ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

ΑΘΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΟΥΠΡΑΣΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ

ΛΑΣΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΠΡΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΑ ΦΡΑΟΥΛΟΧΩΡΑΦΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΑΚΟΥ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ : ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ : http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=851322
Αντί έγνοιας για τους μετανάστες, παραλήρημα λάσπης
Παραλήρημα λάσπης κατά της «Ε», των δημοσιογράφων της και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επιστολή του αντιδημάρχου Βουπρασίας Γιώργου Μπαμπουσκάκη, με αφορμή ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε στο «Εψιλον» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» και στο καθημερινό φύλλο, για τη στυγνή εκμετάλλευση χιλιάδων αλλοδαπών εργατών στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας Ηλείας.
Ο Γ. Μπαμπουσκάκης κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «ασύστολα ψεύδη και οργανωμένο σύστημα παραγωγής λάσπης» σχετικά με τους φραουλοπαραγωγούς της Νέας Μανωλάδας. Ισχυρίζεται ότι πρόκειται για «δημοσιογραφικές πένες που επιστρατεύτηκαν» από την πλευρά μεγαλοκαρχαριών κερδοσκόπων εμπόρων, οι οποίοι δεν είδαν με καλό μάτι παραγωγούς που αυτοοργανώθηκαν στις αγορές του εξωτερικού. Επίθεση εξαπέλυσε και κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτη Κουβέλη, επειδή κατέθεσε προχθές ερώτηση στη Βουλή: «Στο θέμα κάνουν παρέμβαση και ανεμορρίμματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που με μια σειρά ανακριβειών προσπαθούν ν' αποκομίσουν πολιτικά οφέλη αποκλειστικά στη δημιουργία εντυπώσεων, για να δυσφημιστεί το προϊόν και γενικότερα όλη η περιοχή». Την ίδια ώρα ο Γιώργος Καραπάνος, νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος της Ν.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ, επιβεβαιώνει ότι «οι εργάτες εκεί δουλεύουν σε καθεστώς δουλείας» και κάνει λόγο για «εικόνες ντροπής και αθλιότητας».Τον Ιούνιο του 2006 ο τότε διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών Νικόλαος Χανιάς, έπειτα από πυρκαγιά στους καταυλισμούς ζητούσε με επιστολή του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας να παρέμβει, κάνοντας λόγο για «ανθρώπινη χωματερή, τριτοκοσμικές εικόνες ντροπής και σύγχρονους Αθλιους...».Χθες η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας σε έλεγχο που έκανε μόνο σε 5 από τα συσκευαστήρια φράουλας της περιοχής οδήγησε στο Αυτόφωρο δύο ιδιοκτήτες συσκευαστηρίων με την κατηγορία της παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών εργατών, ενώ σ' έναν υπέβαλε μήνυση για ανασφάλιστο προσωπικό.
Μ. ΝΟΔΑΡΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/04/2008
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΑΘΛΙΟΥΣ" ΤΗΣ ΒΟΥΠΡΑΣΙΑΣ


ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΠΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ (ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...)



Απάντηση Αντιδημάρχου Βουπρασίας
για δημοσιεύματα

Με αφορμή δημοσιεύματα για το θέμα της παραγωγής φράουλας στην περιοχή της Νέας Μανολάδας, ο αντιδήμαρχος Βουπρασίας κ. Γιώργος Μπαμπουσκάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ασύστολα ψεύδη και οργανωμένο σύστημα παραγωγής λάσπης στήθηκε γύρω από παραγωγή φράουλας της Νέας Μανολάδας.
Από τα τελευταία δημοσιεύματα είναι προφανές ότι οι μεγαλοκαρχαρίες έμποροι που χρόνια ολόκληρα λυμαίνονται και κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών φράουλας, δεν είδαν με καλό μάτι την οργάνωση των παραγωγών που κατάφεραν να ανοίξουν τις αγορές και να πλασάρουν μόνοι τους το προϊόν τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκε η δημοσιογραφική πένα που με επικολυρικά φληναφήματα αντί να τονίσει το πρόβλημα που υπάρχει και σαφώς είναι το στεγαστικό, ανακάλυψε «πρωτοφανή εκμετάλλευση εργατών και συνθήκες σύγχρονης δουλείας» και επεκτάθηκε ακόμη σε «τσιφλικάδες» μαφιόζους, σωματέμπορους, παράνομους μετανάστες».
Στο θέμα δε κάνουν παρέμβαση τα ανεμορίματα του της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που με μια σειρά ανακριβειών προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη αποκλειστικά στην δημιουργία εντυπώσεων για να δυσφημιστεί το προϊόν και γενικότερα όλη η περιοχή. Ολοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει το Κ.Υ. Βάρδας και ότι αυτή η μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης απέχει δύο χιλιόμετρα από τη Νέα Μανολάδα και εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους, μόνιμους και μη, χωρίς να εξαιρεί τους αλλοδαπούς. Αρα η έκφραση «πονάει κεφάλι Ντεπόν, πονάει στομάχι Ντεπόν, κάηκαν στην κατσαρόλα Ντεπόν» προσβάλλει την νοημοσύνη μας.
Διατείνονται ότι οι μετανάστες ζουν σε συνθήκες κράτησης και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολείο. Μια επίσκεψη στα σχολεία της Νέας Μανολάδας θα τους πείσει για το αντίθετο.
Πάρα πολλοί οικονομικοί παράγοντες που εργάζονται ως εργάτες γης έχουν βρει στέγη στη Νέα Μανολάδα, την Βάρδα, το Λάππα και τις γύρω περιοχές. Τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο και διακρίνονται. Πάνω από πενήντα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο της Νέας Μανολάδας. Δείγματα ρατσισμού δεν υπάρχουν και οι αλλοδαποί ενσωματώνονται ομαλά στον κοινωνικό ιστό.
Δώσαμε μάχη για να μείνει ανοικτή η κυριακάτικη αγορά ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνά προϊόντα την Κυριακή, την ημέρα ξεκούρασης, οι αλλοδαποί.
Τις προάλλες ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Νέας Μανολάδας διέθεσε την αίθουσα του κοινοτικού γραφείου για πρόβες των πολιτιστικών εκδηλώσεων των Αλβανών που διαμένουν στην περιοχή, υπάρχουν κουμπαριές μεταξύ των κατοίκων και των αλλοδαπών, γίνονται γάμοι, έχουν κτιστεί φιλίες, υπάρχουν μαγαζιά από αλλοδαπούς όπου πηγαίνουν και ψωνίζουν και οι Ελληνες.
Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βουπρασίας διατέθηκε για τις εκλογικές ανάγκες του Σωματείου Αλβανών του Νομού Ηλείας. Οσον αφορά για την παραγωγή των διοξινών και καταστροφής του υδροφόρου ορίζοντα από τα χημικά που αναφέρει το δημοσίευμα, θέλω να τονίσω ότι η παραγωγή φράουλας βρίσκεται υπό το καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης και το νάιλον ανακυκλώνεται επίσης. Το ίδιο ισχύει για τα φυτοφάρμακα τα οποία είναι ελεγχόμενα, υπάρχει επίσημη πιστοποίηση (iso κ.λ.π.).
Η προσπάθεια ορισμένων να βλάψουν την φράουλα μέσα από διάφορες κορόνες είναι προφανής. Στη Νέα Μανολάδα δεν υπάρχουν «αόρατοι δείκτες οικονομίας» και παραοικονομικά μεγέθη, δηλώνονται τα στρέμματα της καλλιέργειας, κόβονται τιμολόγια (διότι υπάρχει το κίνητρο της επιστροφής του ΦΠΑ). Επίσης σε άλλη αναφορά επιχειρούν να μεταθέσουν τις ευθύνες στο Δήμο Βουπρασίας όπου αυτολεξεί αναφέρεται (τι να πεις όταν ο Δήμος αντί να κτίσει σπίτια για τους μετανάστες παραχωρεί έκταση για να κτίσει γήπεδο γκολφ). Ότι δεν υπάρχει οριστικό πρόγραμμα για να καλυφθούν οι τρεις χιλιάδες αλλοδαποί που εργάζονται για τέσσερις μήνες στην περιοχή είναι αληθές.
Όμως ο Δήμος Βουπρασίας δεν μπορεί να κτίσει σπίτια όπως και κανένας άλλος Δήμος στην χώρα, όπου υπάρχουν μεγάλες εποχιακές περιοχές προϊόντων (Σκύδρα – ροδάκινα, Σκάλα Λακωνίας, πορτοκάλια κ.λ.π.) και να μπορεί να λύσει το πρόβλημα των στεγαστικών αναγκών των οικονομικών μεταναστών. Όμως έγιναν ενέργειες, ενθαρρύνθηκαν πάρα πολλοί συμπολίτες για να φτιάξουν σταθερές εγκαταστάσεις και έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδεις και υπάρχουν ήδη υποδομές για ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Δεν μπορεί όμως να πάψει να παρέχει στους οικονομικούς μετανάστες το νερό ακόμα και αν πρόκειται για αυθαίρετη κατασκευή. Ολοι οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στο νερό για να εξυπηρετούν τις ατομικές τους ανάγκες και να είναι καθαροί μετά την εργασία τους.
Επίσης από το δημοσίευμα δημιουργείται η εντύπωση πως η Νέα Μανολάδα είναι περιοχή της Σικελίας!!! Παρότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 4.000 κάτοικοι η παραβατικότητα είναι μηδαμινή και η Αστυνομία στην περιοχή κάνει πραγματικά καλά την δουλειά της χωρίς διακρισιακές κατανομές. Δεν δέχεται παρεμβάσεις και ουδείς εμποδίζει το έργο της, μάλιστα 15 ημέρες πριν το δημοσίευμα είχε κάνει εκτεταμένους ελέγχους στην περιοχή.
Επειδή υπήρξα και εγώ καλλιεργητής φράουλας ουδέποτε διαπίστωσα να υπάρχει το φαινόμενο της «ενοικίασης» των εργατών καίτοι ήμουν μέσος καλλιεργητής των 30 στρεμμάτων. Μπορώ με σιγουριά να πω ότι αυτή η καταγγελία έχει συγκεκριμένη σκοπιμότητα ώστε να παρουσιαστούν οι μεγάλοι παραγωγοί ως «σωματέμποροι» τη στιγμή που είναι γνωστό ότι αυτή την εποχή έχουν μεγάλες ανάγκες σε εργατικό προσωπικό που οριακά επαρκεί για την συγκομιδή. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο αυτήν την εποχή από τα ίδια κέντρα από τους ίδιους ανθρώπους πάνω στην παραγωγή επιχειρείται δυσφήμιση του προϊόντος της φράουλας. Όμως πρέπει παρά τις όποιες σκοπιμότητες να τηρείται το μέτρο, να υπάρχει μια δεοντολογία, δεν μπορούμε έτσι αυθαίρετα να σπιλώνουμε υπολήψεις ανθρώπων και οικογενειών.
Ο αγώνας που κάνουν οι φραουλοκαλλιεργητές είναι τεράστιος, συνεχής και σεβαστός. Για να φτάσουν στο οικονομικό θαύμα δουλεύουν συνεχώς και επίμονα τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Είναι αξιέπαινοι που βρήκαν το δρόμο τους παρά τα εμπόδια που συνάντησαν και προσωπικά δηλώνω αρωγός στην προσπάθεια για την ανάπτυξη όλης της περιοχής. Το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες και να δημιουργήσουν στεγαστικό πρόγραμμα για τους εισαγόμενους οικονομικούς μετανάστες και να μην ρίχνουν τα βάρη στη φράουλα για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες. Ούτε να παίρνουν μόνο διοικητικά μέτρα όταν αδυνατούν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ο Αντιδήμαρχος Βουπρασίας

Μπαμπουσκάκης Γιώργος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

μηπως μπορει να μας πει η εισαγγελια τι ενεργειες εκανε μετα το εγγραφο του Νικου Χανια για τις αθλιες συνθηκες και την εκμεταλευση των οικονομικων μεταναστων

Ανώνυμος είπε...

Το θεμα της εκμεταλευσης αυτων των αμθρωπων που ανεδειξε ο ΧΑΝΙΑΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ Η ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ