρου στην Αρχαία Ολυμπία. Από τις παραλείψεις και την αμέλειά του κατηγορείται επίσης ότι κάηκαν ολοσχερώς η υπέστησαν ζημιές : α) στα δ.δ του Δήμου Ωλένης 120 οικίες, 473 αγροικίες και αποθήκες , 510 στάβλοι , 22.350 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων και το 100% της καλλιεργήσιμης γης στο δδ της Αγίας Αννας, το 95% στο Γούμερο, το 99% στην Καρυά, το 90% στο Λάνθι, το 80% στο Λατζόϊ , το 60% στο Σώπι, 4.971 αιγοπρόβατα , 1381 αγροτικά μηχανήματα , 13 τρακτέρ και 12 αυτοκίνητα . β) στα δ.δ του Δήμου Σκιλλούντος 31 οικίες, 3 τρακτέρ, 35 αγροικίες, 123 στάβλοι – αποθήκες και αγροτικές εκτάσεις 60% στα Διάσελα , 90% στην Τρυπητή, 100% στο Γραίκα, 100% στη Πλατιάνα, 60% στη Φρίξα, 50% στη Σκυλουντία, 30% στον Γρύλο, 30% στο Πλουτοχώρι.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας αποφάσισε να διατηρηθεί η ισχύς των περιοριστικών όρων μέχρι την ημέρα της δίκης , (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) στους  Φώτιο Παππά , Παναγιώτη Τσούρα, Νικόλαο Μιχαλόπουλο και  Σοφία Νικολοπούλου.           


"ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ"


Όπως και στην αρχική πρόταση του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ηλείας έτσι και στο Βούλευμα  επισημαίνεται ότι  :  Ενώ την παραμονή (23/8/2007) της πυρκαγιάς (24/8/2007) εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Πολ.Προστασίας (Γ.Γ. κ.Φούρλας) το με ίδια ημερομηνία κατεπείγον έγγραφο, περί του ότι την επόμενη ημέρα (24/8) υπάρχει μέγας κίνδυνος και στο νομό Ηλείας να υπάρξουν μεγάλες φωτιές και ότι θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, που προβλέπεται από το σχέδιο «Ξενοκράτης», αυτοί (Νομάρχης Ηλείας, Δήμαρχος Ζαχάρως και όργανα της Πυροσβεστικής) αγνόησαν  το έγγραφο αυτό, όπως και το σχέδιο «Ξενοκράτης» και δεν προέβησαν εγκαίρως σε καμία προληπτική ενέργεια και ιδίως δεν μερίμνησαν, όπως είχαν εκ του νόμου υποχρέωση, για τη διάσωση των κινδυνευόντων κατοίκων. Επίσης δεν συγκάλεσαν αμέσως, όπως επίσης είχαν υποχρέωση από το σχέδιο «Ξενοκράτης», το ΣΝΟ (Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο) στα πλαίσια της Νομαρχίας και το ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο). Στο Βούλευμα επισημαίνεται επίσης ότι χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως, τρεις εποχικοί πυροσβέστες, ως πλήρωμα του καταστραφέντος πυροσβεστικού οχήματος, έξω από την Αρτέμιδα ενώ θα έπρεπε, οπωσδήποτε και βάσει του νόμου, να υπάρχει, ως επικεφαλής και ένας έμπειρος μόνιμος πυροσβέστης. Τονίζεται ακόμα ότι δεν  ενεργοποιήθηκαν, ή μάλλον αδράνησαν  γραφεία Πολιτικής Προστασίας, τόσο της Νομαρχίας, όσο και του Δήμου Ζαχάρως, για να εφαρμόσουν το σχέδιο «Ξενοκράτης» και για τη διάσωση των κατοίκων, που κινδύνευαν από την πυρκαγιά ενώ  δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και κανένας συντονισμός διάσωσης των ανθρώπων …

Σημειώνεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι στα απολογιστικά τους υπομνήματα αναφέρουν κατηγορηματικά ότι ουδεμία ευθύνη φέρουν για την καταστροφή και των θάνατο δεκάδων ανθρώπων .-

nodaros@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ