ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΖΩΝΟΔΕΛΦΙΝΑ ?



ΝΕΚΡΟ ΔΕΛΦΙΝΙ ΣΤΟΝ ΚΥΛΛΗΝΙΟ ΚΟΛΠΟ

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Ένα μικρό Ζωνοδέλφινο βρέθηκε προχθές νεκρό στην παραλία της Μυρσίνης Ηλείας στον Κυλλήνιο Κόλπο.


ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ
 

Ενημερώσαμε αμέσως το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος» http://www.pelagosinstitute.gr/gr/homepage/index.html ( ΤΗΛ: 210 89601018) και συγκεκριμένα τον Δρ. Αλέξανδρο Φραντζή Πρόεδρο και Επιστημονικό Υπεύθυνο ο οποίος μας ζήτησε την βοήθειά μας προκειμένου να ληφθεί δείγμα από το νεκρό δελφίνι και αυτό να σταλεί στο Ινστιτούτο  για περαιτέρω αναλύσεις.

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο κ. Φρατζής τηλεφωνικά μας καθοδήγησε αναλυτικά και με συγκεκριμένο τρόπο λάβαμε δείγματα και φωτογραφίες του νεκρού δελφινιού τα οποία και εστάλησαν στο Ινστιτούτο.



Ηταν μια πολύ σημαντική και πρωτόγνωρη εμπειρία και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που προσφέραμε με τον τρόπο μας , στην γενικότερη έρευνα για τα αίτια θανάτου του δελφινιού τα οποία αποκτούν ξεχωριστή σημασία αν σκεφτούμε ότι ο Κυλλήνιος Κόλπος ταλαιπωρείται από την ανεξέλεγκτή ρύπανση τις τελευταίες δεκαετίες.  

Μετά τις πρώτες αναλύσεις στο φωτογραφικό υλικό ο κ. Φρατζής μας ενημέρωσε ότι το Ζωνοδέλφινο ανήκει σε μια οικογένεια δελφινιών που ζουν στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου . Εκτιμάται ότι αυτά τα Ζωνοδέλφινα είναι μια ξεχωριστή ομάδα από τα  δελφίνια του Κορινθιακού.  http://www.pelagosinstitute.gr/gr/research/index5.html




Το δελφίνι είχε μήκος 1.68 m και ηλικία 2-5 χρόνων.

Τα Ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba) είναι το πιο άφθονο είδος δελφινιού στην Ελλάδα και την Μεσόγειο. Είναι καθαρά πελαγικό δελφίνι και ζει σε νερά με βάθος μεγαλύτερο από 200 μέτρα. Ζει 25-30 χρόνια πιθανόν έως και 35.

Η έγκαιρη ενημέρωση για εκβρασμούς του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος (210-8969108) και των Λιμενικών αρχών σε όλο το Ιόνιο είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να υπάρχει δυνατότητα δειγματοληψίας που θα οδηγήσει σε οριστικά συμπεράσματα για τον πληθυσμό τους.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΥΡΣΙΝΗΣ : ΕΔΩ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΖΩΝΟΔΕΛΦΙΝΟ
Τα μεσογειακά ζωνοδέλφινα επλήγησαν από ένα ιό την περίοδο 1990-92 και χιλιάδες από αυτά πέθαναν. Ο ιός που ήταν η συνέπεια της ρύπανσης των θαλασσών με οργανοχλωριωμένες ενώσεις (DDT, PCB κλπ) προκάλεσε την εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματός τους και τον θάνατό τους.  

Όπως μας είπε ο κ. Φρατζής οι άνω τοξικές  ενώσεις βιοσυσσωρεύονται στους ιστούς των δελφινιών και φθάνουν εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις φέρνοντας τον θάνατο. Λόγω του μεγάλου πληθυσμού τους τα Ζωνοδέλφινα άντεξαν, όμως ο ιός συνεχίζει να παρουσιάζει εξάρσεις κάποιες χρονιές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ