ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΙΣ ΥΒΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΑΛΕΞΗ ΚΑΣΤΡΙΝΟΥ

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ "ΠΑΤΡΙΣ" ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΙΚΑ
" Οι υβριστικές δηλώσεις του Δημάρχου Πηνειού, μόνο θλίψη μπορούν να προκαλέσουν για το επίπεδο του συγκεκριμένου εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης."
Δελτίο Τύπου

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΡΟΒΕΡΤΟΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
  Σε απάντηση της από 11/5/2011 συνέντευξης τύπου του Δημάρχου Πηνειού και των σχετικών δημοσιευμάτων στα Μ.Μ.Ε, για την πρόθεση της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να αναστείλει τη λειτουργία του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βαρθολομιού, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

  Η Διοίκηση του Ιδρύματος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, προσπαθεί λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.

  Ένα από τα μέτρα αυτά, αποτελεί η αναδιοργάνωση των μονάδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προς την κατεύθυνση της ενοποιημένης εξυπηρέτησης των πολιτών με χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζει την περιφερειακή παρουσία του σε κάθε νομό και συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση, εξετάζει το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας ορισμένων Παραρτημάτων.

Η επιλογή των Παραρτημάτων για τα οποία αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας τους, γίνεται με κριτήρια:
  • Τον αριθμό των ασφαλισμένων / δικαιούχων περίθαλψης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
  • Τον αριθμό των συναλλαγών στον τομέα των παροχών ασθενείας και στο μητρώο ασφαλισμένων κάθε παραρτήματος.
  • Τον αριθμό Εργοδοτών (κοινών επιχ/σεων & οικοδομών).
  • Την ύπαρξη όμορων Μονάδων Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
  • Την ύπαρξη ΚΕΠ του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου μπορούν να εκτελεσθούν πολλές από τις εργασίες που σήμερα εκτελούνται στα Παραρτήματα.
  • Τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων που είναι ιδιαίτερα σημαντικός εξαιτίας των διοικητικών περιορισμών στην έκδοση των πράξεων (υπογραφή-οριστικοποίηση από Προϊστάμενο, ασυμβίβαστο ιδιοτήτων υπολόγου & διατάκτη κλπ).
  • Τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και τις τοπικές συνθήκες (συγκοινωνίες, οδικό δίκτυο κ.λ.π.).
  Στο πλαίσιο αυτό εξετάσθηκε η παρουσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο Νομό Ηλείας, όπου λειτουργούν οκτώ (8) Μονάδες Ασφάλισης, αριθμός υπερβολικός σε σχέση με τα ασφαλιστικά μεγέθη και την παρουσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε άλλους Νομούς της χώρας.   Συγκεκριμένα στο Νομό Ηλείας λειτουργούν οι παρακάτω Μονάδες.
1.      Τοπικό Υποκ/μα Πύργου
2.      Παράρτημα Αρχαίας Ολυμπίας
3.      Παράρτημα Ζαχάρως
4.      Παράρτημα Κρεστένων
5.      Τοπικό Υποκ/μα Αμαλιάδας
6.      Παράρτημα Βαρθολομιού
7.      Παράρτημα Γαστούνης
8.      Παράρτημα Λεχαινών
  Από την εξέταση όλων των Μονάδων του Νομού, κάτω από πρίσμα των προαναφερομένων κριτηρίων, κρίθηκε απαραίτητη η διατήρηση τεσσάρων (4) Μονάδων, δύο (2) Τοπικών Υποκαταστημάτων (Πύργου και Αμαλιάδας) και δύο (2) Παραρτημάτων (Κρεστένων και Λεχαινών) αντίστοιχα, οι γεωγραφικές θέσεις των οποίων εξυπηρετούν τις ανάγκες του Νομού.

  Ειδικά για τα Παραρτήματα Βαρθολομιού και Γαστούνης, η αναστολή λειτουργίας τους κρίθηκε σκόπιμη για τους παρακάτω βασικούς λόγους:
1.      Τα ασφαλιστικά μεγέθη δεν δικαιολογούν την λειτουργία τους (πλήθος ασφαλισμένων - πλήθος επιχειρήσεων).
2.      Ο αριθμός των υπαλλήλων, που υπηρετούν στις εν λόγω Μονάδες (2 υπάλληλοι σε κάθε ένα, εκ των οποίων στη Γαστούνη ο ένας Υ.Ε. κατηγορίας), αν και είναι δικαιολογημένος για τον όγκο των συναλλαγών, δεν επαρκεί για λειτουργία μιας αυτοτελούς Μονάδας, λαμβανομένων υπόψη των κανόνων διασφάλισης της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και ελέγχου των δαπανών (ασυμβίβαστο διατάκτη και υπολόγου).
3.      Υπάρχει στην περιοχή όμορη Μονάδα για την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων και συγκεκριμένα το Παράρτημα Λεχαινών, στο οποίο σήμερα υπηρετούν 4 υπάλληλοι και του οποίου η λειτουργία θα καταστεί αποτελεσματικότερη με την ενίσχυσή του με τους υπαλλήλους των Παραρτημάτων Γαστούνης και Βαρθολομιού.
4.      Στις δύο πόλεις (Γαστούνης & Βαρθολομιού) λειτουργούν ΚΕΠ, μέσω των οποίων μπορούν να εκτελούνται ορισμένες εργασίες του ΙΚΑ (παραλαβή δικαιολογητικών και αποστολή τους στο Παράρτημα Λεχαινών) , εργασίες που κατά κύριο λόγο πραγματοποιούνται και από το ΙΚΑ, όταν σε μια Μονάδα Ασφάλισης υπηρετούν μόνο 2 υπάλληλοι.
5.      Για την αναποτελεσματική λειτουργία τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι διαχρονικά στα πορίσματα των εκθέσεων Επιθεώρησης ΙΚΑ, επισημαίνονταν κάθε φορά η επιτακτική ανάγκη κατάργησής τους.
6.      Απέχουν μεταξύ τους 3,5 χιλιόμετρα και από την όμορη Μονάδα των Λεχαινών 12 περίπου χιλιόμετρα.
  Η επιλογή του Παραρτήματος Λεχαινών για μεταφορά των ασφαλιστικών περιοχών των υπό αναστολή λειτουργίας Παραρτημάτων, έγινε για τους εξής κυρίως λόγους:
1.      Το σύνολο του Καλλικρατικού δήμου Πηνειού να υπαχθεί σε μία Μονάδα Ασφάλισης, στο Παράρτημα Λεχαινών, στο οποίο ήδη υπάγεται ασφαλιστικά η περιοχή του τέως δήμου Τραγανού.
2.      Για την ισόρροπη κατανομή των ασφαλιστικών μεγεθών στις Μονάδες που κρίθηκε απαραίτητη η συνέχιση της λειτουργίας τους (Αμαλιάδα και Λεχαινά).
3.      Οι αποστάσεις (10 -12 χιλ περίπου) μεταξύ του Παραρτήματος Λεχαινών και των δύο υπό αναστολή λειτουργίας Παραρτημάτων, δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων. Εξάλλου το σχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, συνοδεύεται από παράλληλες δράσεις που μειώνουν την ανάγκη επισκεψιμότητας των πολιτών στις Μονάδες.
  Συγκεκριμένα:
  • Με την κατάργηση των ασφαλιστικών ορίων, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να επισκέπτονται οποιοδήποτε Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για θεώρηση Βιβλιαρίων Ασθενείας και λήψη Παροχών Ασθενείας.
  • Oι παροχές ασθενείας θα καταβάλλονται στους ασφαλισμένους μέσω πίστωσης τραπεζικών λογαριασμών.
  • Το Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης θα καταργηθεί ως δικαιολογητικό για λήψη παροχών από τον ΟΑΕΔ, Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, καθώς και για νομιμοποίηση αλλοδαπών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (πρώην Περιφέρειες). Οι υπηρεσίες αυτές θα αντλούν ηλεκτρονικά την ασφαλιστική ιστορία από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (διαλειτουργικότητα).
  • Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα ika.gr για την ασφάλισή τους (δυνατότητα εκτύπωσης του Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης). Σήμερα η δυνατότητα αυτή είναι διαθέσιμη από την εθνική διαδικτυακή πύλη ermis.gov
  • Oι εργοδότες, σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο (3863/2010), θα καταβάλλουν υποχρεωτικά τις εισφορές τους μέσω του τραπεζικού συστήματος.
  Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των παραρτημάτων Βαρθολομιού και Γαστούνης στηρίζεται σε καθαρά υπηρεσιακά και τεχνοκρατικά κριτήρια και δεν υπαγορεύεται από προσωπικούς και ιδιοτελείς λόγους. Οι υβριστικές δηλώσεις του Δημάρχου Πηνειού, μόνο θλίψη μπορούν να προκαλέσουν για το επίπεδο του συγκεκριμένου εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  Η Διοίκηση του ΙΚΑ, δεν επιθυμεί να τροφοδοτήσει καμία αντιπαράθεση με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  Θέλει όμως να επισημάνει ότι η επιχειρούμενη ταυτοποίηση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής του Υποδιοικητή του ΙΚΑ ως υπευθύνου και υπολόγου γι' αυτή την απόφαση της Διοίκησης είναι άδικη, άστοχη, ανεδαφική και επιζήμια.

  Το ΙΚΑ διοικείται συλλογικά στη βάση αρχών που καθορίζονται από τα θεσμοθετημένα όργανα Διοίκησής του.

  Αν η Δημοτική Αρχή είναι διατεθειμένη να κάνει διάλογο με τη Διοίκηση του ΙΚΑ, είναι ανά πάσα στιγμή καλοδεχούμενη. Στο διάλογο όμως αυτό δεν είναι καλοδεχούμενη η εμπρηστική επιχειρηματολογία που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες με βασικό τροφοδότη τον ίδιο τον Δήμαρχο Πηνειού.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ       

ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ