ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Σείεται το Ιόνιο


Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΒΛΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ 6 - 6,5 ΡΙΧΤΕΡ

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 14.12.2009

Προβληματισμό στους επιστήμονες και ανησυχία στους κατοίκους έχει προκαλέσει η έντονη σεισμική διέγερση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο κεντρικό Ιόνιο. Οπως είπε στην «Ε» ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης, τις τελευταίες δέκα ημέρες οι σεισμογράφοι του Εργαστηρίου Σεισμολογίας έχουν καταγράψει πάνω από 35 σεισμικές δονήσεις με μέγεθος λίγο πάνω από τα 3 Ρίχτερ. «Η θαλάσσια περιοχή ΝΔ της Ζακύνθου βρίσκεται σε έντονη σεισμική διέγερση. Οι δεκάδες σεισμικές δονήσεις που καταγράφουμε μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πολύ πιθανόν θα έχουμε στον συγκεκριμένο χώρο τις επόμενες εβδομάδες κάποιο μεγάλο σεισμικό γεγονός. »Προσωπικά εκτιμώ ότι αυτό μπορεί να είναι από 6 έως 6,5 Ρίχτερ, καθώς η εν λόγω περιοχή έχει υψηλό σεισμικό δυναμικό και κατά το παρελθόν έχει δώσει τέτοια μεγέθη σεισμών.

«Εκτόνωση»
»

Ζητάμε να εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός προκειμένου να εκτονωθεί η σεισμική ενέργεια που έχει συσσωρευτεί στο κεντρικό Ιόνιο» ανέφερε στην «Ε» ο κ. Τσελέντης και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες που ζουν στην περιοχή, καθώς όλα τα κτίρια έχουν οικοδομηθεί με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό και οι πόλεις είναι ουσιαστικά θωρακισμένες στον Εγκέλαδο. (Σ.σ. Η σεισμική διέγερση ΝΔ της Ζακύνθου αλλά και η σεισμικότητα όλης της χώρας αποτυπώνεται σε πραγματικό χρόνο στην ιστοσελίδα: http://www.emsc-csem.org/imgs/2weeks.jpg.)
Με αφορμή την έξαρση της σεισμικότητας στον θαλάσσιο χώρο ΝΔ της Ζακύνθου το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών προγραμματίζει να δοκιμάσει άμεσα τη λειτουργία των συνολικά είκοσι φορητών σεισμογράφων του και τη μεταφορά δεδομένων σε ειδική βάση επεξεργασίας μέσω του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας. Οπως είπε στην «Ε» ο εντεταλμένος σεισμολόγος-ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Μάκης Χουλιάρας, στις ακτές της Ηλείας, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς πρόκειται να εγκατασταθούν άμεσα φορητοί σεισμογράφοι.

«Γερά κτίρια»


«Στόχος μας είναι να καταγράψουμε τα σεισμικά δεδομένα της περιοχής που βρίσκεται σε διέγερση αλλά και να διαπιστώσουμε τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Είναι μια καλή ευκαιρία. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν στην εν λόγω περιοχή θα έχουμε κάποιον μεγάλο σεισμό, αλλά εκείνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί διότι τα κτίρια της περιοχής είναι πολύ καλά χτισμένα», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Χουλιάρας.

«Εχουμε μάθει από μικρά παιδιά να ζούμε με τους σεισμούς και για εμάς είναι πια κάτι το συνηθισμένο. Τα σπίτια στο νησί είναι πολύ καλά οικοδομημένα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» δήλωσε ο νομάρχης Κεφαλονιάς Διονύσης Γεωργάτος. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ