27 ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΡΤΙ» ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΜΟΧΑΛΙΚΟΛΗΨΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
Δύο πρώην γενικοί γραμματείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ανώτεροι υπάλληλοι της περιφέρειας, της Νομαρχίας Ηλείας και της Κτηματικής Υπηρεσίας καθώς και δεκάδες εργολάβοι του νομού παραπέμπονται στις 15 Απριλίου 2010 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας για να δικαστούν με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος για το αμαρτωλό «πάρτι» των παράνομων αμμοχαλικοληψιών στον Πηνειακό Λάδωνα και στον ποταμό Αλφειό.
Οι κατηγορίες αποδόθηκαν από τη Δικαιοσύνη σε συνολικά 27 άτομα (!) ύστερα από πολύμηνη έρευνα, τη βάση της οποίας αποτέλεσε η υπ' αριθμ. 352/Α/2008 Εκθεση Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Στο πολυσέλιδο πόρισμα, οι επιθεωρητές-ελεγκτές Λάμπρος Χρανιώτης και Παντελής Αναστάσιος περιγράφουν και αποκαλύπτουν με λεπτομερή τρόπο τις παρανομίες των μεγαλοεργολάβων και των κρατικών υπαλλήλων, στα δύο ποτάμια του νομού, τη διαδικασία αδειοδότησης των αμμοχαλικοληψιών στους δύο ποταμούς, καθώς και την αστυνόμευση αυτών κατά την τριετία 2005-2007.
Ως κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης φέρεται ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ με εντολή της Εισαγγελίας του Πύργου, επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιούν από τις αρχές του χρόνου έρευνα για το «πόθεν έσχες» του υπαλλήλου. Το συγκεκριμένο πρόσωπο εκτός των άλλων παρανομιών κατηγορείται ότι έδινε ακόμη και προφορικές εντολές για την εγκατάσταση των εργολάβων σε περιοχές των ποταμών προκειμένου να προβούν παράνομα σε εξόρυξη αδρανών υλικών.
Με βάση το κατηγορητήριο που έχει στη διάθεσή της η «Ε», οι δύο πρώην περιφερειάρχες της Δυτικής Ελλάδας παραπέμπονται να δικαστούν με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την έγκριση της εξόρυξης αδρανών σε τοπικούς εργολάβους, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο άδειες.
Σοβαρές ευθύνες επιρρίπτουν οι δικαστικές αρχές στην τότε προϊσταμένη του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) της Νομαρχίας Ηλείας, η οποία, ενώ ήταν αρμόδια και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση για την προστασία του περιβάλλοντος, «δεν επιλήφθηκε για την εισήγηση της επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων και προστίμων μετά την κοινοποίηση στην άνω υπηρεσία των εγγράφων των αστυνομικών τμημάτων για παράνομες αμμοληψίες από εταιρείες και εργολάβους».
Στη δίκη ως κατηγορούμενοι παραπέμπονται ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ο διευθυντής έργων για τη χορήγηση επίσης αδειών αμμοχαλικοληψίας σε εργολάβους της Ηλείας χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Η πλευρά των κατηγορουμένων ισχυρίζεται ότι η έλλειψη συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, η μη οριοθέτηση της κοίτης των ποταμών της Ηλείας αλλά και η ανάγκη εξεύρεσης αδρανών υλικών για την πραγματοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στην Ηλεία τούς σύρουν άδικα στο δικαστήριο. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου