ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΚΕΠΕΠ Λεχαινών: Όταν ένα χάδι και μια αγκαλιά θεραπεύουν…

ΚΕΠΕΠ Λεχαινών: Όταν ένα χάδι και μια αγκαλιά θεραπεύουν…
ΚΕΠΕΠ Λεχαινών: Όταν ένα χάδι και μια αγκαλιά θεραπεύουν…
Μια αγκαλιά, ένα παράθυρο ελπίδας στο ΚΕΠΕΠ...




ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΟΡΛΟΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ , ΣΤΟ WWW.ILIATORA.GR

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ : http://www.iliatora.gr/news_details.php?id=4403



Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά για την κατάσταση στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, με αφορμή το άρθρο μιας νεαρής εθελόντριας στο iliatora.gr πριν δυο εβδομάδες ακριβώς. Οι πιο πολλοί εστίασαν στις συνθήκες νοσηλείας -ή φιλοξενίας- των...

Του Χρήστου Βορλόκα

...παιδιών αυτών, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πλέον ενήλικα άτομα.

Η μοίρα ήρθε να κρατήσει περισσότερο το θέμα στο προσκήνιο, με τον θάνατο δύο νοσηλευόμενων νέων του ΚΕΠΕΠ. Τυχαίο; Μάλλον στο ίδρυμα αυτό τίποτε δεν πρέπει τελικά να θεωρείται τυχαίο.

Έχοντας κάνει την επαφή και τις συνομιλίες με την νεαρή εθελόντρια, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι μοναδική της επιδίωξη δεν ήταν σε καμία περίπτωση να πάρει κάποια εφήμερη δόξα δημοσιότητας μέσα από ένα τέτοιο θέμα. Κάθε άλλο μάλιστα. Η αγωνία της ήταν μήπως τα μέσα ενημέρωσης έδιναν διαστάσεις σκανδάλου στο θέμα και η κοινή γνώμη απομακρυνόταν από το πραγματικό πρόβλημα. Με λίγα λόγια, τα κίνητρά της ήταν καθαρά ανθρωπιστικά και μόνον.

Η κοπέλα, έχοντας βιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα το κλίμα στο ίδρυμα αυτό, έχοντας μια προσωπική επαφή με τα δυστυχισμένα αυτά πλάσματα, εξέφρασε κάποιες βιωματικές απόψεις με μοναδικό στόχο να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στο ΚΕΠΕΠ. Το ίδιο είχε γίνει και με την συνολική έκθεση των συναδέλφων της, την οποία επίσης είχαμε κατ’ αποκλειστικότητα παρουσιάσει μέσα απ’ το iliatora.gr, πριν δυο περίπου μήνες.

Άτομα αυτής της ηλικίας, μεταξύ 20 και 30 ετών, που έχουν λάβει μια διαφορετική παιδεία σε ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, έχουν αποκτήσει μια κοινωνική συνείδηση εντελώς διαφορετική από την δική μας. Η Άλμα, λοιπόν, για να μάθετε και το όνομά της, επικοινώνησε ξανά με το iliatora.gr και μας είπε κάποια πραγματάκια ακόμη που τα θεωρούμε πολύ σημαντικά για να κατανοήσουμε τι πρέπει να γίνει στο ΚΕΠΕΠ. Κάποια απ’ αυτά που πρέπει να γίνουν είναι τόσο απλά που είναι απορίας άξιο γιατί δεν τα έχουν επιχειρήσει ποτέ οι υπεύθυνοι στο ίδρυμα αυτό.

«Τα παιδιά χρειάζονται το ανθρώπινο άγγιγμα», μας λέει η Άλμα. Και εξηγεί: «Δεν είναι αρκετό το να ταΐζονται αυτά τα παιδιά μόνο και μόνο για να κρατηθούν στη ζωή. Χρειάζονται την ανθρώπινη επαφή, την γλυκιά ομιλία, ένα χάδι, ένα φιλί, χρειάζονται αγάπη. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο αυτοτραυματισμός των παιδιών αυτών οφείλεται στο γεγονός ότι κανένας δεν τα αγγίζει, έτσι στρέφονται τα ίδια κατά του εαυτού τους με αδέξιο και βίαιο τρόπο. Όταν λοιπόν στρέφονται κατά του εαυτού τους, το κάνουν γιατί προτιμούν να νιώσουν πόνο από το να μην νιώθουν τίποτε…».

Ήταν μια συγκλονιστική διαπίστωση η οποία δεν αποτελεί συμπέρασμα μόνο της Άλμα. Ψάξαμε στο ίντερνετ και βρήκαμε ότι πράγματι, έχει επιστημονικά διαπιστωθεί πως ακόμη και σε άτομα με πολύ βαριά αναπηρία, σωματική και διανοητική, η ανθρώπινη συμπεριφορά, το χάδι, ένα φιλί, μια γλυκιά κουβέντα, είναι ίσως πιο αποτελεσματικά μέσα για την θεραπευτική αντιμετώπισή τους απ’ ότι τα ψυχοφάρμακα και –πολύ χειρότερα- τα δεσμά με ιμάντες. Στην επαφή, άλλωστε, στηρίζεται και η θεραπευτική μέθοδος του reiki, μιας εναλλακτικής μεθόδου χαλάρωσης και ηρεμίας μέσα από απλά αγγίγματα.

Αυτό υποστηρίζουν μεγάλοι ψυχίατροι, αυτό είδαν στην πράξη και οι εθελοντές του ΚΕΠΕΠ. Και η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο αυτό δείχνει: Η Άλμα σ’ ένα από τα παράθυρα του ΚΕΠΕΠ, κρατώντας στην αγκαλιά της ένα κοριτσάκι που νοσηλεύεται εκεί, ένα παιδί με σύνδρομο down το οποίο έχει πολλές περισσότερες δυνατότητες και ίσως δεν θα έπρεπε να είναι σε ένα ίδρυμα μαζί με παιδιά και ενήλικες με βαριές αναπηρίες.

Άραγε, θα μπορούσε μια τέτοια αγκαλιά να χωρέσει όλα τα παιδιά του ΚΕΠΕΠ;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας,

Δεν είμαι σίγουρη ότι τα κατάφερα να δημοσιεύσω το σχόλιο μου πριν και για αυτό σας το ξαναγράφω.
Θα ήθελα Κε. Μάκη εσείς που τόσο πολύ έχετε παλέψει για αυτό το θέμα των λεχαινών να μου πείτε ποιος είναι ο τρόπος να μπορέσει ένας απλός πολίτης να κάνει κάτι για αυτά τα παιδάκια εκεί μέσα.
Φαντάζομαι τον ευατό μου να βρίσκετε έξω απο το κολαστήριο και να παρακαλάει να μπεί μέσα για να μπορέσει να μοιράσει μερικά δώρα στα παιδάκια, να τα πάρω αγκαλιά ένα ένα, να μείνω όση ώρα μου επιτρέπεται να μείνω...και να προσφέρω μια μικρή κουκίδα στο λευκό χαρτί της ψυχής τους.
Δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι πολιτικοί, τα δικαστήρια και οι αποφάσεις τους. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να μπορέσω να βρώ έναν τρόπο να προσφέρω κάτι. Αυτά τα παιδιά δεν δέχονται επισκέψεις;
Δεν μπορεί κάποιος να πάει στην Δανάη και να την κάνει να γελάσει; Να της χαρίσει ένα ραδιοφωνάκι με μπαταρίες απο αυτά που είχαμε μικροί να ακούσει λίγη μουσική;;
Θα πάρω τηλέφωνο στα λεχαινά και φαντάζομαι ότι θα μου πούν επιδεικτικά ότι απαγορεύεται ή να ξαναπάρω γιατί ο αρμόδιος δεν είναι εδώ. Νιώθω τόσο άχρηστη που ούτε το τηλέφωνο δεν θα μπορέσω να βρώ. Μα σας παρακαλώ...πείτε στο blogg σας πόιός είναι ο τρόπος..για να ακούσουν και άλλοι εθελοντές που θέλουν να βοηθήσουν...και άλλοι πολίτες αυτής της άθλιας χώρας.
stefanoukorina@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα κε.Μάκη,

Είμαι διπλά χαρούμενη διότι μου απάντησαν από το iliatora.gr και μπόρεσα και επικοινώνησα πριν από λίγο με την Κα. Μαζαράκη.
Έλαβα και ένα e-mail απο την Μαρίνα (Marina Sarli) και νομίζω ότι θα μπορέσω και εγώ τελικά να προσθέσω το λιθαράκι μου...
stefanoukorina@gmail.com

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ