ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σας καλωσορίζω σε αυτή τη σελίδα.

Η περιήγησή της μοιάζει με ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις γιά την φωτεινή και την αθέατη πλευρά του Φεγγαριού.

Το ταξίδι μόλις άρχισε…

Να θυμάστε πάντα ότι στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης εκτός των άλλων μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει την χαμένη του Πόλη…

Γι αυτή όμως θα μιλήσουμε μια άλλη φορά...


ΣΤΟ BLOG ΓΡΑΦΟΥΝ …

ΕΓΩ ,Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΜΟΥ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 13 ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΩ



ΖΑΧΑΡΩ Πυρά ομαδόν για το προεκλογικό δώρο της κυβέρνησης σε «εργολάβους - επενδυτές»
Οργή για το ξεπούλημα

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Εντονες αντιδράσεις πυροδότησε το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Ε» για το προκλητικό προεκλογικό δώρο της κυβέρνησης στους «εργολάβους-επενδυτές» και στους καταπατητές του μοναδικού σε ομορφιά και προστατευόμενου παραλιακού φιλέτου γης των 2.500 στρεμμάτων στη Ζαχάρω Ηλείας, νότια της πολυσυζητημένης λιμνοθάλασσας και του κατεστραμμένου από τη φωτιά οικοσυστήματος του Καϊάφα.

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος κάνει ευθέως λόγο για αγοραπωλησία της καταστροφής. Με δήλωσή του στην «Ε» χθες το μεσημέρι ανέφερε τα εξής:

"Το γνωστό μακάβριο έργο: πάνω από τα αποκαΐδια και τα συντρίμμια, γύρω από τα μνήματα των νεκρών και τα καψαλισμένα μνημεία Ιστορίας και πολιτισμού, στήνεται η γνωστή αγοραπωλησία της καταστροφής. Αντί γι' ανάπλαση, αποκατάσταση και ανόρθωση της περιοχής, σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Ευρώπης του δικτύου Natura, αρχίζει το παζάρι με τα αυθαίρετα, τα καταπατημένα, τα διεκδικούμενα, τους ντελάληδες και τους μεσίτες, που χρόνια τριγυρνάνε στην περιοχή. Το ελληνικό κράτος διά των κυβερνητικών επιλογών επιμένει σε μοντέλα στρεβλής ανάπτυξης και πελατειακών σχέσεων, ξεπουλάει συλλογικά αγαθά και διδάσκει τους πολίτες να λεηλατούν και να καταστρέφουν τον εθνικό πλούτο, για να κερδοσκοπούν οι μεσάζοντες και να ανταγωνίζονται σε νεοπλουτισμό οι επιτήδειοι. Αυτά που γίνονται στη Ζαχάρω δεν είναι μοιραία ούτε αναπόφευκτα. Οι ενεργοί πολίτες να οργανωθούν και να αντιδράσουν. Να αντισταθεί η κοινωνία για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η υπόθεση του περιβάλλοντος δεν είναι θέμα ρητορικής και φιλολογίας. Αντίθετα είναι τρόπος ζωής με διαφορετική ηθική, φιλοσοφία και ευθύνη για τη φύση, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατήγγειλε επίσης στην «Ε» ότι πριν από μερικά χρόνια στην αρπαγή της περιοχής από τους καταπατητές και στις άλλες σοβαρές παρανομίες που γίνονταν στην περιοχή της Ζαχάρως, αντιδρούσε έντονα ο τότε προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας Νίκος Παπαβασιλείου, τον οποίο όμως άλλαξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με συνοπτικές διαδικασίες προκειμένου -όπως είπε- να προωθήσει χωρίς καμιά ενόχληση τα σχέδιά της.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε χθεσινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν ότι:«Πάνω στα αποκαΐδια και τους νεκρούς της περιοχής της Ζαχάρως, η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου με πολιτική ευθύνη του υφυπ. Οικονομίας κ. Δούκα παραδίδει δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές συνολικής έκτασης 2.650 στρεμμάτων για "τουριστική αξιοποίηση". Παράλληλα, στην πράξη κήρυξης ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων, οι ιδρυόμενες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες εξαιρούνται της προϋπόθεσης για έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η πρωτοφανής αυτή πρόκληση έρχεται αμέσως μετά την απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής (διορισμένου από τη Ν.Δ.), που στην πράξη αναδάσωσης της Πάρνηθας εξαιρεί δασικές εκτάσεις που διεκδικούσε το Καζίνο, κατόπιν νόμου που είχε περάσει η κ. Β. Παπανδρέου (του ΠΑΣΟΚ), αλλά υπήρχαν προβλήματα από το δασικό τους χαρακτήρα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής σχετικά με την εξαίρεση των δασικών εκτάσεων στην Πάρνηθα. Παράλληλα, εντός των ημερών θα καταθέσουν αίτηση ακύρωσης και για τα τεκταινόμενα στην Ηλεία».


«Η κυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει τους Ηλείους με διάφορες αλχημείες και λόγια του αέρα. Μέσα από πρόχειρες διαδικασίες επιδιώκει να παραπλανήσει τους πυρόπληκτους κατοίκους αποφεύγοντας έντεχνα να δεσμευτεί για ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης του νομού», δήλωσε στην «Ε» ο αντινομάρχης Ηλείας Π. Πλατανιάς και χαρακτήρισε προεκλογικό πυροτέχνημα την προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΚΕΔ και Δήμου Ζαχάρως για την παραχώρηση των 2.500 στρεμμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος με δηλώσεις του χθες διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος που αφορούν την εν λόγω έκταση και πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν εκεί θα έχουν ήπιο χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει τσιμεντοποίηση και καταστροφή.


Η ευρύτερη περιοχή του Καϊάφα, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο των επενδυτών. Τον Ιούλιο του 2005 επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, όπως είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ της η «Ε», μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, με το πρόσχημα των επενδύσεων στον Καϊάφα, προσπάθησαν τότε να περάσουν μέσω του υπουργείου Τουρισμού «γραμμή» ώστε η λιμνοθάλασσα να μετατραπεί σε κλειστή λίμνη με σκοπό την αύξηση των όρων δόμησης σε μελλοντική επένδυση... Τότε είχε ξεσπάσει ανοιχτός πόλεμος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. καθώς με αφορμή τη σχετική σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του υφυπουργού Τουρισμού Αναστάσιου Λιάσκου οι βουλευτές των δύο κομμάτων χωρίστηκαν στα δύο... Στη συγκεκριμένη σύσκεψη είχαν κατατεθεί έγγραφα του ΙΓΜΕ όπου παρουσίαζαν τη λιμνοθάλασσα του Καϊάφα ως κλειστή (!) λίμνη.Ο δήμαρχος της Ζαχάρως Π. Χρονόπουλος είχε κατηγορήσει τότε ευθέως τους βουλευτές Τ. Αντωνακόπουλο, Γ. Κουτσούκο, Κρ. Κανελλοπούλου και Γ. Κοντογιάννη ότι «φρενάρουν» με τη στάση τους την επένδυση, ότι δεν συμφώνησαν να υπογράψουν την ειδική τροπολογία για τη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ξεκινήσει η επένδυση και ότι «παίζουν σε πολλά ταμπλό». Αντίθετα είχε δώσει εύσημα στους βουλευτές Δ. Γεωργακόπουλο και Π. Αδραχτά, οι οποίοι, όπως ανέφερε, «είπαν φέρτε τώρα να την υπογράψουμε».


Είναι ήδη στον δρόμο οι καντίνες για την παραλία της Ζαχάρως

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τουλάχιστον δέκα καντίνες θα... διακοσμήσουν την παραλία της Ζαχάρως και αυτό θα συμβεί κιόλας από το ερχόμενο καλοκαίρι. Πρόκειται για μία από τις ρητές προβλέψεις της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) και του Δήμου Ζαχάρως που ανοίγει -με την ίδια σαφήνεια- τον δρόμο και για αναπλάσεις στην παραλία της λίμνης Καϊάφα.
Τα παραπάνω προκύπτουν από το κείμενο της σύμβασης που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε, η οποία υπεγράφη προχθές κατόπιν αιτήσεως, όπως αναφέρεται, του Δήμου Ζαχάρως. «Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έγιναν στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ηλείας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συμβολή της ακίνητης περιουσίας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», επισημαίνεται από την πρώτη κιόλας παράγραφο. Το ακίνητο που αναλαμβάνει να αξιοποιήσει ο δήμος «αποτελεί σχεδόν το σύνολο του παραλιακού μετώπου της Ζαχάρως» και είναι «όμορες αμμώδεις εκτάσεις των οποίων το μήκος είναι περί τα 8 χιλιόμετρα και περιήλθαν στο Δημόσιο ως παλαιός αιγιαλός».Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, δήλωσε χθες στην «Ε» ότι η προς αξιοποίηση έκταση ξεκινά από το παραλιακό κέντρο «Παρά θίν' αλός» και φτάνει νότια έως τον ποταμό Νέδα. Αρα, δεν αφορά την παραλία μπροστά από το «απείρου φυσικού κάλλους» δάσος Καϊάφα που καταστράφηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά. Ομως, στην παράγραφο 2.4 αναφέρεται ότι ο δήμος δεσμεύεται να προωθήσει όλες τις αναγκαίες πολεοδομικές ρυθμίσεις που αφορούν το παραχωρούμενο ακίνητο αλλά θα ασχοληθεί με «τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης [...] και επί άλλων δημοσίων ακινήτων της περιοχής». Γιατί όχι λοιπόν και στην περιοχή Καϊάφα, μέρος της οποίας υπάγεται στην αρμοδιότητα των Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ);Οσον αφορά το έργο της ανάπλασης, αναφέρεται ότι θα προχωρήσει σε δύο φάσεις: στην πρώτη «θα αναπτυχθούν τουλάχιστον δέκα καντίνες που θα μισθωθούν από τον δήμο σε ιδιώτες με διαγωνισμό για τη χρήση 2008». Στη δεύτερη φάση «θα θεσμοθετηθούν χρήσεις οι οποίες σε επιλεγμένες περιοχές του ακινήτου θα επιτρέπουν τη δημιουργία μόνιμων και σημαντικών εγκαταστάσεων τουρισμού και αναψυχής (αναψυκτήρια, ξενοδοχειακά καταλύματα, κάμπινγκ κ.λπ.).
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/09/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ