ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ ΚΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ


ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ?


Το βράδυ του εορτασμού του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου οι "γνωστοί- άγνωστοι" κάτοικοι της Αλόννησου που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, προκάλεσαν σοβαρές εξωτερικές ζημιές στα ιδιωτικά αυτοκίνητα δύο μελών του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.), ρίχνοντας ισχυρό διαβρωτικό υγρό.

Το σοβαρό αυτό περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων που έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2007 από μια μικρή ομάδα κατοίκων της Αλοννήσου, με προσπάθεια κατάληψης των γραφείων του Φορέα, εξύβριση και ξυλοδαρμό δύο μελών του προσωπικού του Φορέα, διαδηλώσεων, ανάρτηση εξυβριστικών πανό, δολιοφθορών σε περιουσιακά στοιχεία του Φορέα, απειλητικών τηλεφωνημάτων κ.λπ.

Δυστυχώς, όπως φαίνεται η αναίτια, αρνητική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για το Φορέα Διαχείρισης και το προσωπικό του με πράξεις βίας, ξυλοδαρμών, υβριστικών επιθέσεων κατά του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης και του προσωπικού του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. και καταστροφής περιουσιακών στοιχείων του Φορέα, όλο και περισσότερο οξύνεται..

Παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί μηνύσεις για τα γεγονότα αυτά και έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση, οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές δυστυχώς φαίνονται ανήμπορες να χειριστούν αποτελεσματικά την απαράδεκτη και επικίνδυνη αυτή κατάσταση. Η προκλητικότητα, ασυδοσία και παράνομη συμπεριφορά λίγων γνωστών αγνώστων ατόμων στην Αλόννησο εντείνεται και όπως φαίνεται δεν μπορεί να προληφθεί, αποτραπεί ή να κατασταλεί από τις αστυνομικές αρχές του νησιού που δείχνουν να μην έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση στην Αλόννησο που θυμίζει «Ζωνιανά».

Ο Δήμος Αλοννήσου και οι τοπικοί οργανωμένοι φορείς του νησιού, αναγνωρίζουν τις ωφέλειες και τις ευεργετικές επιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Αλοννήσου, που προέρχονται από την ίδρυση και την αποτελεσματική πλέον λειτουργία του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. Στηρίζουν δε και συνεργάζονται με το Φορέα Διαχείρισης για την επίτευξη άμεσων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων, με γνώμονα τη βιώσιμη αειφορική οικονομική ανάπτυξη της Αλοννήσου, καθώς και την αποτελεσματική λειτουργία και διαχείριση του θαλάσσιου πάρκου.

Δυστυχώς, όμως, τα μέλη αυτής της μικρής ομάδας κατοίκων της Αλοννήσου λόγω πράξεων εκφοβισμού και απειλών προς τους συντοπίτες τους, φαίνεται πως δεν είναι δυνατόν να απομονωθούν ή να αποτραπεί η παραβατική τους συμπεριφορά από τους νομιμόφρονες και ορθά σκεπτόμενους πολίτες της Αλοννήσου. Είναι φανερό πως ο Φορέας Διαχείρισης, η πλειοψηφία των κατοίκων της Αλοννήσου και οι τοπικοί φορείς αντιμετωπίζουν μια σοβαρή και επικίνδυνα κλιμακούμενη κατάσταση κατάλυσης της έννομης τάξης στην Αλόννησο.

Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα της πολιτείας να επιληφθεί άμεσα του σοβαρού αυτού θέματος, έτσι ώστε να δοθεί ουσιαστική και αποτελεσματική λύση στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, να δοθεί η δυνατότητα στο Φορέα Διαχείρισης να επιτελέσει απρόσκοπτα το σημαντικό έργο του και να δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα ασφαλούς εργασίας και διαβίωσης των εργαζόμενων του Φορέα.


Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.
Χρήστος Νεοφύτου
Καθηγητής

3 σχόλια:

kavouraki είπε...

Εγώ θα ήθελα να μάθω και τι συμφέροντα συγκρούονται. Ποιον ενοχλεί η παρουσία της ΜΚΟ στην Αλόννησο;

ΜΑΚΗΣ ΝΟΔΑΡΟΣ είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ...ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.
ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΦΙΛΕΤΩΝ ΓΗΣ, ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ, ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΚΛΠ.

GUEVARA είπε...

Αγαπητοί μου φίλοι,

Επισκεφθείτε τις σελίδες

http://www.alonissos-park.gr/more/m1_deltia_typou.htm

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=124122#

Πριν από καιρό στην προσπάθεια να αναλύσω τη στάση μιας μικρής ευτυχώς ομάδας συμπατριωτών μας αποφύγαμε στη δημοσιοποίηση του του δελτίου που ακολουθεί μήπως και γίνουμε αιτία να ζημιωθεί η φήμη του νησιού μας.
Δυστυχώς όμως όπως έχει αποδειχθεί η ανοχή της κοινωνίας και της συντεταγμένης πολιτείας σε έκνομες συμπεριφορές οδηγούν σε ανεξέλεκτες καταστάσεις. Ο προβληματισμός αυτός προήλθε από φαινόμενα του τύπου των ΖΩΝΙΑΝΩΝ.

'Ηδη το νησί μας εξαιτίας μιας ολιγιμελούς ομάδας που καταγγέλεται ως "ΓΝΩΣΤΟΙ - ΑΓΝΩΣΤΟΙ" εκτίθεται τον τελευταίο καιρό και κανείς μας δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις εξελίξεις αν δεν ληφθούν μέτρα από τις αρχές.

Στη συνέχεια παραθέτω απόσπασμα από το δελτίο που δεν δημοσιοποιήσαμε τότε.

"Οι επιπτώσεις από την μη φύλαξη του Θαλάσσιου πάρκου έχουν καταστεί πλέον ορατές.

Ποιά είναι όμως τα συμφέροντα που εκφράζουν οι απειλητικές κραυγές εναντίον κάθε μέτρου προστασίας που αφορούν εφαρμογή θεσμοθετημένων διατάξεων. Με τι θρασύτητα επιμένουν αυτά τα μικροσυμφέροντα να μην αντιλαμβάνονται τη διαχρονική καταστροφή που θα συνεχίσει να προκαλεί η παράδοση της μοναδικής παγκόσμιας, εθνικής και τοπικής κληρονομιάς στις διαθέσεις όλων αυτών που επιθυμούν δραστηριότητες πέρα από τα όρια των διατάξεων του νόμου στην αλιεία, στην κατάδυση στην αρχαιολογική έρευνα, στη θήρα, κλπ.

Το πάρκο και η προστασία του είναι η μοναδική ελπίδα για τον τόπο μας. Χρέος όλων μας είναι να συμμετάσχουμε στις διαδικασίες για την λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη διαχείριση και την προστασία του. Η στείρα αντιπαράθεση και η καθολική άρνηση θα μας οδηγήσουν στην απομόνωση. Χρέος μας είναι να αξιώσουμε να ενταθούν οι έλεγχοι των παρανόμων δραστηριοτήτων στην περιοχή καθώς και η αξιοποίηση του πάρκου για την προσέλκυση υψηλού επιπέδου επισκεπτών παρά ολιγάριθμων ευτυχώς διερχομένων, που αρέσκονταν στις όποιες μη νόμιμες δραστηριότητες.

Είναι καιρός να ευαισθητοποιηθούμε και να ενδιαφερθούμε για την διάσωση όσων έχουν απομείνει από την εθνική μας κληρονομιά που επί χιλιετίες λεηλατήθηκε ως "λημέρι των πειρατων" με όλες τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις που αυτο έχει επιφέρει.

Κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει σήμερα την έκταση των επιπτώσεων που επιφέρουν οι παράνομες δραστηριότητες. Ο μέχρι σήμερα απολόγισμός αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τα οφέλη του τόπου από την ίδρυση του πάρκου.

Ο κίνδυνος να μη συνεχιστούν οι δράσεις προστασίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.), έχει πλέον ξεπερασθεί. Οι δράσεις που αφορούν στην Έρευνα, στη Φύλαξη και στην Περίθαλψη, επραγματοποιούντο συνεχώς από το 1990 σε συνεργασία με την Πολιτεία. Δυστυχώς, μέχρι πρότινος, δεν υπήρχε καμία δέσμευση για τη συνέχιση της συνεργασίας από το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρόλο που η λειτουργία των δράσεων στο Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. όχι μόνο αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας βάσει της Κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά και διασφαλίζει στην πράξη, το μοναδικό θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα της περιοχής. Έτσι, αφού προχώρησε τελικά η θεσμοθέτηση του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ., οι δράσεις προστασίας που μέχρι τώρα συνεχίζαν να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τη MΟm, θα συνεχίζονται από τον Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της λειτουργίας των δράσεων, στο μεγαλύτερο εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου, στο Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ., έχουν συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προστασία του αλλά και στην αναγνώριση της αξίας του σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Το ενδεχόμενο να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την προστασία του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. και ντροπή για την Αλόννησο και την Ελλάδα.

Μήπως οι άνθρωποι της MΟm (ασφαλώς οχι οι υποστηρικτές και εθελοντές) που το 1992, χαιρέτησαν το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ και από τότε, προσπάθησαν με συνέπεια να γίνουν "Σύμμαχοι στην Επιβίωση" του υπ΄αριθμόν 1 απειλούμενου θαλάσσιου θηλαστικού της Ευρώπης, στις μέρες μας, οι ίδιοι άνθρωποι -με τη συμμετοχή και πολλών άλλων - ενώ εξακολουθούν να μοιράζονται εκτός από την ίδια "αγωνία" φυσικά τις χρηματοδοτήσεις και τις χορηγίες (συμμετέχουν παρά τη θέλησή τους και ίσως ακόμα εν αγνοία τους ) στην υποκίονηση των αντιδράσεων?

Από την πλευρά μας, συμμεριζόμαστε απολύτως τη θέση της MOm και ευχόμαστε να βρεθεί φόρμουλα να συνεχίσει τις δράσεις της. Είναι υποχρέωσή της όμως να δηλώσει τη στήριξη και τη συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης."

GUEVARA

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ