ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΓΩΓΩΝ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Εκδικάζεται αγωγή κατά του Ν. Βαφειάδη για ρεπορτάζ στις φυλακές Κορυδαλλού


http://tvxs.gr
Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκεται την Πέμπτη ο δημοσιογράφος Νίκος Βαφειάδης εξαιτίας ενός ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1997 για τη σχέση του κρατικού μηχανισμού με τα παράνομα κυκλώματα των φυλακών.
Σήμερα, Πέμπτη, εκδικάζεται, ύστερα από αναίρεση της εφετειακής απόφασης από τον Άρειο Πάγο, στο 14ο πολιτικό τμήμα του Εφετείου Αθήνας η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση του πρώην αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού και νυν αρχιφύλακα των φυλακών Νέων Αυλώνα, Αντώνη Αραβαντινού, κατά του δημοσιογράφου. Ο Α. Αραβαντινός ζητά να του επιδικαστούν 150.000 ευρώ ως ηθική βλάβη για άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΜΕΤΡΟ».
Πρόκειται για νέα εκδίκαση της αγωγής για συκοφαντική δυσφήμηση, η οποία έχει απορριφθεί τόσο από το Πρωτοδικείο της Αθήνας το 2005 όσο και από το Εφετείο της Αθήνας το 2006.
Με την απόφαση 974/2005, το Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε ότι «τα γεγονότα που αναφέρονταν στο δημοσίευμα δεν ήταν ψευδή και ότι σχετίζονταν με τον έλεγχο της λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος» και πως «στις μέχρι σήμερα αθωωτικές αποφάσεις του αρχιφύλακα δεν προκύπτει επαρκής αιτιολογία». Αλλά και το Εφετείο της Αθήνας, με την 3908/2006 απόφασή του δέχθηκε επίσης ότι τα αναφερόμενα γεγονότα ήταν αληθή και ότι «στόχος του δημοσιεύματος ήταν να ασκηθεί κριτική στο εν γένει σωφρονιστικό σύστημα και να τεθούν υπό αμφισβήτηση αντικοινωνικές συμπεριφορές».
Το επίμαχο δημοσίευμα, παραθέτοντας χρονολογικά πλήθος περιστατικών και ειδήσεων, διερευνούσε τις σχέσεις του κρατικού μηχανισμού με τα παράνομα κυκλώματα των φυλακών, τα οποία όπως έχουν παραδεχθεί οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και οι εισαγγελείς που διεξήγαγαν τις σχετικές έρευνες «παραμένουν στο απυρόβλητο συνεχίζοντας την εγκληματική δράση τους».
Ο Αντώνης Αραβαντινός κατηγορήθηκε για σειρά υποθέσεων, προφυλακίστηκε ομόφωνα «γιατί ανέπτυξε μέσα στο χώρο των φυλακών εγκληματική δραστηριότητα, δημιουργώντας μάλιστα σχέσεις και φιλίες με επικίνδυνους κακοποιούς οι οποίοι δούλευαν για λογαριασμό του», αποφυλακίστηκε υπό όρους τους οποίους παραβίασε, προφυλακίστηκε ξανά και τελικά αποφυλακίστηκε. Σήμερα, υπηρετεί ως αρχιφύλακας στις φυλακές Νέων στον Αυλώνα.
Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη «βιομηχανία» της υποβολής αγωγών και μηνύσεων κατά δημοσιογράφων και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστεί για να προασπίσει την ελευθερία του Τύπου, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή της στον Ν. Βαφειάδη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητά από την κυβέρνηση να τροποποιήσει τις διατάξεις που επιτρέπουν τη φίμωση των δημοσιογράφων, με τη μέθοδο των εξοντωτικών αγωγών. Τονίζει επίσης ότι «η κριτική και ο έλεγχος είναι έννοιες σύμφυτες του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Κάθε περιορισμός -με οποιοδήποτε τρόπο κι αν επιβάλλεται- οδηγεί στην αναίρεση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, πρωταρχικού στοιχείου της Δημοκρατίας».

 

ΕΣΗΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

 
 
11 Απριλίου 2011
Για μια ακόμη φορά η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 δικάζεται στο Εφετείο Αθηνών, αγωγή του πρώην αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού και σήμερα αρχιφύλακα των φυλακών νέων Αυλώνα Αντώνη Αραβαντινού, κατά του δημοσιογράφου Νίκου Βαφειάδη με την οποία ζητείται ως ηθική βλάβη το ποσό των 150.000 ευρώ. Ο συνάδελφος σε έρευνά του, που είχε δημοσιευθεί το 1997 στο περιοδικό «ΜΕΤΡΟ», έκανε αναφορά στα παράνομα κυκλώματα των φυλακών και στις σχέσεις του κρατικού μηχανισμού με αυτά με αναφορά και παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων και πραγματικών περιστατικών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατ’ επανάληψη έχει καταγγείλει τη «βιομηχανία» της υποβολής αγωγών και μηνύσεων κατά δημοσιογράφων με αίτημα την καταδίκη στην καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων για μη αρεστά –στους αιτούντες– δημοσιεύματα αλλά στην πραγματικότητα για να εμποδιστεί το δικαιολογημένο δικαίωμα του δημοσιογράφου να ασκήσει κριτική και έλεγχο. Έχει δε κατ’ επανάληψη διακηρύξει και προασπίσει το δικαίωμα του ελληνικού λαού αλλά και το καθήκον του δημοσιογράφου στην ελεύθερη και έγκυρη ενημέρωση και έχει καταδικάσει κάθε προσπάθεια ή μεθόδευση υπονόμευσής του από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Και τούτο γιατί η κριτική και ο έλεγχος είναι έννοιες σύμφυτες του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Κάθε περιορισμός –με οποιοδήποτε τρόπο κι αν επιβάλλεται– οδηγεί στην αναίρεση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, πρωταρχικού στοιχείου της Δημοκρατίας.
Το Δ.Σ. της Ένωσης συμπαρίσταται στον συνάδελφο και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστεί για να προασπίσει την ελευθερία του Τύπου, που διώκεται στο πρόσωπό του. Ζητεί δε από την Κυβέρνηση να τροποποιήσει τις συγκεκριμένες διατάξεις που επιτρέπουν τη φίμωση των δημοσιογράφων με τη μέθοδο της υποβολής εξοντωτικών αγωγών για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ