ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ


Περάστε κόσμε...
Το αφεντικό τρελάθηκε

Ουρές και αλαλούμ: 7.496 αιτήσεις χθες

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Πλιάτσικο και εικόνες απίστευτης ντροπής και αθλιότητας σε βάρος των πυρόπληκτων κατοίκων της Ηλείας, με πρωταγωνιστές, από την μία το ίδιο το κράτος και από την άλλη τους τοπικούς «γαλάζιους» κομματάρχες και κάθε λογής... λαμόγια, εκτυλίχθηκαν χθες μέσα σε κλίμα απίστευτης έντασης, εντός και εκτός των υποκαταστημάτων της Εθνικής και της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου.
Αφορμή του πρωτοφανούς μπάχαλου, που όμοιό του δεν έχει ζήσει ποτέ η πόλη του Πύργου, ήταν η χορήγηση της οικονομικής βοήθειας που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση στους πυρόπληκτους με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό έλεγχο, περιορισμό ή κάποια διασταύρωση στοιχείων.Με μια απλή αίτηση που έπαιρνε κάποιος από τα γκισέ των Τραπεζών, και ανεξάρτητα αν ήταν πυρόπληκτος ή όχι, μπορούσε να πάρει χθες αλλά και σήμερα από τα ταμεία το ποσό των 3.000 - 10.000 ευρώ. Ετσι απλά... Υπολογίζεται ότι μερικά εκατομμύρια ευρώ έγιναν μέσα σε λίγη ώρα «καπνός» και δυστυχώς πολλά από αυτά μπήκαν στις τσέπες των αετονύχηδων και των κομματικών «γαλάζιων» ημετέρων...

Η παρουσία εκατοντάδων Τσιγγάνων και άλλων ατόμων που δεν διαθέτουν ούτε σπιθαμή γης, σόκαρε και εξόργισε τους αληθινά πυροπαθείς, που στέκονταν ατελείωτες ώρες μπροστά από τα γκισέ στοιβαγμένοι σαν τις σαρδέλες, για να εξυπηρετηθούν και να λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται για τις πρώτες τους ανάγκες!Το τι έγινε έξω από τις Τράπεζες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν περιγράφεται με λόγια...Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έπεσε και ξύλο...μεταξύ κάποιων που στριμώχνονταν στην τεράστια ουρά και οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε αργότερα ήταν κάτοικοι Ζεφυρίου Αττικής!!! Στην Εθνική Τράπεζα Πύργου, Τσιγγάνοι που δήλωναν διεύθυνση κατοικίας το... Ζαφείρι Αττικής!!! έκαναν αίτηση για να πάρουν το βοήθημα επικαλούμενοι ψυχική οδύνη από την καταστροφή των σκηνών τους σε κάποιο αόριστο σημείο της Ηλείας...

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο του Πύργου τα κλιματιστικά, λόγω του συνωστισμού, πήραν φωτιά και κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά παρότι οι πυροσβέστες ζήτησαν να εκκενωθεί ο χώρος κανένας εκ των παρευρισκομένων δεν βγήκε έξω και όλοι έμειναν εντός του υποκαταστήματος για να μη χάσουν τη σειρά τους.«Αυτό που συνέβη σήμερα δεν έχει προηγούμενο. Είναι σα να άνοιξε κάποιος ένα χρηματοκιβώτιο στη μέση της πλατείας και να είπε "περάστε κόσμε να πάρετε χρήματα και όποιος προλάβει"... Χωρίς κανέναν έλεγχο με μια απλή αίτηση, ο καθένας που δηλώνει πυρόπληκτος παίρνει τα χρήματα. Και αμέσως μετά μπορεί να πάει δίπλα σε άλλη τράπεζα και να πάρει ξανά και να το επαναλάβει όσο αντέχει... αφού καμιά διασταύρωση στοιχείων δεν μπορεί να γίνει για το ποιος παίρνει και πότε τα χρήματα», δήλωσε στην «Ε» ο υποδιευθυντής της Εθνικής Τράπεζας του Πύργου Χαράλαμπος Τουρής. Το διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας, όμως, προέβη και σε μια συγκλονιστική εκτίμηση που δείχνει το μέγεθος της ανοργανωσιάς και του προβλήματος.«Εκτιμώ από την πείρα μου ότι το 70% αυτών που ήρθαν σήμερα εδώ και πήραν τα χρήματα δεν ήταν πυρόπληκτοι που είχαν ανάγκη αλλά διάφοροι άσχετοι. Ατομα από περιοχές που δεν είχαν σχέση με τις πυρκαγιές και πολλοί Τσιγγάνοι...», κατήγγειλε στην «Ε» ο κ. Τουρής.


Το πρωτοφανές μπάχαλο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δικηγόρου και δημάρχου Πύργου, Μάκη Παρασκευόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο ευθέως για απαράδεκτή κατάσταση και για απάτη κατ' εξακολούθηση από επιτήδειους σε βάρος του κράτους και των πυρόπληκτων κατοίκων, με την ανοχή και τις ευλογίες της Πολιτείας. «Οι πυρόπληκτοι υποβάλλονται σε μια απίστευτη δοκιμασία, που δεν τους αξίζει. Το μόνο που μας είχε απομείνει πριν από τις πυρκαγιές ήταν η αξιοπρέπειά μας, που από ό,τι φαίνεται θέλουμε να τη χάσουμε κι αυτή. Η διαδικασία καταβολής του επιδόματος των σεισμοπλήκτων έπρεπε να παραμείνει στα χέρια του κάθε δήμου και όχι να πέσει στα χέρια των κομματικών μηχανισμών. Φοβάμαι ότι πολλοί δικαιούχοι θα μείνουν χωρίς αποζημίωση και, αν συνεχιστεί αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση, το συνολικό κονδύλι που αντιστοιχεί στο νομό θα αποδυναμωθεί», δήλωσε.Οπως έγινε γνωστό, επιτροπή από τον δήμο του Πύργου επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και τον ενημέρωσε για το... πλιάτσικο αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελικός λειτουργός «σήκωσε τα χέρια ψηλά» δηλώνοντας ότι αδυνατεί να παρέμβει αφού υπάρχει κυβερνητική εντολή για τον τρόπο χορήγησης της βοήθειας.

«Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση. Η Ηλεία ατύχησε να καταστραφεί και ατύχησε διπλά να καταστραφεί εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Στήθηκε ένα παραμάγαζο για εξυπηρέτηση βασικά κομματικών σκοπών. Ανεξέλεγκτα παίρνουν το επίδομα των 3.000 ευρώ άνθρωποι που δεν το δικαιούνται. Αλλοδαποί, ξένοι υπήκοοι, άνθρωποι που δεν έχουν καταστραφεί ούτε έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά, και φοβούμαι ότι τα χρήματα που πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι δεν θα πιάσουν τόπο. Δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανασυγκρότηση της Ηλείας και την ανακούφιση των πληγέντων. Η διαδικασία είναι απαράδεκτη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει συμμετοχή, δυστυχώς. Είναι άνθρωποι που δικαιούνται τα χρήματα και αρνούνται να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία. Στην αγορά κυκλοφορεί ότι κάθε ψήφος αποτιμάται με 3.000 ευρώ», δήλωσε οργισμένος ο Νώντας Κυριαζής, νομαρχιακός σύμβουλος, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας: « Η σημερινή εικόνα αθλιότητας επιβεβαιώνει τους φόβους και τις καταγγελίες μας περί του απαράδεκτου τρόπου καταβολής της οικονομικής βοήθειας από φορείς και άτομα που δεν έχουν καμιά σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση . Δυστυχώς, πληροφορούμαι ότι άνθρωποι άσχετοι εκμεταλλευόμενοι την κυβερνητική οδηγία-μπάχαλο, πήραν το βοήθημα και άλλοι συνάνθρωποί μας που πονούν πραγματικά περιμένουν ακόμη στην ουρά... Ντροπή», δήλωσε ο κ. Καφύρας.Οργισμένος ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος της Αμαλιάδας, Γιάννης Λυμπέρης, κατήγγειλε στην «Ε» τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηλείας ότι είπε σε σύσκεψη που έγινε προ ημερών πως «εμείς θα μοιράσουμε τα χρήματα...». Ομως ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ τον διαψεύδει και απειλεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.«Η φωτιά πήρε τη ζωή και τις περιουσίες των συμπολιτών μας και τους έφερε σε απόγνωση. Και τώρα κάποιοι, δυστυχώς, κινούμενοι προεκλογικά και κομματικά, προσπαθούν πάνω από τα αποκαΐδια με κίνητρο την οικονομική βοήθεια να τους πάρουν και την αξιοπρέπεια.

Νιώθω αηδία για τα όσα συνέβησαν σήμερα στις Τράπεζες, όπου πήραν το βοήθημα στην πλειονότητά τους άτομα άσχετα και όχι πυρόπληκτοι. Αλλά τι να περιμένει κάποιος όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας σε σύσκεψη είπε: Θα τα μοιράσουμε εμείς τα χρήματα...», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Λυμπέρης.*Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες υποβλήθηκαν 7.496 αιτήσεις σε τράπεζες από ισάριθμους πολίτες που εισέπραξαν τα 3.000 ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/08/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ