ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΒΟΥΛΕΥΜΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ" ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ



ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΩΣ "PUBLIC WATCH DOG" .

ΟΥΤΕ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΚΦΥΓΟΥΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

"ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ" 

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ


ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ "ΚΡΑΤΟΣ" ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΩΣ  


«Βούλευμα σταθμός» υπέρ της ελευθερίας του Τύπου ,  των δημοσιογράφων και των blogers ,  που ασκούν οξεία κριτική στα δημόσια πρόσωπα εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας στέλνοντας  παντού ηχηρό  μήνυμα ότι η ελευθεροτυπία ,  η τεκμηριωμένη με στοιχεία  δημοσιογραφική έρευνα και το δικαίωμα της ενημέρωσης των πολιτών είναι τα υπέρτατα αγαθά της δημοκρατίας.

Με το υπ. Αριθμ. 64/2010 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας που εκδόθηκε στον Πύργο Ηλείας  στις 7.10.2010,   απαλλάσσονται των κατηγοριών της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου και της παράβασης του Ν .2472/1997 «περί προσωπικών δεδομένων»  , ο συντάκτης της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ » Μάκης Νοδάρος, ο πρώην εκδότης της εφημερίδας Θανάσης Τεγόπουλος , ο διευθυντής της «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ » Βαγγέλης Παναγόπουλος , ο Δημήτριος Κολόκας  διευθυντής του περιφερειακού ραδιοφωνικού σταθμού Δυτικής Ελλάδας «Ιόνιον fm» και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του δήμου Ζαχάρως Γεώργιος Βασιλόπουλος και Γεώργιος Μπούσμπουρας.   

Τους ανωτέρω είχε μηνύσει ο αντιδήμαρχος της Ζαχάρως Σπύρος Μπιλιώνης , επειδή η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» , το «Ιόνιον fm» και το προσωπικό blog του Μάκη Νοδάρου ( www.mnodaros.blogspot.com) είχαν δημοσιοποιήσει το σε βάρος του τότε κατηγορητήριο βάση του οποίου παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πύργου στις 15.5.2009  για την φερόμενη  συμμετοχή του ως αντιδημάρχου σε τεχνική εταιρεία συγγενικών του προσώπων που σε διάστημα λίγων ετών εκτέλεσε με απ’ ευθείας αναθέσεις έργα άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ , από το οποίο και αθωώθηκε.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας επικαλούμενο πλήθος νομικών στοιχείων και αποφάσεων αποφάσισε ότι «Εγκλημα διά του Τύπου δεν συντελείται στην περίπτωση των ιστολογίων».

Για το ζήτημα της παραβίασης του Ν.2472/1997 «περί προσωπικών δεδομένων» όταν ο Τύπος δημοσιοποιεί το κατηγορητήριο που αφορά δημόσια πρόσωπα ,  οι δικαστές αποφάσισαν μεταξύ άλλων ότι :
«Υπό προυποθέσεις ο δημοσιογράφος , μπορεί να παραβιάσει και τα προβλεπόμενα στον Ν.2472/1997 περί προσωπικών δεδομένων…» ενώ έκαναν δεκτό ότι : « ο φάκελος της δικογραφίας , ασχέτως αν τηρείται από δικαστική αρχή ή προανακριτική αρχή , δεν αποτελεί αρχείο με την έννοια του Ν. 2472/1997.»

« Ο Τύπος έχοντας αξίωση για πληροφόρηση γεγονότων της δημόσιας ζωής είναι δυνατόν να επιδιώξει πρόσβαση σε μια περίπτωση της προδικασίας όταν πρόκειται για αξίωση δημοσίου προσώπου που στρέφεται κατά άλλου προσώπου κι έχει να κάνει με την πολιτική ζωή του τόπου και τα πρόσωπα της επικαιρότητας. Η κριτική και εκκρεμούς δικαστικής υπόθεσης είναι νόμιμη στα πλαίσια ελευθερίας έκφρασης της προσωπικότητας και της ελευθεροτυπίας»- αναφέρουν οι δικαστές ενώ σε άλλο σημείο του Βουλέυματος τονίζουν:

« Η δημοσιοποίηση πληροφοριών που αφορούν σε δημόσια πρόσωπα και ανάγονται στην άσκηση των δημοσίων καθηκόντων τους είναι νόμιμη και υφίσταται σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα πληροφόρησης του κοινού επί τυχόν σκανδάλου που τους αφορά. Κατά συνέπεια η αποκάλυψη της κρίσης , που διέπει την λειτουργία των θεσμών , καθιστά ανεκτή σε κάθε περίπτωση λόγω του εντόνου δημοσίου ενδιαφέροντος την δημοσιοποίηση στοιχείων ντοκουμέντων.»

« Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναγνωρίζει τον ρόλο των δημοσιογράφων ως « public watch dog» δηλαδή τον ρόλο του δημόσιου παρατηρητή , ήτοι την ελεγκτική λειτουργία του Τύπου , η οποία καλύπτει την δυνατότητά του να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα με την δημοσιοποίηση και δημόσια κριτική τους , ενώ ούτε οι δικαστικές αρχές δεν δύνανται να εκφύγουν του δημοσιογραφικού ελέγχου και της άσκησης οξείας κριτικής …»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ