ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

ΗΛΕΙΑ :ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ...



ΟΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ … ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...

Πανελλαδικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το ζήτημα της εκμετάλλευσης και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των χιλιάδων μεταναστών εργατών που ζουν και εργάζονται σε καθεστώς δουλείας στα απέραντα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας.

Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του περιοδικού «Εψιλον» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» που μιλούσε για «οικονομικό θαύμα χτισμένο πάνω στις σκυφτές πλάτες των αλλοδαπών εργατών γης…» άλλη μια Αθηναίκή εφημερίδα χθες ο «Ελεύθερος Τύπος» σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ , αναφέρεται στις «φράουλες της ντροπής» επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι πάνω από 2.500 σύγχρονοι δουλοπάροικοι στοιβάζονται στα θερμοκήπια της Νέας Μανωλάδας ζώντας την καθημερινή εκμετάλλευση.

Τα δύο ρεπορτάζ των Αθηναικών εφημερίδων διαψεύδουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους πρόσφατους ισχυρισμούς του αντιδημάρχου της Βουπρασίας κ. Μπαμπουσκάκη περί υπερβολών και κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας από επιχειρηματίες με στόχο να πληγούν οι φραουλοπαραγωγοί της περιοχής.
Αντίθετα αναδεικνύει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με το σύγχρονο δουλεμπόριο ανθρώπων και την στυγνή εκμετάλλευση των αλλοδαπών από μερίδα των επιχειρηματιών της περιοχής, η συμπεριφορά των οποίων παρασύρει σε άδικες κριτικές και συμπεράσματα όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Το ζήτημα πλέον έφθασε και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης ενώ χθες παρενέβη στο θέμα και η υπουργός κ. Φάνη Πετραλιά.
Οι διαστάσεις που λαμβάνει πλέον η υπόθεση αλλά και όσα αποκαλύπτονται μέσα από τα ρεπορτάζ των Αθηναικών εφημεριδων, θα πρέπει να προβληματίσουν άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση , την Νομαρχία αλλά και την Αστυνομία καθώς εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι στο όνομα του «οικονομικού θαύματος» της περιοχής , όλα αυτά τα χρόνια σιωπούσαν και σιωπούν ένοχα κλείνοντας τα μάτια τους σε ένα πρόβλημα που βρισκόταν δίπλα τους .

Το περιοδικό «Εψιλον» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» αλλά και ο «Ελεύθερος Τύπος» χθες, δύο εφημερίδες που ανήκουν σε διαμετρικά αντίθετους πολιτικούς χώρους, αποτυπώνουν στα ρεπορτάζ τους με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην Νέα Μανωλάδα ενώ αναδεικνύουν και την «ομερτά» που έχουν επιβάλλει ορισμένοι εκ των «τσιφλικάδων» της περιοχής σε όλα τα επίπεδα.
Οι δύο εφημερίδες επισημαίνουν ότι στην Νέα Μανωλάδα αναβιώνει η ιστορία του Μπάρμπα Θωμά …με τους σύγχρονους δουλέμπορους να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δεκάδες ανθρώπινες ψυχές για ένα κομμάτι ψωμί βιάζοντας …κάθε έννοια αξιοπρέπειας. Και αναρωτούνται… Θα σπάσει άραγε η δημοσιογραφική έρευνα την ομερτά? Θα ταρακουνήσει κάποιες συνειδήσεις ?

Το ρεπορτάζ των δύο εφημερίδων που έγινε από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επίσης επαγγελματίες φωτογράφους, κάνει επίσης λόγο για «τσιφλικάδες ,σωματέμπορους, και μαφιόζους» που δρουν στην περιοχή. Και πώς άραγε να είναι όλα αυτά υπερβολές όταν ο φωτογράφος της «Ελευθεροτυπίας» Γιάννης Λιάκος δέχθηκε στην διάρκεια του ρεπορτάζ πρωτόγνωρες απειλές από άγνωστα άτομα και μπλόκο σε δημόσιο επαρχιακό δρόμο?

« Μετανάστες σε συνθήκες ελεγχόμενης ελευθερίας αμείβονται με 23 ευρώ την ημέρα και καταβάλουν περίπου τα μισά για προστασία αλλά και για ενοίκιο στις τρώγλες όπου διαβιούν…» - γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος» χθες.
« Οπου κι αν πηγαίναμε μας ακολουθούσαν ο επιστάτης με το μηχανάκι κι ένα μαύρο αγροτικό πολυτελείας…Δεν άργησαν και τα περίεργα τηλεφωνήματα. «Μαζέψτες τους ρουφιάνους…» και οι πληροφορίες ότι «εδώ με δυο χιλιάρικα σε ξαπλώνουν κάτω»- γράφει το «Εψιλον» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» .

Εικόνες ντροπής για μια περιοχή που αναπτύσσεται οικονομικά από το εμπόριο της φράουλας. Εικόνες ντροπής που δημιουργούν οι μετρημένοι στα δάχτυλα τσιφλικάδες που βάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα εκθέτοντας άδικα μια ολόκληρη τοπική κοινωνία και μια αγροτική κοινότητα.
Καιρός είναι κάποιος να τους μαζέψει…και το μαχαίρι να μπεί βαθιά στο κόκαλο με την απόδοση ευθυνών σε εκείνους που υπέθαλψαν όλα αυτά τα χρόνια αυτή την εικόνα ντροπής που εξέθεσε την Ηλεία.
Οσο ψηλά κι αν βρίσκονται…

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ:

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=853092

2 σχόλια:

Λωτοφάγος είπε...

Καλώς σε βρήκα (από τον "από αλλού"). Πολύ ενδιαφέρον κείμενο. Χαίρομαι όταν ανακαλύπτω τέτοια μπλογκ. Θα σε επισκέπτομαι συχνά από εδώ και πέρα.

kemanidis είπε...

«Μια στο καρφί…», 21.04.’08
Φράουλες και … ψέμα!
Στη Μανωλάδα κατέρρευσε η όποια εναπομείνασα σοβαρότητα του νεοελληνικού κράτους. Και το κράτος και τη σοβαρότητά του υποκατέστησε, (όσο κι αν ακούγεται υπερβολή), το Π.Α.ΜΕ.
Είναι ασύλληπτο! Να διαδηλώνουν μπροστά στις κάμερες «παράνομοι», «λαθρομετανάστες» εργάτες, που δουλεύουν – ως δούλοι – από το πρωί μέχρι το βράδυ για είκοσι ευρώ, ανασφάλιστοι και το κράτος «να κάνει το γερμανό». Πού ήταν οι υπηρεσίες του Ι.Κ.Α., (που κυνηγούν καθέναν που χτίζει σπίτι για αδήλωτα μεροκάματα), πού ήταν η Επιθεώρηση Εργασίας, η κυρία Πετραλιά, που παριστάνει τον τιμητή και φιλοδοξεί να «νοικοκυρέψει» το ασφαλιστικό;
Πού ήταν όλες οι οργανώσεις «προστασίας» ή «υπεράσπισης» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Πού ήταν όλοι αυτοί οι «ευαίσθητοι» δημοσιογράφοι – υπερασπιστές των «κολασμένων της γης»; Που ήταν η εκκλησία, (της περιοχής έστω);
Το Π.Α.ΜΕ περιέσωσε την τιμή της χώρας. Την τιμή όλων μας. Εύγε!
(Με καθυστέρηση μιας μέρας, τοποθετήθηκε ο ΣΥΝ μέσω συνέντευξης τύπου).
Αλλά, η «αγροτική τάξη» της περιοχής τους έδειρε! Πού ήταν ο τοπικός εισαγγελέας, ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης;
Αλήθεια! Ας αναρωτηθούμε: Είναι δυνατόν να συνέβαιναν τέτοια γεγονότα σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος και να μην είχαμε συλλήψεις, προσαγωγές, δίκες, καταδίκες, παραιτήσεις υπουργών;
Οι φράουλες της Μανωλάδας αναδεικνύουν τη μάσκα ενός «σοβαρού», «σύγχρονου», «ευρωπαϊκού», «κράτους δικαίου», που θέλει να εμφανίζεται η Ελλάς. «Φράουλες και … ψέμα», λοιπόν. Προχθές επαίρονταν ο υπουργός εσωτερικών ότι «κατόρθωσε» να πείσει τους εταίρους μας στην Ε.Ε. ότι η χώρα μας χρειάζεται περισσότερα χρήματα για την «αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης» και γύρισε «θριαμβευτής» με κάποια εκατομμύρια ευρώ. Να τα κάνει τι, άραγε; Μα, να «καλύψει» το κόστος … κάποιων επιπλέον προσλήψεων, με πελατειακά – κομματικά κριτήρια.
Θα αναρωτηθεί, ευλόγως, κανείς; «Μα, δεν τα βλέπουν αυτά στην Ευρώπη; Γιατί συνεχίζουν να μας χρηματοδοτούν;». Ασφαλώς, και τα βλέπουν και δεν είναι «κουτόφραγκοι». Απλώς, «κάνουν στραβά μάτια» και αυτοί, επειδή ξέρουν ότι θα «μας τα πάρουν» από αλλού, πολλαπλάσια: Από τον Ο.Τ.Ε., για παράδειγμα, μέσω Βγενόπουλου και για λογαριασμό της Deutshe Telecom, ή όταν μας πουλήσουν υποβρύχια που γέρνουν…
Το γαϊτανάκι της κοροϊδίας!
Ι.Κ.
(Γιάννης Κεμανίδης, δάσκαλος. Δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη, 23.04.'08, στην εφημερίδα "ΕΡΕΥΝΑ" των Τρικάλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ