ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ




Αίγιο: Αθωώθηκε η εκδότρια του "Φιλόδημου" Πέπη Σπηλιωτοπούλου

Την αθώωση της εφημερίδας “Φιλόδημος” από τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου και της παράβασης νόμου περί προσωπικών δεδομένων δια του Τύπου, αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, σε υπόθεση με μηνυτές τον πρώην Δήμαρχο Αιγίου κ. Απόστολο Καραφωτιά, τη σύζυγό του Μαργαρώ και την κόρη τους Κατερίνα.

Οι ενάγοντες είχαν καταθέσει ξεχωριστές μηνύσεις για την εκδότρια της εφημερίδας Πέπη Σπηλιωτοπούλου, τον αρχισυντάκτη κ. Χρήστο Ρουμελιώτη και τη βοηθό αρχισυντάκτη Ελένη Παπανικολοπούλου (εννέα διώξεις στο σύνολο, οι οποίες όμως ενώθηκαν σε μία με απόφαση Εισαγγελέως), κατηγορώντας τους πως από κοινού προχώρησαν σε συκοφαντικό δημοσίευμα στην εφημερίδα “Φιλόδημος” που ασκούσε κριτική στον τέως δήμαρχο για ατυχές περιστατικό των δημαρχιακών του καθηκόντων.

Συγκεκριμένα, σε παραπολιτικό σχόλιο στο φύλλο της 10ης Σεπτεμβρίου 2010, είχε αναφερθεί πως ο τότε Δήμαρχος επέβαλλε σε δημότη (με τον οποίο ήταν γνωστό πως δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις) πρόστιμο 1.500 ευρώ για παράβαση του νόμου περί αφισορρύπανσης, χωρίς όμως να ακολουθηθεί η νομότυπη διαδικασία της απολογίας του κατηγορούμενου ως παραβάτη, κλείνοντας με την παραίνεση προς το δήμαρχο να μην δείχνει εμπάθεια προς όσους δεν χωνεύει για να μη δημιουργεί έχθρες. Στο ακροατήριο έγινε απόπειρα από το δήμαρχο και τους μάρτυρές του να αποποιηθεί των ευθυνών του, λέγοντας πως η απόφαση ήταν των αρμοδίων υπηρεσιών και πως ο ίδιος απλώς την υπέγραψε. Για την ιστορία, η απόφαση απερρίφθη από την αρμόδια επιτροπή του άρθρου 152 της τότε Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κατόπιν προσφυγής του δημότη που δικαιώθηκε, δικαιώνοντας και το δημοσίευμα. Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των μηνυτών, πως το σχόλιο ήταν συκοφαντικό με σκοπό να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του δημάρχου αφού επρόκειτο για πραγματικό περιστατικό, δεχόμενο παράλληλα τον ελεγκτικό ρόλο του Τύπου που οφείλει να σχολιάζει τα κακώς κείμενα, ειδικά των δημοσίων προσώπων.

Παράλληλα, οι μηνυτές κατηγορούσαν την εφημερίδα πως παρέβη το νόμο περί προσωπικών δεδομένων και δημοσίευσε προσωπική φωτογραφία του ζεύγους Καραφωτιά, που τους απεικόνιζε σε μια τρυφερή οικογενειακή στιγμή χαλάρωσης όπου έπαιζαν κολιτσίνα, φωτογραφία η οποία είχε αναρτηθεί από την κόρη τους Κατερίνα στο προφίλ της στο Facebook. Η εφημερίδα τόνισε πως η φωτογραφία εμφανιζόταν στην πασίγνωστη μηχανή αναζήτησης Google και ως εκ τούτου θα μπορούσε οποιοσδήποτε να τη χρησιμοποιήσει χωρίς να υπόκειται σε προσωπικά δεδομένα ή πνευματική ιδιοκτησία, ενώ προσκόμισε και τους σαφέστατους όρους του Facebook που τονίζουν πως όποιο δεδομένο αναρτάται, πλέον παύει να αποτελεί προσωπικό δεδομένο καθώς θεωρητικά μπορεί οποιοσδήποτε, εντός ή εκτός Facebook, να λάβει γνώση αλλά και να το αξιοποιήσει. Το δικαστήριο δέχτηκε πως δεν υπήρξε παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδεομένων και πως δεν υπήρχε δόλος από την πλευρά της εφημερίδας, στη δημοσίευση μιας απλής φωτογραφίας, πολλώ δε μάλλον όταν σε αυτή απεικονίζονται δύο δημόσια πρόσωπα που ουδέποτε έκρυψαν τα πρόσωπά τους και οικογενειακές τους στιγμές από τα ΜΜΕ.

Σημειωτέον πως η πλευρά των μηνυτών δεν δέχτηκε την πρόταση της εφημερίδας για εξωδικαστικό συμβιβασμό, η οποία κατατέθηκε από την υπεράσπιση στην αρχή της δίκης που διήρκησε 3 (!) ολόκληρες μέρες.

Την υπεράσπιση της εφημερίδας είχε αναλάβει η Δικηγόρος Αιγίου κα Μαρία Ιατροπούλου.

Με τις αποφάσεις του, το αρμόδιο Δικαστήριο απάλλαξε την εφημερίδα και τους συνεργάτες της από τις κατηγορίες, ενώ παράλληλα δημιούργησε δεδικασμένο για παρόμοιες περιπτώσεις, καθώς τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα και η λειτουργία τους αποτελούν ερωτηματικό για πολλούς, καίτοι οι αρμόδιες αρχές επαναλαμβάνουν διαρκώς πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε με τον παγκόσμιο ιστό, αφού αυτές παραμένουν αποθηκευμένες και διαθέσιμες για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ