ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ !



ΠΩΣ ΗΤΑΝ...

ΠΩΣ ΤΟ...ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ !
ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥΣ Ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ !  


Αίσθηση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η ισοπέδωση του παραθαλάσσιου «σπιτιού του Καρκαβίτσα» στην παραλία των Λεχαινών. Για το θέμα αυτό εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση η «Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον», η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα και η «            Μορφωτική Ενωση Λεχαινών ο Ανδρέας Καρκαβίτσας».


ΤΟ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ  ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ

Το μόνο σπιτάκι που θα έπρεπε να διατηρηθεί στην παραλία του Αγίου Παντελεήμονα Λεχαινών «το σπίτι του Καρκαβίτσα» , ισοπεδώθηκε  προχθές από τον Σύλλογο των (αυθαίρετων) Οικιστών με τη δικαιολογία ότι ήταν ερειπωμένο και εστία μόλυνσης!!
Αραγε από πού αντλεί αυτή την εξουσία ο Σύλλογος των (αυθαίρετων ) Οικιστών; Ποιος νόμος του δίνει το δικαίωμα να κατεδαφίζει κτίσματα σε δημόσια παραλιακή έκταση, τα εκατοντάδες κτίσματα της οποίας έχουν από το 1997 χαρακτηρισθεί αυθαίρετα και παράνομα; Εδώ ας απαντήσουν οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές.
Εγείρεται όμως και ένα άλλο όμως θέμα μείζονος πολιτιστικής και κοινωνικής σημασίας. Με ποιο ηθικό δικαίωμα οι όποιοι (αυθαίρετοι εν προκειμένω οικιστές) μπορούν να αλλοιώνουν την ιστορική  φυσιογνωμία ενός τόπου και στην περίπτωσή μας την παραλία του Αη Θανάση- Αγίου Παντελεήμονος με την κατεδάφιση ενός έστω και ερειπωμένου σπιτιού που συνδέεται με το όνομα- έμβλημα των Λεχαινών ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ; Αντί να φροντίσει να διασωθεί, το εξαφάνισε. Με ποιο δικαίωμα; Εδώ ας απαντήσει η τοπική κοινωνία!

Για όσους δεν ξέρουν ή και για όσους θέλουν να ξεχνούν ,το παραλιακό  αυτό σπίτι, το πνιγμένο στις πικροδάφνες, της οικογένειας του μεγάλου μας συγγραφέα Ανδρέα Καρκαβίτσα , το έχτισε προ αμνημονεύτων χρόνων ο επίσης γνωστός συγγραφέας και αδελφός του Ανδρέα, Κώστας Καρκαβίτσας, (ευεργέτης του Δήμου Λεχαινών- ο δρόμος προς την παραλία φέρει το όνομά του), ο οποίος μέσα από το μοναδικό του βιβλίο «Ο Διαολής και άλλα διηγήματα» διασώζει στους αιώνες όσα  ευκαιριακοί οικιστές προσπαθούν να ισοπεδώσουν με περισσή ευκολία…
Διασώζει την ιστορία, τον πολιτισμό και την αισθητική αυτού του τόπου!

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΕΠΟΠ)
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΡΑΓΜΑ

Λεχαινά, 14 Ιουλίου 2011

6 σχόλια:

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΩΓΩ είπε...

ΚΥΡΙΕ ΝΟΔΑΡΟ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΟΙΩΘΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ.
ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ.(ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΠΙΟ "ΕΞΩΤΙΚΕΣ "ΠΑΡΑΛΙΕΣ.)ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΙ ΟΙΚΙΣΤΕΣ ΤΙ ΝΑ ΠΩ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΙ ΟΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΛΕΧΑΙΝΑ.ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΠΡΙΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΣΑΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΝΑ ΤΟ "ΨΑΝΑΤΕ"ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ.
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΩΓΩ

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΩΡΩ ΠΩς Η Κα ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕ,ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΣΟΝ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΟΠΟΥ ΕΒΡΙΣΚΕΤΩ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΚΕΡΑΙΟ.
ΕΙΔΙΚΑ ΕΣΕΙΣ Κε ΝΟΔΑΡΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΛΕΧΑΙΝΩΝ Κ ΣΥΧΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΑΣ (ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΣΥΧΝΑ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ) ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΑΤΕ ΜΟΝΟΣ ΣΑΣ.
ΜΗΝ ΒΑΣΙΖΕΣΤΕ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ" ΚΑΤΑΝΤΑΕΙ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ..ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ Δ.Ε.Η. ΕΦΟΡΙΑ Κ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ,ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ Κ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Κ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ,ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ,ΔΕΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ Κ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΟ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.
ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ""ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ"" ΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΑΞΙΝΕΣ,ΦΤΥΑΡΙΑ Κ ΨΑΛΙΔΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ""ΣΩΣΤΟ"" ΤΡΟΠΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ !!!!

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Eleni Mavromantila
Θα ήθελα να απαντήσω στο σχόλιο της Γωγώς Γεωργίου στο blog σου τα εξής, από εδώ: Μερικοι από αυτούς "που κάνουν τους ειδήμονες" και που ανήκαν σε πολυμελή οικογένεια, είχαν φτιάξει καλύβα σε κεντρικότατο μάλιστα σημείο της παραλίας, το διάστημα 1955-1962 περίπου (τότε που άρχισε να πυκνώνει ο αυθαίρετος οικισμός), γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε διακοπές σε "εξωτικές παραλίες" ή σε κάποιου άλλου είδους θέρετρα, παραθαλάσσια ή βουνίσια (δυνατότητα που μερικοί Λεχαινίτες είχαν τότε). Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, δεν σκέφτηκαν, οι ανίδεοι, να "δώσουν πράγματα" στα Λεχαινά μετατρέποντας την προσωρινή, εποχική καλύβα τους σε αυθαίρετη "βιλίτσα". Τη σήκωσαν απλά κι έφυγαν, αφήνοντας το "οικόπεδο" 'οπως το βρήκαν, δηλαδή αμμουδιά, για να τη χρησιμοποιήσουν με τον ίδιο τρόπο και άλλοι, αφού η παραλία ανήκει σε όλους... Αφού οι "οικιστές" είχαν, όπως λένε, σοβαρούς λόγους να αφανίσουν το, ερειπωμένο όντως, πλην ιστορικό κτίσμα -το μόνο που δεν έπρεπε να κατεδαφιστεί- γιατί δεν συμβουλεύτηκαν τους κληρονόμους, το Δήμο ή τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους πριν προβούν σε αυτό το βανδαλισμό πάνω στο τοπίο και στην τοπική ιστορία; Στο όνομα του "εξωραϊσμού" γίνονται καθημερινά πλέον τέτοιου είδους εγκλήματα στον τόπο μας, όπως π.χ. έγινε με την εξαφάνιση αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών από το προαύλιο του αη-Θανάση στην ίδια αυτή περιοχή των Λεχαινών, με το εικονοστάσι στο δρόμο του Κάστρου, την κατεδάφιση του παλιού ναού του αγίου Γεωργίου στο Νεοχώρι κ. ά, κ.ά ...!!

Ανώνυμος είπε...

Eleni Mavromantila Θέλω επίσης να ενημερώσω ότι αυτοί "που κάνουν τους ειδήμονες" δεν πρόλαβαν δυστυχώς να αποτρέψουν την κατεδάφιση του σπιτιού του Ντίνου Καρκαβίτσα στην παραλία των Λεχαινών ωστόσο κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να αναδείξουν το διάσπαρτο και εν πολλοίς άγνωστο λογοτεχνικό έργο του Ντίνου Καρκαβίτσα σε μια αξιόλογη έκδοση: Ντίνου Καρκαβίτσα, "Ο Διαολής και άλλα διηγήματα", έκδοση "εκ παραδρομής", Λεχαινά 2004.

Ανώνυμος είπε...

to spiti toy karkavitsa... oi oikistes...h proedros kai emeis oi alloi..

o antidimarxos den hksere gia thn istorikh shmasia toy spitioy..einai apo thn myrsini alla pote den eixe akoysei oti ekei kati htan???? h proedros apo to tragano oyte kai ayth eixe akoysei kati?? merikoi kala voleytikate kyria proedros..tzampa diakopes sthn paralia lexainon, isos poios kserei to oikopedo poy htan to spiti toy karkabitsa na einai filetaki tora kai na to doyme apo nea sezon na fytrosei kanena spiti... h kyria gogo leei oti dinoyn sta lexaina oi oikistes... dinoyn kai dinoyn polla.. oloi aytoi oi andrabidaioi oi traganaioi oi patrinoi oi tripolitsote oi athhnaioi..lexainites den yparxoyn.. momo ligoi kai aytoi epeidh den poylisan...posoys thymase gogo kia esy maria kai esy eleni apo ta palia?? kai tora poy erxeste ta kalokairia eiste trygirismenoi apo agnostoys...makh kai esy posoys ksereis? oloi aytoi loipon oi ektos gkremisan to spiti, me 100 eyro reyma kai 200 eforia exoyn merikoi spiti gia diakopes olo ton xrono...na o syllogow poy anagkastike na gkremisei to istoriko mnhmeio, ponaei podi kopsei podi!! GIATI RE SYLLOGE DEN EFTIAGNES TO TOIXO TOY SPITIOY? TA KERAMIDIA TOY? GIATI DEN EKOBES TA XORTARIA?? den peirazei, konta einai h mera poy den tha yparxei tipota ekei, kai h idia h mpoyltoza tha riksei kai ta dikas sas spitia...sygnomh poy kryvome piso apo thn anonimia moy alla isos eimai o xeirisths tis mpoyltozas poy tha riksei ta spitia...

Ανώνυμος είπε...

ελα μακη, το θεμα ειναι οτι εχεις στο αρχειο σου πως ηταν το οικοπεδο με το σπιτι του καρκαβιτσα και πως ηταν το οικοπεδο χωρις το σπιτι του καρκαβιτσα....λοιπον για βγαλε μια ακομα φωτο πως εινια τωρα... με ενα υπεροχο τροχοσπιτο εκει!!! αλλα αλλου ειναι το μεγα θεμα...η προεδροσ απο το τραγανο, ο τροχοσπιτακιας απο το τραγανο...(η γυναικα του ειναι απο τα λεχαινα) τι μυριζει??? τροχοσπιτο μπορουμε να βαλουμε παντου αρκει να εχει αδεια και να το παιρνουμε απο το ιδιο σημειο...να βαλουμε αλλα οχι με την κοτσαδουρα προσ την θαλασσα για να μην το παρουμε ποτε...υπογειες δουλειες κατω απο τα ποδια μας!!! μας θελουν μαλακες???? αααα για κοιτα και ποιοσ πλερωσε για τα μπαζα...και που κοπηκε η αποδειξη, οχι στον δημο φυσικα...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ