ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ 2007 ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΜΑΚΗΣ ΝΟΔΑΡΟΣ 


Εκδικάζεται σήμερα εκτός του απροόπτου της αναβολής , στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας η υπόθεση των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών της Ηλείας το καλοκαίρι του 2007.


Βάση του υπ' αριθμ. 4/2011 πολυσέλιδου βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας παραπέμπονται να δικαστούν στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας οι :

Σοφία Α. Νικολοπούλου, συνταξιούχο του ΟΓΑ (σ.σ. πρόκειται για την ηλικιωμένη που έφτιαχνε κόλλυβα την ημέρα της καταστροφής και ξέχασε το μαγειρικό σκεύος στην κουζίνα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς).ο πρώην νομάρχης και νυν αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα, , ο έκπτωτος δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, ο Νικόλαος Μιχαλόπουλος, τότε προϊστάμενος του πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων , ο Παναγιώτης Τσούρας εποχικός πυροφύλακας και ο Φώτης Παππάς, πρώην υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι ανωτέρω κατηγορούνται για εμπρησμό δάσους από αμέλεια, για τον εμπρησμό πραγμάτων από αμέλεια και για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.

Όπως εκτιμούν οι συγγενείς των θυμάτων της πύρινης τραγωδίας η σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης έχει και πολιτικές προεκτάσεις καθώς οι τότε κυβερνητικές εκτιμήσεις, περί «ασύμμετρων απειλών», «τρομοκρατών» και «πρακτόρων άλλης χώρας» ως αιτία της καταστροφής, έπεσαν στο κενό, αφού όπως αποδείχθηκε από τη δικαστική έρευνα οι παραλείψεις και οι ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων προκάλεσαν την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές.


Το βούλευμα

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, όπως αυτές περιγράφονται στο 180 (!) σελίδων βούλευμα, είναι αναλυτικά οι εξής:

1) Ο πρώην νομάρχης Ηλείας και νυν αντιπεριφερειάρχης  Χαράλαμπος Καφύρας, η Σοφία Νικολοπούλου, ο δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος και ο εποχικός πυροφύλακας Παναγιώτης Τσούρας κατηγορούνται ότι από τη συγκλίνουσα αμέλειά τους:

«Κάηκαν περίπου 150.000 στρέμματα δάσους και περί τα 100.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων στις περιοχές: Α) του Δήμου Ζαχάρως στον οικισμό Παλαιοχωρίου και στα δημοτικά διαμερίσματα Μακίστου, Μηλέας, Αρτέμιδας, Χρυσοχωρίου, Αρήνης, Ξηροχωρίου, Σχίνων, Σμέρνας, Ταξιαρχών, Κάτω Ταξιαρχών, Νεοχωρίου, Λεπρέου, Αγίου Ηλία Πρασιδακίου, Καλλιδόνας, Ροδινών, Ανηλίου και Καϊάφα. Β) του Δήμου Φιγαλείας, δ.δ. Φασκομηλιάς και Γ) του Δήμου Σκυλλούντος, δ.δ. Κάτω Σαμικού.

2) Οι ανωτέρω κατηγορούνται επίσης για τις ζημιές που υπέστησαν από τις φωτιές, κατοικίες, αγροικίες, καταστήματα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, ζώα, πτηνά, κυψέλες, καλλιέργειες, γεωργικός εξοπλισμός, δίκτυα ύδρευσης, στάβλοι, αποθήκες, κοινωφελή δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, περίπου 20.000 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων, περίπου 100.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων και περίπου 30.000 στρέμματα υπολειμμάτων καλλιεργειών στις ανωτέρω περιοχές, ενώ δημιουργήθηκε κίνδυνος για μεγάλο αριθμό ανθρώπων και ιδιοκτησιών.

3) Οι ανωτέρω τέσσερις κατηγορούμενοι κατηγορούνται ακόμα ότι από συγκλίνουσα αμέλεια προκάλεσαν το θάνατο σε συνολικά 36 ανθρώπους. Επίσης στον πέμπτο κατηγορούμενο Νικόλαο Μιχαλόπουλο, προϊστάμενο του πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων, επιρρίπτονται ευθύνες για το φρικτό θάνατο μέσα στις φλόγες των τριών δασοπυροσβεστών στη στροφή του «θανάτου», στις παρυφές της μαρτυρικής Αρτέμιδας.

4) Ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτιος Παππάς, παραπέμπεται να δικαστεί ως υπαίτιος επειδή:

«α) δεν ενήργησε ταχεία αναγνώριση της περιοχής που εκδηλώθηκαν και επεκτάθηκαν οι πυρκαγιές, ούτε διαίρεσε αυτή σε τομείς ορίζοντας κάποιον αξιωματικό ή υπαξιωματικό ως υπεύθυνο, ούτε κατένειμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις με ορθολογικό τρόπο, ούτε μερίμνησε για την εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης, ούτε εξασφάλισε μέσω ενός κέντρου επιχειρήσεων εντός του νομού Ηλείας τον συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης που ήδη επιχειρούσαν, παρά το γεγονός ότι του επισημάνθηκε από τον αρμόδιο αξιωματικό της Π.Υ. Πύργου Αναστάσιο Κοτσώνη και τους υπόλοιπους αξιωματικούς, όσο και από τον δήμαρχο Ωλένης Ιωάννη Παναγόπουλο... με αποτέλεσμα να καεί απροσδιόριστος αριθμός στρεμμάτων δασικών εκτάσεων α) στα δ.δ. Πλατάνου, Καυκανιάς, Αρχαίας Ολυμπίας, Αρχαίας Πίσας, Πεύκης, Μηλιών, Καλυβακίων, Φρίξας, Παλαιάς Σκυλλουντίας, γεγονός που θα είχε αποφευχθεί αν ο κατηγορούμενος δεν είχε επιδείξει αμελή συμπεριφορά».

Κρόνιος Λόφος

Ο κ. Παππάς κατηγορείται επίσης για το θάνατο από αμέλεια δύο ατόμων στις άνω περιοχές, ενώ του αποδίδεται και η ευθύνη για την ολοσχερή καταστροφή του Κρόνιου Λόφου εντός του αρχαιολογικού χώρου στην Αρχαία Ολυμπία.

Από τις παραλείψεις και την αμέλειά του κατηγορείται επίσης ότι κάηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν ζημιές: α) στα δ.δ. του Δήμου Ωλένης 120 οικίες, 473 αγροικίες και αποθήκες, 510 στάβλοι, 22.350 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων και το 100% της καλλιεργήσιμης γης στο δ.δ. της Αγίας Αννας, το 95% στο Γούμερο, το 99% στην Καρυά, το 90% στο Λάνθι, το 80% στο Λατζόι, το 60% στο Σώπι, 4.971 αιγοπρόβατα, 1.381 αγροτικά μηχανήματα, 13 τρακτέρ και 12 αυτοκίνητα. β) στα δ.δ. του Δήμου Σκιλλούντος 31 οικίες, 3 τρακτέρ, 35 αγροικίες, 123 στάβλοι - αποθήκες και αγροτικές εκτάσεις 60% στα Διάσελα, 90% στην Τρυπητή, 100% στον Γραίκα, 100% στην Πλατιάνα, 60% στη Φρίξα, 50% στη Σκυλλουντία, 30% στον Γρύλλο, 30% στο Πλουτοχώρι.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας αποφάσισε να διατηρηθεί η ισχύς των περιοριστικών όρων μέχρι την ημέρα της δίκης (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) στους Φώτιο Παππά, Παναγιώτη Τσούρα, Νικόλαο Μιχαλόπουλο και Σοφία Νικολοπούλου.

«Ξενοκράτης»

Οπως και στην αρχική πρόταση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας, έτσι και στο βούλευμα επισημαίνεται ότι: Ενώ την παραμονή (23/8/2007) της πυρκαγιάς (24/8/2007) εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Πολ. Προστασίας (γ.γ. κ. Φούρλας) το με ίδια ημερομηνία κατεπείγον έγγραφο, περί του ότι την επόμενη ημέρα (24/8) υπάρχει μέγας κίνδυνος και στο νομό Ηλείας να υπάρξουν μεγάλες φωτιές και ότι θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, που προβλέπεται από το σχέδιο «Ξενοκράτης», αυτοί (νομάρχης Ηλείας, δήμαρχος Ζαχάρως και όργανα της Πυροσβεστικής) αγνόησαν το έγγραφο αυτό, όπως και το σχέδιο «Ξενοκράτης» και δεν προέβησαν εγκαίρως σε καμία προληπτική ενέργεια και ιδίως δεν μερίμνησαν, όπως είχαν εκ του νόμου υποχρέωση, για τη διάσωση των κινδυνευόντων κατοίκων.

Επίσης δεν συγκάλεσαν αμέσως, όπως επίσης είχαν υποχρέωση από το σχέδιο «Ξενοκράτης», το ΣΝΟ (Συντονιστικό Νομαρχιακό Οργανο) στο πλαίσιο της νομαρχίας και το ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Οργανο). Στο βούλευμα επισημαίνεται επίσης ότι χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως τρεις εποχικοί πυροσβέστες ως πλήρωμα του καταστραφέντος πυροσβεστικού οχήματος, έξω από την Αρτέμιδα, ενώ θα έπρεπε οπωσδήποτε και βάσει του νόμου να υπάρχει ως επικεφαλής και ένας έμπειρος μόνιμος πυροσβέστης. Τονίζεται ακόμα ότι δεν ενεργοποιήθηκαν, ή μάλλον αδράνησαν, γραφεία Πολιτικής Προστασίας, τόσο της Νομαρχίας όσο και του Δήμου Ζαχάρως, για να εφαρμόσουν το σχέδιο «Ξενοκράτης» και για τη δάσωση των κατοίκων, που κινδύνευαν από την πυρκαγιά, ενώ δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και κανένας συντονισμός διάσωσης των ανθρώπων...

Σημειώνεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι στα απολογητικά τους υπομνήματα αναφέρουν κατηγορηματικά ότι ουδεμία ευθύνη φέρουν για την καταστροφή και το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.


nodaros@enet.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Kαλησπέρα σας . Την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ επιχειρησιακή ευθύνη για την αντιμετώπιση πυρκαγιών την έχει η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη για τα μέτρα πρόληψης όπως και για τα μέτρα 'θεραπείας' τα έχει η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. Οι ανωτέρω δύο υπηρεσίες για τον σκοπό αυτόν συγκατοικούν την αρχή κάθε πυροσβεστικής περιόδου στο Σ.ΚΕ.Δ (Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης) όπου έχει υπηρετήσει και ο γραφών. Κάθε μέρα , η ΓΓΠΑ εκδίδει χάρτη με τις περιοχές που είναι πιθανότερη η εκδήλωση πυρκαγιάς (και κατα τους μήνες Ιούλιο και Αυγουστο περιλαμβάνει το 70% του ελλαδικού χώρου ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!)Εκ των προτέρων -εννοείται ότι η ΓΓΠΑ έχει ελέγξει ΕΑΝ οι εμπλεκόμενοι φορείς στο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ πληρούν τα εκ του νόμου οριζόμενα. Κατα την εκδήλωση μιας οιασδήποτε πυρκαγιάς , το πόσες δυνάμεις θα συμμετάσχουν καθώς και το σχέδιο δράσης τους αποφασίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από την πυροσβεστική υπηρεσία. Ο υποστηρικτικός συντονισμός δε , όπως ενεργοποίηση του ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ αποφασίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από την ΓΓΠΑ. Τα ανωτέρω έχουν ενδελεχώς αναπτυχθεί σε πολλά νομοθετήματα και ο γραφών έχει εμπειρία 12 ετών στην πρόληψη - αντιμετώπιση πυρκαγιών.
Η 'αδέκαστη' δικαιοσύνη , μετά από "αντικεμενική" και 'ενδελεχής' εξέταση των γεγονότων του 2007 , βρήκε ποιός είναι υπεύθυνος -άρα και ποιός φταίει- για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος. Τι και εάν ειναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι σε 'ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ' η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το αρμόδιο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης , το οποίο ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΊ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς!!!
Βεβαίως και θα έπρεπε να συγκληθεί το ΣΝΟ και ΣΤΟ (οργανα της αυτοδιοίκησης για επείγουσες καταστάσεις)τα οποία έχουν χαρακτήρα υποστηρικτικής δράσης , αλλά όχι επιχειρησιακής αντιμετώπισης. Αλλά ποιούς θέλουν να πείσουν και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν όταν καταδυκνείουν την ΜΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ αυτών των οργάνων ως υπαιτίων για τις πυρκαγιές του 2007 ?????????? Τόσο , πλέον χαζό , είναι το ακροατήριο ?? Θυμηθείτε Ο μόνος που πιθανόν θα δικασθεί -και πρέπει- θα είναι ο Υπαρχηγός , οι υπόλοιποι θα πέσουν στα μαλακά- καθώς δεν φέρουν εκ του νόμου ευθύνη για την καταστροφή- και αυτοί που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ευθύνονται ασχολούνται με την άλλη "διάσωση" της χώρας. Αυτής του Μνημονίου.
Ντροπής σας ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΣ και ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ. Υπογράφω ως ανώνυμος αλλά είμαι στη διάθεση οιασδήποτε Αρχής Δικαιοσύνης για την -εκ των λόγων μου - απόδειξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ