ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΟΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ "ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ"

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ...ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ...ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΝ...

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΙΔΙΑ ΝΤΡΟΠΗ

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΙΣΤΑΚΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΠΡΑΣΙΑ ?

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΣΙΩΠΟΥΝ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ» ΤΟΥΣ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ ?  
 
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 18.4.2011

Την φρίκη, τον απόλυτο εξευτελισμό και την εκμετάλλευση συνεχίζουν να βιώνουν στα φραουλοχώραφα της Βουπρασίας Ηλείας, οι εκατοντάδες αλλοδαποί εργάτες γης που προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια στους ντόπιους τσιφλικάδες , με την προκλητική ανοχή των τοπικών παραγόντων και των αρμοδίων υπηρεσιών.

Τοπικά κυκλώματα δουλεμπόρων με διασυνδέσεις σε όλη τη χώρα, παρά την μεγάλη δημοσιότητα και την ανάδειξη του θέματος κατά καιρούς από τα ΜΜΕ, εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται με τον πλέον άθλιο τρόπο το όνειρο για μια καλύτερη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων από διάφορες χώρες του κόσμου.

Την ίδια ώρα δεκάδες αυτοσχέδιοι καταυλισμοί της ντροπής , από καλάμια και πλαστικές σακούλες εξακολουθούν να «φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια» στην περιοχή και να στεγάζουν τους αλλοδαπούς εργάτες γης, προσφέροντας τους στέγη με το αζημίωτο καθώς οι ιδιοκτήτες των χωραφιών απαιτούν σημαντικά ποσά ανά κεφάλι για ενοίκιο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής, οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί ηλεκτροδοτούνται παράνομα με παροχές ηλεκτρικού ρεύματος από διπλανούς στάβλους το οποίο και χρεώνεται στους αλλοδαπούς εργάτες. Επίσης μέσα στους καταυλισμούς το κύκλωμα έχει στήσει μικρά παράνομα καταστήματα με τρόφιμα και άλλα είδη αμφιβόλου ποιότητας τα οποία πωλούν αναγκαστικά στους αλλοδαπούς εργάτες σε υψηλές τιμές .
 
ΣΙΩΠΗ…

Μια σειρά από υπηρεσίες της Ηλείας που έπρεπε να ελέγχουν , τις συνθήκες διαβίωσης και τους κανόνες εργασίας και υγιεινής αυτών των ανθρώπων, σιωπούν ανεξήγητα παρέχοντας με την στάση τους «προστασία» στους τσιφλικάδες – εκμεταλλευτές και στα κυκλώματα των δουλεμπόρων.

Τα όσα είδαν και κατέγραψαν προχθές οι αστυνομικοί της Δ.Α.Α./Υποδιεύθυνση Aντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος- Τμήμα 3ο Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων που έκαναν «ντου» σε έναν από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς της περιοχής , στο Κουρτέσι Βουπρασίας , μετά από καταγγελία της Ρουμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα παραπάνω.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν και ανέδειξαν όλα εκείνα που οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης , τα κομματικά στελέχη και οι διάφορες υπηρεσίες , περιέργως δεν βλέπουν παρά τις καταγγελίες και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Ε» και του περιοδικού «ΕΨΙΛΟΝ» επί δέκα (!) περίπου χρόνια.

Είκοσι πέντε Ρουμάνοι εργάτες , θύματα ενός αδίστακτου κυκλώματος δουλεμπόρων , προσέφεραν εργασία στα φραουλοχώραφα της περιοχής κάτω από απίστευτες συνθήκες .

Στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αποτυπώνεται η φρίκη που βίωναν οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί και ο τρόπος δράσης των κυκλωμάτων.

« Με την άφιξή τους στην περιοχή της Ηλείας, ο 32χρόνος (σ.σ. ο Ελληνας που συνελήφθη) τους εγκατέστησε σε αυτοσχέδια παραπήγματα και την επόμενη μέρα αφού άρχισαν να εργάζονται στην συγκομιδή φράουλας, παραλάμβανε ο ίδιος την αμοιβή τους από του ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων, χωρίς να τους την αποδίδει. Ταυτόχρονα τους υποχρέωνε να εφοδιάζονται από τον ίδιο, τα απαραίτητα για την διατροφή τους, χρεώνοντάς τους μεγάλα ποσά, απαγορεύοντάς τους παράλληλα να απομακρυνθούν από τον χώρο των παραπηγμάτων.» - αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ και σημειώνει :

« Οι συλληφθέντες με συνεχείς ξυλοδαρμούς, έντονη άσκηση ψυχολογικής βίας και χρήση κυνηγετικού όπλου, με το οποίο πυροβολούσαν στον αέρα κατά διαστήματα για εκφοβισμό, τους υποχρέωναν να συνεχίζουν να εργάζονται.»

Από την επιχείρηση της αστυνομίας συνελήφθησαν ένας Έλληνας 32 ετών από την Λαμία ι δύο αλλοδαποί υπήκοοι Ρουμανίας, ηλικίας 32 και 30 ετών με την κατηγορία της «εμπορίας ανθρώπων» και παράβασης του Ν. «Περί όπλων», ενώ αναζητούνται δυο ακόμη αλλοδαποί, υπήκοοι Ρουμανίας.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 

Σημειώνεται ότι η περιοχή που φιλοξενεί δεκάδες παράνομους καταυλισμούς αλλοδαπών εργατών φράουλας , αποτελεί «απαγορευμένη ζώνη» για τους δημοσιογράφους κάποιοι εκ των οποίων ενώ έκαναν ρεπορτάζ , δέχθηκα απειλές ύβρεις και χειροδικίες   από ντόπιους μπράβους – προστάτες των κυκλωμάτων.-  

nodaros@enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ