ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΖΩΟ ΦΟΝΙΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

17 ΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ ΣΤΟ ΕΘΠΖ


Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 29.7.2010


Στο στόχαστρο των επιστημόνων βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες οι φονικές επιθέσεις άγνωστων θαλάσσιων ζώων στις θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ).


Εκεί σύμφωνα με τους αρμοδίους του ΕΘΠΖ έχουν καταγραφεί από τις αρχές του περασμένου Απρίλη μέχρι σήμερα 17 περιπτώσεις επιθέσεων σε θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα (οι περισσότερες πίσω από το Μαραθωνήσι), αρκετές εκ των οποίων έχουν βρεθεί νεκρές στις γύρω παραλίες φέροντας στο σώμα τους μεγάλες «δαγκωματιές».


Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΘΠΖ, τρεις είναι οι «ύποπτοι» για τις επιθέσεις: οι φώκιες που υπάρχουν στην περιοχή, οι όρκες (!) και κάποια είδη καρχαρία. Το πρώτο ενδεχόμενο φαίνεται να απομακρύνεται καθώς δείγματα νεκρών χελωνών που εστάλησαν προ ημερών για ανάλυση σε εξειδικευμένο κέντρο δεν ταυτοποίησαν τις επιθέσεις με τις φώκιες που ζουν στην περιοχή.


Το ενδεχόμενο της όρκας μάλλον απομακρύνεται καθώς θεωρείται από τους επιστήμονες πολύ σπάνιο αυτό το θαλάσσιο θηλαστικό να έφτασε στο Ιόνιο. Ετσι όλες οι υποψίες στρέφονται σε κάποια είδη καρχαριών που ζουν στην θαλάσσια περιοχή, τα οποία φυσικά μπορεί να... δαγκώνουν τις καρέτα καρέτα, είναι όμως εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο.


Η αύξηση κατά 30% περίπου των συγκεκριμένων επιθέσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά έχει προβληματίσει τους επιστήμονες και τους ειδικούς του ΕΘΠΖ, οι οποίοι μέσω αναλύσεων και επιστημονικής έρευνας προσπαθούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.


Οπως εξήγησε στην «Ε» ο αναπληρωτής καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και πρόεδρος του ΕΘΠΖ Δρόσος Κουτσούμπας, οι εν λόγω επιθέσεις δεν αποτελούν μυστήριο αλλά μέρος ενός φυσικού φαινομένου που έχει καταγραφεί πάρα πολλές φορές σε διάφορες περιοχές όπου ζουν θαλάσσιες χελώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ