ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΟ ΣΚΑΔΑΛΟ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

*** Προκλητική η σιωπή των τοπικών ΜΜΕ της Ηλειάς ,γιά ένα θέμα που έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις σε κοινωνικό και πολιτικο επιπεδο...

ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΣΤΑ ΜΜΜ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΜΑΦΙΟΖΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΙΩΠΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ?








Η τσιμεντοποίηση της παραλίας της Ζαχάρως στην Κομισιόν
Επείγουσα ερώτηση-παρέμβαση του ευρωβουλευτή Δ.Παπαδημούλη


Επείγουσα ερώτηση-παρέμβαση με θέμα την τσιμεντοποίηση προστατευόμενης περιοχής Natura στην παραλία της Ζαχάρως κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ.Παπαδημούλης.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, αναφέρεται στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) και Δήμου Ζαχάρως, με σκοπό την ταχεία ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε μια έκταση δύο χιλιάδων εξακοσίων στρεμμάτων στην παραλία της Ζαχάρως, μέρος της οποία ανήκει στο δίκτυο προστατευμένων περιοχών Natura, η οποία θέτει σε κίνδυνο την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Ο Δ.Παπαδημούλης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των περιοχών Natura και αν αυτές οι σκανδαλώδεις ενέργειες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την συγχρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια, από το Ταμείο αλληλεγγύης, το Γ’ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ, της στήριξης των πληγέντων και της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της περιοχής.

Ακολουθεί ο πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Δεκαπέντε μόλις μέρες μετά την κατάσβεση των φονικών πυρκαγιών στον Νομό Ηλείας και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα, η Κτηματική Εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου (ΚΕΔ) παραχώρησε (12.9.07) με Προγραμματική Συμφωνία στον Δήμο Ζαχάρως δύο χιλιάδες εξακόσια στρέμματα δίπλα στη θάλασσα με σκοπό την ταχεία ανάπτυξη οικονομικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Όμως μέρος αυτής της προς «ανάπτυξη» περιοχής και πιο συγκεκριμένα οι περιοχές «Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά και Κακόβατος» συνολικής έκτασης 3.274 στρεμμάτων, ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000 βάσει της Οδηγίας 92/43. Ήδη πολλές οικολογικές οργανώσεις έχουν προβάλλει την έντονη αντίδρασή τους, τονίζοντας ότι: «πρόκειται για σκανδαλώδη κίνηση καθώς αφορά μια εξαιρετικά σημαντική παράλια ζώνη με μοναδικά οικοσυστήματα όπως οι αμμοθίνες και μοναδικά είδη πανίδας όπως η χελώνα καρέτα-καρέτα…»
Ερωτάται η Επιτροπή: Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των προαναφερόμενων περιοχών Natura; Αν προχωρήσουν ενέργειες που δεν σέβονται την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, προκύπτει κίνδυνος για την χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης της περιοχής, που επλήγη ιδιαίτερα από τις τελευταίες φονικές πυρκαγιές, με κοινοτικά κονδύλια;»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δηλωση:

«Η σκανδαλώδης και άρον-άρον τσιμεντοποίηση περιοχών, που ανήκουν στο Δίκτυο προστασίας Natura 2000, με πρόσχημα την δήθεν στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές, όχι μόνο υποθηκεύουν την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Καϊάφα και της ευρύτερης περιοχής της πολύπαθης Ηλείας, αλλά θέτουν σε άμεσο κίνδυνο και την χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης με κοινοτικά κονδύλια.
Θα χρησιμοποιήσουμε, μαζί με τις οικολογικές οργανώσεις, όλα τα νόμιμα μέσα για να αποτραπεί αυτό το οικολογικό έγκλημα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Η συνεχιζόμενη σιωπή του ΠΑΣΟΚ, μόνο ως συνενοχή μπορεί να εκληφθεί.»

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ "Ηλεία και Πάρνηθα: μόνο στάχτη και τσιμέντο για τα παιδιά μας;

Δεν θα τους αφήσουμε αυτή τη φορά!

Πάνω στα αποκαϊδια και τους νεκρούς της περιοχής της Ζαχάρως, η Κτηματική Εταιρία Δημοσίου με πολιτική ευθύνη του Υφυπ. Οικονομίας κου Δούκα παραδίδει δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές συνολικής έκτασης 2650 στρεμμάτων για “τουριστική αξιοποίηση”. Παράλληλα, στην πράξη κήρυξης ως αναδασωτέων των καμμένων εκτάσεων, οι ιδρυόμενες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες εξαιρούνται της προϋπόθεσης για έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η πρωτοφανής αυτή πρόκληση έρχεται αμέσως μετά την απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής (διορισμένου από την ΝΔ), που στην πράξη αναδάσωσης της Πάρνηθας εξαιρεί δασικές εκτάσεις που διεκδικούσε το Καζίνο, κατόπιν νόμου που είχε περάσει η κα Βάσω Παπανδρέου (του ΠΑΣΟΚ), αλλά υπήρχαν προβλήματα από τον δασικό τους χαρακτήρα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν Αίτηση Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής σχετικά με την εξαίρεση των δασικών εκτάσεων στην Πάρνηθα. Παράλληλα, εντός των ημερών θα καταθέσουν Αίτηση Ακύρωσης και για τα τεκταινόμενα στην Ηλεία.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμευόμαστε πως σε συντονισμό με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και τους Πράσινους Ευρωβουλευτές θα πιέσουμε προκειμένου να εξασφαλιστεί πως κάθε χρηματοδότηση προς τις πληγείσες περιοχές θα διατίθεται αποκλειστικά για τη βιώσιμη οικολογική και οικονομική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής και σε καμία περίπτωση για παράδοση δασικών εκτάσεων ή προστατευόμενων περιοχών σε οικιστική, τουριστική ή άλλη επιβαρρυντική για το περιβάλλον δραστηριότητα. Δεσμευόμαστε επίσης πως σε συνεργασία με συλλόγους, επιτροπές, κινήσεις και κατοίκους θα ενεργούμε σχετικά ώστε να ακυρώνονται τέτοιες επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ