ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ΤΡΟΜΟΣ: 6,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ




Σοβαρές οι ζημιές σε παλιά κτίσματα

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Οταν υποχώρησαν η σκόνη και ο πανικός των κατοίκων της Ηλείας, άρχισε να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις η καταστροφή των οικημάτων, ιδιαίτερα στη ζώνη των Λεχαινών.

Κομμάτια και θρύψαλα έγιναν τα παλιά σπίτια στους δύο νομούςΝεοκλασικά κυρίως και παλιά πλίνθινα κτίρια, που βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές. Μικρότερες ζημιές υπέστησαν στον φέροντα οργανισμό τους τα νεότερα κτίρια ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές στα αντικείμενα εντός των οικιών, κυρίως στην Ανδραβίδα και τα Λεχαινά.Στα Λεχαινά δεκάδες κτίρια υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Στην παλιά αγορά, μια παλιά διώροφη οικία κατέρρευσε μερικώς προκαλώντας υλικές ζημιές σε δύο καταστήματα. Οι δύο ναοί της πόλης, ο Αγιος Δημήτριος και ο ναός της Θεοτόκου, υπέστησαν μεγάλες ζημιές στο εσωτερικό τους αλλά και στα καμπαναριά τους. Τρεις τουλάχιστον πολυκατοικίες παρουσίασαν ρωγμές στις κολόνες τους και κρίθηκαν ακατοίκητες από τους μηχανικούς. Σοβαρότατες είναι και οι ζημιές στα καταστήματα της πόλης όπου εκτός από τη θραύση των υαλοπινάκων, μεγάλες ποσότητες αντικειμένων έπεσαν από τα ράφια και καταστράφηκαν.


«Χτύπησε την πόλη μας αναπάντεχη συμφορά αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων», δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Λεχαινών Νίκος Κουλούρης. Δεκάδες παλιά σπίτια κατέρρευσαν και στην Αμαλιάδα, ενώ ρωγμές έπαθαν εκατοντάδες άλλα. Στην Ανδραβίδα πάνω από εκατό είναι τα σπίτια -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- που υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Δέκα από αυτά -σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Παπανδρέου- είναι ακατοίκητα. Στο Βαρθολομιό μια μικρή πολυκατοικία υπέστη μεγάλες ζημιές και λόγω της κατάρρευσης του εσωτερικού τοίχου εγκλωβίστηκαν για περισσότερες από δύο ώρες στο εσωτερικό της τέσσερα άτομα, τα οποία τελικά βγήκαν σώα από τους πυροσβέστες. Ζημιές υπέστησαν δεκάδες σπίτια, ο περιφερειακός ραδιοφωνικός σταθμός Ιόνιον ΦΜ, η εκκλησία της πόλης, ενώ από την ιδιαίτερη ένταση του σεισμού, η κεφαλή ενός αγάλματος άλλαξε φορά!


Σημαντικές υλικές ζημιές καταγράφτηκαν στον Δήμο Πηνείας. Σιμόπουλο, Κεραμιδιά, Βουλιαγμένη, Εφύρα, Οινόη, Λαγανά είναι τα δημοτικά διαμερίσματα που παρουσιάζουν τις περισσότερες ζημιές. Σοβαρές υλικές ζημιές και ρωγμές στα πέτρινα σπίτια καταγράφτηκαν και στους δήμους Κάστρου - Κυλλήνης, Γαστούνης, Ιάρδανου, Βουπρασίας και Ωλένης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/06/2008




Κάτοικοι: Γεμίσαμε φίδια λίγο πριν από το σεισμό

Τρόμο, πανικό και ερωτήματα προκάλεσε στους κατοίκους της Ηλείας το χθεσινό αναπάντεχο ξύπνημα του Εγκέλαδου σε ένα ρήγμα - «φάντασμα» που βρίσκεται μεταξύ Λεχαινών - Ανδραβίδας και το οποίο κανείς ποτέ εκ των σεισμολόγων δεν το είχε επικαλεστεί επίσημα ούτε στην πιο ακραία εκδοχή των προβλέψεών του.

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των δύο περιοχών δεν θυμούνται ποτέ -όπως έλεγαν χθες- να σείεται η γη στο συγκεκριμένο σημείο και χθες το απόγευμα δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι δίπλα από τα σπίτια τους κοιμόταν και τρεφόταν τόσα χρόνια από τη σεισμική ενέργεια ο εφιάλτης.


Μοναδική ένδειξη ότι κάτι κακό θα συνέβαινε ήταν -όπως είπαν στην «Ε»- τα έντονα και λυπητερά γαβγίσματα των σκύλων τη νύχτα πριν από το σεισμό και η ξαφνική εμφάνιση φιδιών στους αγροτικούς δρόμους, εκεί όπου από τους σεισμολόγους εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού.

58 με κατάγματα


Ο χθεσινός σεισμός έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο τους κατοίκους της Ηλείας και πολλοί ήταν εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν και έντρομοι, στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τραυματίστηκαν σοβαρά.Μέχρι αργά χθες το απόγευμα το νοσοκομείο της Αμαλιάδας έδινε επίσημα τα στοιχεία 50 περιστατικών πολιτών με κατάγματα και 8 περιστατικά το νοσοκομείο του Πύργου.Ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας δήλωσε: «Δυστυχώς, από κάποιο τραγικό παιχνίδι της μοίρας, ο νομός μας μετά τις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού δοκιμάζεται και από τους σεισμούς. Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Σε όλη σχεδόν την Ηλεία. Ζητάμε από την Πολιτεία την αποστολή άμεσης βοήθειας και την κήρυξη όλου του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δώσαμε εντολή τα σχολεία να μη λειτουργήσουν αύριο μέχρι οι μηχανικοί του ΟΣΚ να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους».

Μ.ΝΟΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/06/2008

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αφου λοιπον ειχαμε ενδειξεις γιατι δεν ενημερωθηκε ο κοσμος?Μπορει να φαινεται αστειο αυτο που λεω,αλλα στην κίνα πριν απο εναν μεγαλο σεισμο τον χρονο αυτο ,τα φιδια ειχαν την ιδια αντίδραση.Ενημερωθηκαν οι αρχές καιολοι οι κατοικοι,και σαθηκαν χιλιαδες ζωές.Ηφυση σε πολλες περιπτωσεις μας μιλαει αλλα εμεις σφυρίζουμε επιστημονικα αδιαφορα...

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ