ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

ΜΙΑ "ΕΙΔΗΣΟΥΛΑ" ΔΩΡΩ ΓΙΑ ΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ"

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑΑπό τον ΠΕΤΡΟ ΜΑΝΤΑΙΟ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ :21.7.2010

Βρωμίζουν τη ρίγανη την ευωδιαστή

Από τον καιρό που ήμουν διορθωτής (τα πρώτα εφτά χρόνια) σ' αυτή την εφημερίδα, που σήμερα συμπληρώνει (με ευχές φίλων, ελπίζω και εχθρών!) 35 χρόνια ζωής και 10.503 φύλλα· ζωή να 'χουμε!


 
Από τότε -από το μεταμεσονύκτιο τραπέζι της διόρθωσης με τη διάχυτη μυρουδιά του αντιμόνιου από τις λινοτυπικές μηχανές!- μου έχει κολλήσει η μανία με τα ...μη δημοφιλή μονοστηλάκια: μικροειδήσεις, κοινωνικά, μικρές αγγελίες και ό,τι άλλο περνάει μια κι έξω από το καθημερινό σύμπαν μιας εφημερίδας και χάνεται στον θαμπό ορίζοντα της αβέβαιης αναγνωσιμότητας.


Ετσι και τώρα, «ειδησούλα» του ανταποκριτή τής «Ε» σε Δυτική Πελοπόννησο - Επτάνησα Μάκη Νοδάρου (ψυχή κάθε εφημερίδας το επαρχιακό ρεπορτάζ και κάθε ρεπορτάζ) επέλεξα, αντί άλλου δώρου, για τα 35α γενέθλια της «Ε». Καθώς («Ε» 16/7) ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου (βουνό στην Κεφαλονιά με σπάνια χλωρίδα, μοναδικό στην Ελλάδα τόπο διαβίωσης άγριων αλόγων) απευθύνει παράκληση (η παράκληση απαιτεί αποδέκτες με κατανόηση, που μακάρι οι συγκεκριμένοι να επιδείξουν!) προς «εκείνους που θα προβούν φέτος σε συλλογή ρίγανης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συλλέγουν μόνο το ανώτερο τμήμα των βλαστών και ειδικά αυτών που φέρουν άνθη και να αποφεύγουν το ξερίζωμά τους (...) ώστε η συλλογή να είναι δυνατή και τα επόμενα χρόνια».


Αυτό που οι παλαιοί ριγανοσυλλέκτες γνώριζαν πολύ καλά (ακόμα και την κατάλληλη ώρα συλλογής!), οι νεοφώτιστοι «χομπίστες», άπληστοι κι ανίδεοι (συμβαδίζουν αυτά!), έχουν «μεταλλάξει» σε καταστροφή! Σε συνέδριο για βότανα, πριν από χρόνια, στην Κύπρο πληροφορήθηκα, με χαρά, πως οι ποικιλίες ελληνικής ρίγανης (καλύτερη παγκοσμίως!) υπερβαίνουν τις εξήντα και άκουσα, με θλίψη, ότι σημαντικές ριγανοφόρες περιοχές (π.χ. στον Ταΰγετο) είχαν εξολοθρευτεί από απληστία και άγνοια. Το «πίσω» της ευωδιαστής ρίγανης... βρωμάει, δυστυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ