ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΡΑΟΥΛΑΔΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ


ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ...





Πληρώνουν αντί να πληρώνονται!
Του Μ. ΝΟΔΑΡΟΥ
Η άθλια εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών γης από τους παραγωγούς φράουλας στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας έχει να κάνει και με την περιβόητη δήλωση εργοδότη για τα ημερομίσθια που πρέπει να παρουσιάσουν οι αλλοδαποί προκειμένου να νομιμοποιηθούν.
Πρόκειται για ένα απλό χαρτί το οποίο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, πλήρωναν με πολλές εκατοντάδες ευρώ για να το αποκτήσουν. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την πρόσφατη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στον δήμο της Βουπρασίας, στον οποίο εντοπίστηκε και εξαρθρώθηκε κύκλωμα υπαλλήλων που εκμεταλλευόταν την αγωνία νομιμοποίησης των αλλοδαπών εργατών δρώντας με την ανοχή την εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με το Πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. (βρίσκεται στη διάθεση της «Ε») που έχει σταλεί στον εισαγγελέα μαζί με τη σχετική δικογραφία, το κύκλωμα εκμετάλλευσης των δημοτικών υπαλλήλων είχε πολλά μυστηριώδη κοινά στοιχεία και επαφές με τους φραουλοπαραγωγούς της Νέας Μανωλάδας και με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φρούτων και Λαχανικών Βάρδας «Η Υρμίνη». Οπως αναφέρεται επί λέξει στο πόρισμα, μεταξύ των κατασχεθέντων στον Δήμο Βουπρασίας βρέθηκαν: «Πολλές υπεύθυνες δηλώσεις εργοδοτών προς τον ΟΓΑ κενές περιεχομένου, υπογεγραμμένες όμως με διάφορους τύπους υπογραφών, όπως επίσης και πολλές τέτοιες δηλώσεις υπογεγραμμένες από εργοδότη που δεν αναφέρεται το όνομά του, οι οποίες φέρουν όμως βεβαίωση του γνησίου υπογραφής του άγνωστου εργοδότη από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων και Λαχανικών Βάρδας "Η Υρμίνη". Από τον πρώτο έλεγχο των ως άνω κατασχεθεισών υπευθύνων δηλώσεων εργοδότη, προέκυψε ότι αυτές αφορούν συγκεκριμένους αγρότες - εργοδότες οι οποίες φέρουν τις υπογραφές τους με κενό το υπόλοιπο περιεχόμενο, ενώ κάποιες από αυτές, παρά το ότι αφορούν τον ίδιο αγρότη, φέρουν καταφανώς διαφορετική υπογραφή (αναφέρονται τα ονόματα αγροτών και παραγωγών φράουλας)».

ΓΣΕΕ, ΣΥΡΙΖΑ: Παράνομη η συμφωνία καλλιεργητών - μεταναστών
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Παράνομη χαρακτηρίζουν τη συμφωνία καλλιεργητών και μεταναστών-εργαζομένων, στη Μανωλάδα, η ΓΣΕΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν παρέμβαση του εισαγγελέα και της πολιτικής ηγεσίας και εφαρμογή του νόμου για κατώτερο ημερομίσθιο, ασφάλιση και αξιοπρεπή διαβίωση.
«Οι 3.000 μετανάστες που δουλεύουν στην παραγωγή φράουλας κοιμούνται σε καμιά δεκαριά παραπήγματα από καλάμια και νάιλον για τη βροχή, που στήνουν μόνοι τους στα χωράφια, πληρώνοντας και ενοίκιο (!) 50-100 ευρώ γι' αυτά», είπε χθες περιγράφοντας την απαράδεκτη κατάσταση που διαπίστωσε επί τόπου ο δημοσιογράφος του «Εψιλον» Γ. Λιάκος, σε συνέντευξη Τύπου στην ΟΤΟΕ. Οι εργοδότες, κατήγγειλε, «κρατάνε από τα 23 ευρώ του μεροκάματου, τρία για τις τρώγλες, ενώ παράγουν 7.000 τόνους φράουλα, εξάγουν το 80% στις αγορές Ελβετίας, Δανίας και Ρωσίας, με τον τζίρο να φθάνει τα 5-6 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια της έρευνας απειλήθηκε η ζωή μας».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλ. Καλύβης υπενθύμισε πως το κατώτερο μεροκάματο στην Ελλάδα έχει καθοριστεί στα 30,4 ευρώ και κάλεσε τον εισαγγελέα και την πολιτεία να παρέμβουν.Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιάς τόνισε: «Η κυβέρνηση ψεύδεται και υποκρίνεται. Ο κ. Παυλόπουλος γνώριζε όταν δήλωνε στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο ότι ακολουθούμε σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική, βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ΣΥΝ καταδικάζει τις επιθέσεις σε μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Εγιναν με την ανοχή των αστυνομικών αρχών, που κλείνουν τα μάτια στις παραβιάσεις της νομοθεσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».Ο Μ. Παύλου από το Παρατηρητήριο για το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία, παρατήρησε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει ένα παράλληλο σύμπαν μη νομιμότητας. Ο οικονομικός μετανάστης όταν συλλαμβάνεται απελαύνεται αντί ν' αποκτήσει δικαιώματα ενώ συμπιέζεται και το μεροκάματο του Ελληνα».Η δικηγόρος Γ. Κούρτοβικ, του Δικτύου Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, τόνισε πως «απειλούμενοι με απέλαση οι οικονομικοί μετανάστες είναι έκθετοι σε κάθε μορφής εκμετάλλευση» και υπενθυμίζοντας ότι ο νόμος ισχύει και για εργάτες γης, ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για καταβολή του κατώτερου ημερομισθίου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/04/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ