ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΡΑΝΙΟ ΑΠΟ ΖΙΦΙΟ ΣΤΟ ΚΟΤΥΧΙ ΗΛΕΙΑΣ




ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΕΥΡΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΤΥΧΙ

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 29.12.2009


Σε ζιφιό, ένα θαλάσσιο κήτος που θυμίζει μεγάλο δελφίνι και με μήκος που φθάνει τα 6 μέτρα, ανήκει σύμφωνα με τους επιστήμονες το περίεργο κρανίο που αποκάλυψαν τα νερά της βροχής και η διάβρωση στις ακτές της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου στην Ηλεία.

Το περίεργο κρανίο μήκους περίπου ενός μέτρου, βρήκε τυχαία πάνω στην όχθη ένας από τους ψαράδες της δημοτικοσυνεταιριστικής ιχθυοτροφικής επιχείρησης, ο Δημήτριος Κωστόπουλος και αμέσως ενημέρωσε την «Ε». Φωτογραφίες του παράξενο ευρήματος αλλά και της τοποθεσίας όπου βρέθηκε, εστάλησαν στο Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» το οποίο και αποφάνθηκε ότι αυτό είναι μέρος από το κρανίο ενός Ζιφιού.

Όπως είπε στην «Ε» ο Αλέξανδρος Φραντζής Δρ Βιολογικής Ωκεανογραφίας, πρόεδρος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», το κρανίο ανήκει σε ένα μεγάλο Ζιφιό αλλά όπως είπε, το σημείο όπου βρέθηκε, αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους επιστήμονες καθώς τα συγκεκριμένα κήτη ζουν σε μεγάλα θαλάσσια βάθη νοτιοδυτικά του Κατακόλου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου και όχι στην περιοχή όπου βρέθηκε.

Το ερευνητικό πρόγραμμα "Ziphius" ξεκίνησε το 1996 με την μελέτη του φαινομένου του εκβρασμού και θανάτου 13 τουλάχιστον ζιφιών στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Η πρώτη σημαντική ανακάλυψη στα πλαίσια του προγράμματος ήταν η εξακρίβωση της αιτίας του φαινομένου αυτού! Τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature το 1998 άνοιξαν ένα τεράστιο διεθνές επιστημονικό θέμα για την προστασία των κητωδών στον πλανήτη καθώς αποδείχθηκε ότι ο θάνατός τους οφειλόταν σε πειράματα του ΝΑΤΟ στην διάρκεια άσκησης.

Το 2003 το θέμα των μαζικών εκβρασμών ζιφιών ως αποτέλεσμα ακουστικών στρατιωτικών δοκιμών ήρθε πάλι στην επιφάνεια, μετά από ανάλογους μαζικούς εκβρασμούς στις Μπαχάμες (2001) και τα κανάρια νησιά (2002). Το Ινστιτούτο Πέλαγος συμμετείχε στο workshop "Active sonar and cetaceans" που οργανώθηκε για το σκοπό αυτό στο 17ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κητολογίας με την παρουσίαση με θέμα "Ο μαζικός εκβρασμός ζιφιών.

Το 2001 οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Πέλαγος έκαναν μία ακόμα μοναδική ανακάλυψη μεγάλης σημασίας. Μετά από προσπάθειες τριών χρόνων στη ΝΔ Κρήτη κατέγραψαν και ανέλυσαν για πρώτη φορά στον κόσμο τους ήχους που εκπέμπουν οι ζιφιοί. Τα αποτελέσματα της ανακάλυψης δημοσιεύτηκαν το 2002 στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό The Journal of the Acoustical Society of America (JASA).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ